Automatizált járművek a Lindétől
Rugalmas automatizáció az intralogisztikához

Automatizálás

Az intralogisztikában az önállóan tevékenykedő járművek vagy berendezések már hosszabb idő óta használatosak. Ugyanakkor az üzleti folyamatok egyre nagyobb mértékű digitalizálása az automatizációnak új dinamikát kölcsönöz: Az automatizált rendszerek tökéletesen integrálhatók IT-folyamatokba; ezáltal a hatékonyság megsokszorozódik. Ugyanakkor az összetett rendszerek (mint például a teljesen automatizált polcraktárak vagy hagyományos automatikus járművek) nem jelentenek gazdaságos lehetőséget a logisztika minden munkakörnyezetében vagy a gyártásban. A követelmények ugyanis egyre szigorúbbak: Az önálló gépeknek baleseti kockázat nélkül is képeseknek kell lenniük arra, hogy az emberek munkakörnyezetében mozogjanak és munkájukat segítsék. A zökkenőmentes folyamatok biztosítása érdekében valós időben, más berendezésekkel vagy az infrastruktúrával kell kommunikálniuk. Ehhez járul, hogy a gyártási és logisztikai folyamatok bizonyos ágazatokban ugyanolyan dinamikusak, mint maguk a termékek vagy áruk.

A Linde helyszíni tanácsadása a raktárban

Intelligens automatizálás a Lindével

A széles körű járműválasztékon és a pótlólag telepítendő infrastruktúrát nem igénylő navigációs technikán alapulva a Linde rugalmas és méretezhető automatizálási megoldásokat kínál. Ezek tökéletesen testre szabhatók a jellemző követelmények alapján (akár kisebb vállalatok esetében is) az egyedi folyamatlépések vagy akár összetett anyagáramok költséghatékony automatizálásához.

Linde Robotics

Intelligens, integrált megoldás

Az élenjáró robottechnológia jelentős versenyelőnyt nyújt, de egyidejűleg az üzemi folyamatok nagyfokú rugalmasságát is lehetővé teszi. A fejlett biztonsági rendszerek és a sokoldalú interfészként alkalmazható szoftver teljesen integrált megoldásokat tesznek lehetővé: Az ember és a gép biztonságosan és hatékonyan végezhetik tevékenységüket.

Miért robottargoncák?

Az új generációs autonóm munkagépek önállóan és megbízhatóan végzik ismétlődő kezelési folyamataikat. A munkaidő meghosszabbítása révén növelik a termelékenységet és csökkentik a költségeket. Ezzel csökkennek az áruk és berendezések meghibásodásai; az embereket fárasztó, kényelmetlen feladatokat pedig a robottargonca végzi el. Ezen túlmenően nő az anyagáramok hatékonysága, mivel a rendelések és útvonalak, az összefüggő folyamatokkal összekapcsolva optimálisan egymáshoz igazíthatók lesznek.

Költségmegtakarítások a Linde-MATIC segítségével a járművezetős targoncával összehasonlítva

Versenyképes

A leggazdaságosabb megoldás

A robottargonca-megoldások alapjául a Linde sorozatgyártású, sokszorosan bevált normál járművei szolgálnak. Az innovatív geonavigálással összekötve a Linde, köszönhetően annak, hogy a robotjárművek tükör vagy kiépített pálya nélkül tájékozódnak, a MATIC termékcsaláddal olyan megbízható automatikus megoldást nyújt, amely segíti az ügyfeleket a belső anyagáramok optimalizálásában és a költségek jelentős csökkentésében.

Más, hagyományos automatikus irányítású vagy normál járművekkel rendelkező, vezető nélküli rendszerekkel összehasonlítva az alábbi előnyök adódnak:

 • gyorsabb telepítés
 • rugalmasabb illeszthetőség
 • Normál Linde szolgáltatás

Költségelosztás: a Linde-MATIC más vezető nélküli rendszerekkel összehasonlítva

Rugalmas

Infrastruktúra nélkül

A geonavigálási technológia nem igényel pótlólag telepített infrastruktúrát (mint például kiépített pályát vagy tükröt). Ugyanilyen egyszerűen integrálhatók a MATIC modellek is meglévő raktár- vagy termelési környezetekbe.

