Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Nehéztargoncák

A nehézsúlyú világbajnok
A H100–H180 sorozat készen áll a következő megterhelő munkára.

Mindenhez a megfelelőt

A Linde H100–H180 D, HT100–HT180 D és E100–E180 sorozatú nehéztargoncái között biztosan megtalálja a megfelelő járművet a megterhelő munkákhoz. Ezenkívül a számos felszerelési lehetőségnek köszönhetően a Linde nehéztargoncái pontosan az adott felhasználási hely követelményeihez szabhatók, miközben maximális ergonómiát biztosítanak a vezetőnek is.

A Linde Anyagmozgatás nehéztargoncái egyet jelentenek a kiváló teljesítménnyel és a hatékonysággal. Legyen szó az acéliparról, a kikötői logisztikáról vagy a papírgyártásról, a Linde akár 18 tonnás teherbírású Heavy Truck targoncái mindenhol kiváló megoldást jelentenek, ahol ellenálló képességre és kiváló teljesítményre van szükség. Még a legnehezebb körülmények, mint a nedves, sáros vagy poros környezet, az izzó ipari kemencék vagy a nulla alatti hőmérséklet sem jelentenek problémát ezeknek a mozgékony erőgépeknek.

Az erőteljes motorok és a közel karbantartásmentes meghajtások kombinációjával a Linde nehéztargoncái még a legigényesebb logisztikai környezetben is kiemelkedő rakodási teljesítményt biztosítanak. Ezen túlmenően a járműszegmens legjobb kilátását kínálják a vezetőknek minden irányban. A vezetőfülke, a jármű alváza és a kilátás szempontjából optimalizált emelőoszlopok minden irányban szabaddá teszik a látóteret, maximális biztonságot garantálva minden vezetési manőver során, még teljes terhelés mellett is. Emellett számos további innovatív funkció fokozza a biztonságot.

Nehéztargonca jelentős igénybevétellel járó munkákhoz

H100–H180 D

Teljesítmény és precizitás a javából. A H100–H180 D sorozatú nehéztargoncák még a legkeményebb folyamatos használat mellett is megbízhatóan működnek. A hidrosztatikus közvetlen hajtásnak köszönhetően kiválóan alkalmasak a 24 órás munkavégzésre. A versenytársakkal összehasonlítva is kiemelkedő rakodási teljesítményt nyújtanak.

További információ

HT100–HT180 D

Ha nehéz a rakomány és nagy a távolság, a HT100–HT180 D sorozatú nehéztargonca akkor van igazán elemében. A kitűnő körkörös kilátásnak és az optimalizált ergonómiának köszönhetően a jármű tökéletes választást jelent olyan műveletekhez, ahol hosszabb utakat kell megtenni.

További információ

E100–E180

Az E100–E180 elektromos nehéztargoncák egyesítik a dízeljárművek erejét az elektromos targoncák környezetbarát, csendes és dinamikus működésével. Ezekkel a teljesen elektromos erőgépekkel most először válik a nagy teherbírású osztályban is elérhetővé az elektromos hajtások számos előnye.

További információ

Belső égésű kontra elektromos

A dízelüzemű H100–H180 D és HT100–HT180 D sorozatú nehéztargoncák teljesítményosztályukban a legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztást kínálják. Egy, a TÜV Nord által tanúsított teljesítményteszt keretében végzett fogyasztásmérések azt mutatják, hogy a Linde nagy teherbírású modelljei akár 30 százalékkal kevesebb gázolajat fogyasztanak, mint a legjobb versenytárs járművei. Ugyanakkor az E100–E180 sorozattal a Linde olyan elektromos meghajtású járműváltozatot is kínál, amely akár 18 tonnás rakományt is elbír, és ezért semmiben sem marad el a belső égésű motorral szerelt, legerősebb nehéztargoncáktól.

