Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Ipari polcrendszerek

Megfelelően tárolva
Acélplatform

A digitalizáció, az automatizált gyártási folyamatok és a növekvő vásárlói igények nap mint nap új kihívások elé állítják az intralogisztikát. A vállalatok ezeket a feladatokat proaktívan, a folyamataik szüntelen optimalizálásával igyekszenek megoldani. A nagy átrakodási teljesítmény, a rövid átfutási idők, a csökkentett készletek és az összes folyamat állandó átláthatósága kulcsfontosságú szerepet játszanak ebben. Minden jól működő intralogisztika a megbízható raktározási és komissiózási rendszeren alapszik, amely biztosítja a folyamatok zökkenőmentességét a belső folyamatokban. A Linde Material Handling az anyagáramlási folyamat minden szakaszában átfogó szakértelemmel tervezett megoldásokat szállít. A Linde intralogisztikai szakértői tisztában vannak azzal, hogy a pontosan összehangolt polcrendszer kiépítése alapkövetelmény minden jó raktárban. Ennek szellemében a Linde polcai optimálisan kombinálják a tárolást és az áruszállítást.

A megfelelő polcrendszer

A raktár tervezésénél és a megfelelő polcrendszer kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell venni.

• Milyen típusú árukat kell tárolni?

• Az árukat a LIFO-elv szerint (utoljára be, elsőként ki) vagy a FIFO-elv szerint (elsőként be, elsőként ki) szerint kell tárolni?

• A komissiózás manuálisan vagy automatikusan történik?

• Milyen rakodási teljesítményt kell elérni az áruk komissiózása során?

• Milyen rakományhordozót használnak? Dobozokat, tárolórekeszeket, rácsos ládákat vagy raklapokat?

• Milyen targoncákat és komissiózó berendezéseket használnak?

• A polcrendszer mennyire kell adaptálható és bővíthető legyen?


A polcon tárolt áruk mozgása

A megfelelő polctípusok kiválasztásában kiemelt szerepet játszik a tárolt áruk rakodási gyakorisága. A tárolt áruk három különböző kategóriába vannak sorolva: A, B és C osztályú árucikkek. Az A osztályú árucikkeket komissiózzák a leggyakrabban, és a C osztályú árucikkeket mozgatják a legritkábban. A raktáron belüli mozgás elosztására a Pareto-elv vonatkozik, amely szerint az áruk 20 százalékát érinti az összes mozgás 80 százaléka.

Ennélfogva az A osztályú árucikkeket úgy kell elhelyezni, hogy azok bármikor elérhetők legyenek. Ezzel szemben a C osztályú árucikkeket, amelyek a készlet 50 százalékát teszik ki, viszont a mozgásnak mindössze öt százalékában vesznek részt, nehezebben elérhető helyen is lehet tárolni. Minden egyes esetben külön el kell dönteni, hogy az adott követelményeknek melyik polcrendszer felel meg leginkább.

Raklappolc

A raklappolcok raklapok, rácsos ládák és konténerek be- és kitárolására szolgálnak. Számos különféle változatban kaphatók, és típustól függően eltérő előnyöket kínálnak. A raklappolcok klasszikus változata olcsó és rugalmasan alkalmazható megoldást jelent. Szűkfolyosós magasraktárakban a helytakarékosság érdekében a raklapok akár 18 méteres magasságig egymásra rakhatók, a bejárható állványokat alkalmazó raktárakban pedig különböző csatornák szerint osztályozhatók a raklapokra pakolt áruk. A betolható polcok a LIFO-elv szerint (utoljára be, elsőként ki), az átjárható állványok pedig a FIFO-elv szerint (elsőként be, elsőként ki) rakodhatók meg, míg a távirányított shuttle-rendszerű állványok nagyon magas átrakodási teljesítményt tesznek lehetővé. Mi több, az automatikus raklapraktár (APL) formájában már teljesen automatizált megoldás is létezik.

