Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Biztonság a raktárban a hatékony anyagáramlás jegyében

A teljes kép egyben
A raktárban a nagyobb biztonságról a Linde interaktív biztonsági mellénye gondoskodik.

A raktárban és a gyártási környezetben az intralogisztika legalapvetőbb követelménye a biztonság. Az árumozgatás területén napjainkban egyre nagyobb teljesítményre van szükség, így elengedhetetlen mind a járművezetők és a dolgozók, mind pedig a szállított áruk, a polcok és az egyéb eszközök folyamatos és megbízható védelme. Az anyagmozgató gépeknek tehát egyre gyorsabban, rugalmasabban és hatékonyabban kell működniük, hogy a növekvő igényeknek meg tudjanak felelni. Ezek a kihívások pedig növelik a balesetek kockázatát.

Fókuszban a munkabiztonság

Az Európai Unió statisztikai hivatalának kutatása jól mutatja, mennyire égető a munkabiztonság kérdése: Az EU-n belül bekövetkezett munkahelyi balesetek elemzése rávilágít arra, hogy a jelentősebb üzemi balesetek közel 18%-a a szállítás és a raktározás területén történik – ez meghaladja a gyártásban mért 14% körüli értéket (Eurostat, 2017). Egy Németországból származó példaértékű tanulmány a raktárak biztonságát veszi közelebbről szemügyre (DGUV 2021): E tanulmány szerint a német raktárakban munkanaponként átlagosan több mint 133 baleset történik a targoncák kezelése közben, ebből 60 baleset emelővillás targoncák és 13 baleset raklapmozgató kézikocsik kezelése közben következik be.

A „kis” balesetek is számítanak

A személyi sérüléssel járó üzemi balesetek mellett azokat is figyelembe kell venni, amelyek anyagi kárt okoznak a résztvevő járműben, a szállított árukban, illetve az infrastruktúrában. A legfőbb cél természetesen mindig az emberi élet védelme, a gyakorlatban azonban gyakran keletkeznek kisebb anyagi károk, amelyek javítási költségekkel járnak és felborítják az üzemi folyamatok működését. Egy átfogó biztonsági koncepció keretében tehát arról is gondoskodni kell, hogy ezek a pénzügyi terhek csökkenjenek, a termelékenység pedig nőjön. Nem utolsósorban pedig növelni kell a vezető biztonságérzetét – például támogatórendszerrel lehet segíteni a munkáját. Így jobban képes az árumozgatásra koncentrálni, és hatékonyabban tud dolgozni.

A cél: 100%-os balesetmentesség

A Linde Material Handlingnek világos célja van: A balesetek 100 százalékos elkerülése az intralogisztikai láncon belül. Ezért a „Vision Zero” biztonságfilozófia célja az üzemen belüli forgalom biztonságának növelése, és a targoncabalesetek, valamint az egyéb árukezelési folyamatok közben előforduló incidensek megakadályozása. Ennek alapján a Linde az anyagmozgató gépekhez műszaki innovációkat és intelligens támogatórendszereket, átfogó oktatási programokat és tanácsadási szolgáltatásokat fejleszt. Ennek megfelelően jönnek létre olyan teljes körű megoldások, amelyek segítik a vállalatokat a modern és biztonságos intralogisztika megvalósítása során felmerülő sokrétű kihívásokkal szemben.

Mindenre kiterjedő biztonság

A raktári és gyártási területek biztonságossága nem csak a járművek műszaki felszereltségének kérdése – az árufolyamokból, az üzemen belüli folyamatokból és a dolgozók képesítéseiből összeálló rendszer egészét kell figyelembe venni. A biztonság szempontjából releváns összes tényező dokumentálása és optimalizálása érdekében a Linde strukturált tanácsadási szolgáltatást, digitális flottakezelést és széles körű oktatási programot kínál.

A Linde Safety Scan által növelhető a raktáron belüli biztonság.

Linde Safety Scan

A Linde Safety Scan segítségével a felhasználók tartósan tudják csökkenteni az üzemen belüli forgalommal összefüggő biztonsági kockázatokat. A szisztematikus elemzés világosan meghatározott folyamatot követ: a Linde biztonsági tanácsadói az egyedi követelmények alapján, a felhasználóval közösen kitűzik a célokat, beazonosítják a veszélyes pontokat és ezek alapján összeállítják a speciális, helyzetre szabott intézkedéseket és cselekvési ajánlásokat. A tanácsadók ezenfelül támogatást nyújtanak a megvalósításhoz és dokumentálják az előrelépéseket.