Bevált elektromos technológia, intelligensen kombinálva
A 10–18 tonnás elektromos targoncák meghajtását a Linde 8 tonnás elektromostargonca-sorozata alapján tervezték, kétszer akkora teljesítménnyel. Négy hajtómotor, négy emelőhidraulika-motor és két akkumulátorrendszer biztosít megfelelő teljesítményt minden alkalmazáshoz. Intenzív igénybevétel esetén a Linde lítiumionos akkumulátorai szolgáltatják az energiát, alkalmi használatra pedig kiválóan alkalmasak az ólomsavas akkumulátorok. Az elektromos nehéztargoncák különösen azoknak a vállalatoknak jelentenek kitűnő alternatívát, amelyek már kiépítették a megfelelő töltési infrastruktúrát, vagy amelyek a nehéz munkák esetén is magas követelményeket támasztanak a fenntarthatóság, az éghajlatvédelem és a zajvédelem terén.

A H100–H180 sorozat nagy felbontású, 7 hüvelykes érintőképernyőjének részletes bemutatása.

A kijelző: A nehéztargonca áttekintése

Nehéztargoncákkal végzett munka során különösen fontos, hogy a jármű fontos adatai mindig nyomon követhetők legyenek. Ebből a célból a Linde nehéztargoncáit nagy felbontású, 7 hüvelykes, színes érintőkijelzővel szerelték fel. Ily módon a fontos információk mindig a vezető szeme előtt vannak, többek között a rakomány tömege, a tartály töltöttségi szintje és az opcionális tolatókamerából érkező képek. A kijelző érintőképernyője nagyon könnyen és intuitív módon kezelhető.

Linde nehéztargonca: Tulajdonságok

Rakománykezelés

A belső égésű motorral felszerelt H100–H180 D sorozatú nehéztargonca a „Power on Demand” elve szerint működik. Mivel a jármű automatikusan a szükséges teljesítményhez igazítja a motor fordulatszámát, a motor mindig a lehető legkevesebb üzemanyagot használja el. A Linde fokozatmentes hidrosztatikájának köszönhetően a vezető tengelykapcsoló és sebességváltó használata nélkül gyorsíthatja a járművet.

Az E100–E180 sorozatú elektromos nehéztargoncák négy nagy teljesítményű, egyenként 25 kilowattos emelőmotorral vannak felszerelve. A négy 18 kilowattos motornak köszönhetően az elektromos nehéztargoncák is ugyanolyan rakodási teljesítményt kínálnak, mint dízelmotoros megfelelőik.

A Linde Load Control segítségével a vezető valamennyi nehéztargonca-modell esetén könnyen, pontosan és intuitív módon állíthatja be az emelési magasságot és a villa helyzetét. A felhasználóbarát, színes, 7 hüvelykes érintőkijelző teljes körű áttekintést kínál a jármű összes fontos adatáról.

Ergonómia

A Linde nehéztargoncái maximális kényelmet és egészségkímélő munkakörülményeket biztosítanak a vezetőnek.

Ennek jegyében a vezetőfülkét gumicsapágyak sokasága választja el az alváztól és a motortól, amelyek elnyelik a rezgések és ütések nagy részét. Ezenkívül a hidraulikusan rugózott vezetőülések minimálisra csökkentik a fizikai megterhelést.

A Linde minden nehéztargoncája állítható magasságú, pontosan a vezetőhöz igazítható kormányoszloppal rendelkezik. Az összes emelési funkciót ergonomikusan kialakított joystickok vezérlik. Az ergonomikus vezetőállás opcionálisan forgatható vezetőüléssel egészíthető ki, amely tolatáskor csökkenti a gerincre nehezedő megterhelést. Ezenkívül nagy teljesítményű légkondicionáló rendszer* is beszerelhető.