Szabványos raklappolc

A klasszikus raklappolc az egyik legelterjedtebb és legrugalmasabb tárolórendszer. Egy polckeretből áll, amelybe tartógerendák vannak beszerelve. A polcszakaszonként elhelyezett raklapok számától függően egyaránt alkalmas egy vagy több tárolóhely kialakítására. A legelterjedtebb a több tárolóhelyes, polcszakaszonként 2–4 raklapnak helyet adó tárolás. Mivel a polcok elrendezése bármikor módosítható vagy kiegészíthető, a tárolórendszer könnyen a térbeli változásokhoz igazítható. A rugalmas alkalmazhatóság és az alacsony beruházási költségek miatt sok raktárban ez a raklappolctípus bizonyul az észszerű választásnak.

Szűkfolyosós magasraktár

Szűkfolyosós magasraktár

Ez a fajta polcelrendezés a klasszikus raklappolc helytakarékos változata. Akár 18 méteres magasságával a szűkfolyosós magasraktárral optimálisan kihasználható az alapterület, és rendkívül nagy raktársűrűség érhető el. Ezzel együtt minden tárolt áru könnyen hozzáférhető marad. A magasraktárakban modernszűkfolyosós targoncákat alkalmaznak, ami a megnövekedett munkamagasság és a keskeny, legfeljebb 1,9 méter széles folyosók ellenére gyors komissiózást tesz lehetővé, közvetlenül a raklapról.

Bejárható állvány

Bejárható állványok használatával a raklapok különösen kompakt módon tárolhatók. Ezzel a megoldással a klasszikus raklappolcokhoz képest akár 90 százalékkal hatékonyabban használhatja ki a rendelkezésre álló raktárterületet, mivel a raklapok tárolása egymás mellett vagy egymás felett elhelyezkedő csatornákban történik. A targonca behajt a megfelelő csatornába, és a raklapokat hátulról előre a mindkét oldalon felszerelt támasztósínekre helyezi. Az áruk be- és kitárolása a LIFO-elv szerint (utoljára be, elsőként ki) történik, vagyis elsőként az utoljára betárolt árut veszik ki. A bejárható állvány leginkább egy adott árucikk nagy mennyiségben történő tárolására, valamint alacsony forgási rátával rendelkező árucikkek tárolására alkalmas.

Betolható polc

Betolható polcok esetében a raklapokat ugyanazon oldalról tolják be a polccsatornába és távolítják el onnan. Ehhez a raklapokat görgőpályákra helyezik, amelyek enyhén lejtenek a polc vége felé. Amikor új raklapot tolnak a csatornába, a már betárolt áruk hátrébb kerülnek. A betolható polcokon csatornánként 2–6 raklapnak van hely, és a klasszikus raklappolcoknál 75 százalékkal jobb helykihasználást biztosítanak. Előkészítő polcként, illetve egy adott, a LIFO-elv szerint (utoljára be, elsőként ki) betárolt árucikk nagyobb mennyiségben történő tárolására egyaránt használható.

Átjárható állvány

Az átjárható állványok (más néven áttolható állványok) esetén a raklapokat az állvány hátsó részében tárolják és elölről veszik ki. A tárolt áru enyhén lejtő görgőpályákon, automatikusan gördül a kitárolási pontra. Minden kiszedés után a következő eltárolt egység közelebb kerül. Ez lehetővé teszi a FIFO-elv szerint (elsőként be, elsőként ki) szerinti tárolást. Az átjárható állvány segítségével a klasszikus raklappolcokhoz képest nagyjából 60 százalékkal hatékonyabban használhatja ki a rendelkezésre álló raktárterületet, mivel ehhez a kompakt tárolási megoldáshoz kevesebb polcsort kell kialakítani. A normál kialakításon kívül motorizált görgőpályákkal felszerelt változatok is vannak, amelyeken továbbítani lehet az eltárolt árut.