Valós idejű lokalizálás

A robottargoncák pozíciójuk térben való meghatározásához a kártyát használják. Ehhez valós időben összehasonlítják a referenciakártyát azokkal a struktúrákkal, amelyet a navigációs lézer éppen rögzít.

Méretezhető megoldás

A technológia minden olyan szükséges interfésszel rendelkezik, amellyel az egyedi MATIC járművel vagy flottába rendezett MATIC járművekkel működő automatizálási megoldások tökéletesen összekapcsolhatók az ügyfelek IT- és üzemi folyamataival.

Átfogó integráció

A felügyelőszoftver a robotflottát valós időben vezérli. Felügyeli az útvonalkövetést, és kiosztja a feladatokat. Ezenkívül a szoftver a redőnyös kapukkal, csomagolóautomatákkal, szállítószalagokkal és gyártógépekkel való interakciót is vezérli. A teljes alkalmazás közvetlenül ERP-(Enterprise Resource Planning) vagy WMS- (Warehouse Management System) alkalmazásokkal végezheti tevékenységét.

Gyors telepítés

A rendszer struktúrákat (például polcokat, falakat, berendezéseket és gépeket) rögzít. Ezek az adatok olyan kétdimenziós kártyába lesznek áthelyezve, amelyben útvonalak és műveleti pontok raktárhelyekként és átadási pontokként határozhatók meg. Az új útvonalak vagy térbeli változások gyorsan és egyszerűen tanulhatók meg.

Biztonságos és termelékeny

Két világ legjava

A Linde MATIC sorozata számos biztonsági szolgáltatással rendelkezik. A robottargoncák a kamera- és lézertámogatású kiegészítő térfigyelésnek köszönhetően az emberekkel, illetve az üzemi közlekedés során más járművekkel való találkozás is mindenkor biztonságosan és jelentős termelékenységcsökkenés nélkül mozognak.

A MATIC járművek biztonsági vezérlése ugyanis dinamikusan reagál: akadály észlelése esetén a gép csökkenti a sebességet, de csak akkor áll meg, ha az adott személy vagy jármű a munkaútvonalon állva marad. Ugyanakkor a munkamenetet még ilyenkor is önállóan folytatja, ha az akadály elhagyta a lézer és a kamera rögzítési tartományát.

Ezenkívül a robotjárművek bármikor kézzel is kezelhetők. Ha a személyzet egyik tagja megérinti a kezelőegységet, ezáltal az automatikus üzem is azonnal leáll, és a gép – például vészhelyzet esetén – kimehet a veszélyzónából, vagy egy fontos feladat érdekében az automatikus munkacikluson kívül használható.

Széleskörű biztonsági felszereltség az együttműködésen alapuló munkavégzéshez

 • 3D-s kamera akadályrögzítéshez
 • Elülső és hátsó lézerberendezés akadályrögzítéshez és teherfelismeréshez
 • Optikai és akusztikai riasztórendszerek
 • Vészkikapcsoló nyomógombok mindkét oldalon

Linde MATIC járművek

Az önálló MATIC kínálat a magas és alacsony emelésű raklapszállítókkal, vontatókkal, ellensúlyos emelőkocsikkal, valamint egy kifinomult működésű szűkfolyosós berendezéssel a gyártás és a raktárlogisztika összes kezelési feladatának 80%-át fedi le.

P-MATIC – vontató

 • Logisztikai szerelvények
 • Szállítás
 • Készletcsomagolás
 • Hasznos anyagok ártalmatlanítása
 • Beszállítás a gyártósorra

A Linde MH P-MATIC sorozatú járműve

L-MATIC – elektromos raklapemelő

 • Felvétel és betárolás kis magasságokban
 • Vonalkódok beolvasása
 • Csomagológépek megtöltése
 • Komissiózás
 • Gépek utánpótlássorainak megtöltése

A Linde MH L-MATIC sorozatú járműve

L-MATIC AC – ellensúlyos elektromos raklapemelő

 • Zárt raklapok felvétele és betárolása
 • Rácsos ládák és szállítókonténerek kezelése
 • Szállítószalagok megtöltése

A Linde MH L-MATIC AC sorozatú járműve

T-MATIC – alacsony emelésű raklapszállító

 • Hosszú távolságokon történő szállítás
 • Kiszállítás rendelkezésre bocsátási helyiségekbe (például rakodási területen)
 • Túlméretes hosszúságú terhek szállítása