* fluorozott szénhidrogéneket tartalmaz

Biztonság

Amikor nehéz rakományokat kell szállítani, a biztonság abszolút elsőbbséget élvez. A karcsú oszlopprofilok és a fülkeajtók nagy ablakai kiváló rálátást biztosítanak a rakományra és a munkakörnyezetre, csakúgy, mint a nagy hátsó ablak és a lapított, a látótér szabadon hagyására optimalizált ellensúly. A páncélüveg tető megvédi a vezetőt a lezuhanó tárgyaktól. Az E100–180 esetében az akkumulátorokat teljesen beépítették az alvázba, hogy a vezetőfülkéből zavartalan legyen hátrafelé a kilátás, és a jármű súlypontja a lehető legalacsonyabbra kerüljön.

Az ülésfelügyelet reteszeli a munka- és menethidraulikát, amint a vezető kiszáll az ülésből. Váratlan vészhelyzetekre a kartámasz közvetlen közelében felszerelt vészleállítóval lehet reagálni. Ha a nehéztargonca hátrafelé megy, jól észlelhető jelzőhang (85 dB) figyelmezteti a gyalogosokat és más járműveket.

SZERVIZ

A Linde nehéztargoncáit minden tekintetben a könnyű szervizelhetőség jegyében tervezték. Minden fontos alkatrész gyorsan és egyszerűen elérhető, karbantartható és szükség esetén gyorsan cserélhető. Ebből a célból a Linde széles körű szervizhálózata éjjel-nappal elérhető.

A H100–H180 D hidrosztatikus közvetlen hajtása tengelykapcsoló, differenciálmű és dobfékek nélkül működik, ami jelentősen csökkenti a karbantartási igényeket és a szervizköltségeket. Mivel az ólomsavas és lítiumionos akkumulátorok között a berendezés módosítása nélkül lehet váltani, a Linde E100–E180 gyorsan és egyszerűen a megváltozott üzemi körülményekhez igazítható.

Minden járműváltozat szervizszekrénnyel van szerelve a karbantartási munkákhoz. A szekrényben a szerelő könnyen hozzáférhet a különféle szűrőkhöz, akkumulátorokhoz, szélvédő mosófolyadék-tartályok és diagnosztikai dugaszolócsatlakozókhoz. Ha a motortérben kell munkát végezni, a vezetőfülke elektrohidraulikus szivattyúval oldalra vagy előre dönthető.

KONNEKTIVITÁS

Minden Linde nehéztargonca opcionális adatátviteli egységgel rendelkezik, amely mobilhálózaton vagy WIFI-n keresztül továbbítja a jármű adatait egy helyszíni kiszolgálóra vagy a Linde központi felhőkiszolgálójára.

Ezenkívül a Linde nehéztargoncái flottakezelő rendszerbe integrálhatók. Ez lehetővé teszi a járművek kihasználtságának optimalizálását, a karbantartás pontosabb beütemezését és egyéb folyamatok felügyeletét. A Linde az adatok többszörös titkosításával garantálja a legszigorúbb adatvédelmi szabványok betartását.

Az előnyök áttekintése

Jól bevált vezérlés

A kétpedálos vezérlés (a H100–H180 D és az E100–E180 esetében) és a Linde Load Control kombinációjának köszönhetően a Linde nehéztargoncái egyszerűen, pontosan és intuitívan kezelhetők.

Kényelmes vezetőállás

Az ergonomikus vezetőfülke minimálisra csökkenti a vezető fizikai terhelését, és az egész műszakon át biztosítja a fáradságmentes munkavégzést.

Tökéletes körkörös kilátás

A minden irányban szabad kilátás a lehető legmagasabb szintű biztonságot garantálja az árumozgatás során. Miközben a balesetek kockázata jelentősen csökken, a termelékenység fokozódik.

A legnehezebb munkakörülmények

A Linde nehéztargoncái a legmostohább körülményekkel is megbirkóznak.

Optimális szervizelhetőség

A nehéztargonca szervizbarát kialakítása lehetővé teszi a fontos alkatrészek akadálytalan elérését, valamint felgyorsítja a karbantartási és javítási munkákat.