Mobil állvány

Mobil állványok esetében a polcsorok kocsikra vannak felszerelve. Minden egyes polctömb egyetlen művelettel kezelhető, mivel a polcokat szükség esetén mozgatni lehet. Ezáltal akár 150 százalékkal növekedik a tárolókapacitás, vagy körülbelül 50 százaléknyi üzemi terület takarítható meg, korlátlan hozzáféréssel az összes tárolt raklaphoz, rácsos ládához és konténerhez. Mindebből következik, hogy a mobil állványok használata leginkább olyankor előnyös, amikor korlátozott tárolófelület áll rendelkezésre, és a szerkezeti bővítés nehezen oldható meg. Ezt a sűrű helykihasználás következtében hatékony és energiatakarékos tárolási megoldást különösen hűtőházakban alkalmazzák előszeretettel. Nagy teherbírású kivitelben a polcokra akár 24 tonnányi rakományt be lehet tárolni.

Shuttle-rendszerű raklappolc

A modern raktárcsarnokokban egyre gyakrabban alkalmaznak shuttle-rendszereket. A raklapcsatornában távirányítóval vezérelhető shuttle-kocsi segítségével a raklapok a tetszés szerinti tárolóhelyre vihetők. Ez a rendkívül kompakt és rugalmas tárolási megoldás nagy rakodási sebességet tesz lehetővé. Ugyanakkor minimálisra csökken az áruk vagy a polcrendszer sérülésének kockázata, mivel a shuttle-kocsi pontosan és biztonságosan szállítja a raklapokat a polcjáratokban.

Egy tárolóhelyes polc

Az egy tárolóhelyes polcok szintenként mindössze egyetlen raklap vagy tárolórekesz befogadására képesek. A rakományhordozót két konzol tartja, melyeket az állványkeretek perforált rácsával a kívánt magasságra lehet állítani. Az egy tárolóhelyes rendszer különösen alkalmas nehéz és közepesen nehéz, stabil súlyponttal rendelkező cikkek tárolására. Nagy rakodási teljesítményt kínál, és gyakran használják közvetlenül a raklapról vagy rácsos ládából történő komissiózáshoz.

Kisalkatrész-raktár

Mindenki tudja, hogyan lehet a legegyszerűbben kis alkatrészeket tárolni, ha szűkös a hely – falra szerelt, klasszikus moduláris polcokon. A kereskedelmi és üzleti életben azonban más módszerek is vannak a kis alkatrészek hatékony tárolására. Ilyen például az átjárható állványok használata, melyekben az eltárolt ládák és dobozok minden kivételkor a kirakodási pont felé csúsznak, hosszú utakat takarítva meg a komissiózónak.

Moduláris polc

A moduláris polc a legrégebben használt polctípus. Nevét a zárt aljzattal kialakított vízszintes rekeszek adják. Ezt a megoldást általában raklapozatlan áruk vagy kis alkatrészek tárolására használják, melyeket dobozokban vagy kereskedelmi csomagolásban helyeznek el. A moduláris rendszert tetszőleges számú polccal lehet felszerelni, tetszőleges magasságban. Az egyszerű polcegységek magassága nem haladja meg a három métert, míg a többszintes változatok a 15 métert is elérhetik. Egyszerű felépítésük könnyen áttekinthetővé teszi ezeket az egységeket, közvetlen hozzáféréssel minden tárolt áruhoz. Ezzel együtt a jelentős helyigény és a korlátozott teherbírás miatt ez a megoldás nem minden esetben alkalmazható.

Többszintes moduláris polcrendszerek

A többszintes rendszerekkel teljes mértékben kihasználhatóvá válik a rendelkezésre álló tér, fel egészen a csarnok tetejéig. Többszintes polcrendszerek sokféle kialakításban kaphatók, például emelvényekkel, járdákkal, lépcsőkkel, teherliftekkel vagy világítással felszerelve, az aktuális igényeknek megfelelően. Az egyes ügyfelek kívánságai szerint alakított tervezéssel és kivitelezéssel a logisztikai folyamatok nagy mértékben optimalizálhatók, közvetlen hozzáférést kínálva minden egyes árucikkhez.

