Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

A Linde Anyagmozgatás energetikai tanácsadása

Három lépésben a helyes energetikai megoldáshoz
Mindenhez a legjobbat: A Linde Anyagmozgatás személyre szabott energetikai tanácsadása

Emelkedő energiaárak, fokozódó hatékonysági nyomás, ambiciózus fenntarthatósági célok: Szinte minden iparág rákényszerül arra, hogy foglalkozzon az energiafogyasztással és az energiaköltségekkel. Emellett sok vállalat esetében az intralogisztika is jelentős tényező, mert gyakran a targoncaflotta a felelős az összfogyasztás nagy részéért.

Ezzel kapcsolatban a vállalatoknál sok kérdés merül fel:

 • Elérhetjük-e céljainkat a meglévő flottánkkal?
 • Vannak-e nagyobb teljesítőképességű, gazdaságosabb és fenntarthatóbb alternatívák?
 • Melyik új energiarendszer felel meg a mi igényeinknek?
 • Vajon az új megoldás is gazdaságos és jövőbiztos?

Egyedi tanácsadás

Minden vállalat a saját céljait követi: az energiaköltségek csökkentése, a termelékenység fokozása, CO₂-takarékosság vagy a jogszabályi előírások betartása. Emiatt az univerzális megoldások csak ritkán felelnek meg egy vállalat komplex elvárásainak. Ezért technológiánkat számos ágazat projektjeiből válogattuk össze, és ezek tanácsadási ajánlatként használhatók. Így olyan energetikai megoldásokat fejlesztettünk ki, amelyek ideális módon igazodnak minden ügyfél egyedi céljaihoz.

Energetikai szakértőink alaposan megvizsgálják a raktárban zajló munkafolyamatokat.

Mindenhez a megfelelőt

Legyen Ön az első!

Az Energy Quick Check segítségével már néhány kattintással olyan információkhoz juthat, amelyek megmutatják, hogy az adott alkalmazási körülményekhez mely technológiák igazíthatók hozzá. Az eredményt a Linde szakértői pontosan elemzik, és ezt használják a mélyreható tanácsadás kiindulási pontjaként.

Az Energy Quick Check alkalmazáshoz.

Gondoskodunk arról, hogy az olyan specifikus tényezőket, mint a flottaméretet, a hálózati infrastruktúrát, a munkafolyamatokat vagy a termelési célokat már a kezdetektől figyelembe vegyék a tervezés és a megvalósítás során. Mindegy, hogy dízel, gáz vagy bioüzemanyag, savas ólomakkumulátor, lítiumionos meghajtás vagy hidrogén üzemanyagcella: Önnel közösen kitaláljuk, hogy az átállás egy másik energetikai rendszerre kifizetődik-e, és hogy melyik megoldás felel meg leginkább az igényeinek. Ehhez egy három lépésből álló tanácsadási folyamatot használunk:

1. Elemzés és tájékozódás

Szoftvereszközök segítségével elemezzük a kiindulási helyzetet, és rövid időn belül meghatározzuk, hogy milyen energetikai rendszerek jöhetnek számításba az Ön műveleteihez.

2. Validálás és az elképzelés kidolgozása

Elmerülünk a részletes kiértékelésben, és modellszámítások, szimulációk és mérések alapján meghatározzuk, hogy a gyakorlatban melyik rendszer biztosítja a legjobb eredményeket.

3. Megvalósítás és optimalizálás

Elvégezzük az azonosított rendszer méretezését az Ön specifikus igényeihez szabva, és támogatjuk a megvalósítás és a folyamatoptimalizálás során.

Tanácsadási tevékenységünk részletes bemutatása

A megfelelő energetikai megoldás megtalálása minden vállalat számára mást jelent. Olykor tanácsos az egész flottát vagy annak egy részét átállítani egy új meghajtási módra. Más esetekben célzott intézkedésekkel ki lehet hozni a maximumot a már meglévő rendszerből.

A tanácsadási folyamat kiindulási pontja minden esetben a szoftverrel támogatott tájékozódási analízis. Ez a legrövidebb időn belül megmutatja Önnek azokat a lehetőségeket is, amelyek korábban nem voltak nyilvánvalóak. Kezdeti fokozatunk lehetővé teszi, hogy a tanácsadási folyamatot azután az Ön számára releváns pontok szerint folytassa le.

A Linde szoftveres támogatású tájékozódási elemzése a legrövidebb időn belül megmutatja az esélyeket és a lehetőségeket az energetikai rendszere optimalizálásával kapcsolatban.