Tökéletes felszereltség

Legyen szó tekercsfogóról, csőfogóról vagy többvillás adapterről, a Linde minden alkalmazáshoz megfelelő adaptert biztosít.

Teljes körűen hálózatba kapcsolható

A digitális hálózaton keresztül a nehéztargoncák könnyen a flottakezelő rendszerbe integrálhatók. A járműadatok elemzése megkönnyíti a karbantartás tervezését.

Optimális felszereltség: Speciális felszereltség a Linde nehéztargoncához

A papírtekercsektől a betoncsöveken át az olvasztott acélig: a nehéztargoncákat sokféle tárolási és szállítási feladatra lehet alkalmazni. Az adapterek és az ügyfélspecifikus megoldások széles választéka biztosítja, hogy minden alkalmazáshoz a megfelelő nagy teherbírású jármű álljon rendelkezésre.

Többvillás adapterek a H140 modellel való használat közben.

Többvillás adapterek

Segítségükkel lehetővé válik több raklap egyidejű felvétele, ezért elsősorban ott alkalmazzák ezeket, ahol több rakományegységet kell egyszerre szállítani. Az adapterekkel a nehéztargoncák típustól függően akár nyolc rakományhordozót is fel tudnak venni. Ezzel a megoldással nem kell többször fordulni, és ideális esetben akár több kisebb targoncát is felszabadít.

A szállítótüske használat közben.

Szállítótüske

Legyen szó csövekről, tekercsekről vagy orsókról, a nehéztargoncákkal gyakran szállítanak üreges tárgyakat, amelyeket a középső lyuknál fogva lehet a legkönnyebben felemelni. Erre a célra a Linde számos különböző szállítótüskét kínál. Ezek a tüskék különböző hosszúságokban és teherbírási kategóriákban kaphatók. Szükség szerint közvetlenül a villakocsira szerelhetők, vagy az emelővillákra csatolhatók.

A Linde Anyagmozgatás végállás-határolóval szerelt villapoziciónálójának részletes bemutatása.

Végállás-határolóval szerelt villapozicionáló

A járműmodelltől és az alkalmazási céltól függően szükség lehet arra, hogy a nehéztargoncákat a feladathoz tökéletesen illő villakocsival szereljék fel. Ezt a célt szolgálja a Linde multifunkcionális villakocsija. Segítségével még a terjedelmes rakományok is könnyedén mozgathatók A-ból B-be. A végállás-határolóval szerelt alapváltozat mellett további villapozíciókat, illetve egyedi villapozíciókat kínáló változatok is rendelkezésre állnak.

A HT100–HT180 sorozat villapozicionálójának részletes bemutatása.

Szintkiegyenlítővel szerelt villapzicionáló

A nehéztargoncákkal gyakran egyenetlen talajon kell felvenni a rakományt. Erre a célra a Linde speciális, szintkiegyenlítési funkcióval rendelkező villapozicionálót kínál, amely lehetővé teszi a villakocsi pontos beállítását a nem vízszintben fekvő rakományhoz. A villapozicionáló beépített és horogra szerelt emelővillával is kapható.

A Linde Anyagmozgatás HT160 targoncája használat közben.

Állítható magasságú emelővilla

Előfordulhat, hogy a nehéztargoncákkal olyan rakományokat kell felvenni, amelyeket nem tökéletesen vízszintesen tároltak. A Linde ezt a problémát az állítható magasságú, akár 10 centiméterrel is feljebb emelhető vagy lejjebb engedhető emelővillával oldja meg. Ez a speciális eszköz bármilyen típusú szabványos és lapos emelővillával kombinálható.

A Linde Anyagmozgatás csőbilincse használat közben.

Csőbilincs

A kerek áruk, például csövek szállítása kiegészítő biztonsági intézkedéseket igényel a rakomány legurulásának megakadályozása érdekében. Erre a célra a Linde az áruhoz illő csőbilincset kínál. A csőbilincs megakadályozza a csövek elcsúszását, és ezáltal lehetővé teszi a nehezen kezelhető terhek mozgatását.