A kompakt tárolásnak és a visszafogott beruházási költségeknek köszönhetően a többszintes rendszerek gazdaságos megoldást jelentenek optimális helykihasználás mellett. Figyelembe véve mindehhez a több szint egyidejű használatának köszönhetően fokozottan skálázható komissiózást, a raktározás összességében rendkívül költséghatékonnyá válik.

Átjárható állvány darabárukhoz

Ez az állványtípus görgős szalagokkal felszerelt döntött platformokat tartalmaz a kartonok, dobozok és szállítótartályok tárolására. Az árukat a polc hátsó részében tárolják, és elölről veszik ki. Minden egyes kivételkor a következő tárolóegység a kitárolási pont irányába csúszik vagy gördül. Ez lehetővé teszi a FIFO-elv szerint (elsőként be, elsőként ki) szerinti tárolást. A klasszikus moduláris polchoz képest az átjárható állvánnyal az alkalmazottak akár 70 százalékkal kevesebb időt kell mozgásban töltsenek, nagyon nagy rakodási sebesség mellett.

Nagy fesztávú polc

A nagy fesztávú polc a moduláris polc és a raklappolc között helyezkedik el. Kifejezetten nagy mennyiségű áru tárolására fejlesztették ki. Kompakt és stabil kialakításának köszönhetően bármilyen igénynek könnyen megfelel. A nagy fesztávú polcok rendkívül széles tárolófelületekkel rendelkeznek, amelyeken a nagy és terjedelmes áruk is könnyen tárolhatók. Egyszerűen összeszerelhető kialakításuknak köszönhetően rugalmasan felállíthatók és átalakíthatók, vagyis gyorsan és könnyen hozzáigazíthatók a raktárban uralkodó változó körülményekhez. A polcok magassága szabadon állítható, a profilok és az aljzatok pedig számos különböző változatban kaphatók. Egy-egy polcszakaszon változattól függően akár több mint 2000 kilónyi rakomány is tárolható.

Polc hosszú árukhoz

A hosszú és terjedelmes áruk, mint például a deszkák, lemezek és csövek sok helyet foglalnak el a raktárban, és a sérülések elkerülése érdekében megfelelő tárolást igényelnek. Erre sokféle megoldás létezik. Az egyik leggyakoribb megoldás a konzolos polc alkalmazása, amelyen az árukat vízszintes támasztékokra fektetik. Ennek dinamikus és helytakarékos változata a konzolos mobil állvány. A függőleges polc különösen alkalmas hosszú áruk álló helyzetben történő tárolására.

Konzolos polc

Konzolos polcnak nevezünk minden olyan raktárberendezést, amelyben vízszintes támasztékok vagy konzolok vannak függőleges tartóoszlopokra szerelve. Ez a megoldás különösen alkalmas hosszú és terjedelmes áruk, például csövek vagy deszkák tárolására, illetve áruk álló helyzetben történő elkülönített tárolására. Ha a tartóoszlopok mindkét oldalon konzollal vannak ellátva, dupla sorok is kialakíthatók. A tárolt árutól és a rakományegységtől függően a be- és kitárolás kézzel vagy géppel történik.

Konzolos mobil állvány

A konzolos mobil állvány a klasszikus konzolos polc dinamikus változata. Ebben a változatban a polcok kocsikra vannak szerelve, így könnyen mozgathatók előre és hátra. Ez lényegesen jobb helykihasználást eredményez, mivel a teljes polctömbhöz mindössze egyetlen kezelőfolyosót kell kialakítani. A nagy raktársűrűség ellenére a mozgatható konzol minden tárolt áruhoz hozzáférést biztosít.

Raktározógépek

Egyre több vállalatnál ismerik fel, hogy a raktározógépek rendkívül hatékony, automatizált tárolási megoldást jelentenek. Ilyenek lehetnek a klasszikus körforgó állványok vízszintes és függőleges kivitelben, vagy a tálcás tárolórendszer, amelyben felvonórendszer végzi az áru be- és kitárolását. Az automatikus kisalkatrész-raktárral (AKL) és az automatikus raklapraktárral (APL) olyan tárolási módszerek állnak rendelkezésre, amelyek jelentős készletek tárolására és kezelésére kínálnak teljesen automatikus megoldást. Az Autostore teljesen automatizált tömbraktárában robotok gondoskodnak a kis alkatrészek hatékony tárolásáról.