További információk
A Linde connect: nevű digitális flottakezelési megoldásával növelhető a járművezető biztonsága.

Digitális flottakezelés

A connect: digitális flottakezelési megoldás számos, a járművezető biztonságát és ezáltal a raktári biztonságot is növelő szolgáltatást nyújt. A személyre szabott hozzáférés-ellenőrzés révén az üzemeltető a targoncákat egyedileg hozzáigazíthatja a járművezetőhöz. A képesítéstől és felhasználási céltól függően korlátozhatja például a legnagyobb sebességet. Ugyanakkor egy alkalmazással a járművezető is ellenőrizheti járműve állapotát a munkakezdés előtt. A connect: ezen felül további szolgáltatásokat is nyújt, mint például az elektronikus kárfelügyelet, a hibakódok automatizált átvitele vagy a használati adatok elemzése.

További információk
A Linde oktatási és képzési programja segítséget nyújt a raktári biztonság folyamatos fejlesztésében.

Oktatási és képzési program

A képzett járművezetők a különféle balesetek elkerülésének legfontosabb tényezői. A Linde átfogó oktatási és képzési programot kínál valamennyi járműtípus kezdő és haladó járművezetője számára. A legfontosabbak azok a szemináriumok, amelyeken a szakemberek (például vezetésoktatók és biztonsági megbízottak) gyakorlati és elméleti képzésen és továbbképzésen vesznek részt. Ezáltal a Linde támogatja ügyfeleit raktáraik biztonságának folyamatos fejlesztésében és a targoncabalesetek megelőzésében.

További információk

Biztonság mint szériatartozék

A Linde emelővillás targoncái és raktártechnikai gépei már számos, az aktív és passzív raktári biztonságot növelő – és ezáltal a targoncabalesetek elkerülését segítő – gyárilag beépített felszereléssel rendelkeznek. Ez már a szállítóeszköz kontúrjával elkezdődik: a targoncavezetői- vagy kezelői munkaterületeket úgy alakították ki, hogy a vezető teljes teste mindig a szállítóeszköz kontúrján belül maradjon, és a vezető egyidejűleg szemmel tarthassa a környezetét. A Linde minden járműve esetében nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kezelő kilátása a lehető legszabadabb legyen.

A Linde járműveinek kontúrja gondoskodik a vezetők biztonságáról

Szabad rálátás a rakományra és a környezetre

A vezető teljes menetsebességnél is rábízhatja magát a Linde szériatartozékként beépített biztonsági felszereléseire. Sok Linde targoncánál több egymástól független fékrendszer lép működésbe. A szériatartozékok között találhatók például az automatikus rögzítőfékek, amelyek rámpákon vagy teherautó rakodása közben megakadályozzák a targonca véletlen elgurulását. A Linde Curve Assist rendszere ezenfelül automatikusan módosítja a sebességet a kanyarokban.

Megbízható rakománykezelés

A Linde emelővillás targoncáinak egyik alapvető teljesítményjellemzője a nehéz rakományok biztos kezelése. Ezért van például az elektromos és belsőégésű motoros targoncák billentőhengere hátul a stabil tető- és keretszerkezethez erősítve. A nagyobb emelési hossz révén az oszlop stabilabb, és kisebb kilengést okoz rakományok nagy magasságokba emelésekor. Ez lehetővé teszi a vezető számára, hogy finomabban, gyorsabban és legfőképpen biztonságosabban dolgozzon. A konstrukció emellett keskenyebb oszlopprofilt eredményez, ami jobb kilátást tesz lehetővé.

Fáradságmentes munkavégzés

A Linde ergonomikus munkakörülmények révén gondoskodik a fáradtságmentes, biztonságos munkavégzésről.

Egy tolóoszlopos targonca vezetői munkahelye

Az ergonomikus munkakörülmények kialakítása a fáradtságmentes és ezáltal biztonságos munkavégzés legalapvetőbb feltétele. A Linde nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben védje a dolgozókat a megterhelő rezgésektől és rázkódásoktól. A szétválasztott hajtó- és kormánytengely, valamint az elválasztott vezetői munkahely olyan hatékony műszaki megoldások, amelyek az anyagmozgató gépek magasabb kezelői komfortjáról és így a koncentrált munkavégzésről gondoskodnak.