A Linde MH T-MATIC sorozatú járműve

K-MATIC – szűkfolyosós targonca

 • Be- és kitárolás szűk folyosókon, nagy magasságokban
 • Munkavégzési magasság: legfeljebb 12 m
 • Szállítószalagok megtöltése

A Linde Robotics geonavigálásának 5 előnye

 1. Hálózatba kötve: A „sávszélesség” a rendszerkapcsolat nélküli használattól az üzemi rendszerekkel, gépekkel és berendezésekkel való átfogó hálózatba kötésig terjed.
 2. Biztonságos: A kiegészítők széles választéka (mint például leolvasók és kamerák) vegyes üzemben is szavatolja a közlekedés biztonságát.
 3. Egyszerű: A modern lézer alapú távérzékeléssel (LIDAR) felszerelt innovatív geonavigálás nem igényel költséges infrastruktúrát.
 4. Rugalmas: Az útvonalak és referenciapontok rövid időn belül hozzáigazíthatók a megváltozott működési feltételekhez.
 5. Átlátható: A rendszer értékes adatanyagot hoz létre, amellyel a logisztikai folyamatok termelékenysége pontosan optimalizálható.

Szűk folyosós navigálás

Alkalmazás a raktárban

Automatizált navigálás a szűk folyosós raktárban

Szűk utak és nagy emelési magasságok – a szűk folyosós raktár a vállalatok számára költséghatékony megoldás, ugyanakkor az itt alkalmazott járművekre és kezelőikre magas követelményeket szab. A Linde szűk folyosós navigálása jelentősen javítja a termelékenységet és a biztonságot, egyúttal csökkenti az áruk és a raktárberendezések meghibásodásait. A rendszer vezérlése az ügyfél WMS- (Warehouse Management System) alkalmazásából történik.

Hogyan működik a technológia?

A technológia valamennyi beépítési intézkedése gyorsan megvalósítható: A szűk folyosón RFID- (rádiófrekvenciás azonosítás) címkék vannak elhelyezve a padlóban vagy vonalkódok a polcokon.

Az RFID-címkék egymástól 6 mm-es távolságban vannak elhelyezve sárga védőhüvelyben a padlóban. Ez lehetővé teszi a címkék könnyű hozzáigazítását a raktár változásaihoz. A menet során a járműben lévő érzékelőkészülék olvassa ki az adatrekordokat, és ezek alapján képes meghatározni a járműnek a raktárbeli járatokon belüli pozícióját.

Ezenkívül vonalkódok is alkalmazhatók. Ezek az RFID-címkékkel azonos módon működnek, de nagyon alacsony hőmérsékleteken is ellenállóak, így bizonyos területeken jobban alkalmazhatók.

Az ügyfél raktárgazdálkodási rendszere WiFi-hálózaton keresztül küldi a járműben lévő vevőberendezésnek a be- vagy kitárolási pozíció célkoordinátáit. A célhoz haladva a jármű folyamatosan összehasonlítja aktuális pozícióját a céllal, majd a célpozíció elérése érdekében meghatározza a vízszintes és függőleges mozgások legjobb kombinációját.

Automatizált navigálás a szűk folyosós raktárban

A szűk folyosós navigálás előnyei

Hatékonyság

A jármű a lehető leggyorsabb úton és a lehető legkisebb energiafelhasználással halad a megadott polchelyhez a raktárban. Ennek eredménye az akár 25%-os időmegtakarítás, valamint a forgalmi teljesítmény jelentős növelése.

Pontosság

A rendszer támogatja a járművezetőt, és kijelzőn mutatja neki az áru pontos helyét. A járművezetőnek csupán a menetfunkciót kell működtetnie, és a be-, illetve kitárolási műveletet aktívan indítania. Ezt követően a járművezetőnek ellenőriznie kell a villák állását, amelyet rendszerint többé már nem kell kiigazítani. A raklap helytelen tárolóhelyen való betárolásának veszélye így megszűnik.

Biztonság

A választható menetbiztonsági asszisztens felismeri a vonalkódok vagy RFID-címkék révén megjelölt padlóegyenetlenségeket, valamint a polcon, a padlón vagy a mennyezeten lévő akadályokat, és ezeken a helyeken célzottan korlátoz bizonyos járműfunkciókat (például sebességet, emelési magasságot vagy villakitolást).