Automatikus kisalkatrész-raktár (AKL)

Az automatizált AKL raktárrendszerek kis és közepes súlyú, kis méretű tárolórekeszeket alkalmaznak. Ezeket jellemzően sokféle apró alkatrész tárolására használják, ahol az egyes árucikkek darabszáma erősen korlátozott. Az automatikus kommissiózás elvének megfelelően az áru egy kezelőberendezésen és egy szállítószalagon keresztül automatikusan a komissiózóhoz kerül. Ez a kompakt tárolási megoldás magas komissiózási teljesítmény mellett alacsony hibaarányt kínál.

Automatikus raklapraktár (APL)

Az üzemeltető raktárkezelő rendszere által vezérelt, teljesen automatizált APL rendszerek raklapok, rácsos ládák és konténerek tárolására szolgálnak. A rakományhordozók be- és kirakodását önjáró kezelőberendezések végzik. Az APL rendszerek 40 méter feletti magasságot is elérhetnek, és a rendkívül kompakt tárolásnak köszönhetően több ezer rakományegység befogadására alkalmasak. Ezenkívül az APL rendszerek nagy tárolókapacitást és kiemelkedő rakodási sebességet kínálnak – cserébe viszont az alacsony rugalmasságuk miatt pontosan az adott feladathoz kell igazítani őket.

Vízszintes körforgó állvány

A körforgó állványok olyan dinamikus raktárrendszerek, amelyek az áru automatikus kommissiózásának elvét követik. Be- és kirakodás céljából a raktárhelyek ciklikus keringtetéssel kerülnek a kezelőállomásra. A tárolt áru együtt mozog a tárolóállvánnyal. A körforgó állvány vízszintes változata körhintaállványként is ismert. Ennél a változatnál a tárolóállvány vízszintes irányban körben mozog mindaddig, amíg a kiszolgálni kívánt raktárhely meg nem érkezik a kezelőállomásra.

Függőleges körforgó állvány

A körforgó állvány függőleges változata páternoszter állványként is ismert. Ennél a változatnál a tárolóállványok függőlegesen felfelé vagy lefelé mozognak, amíg a kiszolgálni kívánt raktárhely meg nem érkezik a kezelőállomásra. A függőlegesen keringő polcokat a rendszer egy vagy több oldalsó kirakodónyíláshoz viszi, biztosítva a tárolt áru megbízható és gyors előkészítését. A rendszer előnye a viszonylag alacsony helyigény és a raktár belmagasságának optimális kihasználása.

Tálcás tárolórendszer

A tálcás tárolórendszerek automatizált magasraktárak kompakt kivitelben, amelyben felvonók szállítják az árut. Berakodáskor a felvonók az áruszállítókat a raktárhelyre, kirakodáskor a raktárhelyről a kirakodópontra továbbítják. A tálcás tárolórendszerek sokféle termék, többek között kis alkatrészek, raklapok, szerelvények, alkatrészek és dobozok tárolására alkalmasak. Mivel különböző hosszúságú és magasságú árukat képesek befogadni, sokkal rugalmasabban alkalmazhatók, mint a hagyományos automatizált magasraktárak.

Autostore

Az Autostore egy teljesen automatizált tömbraktár, mely kis alkatrészek tárolására szolgál. Ebben a különböző árucikkeket egymásra helyezett rekeszekben tárolják. A be- és kirakodást sínen mozgó robotok végzik. Idővel a rendszer megtanulja, hogy mely alkatrészeket mozgatják a leggyakrabban, és azokat a felső rekeszekbe helyezi. Az Autostore kompakt kialakítása jobban kihasználja a rendelkezésre álló tárhelyet, mint más automatikus raktári megoldások.