Új és használt: nehéztargonca vásárlása, bérlése vagy lízingelése

Új nehéztargonca vásárlása és finanszírozása

Egy nehéztargonca megvásárlása jelentős befektetést igényelhet. Ha a Linde Anyagmozgatás nehéztargoncáját választja, egyedi finanszírozási koncepciót dolgozunk ki, amely teljes mértékben az Ön igényeihez igazodik. Ám az új jármű megvásárlásán kívül más lehetőségek is vannak. Lízingelés, hosszú távú bérlet, kölcsönbérlet és rövid távú bérlet is szóba jöhet.

További információ

Nehéztargonca bérlése

A szezonális rendelési csúcsok miatti ingadozó kihasználtság mellett a nehéztargonca megvásárlása nem mindig a legészszerűbb megoldás. Előfordulhat, hogy egy ilyen jármű bérlése lesz a jó megoldás. Ez lehetővé teszi, hogy a lehető legrugalmasabban alkalmazza a járművet a munkaigényes területeken. Minden modell bármikor elérhető a Linde bérleti szolgáltatásán keresztül. A Linde garantálja a szükséges járművek gyors kiszállítását, szakszerű tanácsadással kiegészítve.

További információ

Használt nehéztargoncák költséghatékony alternatívaként

A Linde kiváló minőségű, felújított használt targoncái költséghatékony alternatívát kínálnak az új járművekkel szemben a növekvő üzemeltetési költségek közepette. A Linde minden használt targoncáját az új járművek esetében alkalmazott szigorú szabványoknak megfelelően újítja fel. Ez garantálja a rendkívüli teljesítményt minden környezetben, legyen szó akár egyedi megoldásról, akár egy nagy flotta tagjáról.

További információ

GYIK – Gyakran ismételt kérdések a nehéztargoncákkal kapcsolatban

Mit nevezünk nehéztargoncának?

A Heavy Trucks néven is emlegetett nehéztargoncák általában tíz tonnát meghaladó teherbírással rendelkező ellensúlyos targoncák. A hagyományos targoncákkal ellentétben, amelyeket gyakran két-három tonnás rakományra terveztek, a nehéztargoncákkal igen jelentős súlyokat is könnyen lehet kezelni. Néha az ilyen nehéz súlyok kezelésére alkalmas teleszkópos targoncákat és terepen használható targoncákat is nehéztargoncáknak nevezik. Ennélfogva a terepen használható targoncák, avagy nagy abroncsos targoncák és a nehéztargoncák között elmosódnak a határok. Mivel a terepen használható targoncákat a legnehezebb körülmények között történő kültéri használatra optimalizálták, modelltől függően nagy teherbírást igénylő alkalmazásokra is bevethetők lehetnek.

Mekkora a nehéztargonca teherbírása?

A legtöbb ellensúlyos targonca teherbírása 1–8 tonna. A 10 tonnáig terjedő teherbírási tartományban általában kompakt targoncákról beszélünk. A rakományegységenként 10 és 18 tonna közötti súlyt felemelni képes targoncamodellek nehéztargoncának számítanak. A két kategória azonban több ponton átfedi egymást. Például a legfeljebb 10 tonna névleges teherbírású nehéztargoncák jellemzően még mindig kompakt targoncának minősülnek.

Milyen adapterek kaphatók a nehéztargoncákhoz?

A nehéztargoncák különféle adapterekkel egészíthetők ki, melyek a járműveket egy adott alkalmazási területhez optimalizálják. Gyakran használt tartozék a többvillás adapter, melynek segítségével modelltől függően akár nyolc raklaphordozó is felvehető. Ezenkívül csőbilincseket, szállítótüskéket, valamint állítható villákkal és szintkiegyenlítési funkcióval rendelkező adaptereket is gyakran alkalmaznak nagy teherbírást igénylő munkákhoz.