1. lépés: Elemzés és tájékozódás

Ügyféltanácsadója egy szoftverrel támogatott kérdőív segítségével Önnel közösen 15 percen belül meghatározza a flottája használatával kapcsolatos keretfeltételeket, beleértve a költségekkel, termelékenységgel és fenntarthatósággal kapcsolatos céljait is. Eközben figyelembe veszünk minden olyan feltételt, amely egy energetikai rendszer kiválasztásához szükségesek:

 • A flotta mérete és fajtája, és a járművek teherbírása
 • A használat feltételei és intenzitása
 • Aktuális energetikai rendszer
 • A rendelkezésre álló energiaforrások és infrastruktúra
 • Problémák, ill. az optimalizálási potenciálok az állományban

A tanácsadó szoftver ezeket az információkat összehasonlítja a költségekkel, a használati sajátosságokkal és a kibocsátásokkal kapcsolatos adatokkal az összes elérhető energetikai rendszer esetében. Az eredmény egy százalékos értékelés arról, hogy mennyire felelnek meg a szóba jöhető energetikai megoldások a használati feltételeihez és célkitűzéseihez, és hogy az egyes megoldások milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak.

A tanácsadóval közösen ezt az eredményt a prioritásainak megfelelően rangsorolhatja. Mindegy, hogy fenntarthatóságról, költségminimalizálásról vagy a termelékenység növeléséről van szó: szakértőink megvizsgálják mindezeket az aspektusokat, és így kidolgoznak egy tényekre épülő alapot a következő lépéshez.

Váltás vagy optimalizálás?

Ha az aktuális beállítás megfelel az igényeinek, akkor szakértőink az Optimalizálás – 3. lépéssel folytatják. Ha a legjobb megoldás egy másik energetikai rendszerre való átállás, akkor a 2. lépésben bemutatjuk, hogy mely energetikai rendszerrel és mely komponensekkel érhető el a kívánt megtérülés és a CO₂-megtakarítási céljai.

2. lépés: Validálás és az elképzelés kidolgozása

Egy új energetikai megoldással kapcsolatos beruházási döntést csak egy olyan részletes költségszámítás alapján lehet meghozni, amely tekintettel van az összes befolyásoló tényezőre. A CO₂-dal kapcsolatos megfontolásokhoz is pontos adatok szükségesek. Szakértőnk ehhez is egy adatokon alapuló szoftveres eszközt használnak. Ezzel kiszámítják a szóba jöhető energetikai komponensek különböző kombinációinak költségeit és CO₂-kibocsátásait.

Ezek a számítások a következő adatokat veszik figyelembe:

 • Munkaköltségek, valamint az energiahordozó költségei
 • Az összes járműre* vonatkozó fogyasztási és kibocsátási értékek, mindig a vizsgált energetikai rendszerhez
 • A járművek használati idői, használati intenzitása és kihasználtsági foka
 • A szervizeléssel és karbantartással, akkumulátorcserével, töltéssel vagy tankolási időkkel, infrastruktúrával és helyigénnyel kapcsolatos költségek
 • Az új energetikai infrastruktúrához szükséges járművek, akkumulátorok és töltőberendezések beruházási költségei
 • A rendelkezésre álló állami támogatások kihasználása

* A fogyasztási és kibocsátási értékek mérésére minden járműkategória esetében gyakorlati körülmények között, a TÜV Nord által tanúsított munkafolyamatok során került sor. A szoftver ezeket az adatokat modellezi az összehasonlítani kívánt alkalmazott járművekhez és energetikai rendszerekhez.

Igény szerint működés közben mérjük a flotta energiafogyasztását, vagy megszerezzük a járművek használati adatait. Ezáltal meghatározható a lítium-ion akkumulátorok és töltőberendezések szükséges kapacitása és az az optimális töltési stratégia, amely optimálisan hozzáigazítható a valós használati feltételekhez.

Tanácsadónk részletes számításokat készít az összköltséggel és a megtérüléssel kapcsolatban az új energetikai rendszerre vonatkozóan – és így valós döntési alapot biztosít.

3. lépés: Megvalósítás és optimalizálás

Ha az energiarendszer kiválasztása megtörtént, támogatjuk az üzembe helyezésben és a folyamataiba történő integrálásában. Közben mindenekelőtt az energiaellátás, a töltési koncepciók és az új infrastruktúra megvalósításának optimalizálására és költségellenőrzésre koncentrálunk. Ha megmarad a korábbi energiafajta mellett, intézkedéseket dolgozunk ki meglévő rendszer optimalizálására.