Olvasson tovább

Biztonságos együttműködés a környezettel – fény- és figyelmeztetőrendszerek

A Linde interaktív biztonsági mellénye veszélyhelyzetben figyelmezteti a targoncavezetőt és a gyalogosokat.

Gyalogosfigyelmeztető öv

A gyalogosfigyelmeztető övvel a Linde Material Handling kibővíti innovatív Safety Guard System rendszerét, amely a gyalogosokat figyelmezteti idejekorán a veszélyekre. Az intelligens figyelmeztető öv fényjelzésekkel, rezgésekkel és hangokkal figyelmezteti viselőjét a veszélyekre, így maximális biztonságot nyújt a raktárban – úgy a belterekben, mint a külterekben.

Tudjon meg többet a gyalogosfigyelmeztető övről!
A Linde Anyagmozgatás Linde Safety Guard rendszere növeli a raktárban a biztonságot.

Linde Safety Guard

Ahol anyagmozgató gépek dolgoznak, ott emberek és gépek bonyolult összjátéka alakul ki. A Linde Safety Guard egy innovatív segédrendszer, amely a jármű közvetlen környezetében fokozza a járműkezelők és a gyalogosok biztonságát.

További információk
A Linde BlueSpot™ útvonalfigyelő figyelmeztetőberendezés zaj nélkül teszi láthatóvá a targoncát.

Linde BlueSpot™

A Linde BlueSpot™ útvonalfigyelő figyelmeztetőberendezés az útvonalra kék fényt vetítve növeli a raktárban a biztonságot: a LED-spotlámpa zaj nélkül teszi láthatóvá a targoncát.

További információk
A Linde Anyagmozgatás Linde VertiLight és Linde LED Stripes nevű innovatív világítási koncepciói megbízhatóan fokozzák a raktári biztonságot.

VertiLight és LED Stripes

A raktáron belüli biztonságnak és az anyagmozgató gépekkel végzett munka hatékonyságának a megfelelő időben felgyulladó figyelmeztető fény fontos előfeltétele. A Linde VertiLight és a Linde LED Stripes megoldással a Linde két innovatív világítási koncepciót kínál.

További információk
A Linde Anyagmozgatás Linde TruckSpot megoldása fényjellel figyelmeztet a közeledő járműre.

Linde TruckSpot

A szűk állványfolyosók, a nehezen belátható kereszteződések és az átláthatatlan területek gyakran megnehezítik a gyalogosok számára, hogy egy hátramenetben haladó targoncát időben észrevegyenek. A Linde TruckSpot egy optikai figyelmeztető megoldás, amely fényjellel hívja fel a figyelmet a közeledő járműre.

További információk

Reverse Assist Camera

A kamera alapú Reverse Assist Camera rendszer mesterséges intelligencia használatával figyelmezteti a targoncavezetőket az emberekkel való ütközésre, és csökkenti a jármű sebességét.

Tudjon meg többet

Biztonságos targonca- és rakománykezelés – vezetéstámogató rendszerek

A Linde Load Management Advanced megoldása egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi az elektromos raklapemelővel végzett rakománykezelést.

Load Management Advanced

A Linde Load Management Advanced egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi az elektromos raklapemelővel végzett rakománykezelést. Az eszköz egy nagy színes képernyőn egyértelmű vizuális, illetve akusztikus figyelmeztető jelzéseket ad a kezelő számára. Ha a rakomány tényleges tömege meghaladja a jármű maximális teherbírását, a rendszer automatikusan blokkolja az emelőfunkciót.

A Load Management Advanced megoldással kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Load Management Advanced

A Linde Load Management Advanced egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi az elektromos raklapemelővel végzett rakománykezelést. Az eszköz egy nagy színes képernyőn egyértelmű vizuális, illetve akusztikus figyelmeztető jelzéseket ad a kezelő számára. Ha a rakomány tényleges tömege meghaladja a jármű maximális teherbírását, a rendszer automatikusan blokkolja az emelőfunkciót.