Egyéb termékek és tartozékok

Acélplatform

Ha a termelés körülményei megváltoznak, a vállalatoknak gyakran kevés idejük marad a reagálásra és új raktárterületek kialakítására. Az acélplatformok önhordó, járható és részben járművel bejárható acélszerkezetek, melyek újabb szinteken kínálnak további munkafelületet. Ezek a szilárd tárolóplatformok az épület alapméreteinek megváltoztatása nélkül nyitnak meg korábban kihasználatlan tárolóteret, akár két-háromszorosára bővítve a raktározásra használható felületet. Szükség esetén több különböző szint is kialakítható. Ez a megoldás költséghatékony alternatívát jelent az épületek kibővítéséhez vagy új épületek építéséhez képest.

Tárolórekeszek és raklapok

A fából készült EPAL és EUR raklapoktól a műanyagból vagy fémből készült speciális raklapokon át az acél rakodótartályokig, IBC konténerekig és rácsos ládákig a Linde és partnerei polcok és állványok széles választékát kínálják bármilyen típusú rakományhordozóhoz a hatékony és biztonságos tárolás jegyében. A tárolótartályok változatos kínálatában megtalálhatók a komissiózási és többször használatos tárolótartályok, a kis rakományhordozók, a nyitott tárolódobozok, az összehajtható és összecsukható tárolók, a polcos dobozok, a raklapkonténerek, az automatizált raktárakban használható műanyag tálcák és még sok hasonló termék. Ezenkívül kiegészítők széles választéka, többek között munkaasztalok, szállító-, komissiózó és polcos kocsik, szekrények, létrák, címkék, címkecsíkok, biztonsági tartozékok és csomagolóanyagok teszik teljessé a kínálatot.

Megfelelő tárolás a Linde segítségével

Legyen szó klasszikus moduláris polcról vagy automatizált átfogó megoldásról, a Linde Material Handling logisztikai szakértői elemzik a tárolni kívánt árukat és ellenőrzik az alkalmazott raktártechnikát, hogy Önnel együttműködve megtalálják a logisztikai működéshez leginkább illő megoldásokat. Ezzel a módszerrel biztosan megtaláljuk a megfelelő polcrendszert a folyamataihoz. Annak érdekében, hogy a tanácsadástól a polcok felszereléséig a lehető legjobb szolgáltatást kínáljuk Önnek, a raktározásban kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakemberekkel dolgozunk együtt. A következő alkalmazási beszámolók megfelelő Linde megoldásokat mutatnak be a gyakorlatban.

KOMSA

Iparág: Információ és távközlés

Feladat: Magasraktár tervezése és megvalósítása, valamint az árumozgatási technika szállítása és telepítése

Linde-megoldás: Komplett rendszermegoldás a polctervezéstől és -építéstől a Linde K sorozatú szűkfolyosós targoncáival kombinálva, az árugazdálkodási rendszerhez való csatlakozással

Yanmar Compact Equipment Europe

Iparág: Gépgyártás

Feladat: Nagy teljesítményű logisztikai központ kialakítása egy volt gyártócsarnokban

Linde-megoldás: Átfogó polc- és logisztikai koncepció kidolgozása és megvalósítása, és a hozzá tartozó szűkfolyosós berendezések szállítása

Óvja meg a polcait!

A Linde innovatív polcvédő érzékelője a padlószinten átveszi a targoncavezető feladatait, és automatikusan lefékezi a tolóoszlopos targoncát, mielőtt az nekiütközne a polcnak. A vezetéstámogató rendszer így megakadályozza a tartóoszlopok és a padlón tárolt áruk rongálódását, fokozza a biztonságot a raktárban és csökkenti a javítási költségeket. A polcvédő érzékelő ugyanakkor csökkenti a targoncavezető terhelését is: teljes mértékben a pontos be- és kirakodásra tud koncentrálni, ami hozzájárul a rakodási teljesítmény növeléséhez.

Olvassa el a Sopro Bauchemie felhasználói beszámolóját itt!