Energiafajtától függően különböző súlypontok adódnak:

 • Belső égésű motor: Ha a klasszikus belső égésű motorok mellett marad, akkor is javíthatjuk targoncaflottájának fenntarthatóságát, például azzal, hogy átállítjuk azt növényi olaj alapú dízelüzemanyagra (HVO) vagy biogázra. Ezenkívül az üzemi folyamatok elemzése után optimalizálhatjuk a flotta méretét is vagy minimalizálhatjuk az útszakaszok hosszát.
 • Savas ólomakkumulátorok: A bevált energetikai rendszer kevésbé intenzív alkalmazási területekhez alkalmas. Ha savas ólomakkumulátorra vált, figyelembe kell venni a hálózat magasabb terhelését és a töltési infrastruktúrához szükséges helyiségek iránti igényt is. Ha már használ savas ólomakkumulátorokat, akkor korszerű, magasabb hatásfokú töltőberendezésekkel növelheti az energiahatékonyságot és csökkentheti a költségeket.
 • Lítiumionos akkumulátorok: Ha lítiumionos akkumulátorokkal működő járművekre vált, akkor Önnel közösen kifejlesztünk egy megfelelő töltési stratégiát. Mert a járművek optimális teljesítményéhez az akkumulátor méretét, a töltési kapacitást, a töltési szüneteket és a használati tervezést összhangba kell hozni – a csúcsterhelések megelőzése érdekében is.
 • Üzemanyagcella: Az üzemanyagcellás járművek egyesítik magukban a fenntarthatóságot és a magas rendelkezésre állást, ugyanakkor kifejezetten igénylik a megfelelő tankolási infrastruktúrát és a hidrogén-előállítást. Segítünk jövőbeni hidrogén-infrastruktúrája megtervezése és megvalósítása során.

A lítiumionos meghajtások vagy a hidrogéntechnológia használatára vonatkozó támogatási intézkedések tovább mérsékelhetik a csökkenő költségeket.

Támogatási pénzek felhasználása, fenntarthatóság igazolása

Energetikai tanácsadásunk állandó részét képezi a finanszírozás és a fenntarthatóság. Szakértőink figyelembe veszik a lehetséges támogatásokat, amelyeket számos országban kínálnak a lítiumionos meghajtások vagy hidrogéntechnológiák használatával kapcsolatban. Ezeknél az intézkedéseknél számításba vesszük azt a CO₂-mennyiséget, amelyet egy új energiarendszerrel és optimalizált üzemi folyamatokkal megtakaríthat.

Egységes gondolkodás: Folyamatok áttekintése

Az energia optimális felhasználása nem korlátozódik a járművei meghajtórendszereire. Az egész flotta kihasználásának is fontos szerepe van. Ezért testre szabott stratégiákat fejlesztünk ki a hatékony folyamatokhoz és az egyes járművek, ill. az egész flotta maximális kihasználása érdekében.

Ha egyes szállítási utak elkerülhetők vagy az anyagmozgató gépek jobban kihasználhatók, akkor minden egyes jármű energiaigénye csökken. Az egyes járművek jobb kihasználása továbbá lehetővé teszi, hogy csökkentsék a használt flotta méretét. Szívesen segítünk flottája optimalizálásában.

Az alapvető folyamatoptimalizálás, a raktárkezelő szoftverek használata és a targoncavezető rendszerek, de még a folyamatok részleges vagy teljes automatizálása is hozzájárulhat az energiafogyasztás és a költségek csökkentéséhez. Szakértőnk tanácsokat adnak az anyagáramlásával kapcsolatban.

A Linde egy kézből kínál komplett megoldásokat minden energetikai rendszerhez.

Az összhang érdekében: megoldások egy kézből

Teljességre törekvő megoldásszolgáltatóként egy kézből kínálunk komplett megoldásokat energetikai rendszereinkhez. Belső égésű motorokat egyébként is, de savas ólom- és lítium-ion akkumulátorokat, üzemanyagcellás rendszereket, valamint megfelelő töltőberendezéseket is kínálunk: megkaphat minden komponenst közvetlenül a Lindétől. Ezek aztán optimálisan hozzáigazíthatók az adott járműhöz. Ez a magas fokú műszaki integráció javítja a teljes rendszer hatásfokát és gondoskodik arról, hogy felhasználóként minden energetikai megoldásból a maximumot hozhassa ki.

Energetikai megoldásainkról itt talál további információkat!