Milyen hajtástípusokkal vannak a nehéztargoncák felszerelve?

Jelenleg a piacon lévő nehéztargoncák többsége dízelmotorral működik. Ugyanakkor már megjelentek az elektromos meghajtású nehéztargoncák is. Néhány évvel ezelőtt az elektromos targoncák még legfeljebb 5 tonnás teherbírással rendelkeztek. A Linde 2018-ban vezette be az E60–E80 modellt, amely az első nyolctonnás teherbírású elektromos targonca volt a piacon. Mára a Linde E100–E180 elektromos nehéztargoncája akár 18 tonna súlyt is képes kezelni, és így a legerősebb belső égésű motorral szerelt nehéztargoncákkal is tudja tartani a lépést.

Hol alkalmaznak nehéztargoncákat?

Nehéztargoncákat számos iparágban alkalmaznak. Ilyen többek között az acélgyártás, a hajógyártás, a bányászat, a gépgyártás, illetve a fa- és a betonipar is. A nehéztargoncák a kikötőkben is megtalálhatók, ahol a szállítmányozási logisztikában, rakománykezelési területen alkalmazzák ezeket. Ezenkívül ezeknek a komoly teherbírású járműveknek a repülőgépek gyártásában és karbantartásában is fontos szerepe van. Íme, egy rövid áttekintés a leggyakoribb alkalmazási területekről:

 • Acélgyártás
 • Hajóépítés és hajógyárak
 • Kikötői munka (hajórakományok kezelése)
 • Repülőgépgyártás és -karbantartás
 • Betonipar
 • Faipar
 • Bányászat
 • Kőbányák és kőipar
 • Fémfeldolgozás
 • Gépgyártás
 • Papírgyártás
 • Nyomdászat
 • Újrahasznosítás

Mennyibe kerül egy nehéztargonca?

A nehéztargoncák ára a modelltől függ. A végleges ár többek között a teherbírástól és a jármű felszereltségétől függ.

Ki vezethet nehéztargoncát?

A nehéztargoncák vezetéséhez targoncavezetői jogosítvány szükséges. Vezetői engedélyre nincs szükség. 18 év alatti személyek az ellensúlyos targoncát csak felügyelet és bizonyos feltételek teljesülése mellett vezethetik.

Milyen felszerelési lehetőségeket kínál a Linde a nehéztargoncákhoz?

Minden típussorozathoz a standard sorozatgyártásban megvalósított különböző kiviteli változatok és számos felszerelési lehetőség érhető el. Ezt a Linde a standard sorozatgyártásban alkalmazza. Emellett a Linde egyedi igényekre is kínál ügyfélspecifikus megoldásokat.

Milyen üzemeltetési költségei vannak egy Linde nehéztargoncának?

A modell és a használat módja befolyásolja a használati és karbantartási költségeket. A Linde nehéztargoncái alapvetően a leginkább üzemanyag- és energiatakarékos megoldást jelentik ebben a súlykategóriában, alacsony szervizelési és karbantartási költségek mellett. A Linde H100–H180 D targoncáihoz nincs szükség sok karbantartást igénylő fékrendszerre, mivel a kis kopású hidrosztatika zárt olajköre automatikusan lefékezi a járművet, amikor a vezető leveszi a lábát a pedálokról. A hidraulikaolaj cseréje csak 6000 üzemóra után szükséges. A karbantartásmentes motoroknak köszönhetően az elektromos változatnak is alacsony a szervizigénye.

Nehéztargonca használat közben

Nyugalomban rejlik az erő

Nehéztargonca elektromos hajtással – működhet ez? Ez a kérdés merült fel az Asset VRS cégnél, amely a járműrögzítő rendszerek egyik vezető forgalmazója és gyártója Nagy-Britanniában. De a Li-ion-akkumulátorkészlet már röviddel a Linde E160 szolgálatba állása után megmutatta messzemenő előnyeit.

Olvasson tovább