Tudjon meg többet a Load Management Advanced megoldásról!
A Linde Load Management Advanced megoldása egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi az elektromos raklapemelővel végzett rakománykezelést.
A Linde Safety Pilot rendszere segít megakadályozni az ellensúlyos targoncák borulásos baleseteit.

A Linde Safety Pilot

A Linde Safety Pilot rendszerével az ellensúlyos targoncák borulásos baleseteinek száma csökkenthető. A járművezető kis méretű képernyőn követheti folyamatosan figyelemmel a fontos paramétereket, például a rakomány tömegét és a rakomány tömegközéppontjának távolságát. Ha a menetállapot kritikus értékhez közelít, ez a kijelzőn figyelmeztetőszínekkel is megjelenik, és figyelmeztető hangjelzés is megszólal.

További információk
A Linde tolóoszlopos targoncáinak Dynamic Mast Control vezetéstámogató rendszere még nagyobb biztonságot nyújt a raktárakban.

Dynamic Mast Control

A Linde tolóoszlopos targoncáinak Dynamic Mast Control vezetéstámogató rendszere az alacsonyabb teherkilengések révén – különösen a nagy emelési magasságokban – még nagyobb biztonságot és hatékonyságot nyújt a raktárakban.

További információk
A Linde Active Stability Control támogatórendszere a K típusú járművekhez

Aktív stabilitásvezérlés (Active Stability Control)

A szűkfolyosós berendezések nagy magasságban is elvégzik a munkát, és ott is, ahol szűk a hely, és a polctól mért távolság pontosan ki van számítva. Ilyenkor a raktár padlójának minden kis egyenetlensége problémát okozhat. A Linde a K típusú targoncákhoz innovatív megoldásként az Active Stability Control nevű támogatórendszert kínálja.

További információk
A Linde MH menetbiztonsági asszisztense (ASA) segít csökkenteni a raktárkörnyezetben bekövetkező károkat.

Menetbiztonsági asszisztens

A Linde menetbiztonsági asszisztense (ASA) azáltal segít csökkenteni a raktárkörnyezetben bekövetkező károkat, hogy a targonca a mozgását a raktárkörnyezethez igazítja. Az ASA a padlóban elhelyezett RFID-címkék, vagy a polcállványokra erősített vonalkódok alapján tájékozódik.

További információk

Úton a nagyobb raktári biztonság felé

A „Vision Zero” filozófia, mint a Linde ajánlatainak egyik kötelező eleme, leginkább az intralogisztikában bizonyított. Az erre alapuló megoldások úgy lettek megtervezve, hogy azok az üzemen belüli biztonság minden elvárását teljesítsék. A tanácsadási és szervizajánlatok lehetőséget teremtenek rá, hogy az emberek a lehető legbiztonságosabban alakítsák ki munkakörnyezetüket. Az innovatív, egyszersmind digitális megoldások támogatják a felhasználót folyamatainak állandó javításában.

Úton a biztonságos intralogisztika felé

A „Vision Zero” filozófia, mint a Linde ajánlatainak egyik kötelező eleme, leginkább az intralogisztikában bizonyított. Az erre alapuló megoldások úgy lettek megtervezve, hogy azok az üzemen belüli biztonság minden elvárását teljesítsék. A tanácsadási és szervizajánlatok lehetőséget teremtenek rá, hogy az emberek a lehető legbiztonságosabban alakítsák ki munkakörnyezetüket. Az innovatív, egyszersmind digitális megoldások támogatják a felhasználót folyamatainak állandó javításában.

Linde biztonsági megoldások – az összes előny áttekintése

Termékek

A Linde minden egyes targoncája esetén rábízhatja magát a biztonsági szériafelszerelésekre, az innovatív megoldások egy része pedig könnyen felszerelhető utólag is. Akár egész flottája kényelmesen a legkorszerűbb szintre léphet egy-egy utólagos felszereléssel.

Tanácsadás és szerviz

Egyéni tanácsadás szakértőktől, mindenre kiterjedő szolgáltatások és közvetlen támogatás: Ha bármilyen kérdése van a biztonsággal kapcsolatban, mindig számíthat átfogó támogatásunkra.

Innovációk

A Linde műszaki élvonalhoz tartozó támogatórendszerei és innovációi növelik a raktárban a biztonságot – messze a törvényi előírások szintje fölött.