Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Barcelona Cartonboard

Egyedi megoldások a papíripar számára
Belsőégésű motoros targonca használat közben a Barcelona Cartonboardnál

Barcelona, délután három óra, 35 fok árnyékban. A kompozit anyagból készült italos kartondobozok zsinórral összekötött kötege körül darazsak zümmögnek. Az, ami úgy néz ki, mint egy pop-art színfal, a valóságban a Barcelona Cartonboardnak, azaz Spanyolország legnagyobb kartondobozgyártójának a nyersanyagraktára. Az 1967-ben alapított vállalat évente mintegy 170 000 tonnányi csomagolókartont gyárt. Számos termék doboza és külső csomagolása számára ez nélkülözhetetlen alapanyag. A gyár külső területén lévő raktár egy újrahasznosító berendezést táplál, amelyben az italos kartondobozokat alkotóelemeikre – alapvetően műanyagra, alumíniumra és papírra – választják szét. Az alumíniumra és a műanyagra nincs szükség a gyárban, ezek továbbértékesíthetők. A kartondobozok 75 százalékban papírból állnak – a Barcelona Cartonboard számára ez a legfontosabb nyersanyag. Ahhoz, hogy a hasznos anyag hosszú szálait vissza tudják nyerni, speciális berendezésre van szükség, amelynek segítségével a bevont és nedvességnek ellenálló papírtermékeket újra fel lehet dolgozni. A berendezés feltöltéséhez az év 358 napján, a nap huszonnégy órájában papírbálafogóval ellátott dízelüzemű targoncákat használnak.

A Bacelona Cartonboard gyártócsarnoka

A péptől a 25 tonnás papírtekercsekig

Miután elválasztották egymástól az anyagokat, a nagy kádakban cellulózpép lesz a papírból. Ebből egy 45 méter hosszú gépben kartont készítenek. A gyártósor végen 25 tonna súlyú, 4 méter széles papírtekercsek jönnek ki, melyek 20 000 folyóméter hosszúságúak. Ezeket az óriásokat más gépek az ügyfelek megbízásától függően kisebb tekercsekre vágják fel. Ezek is jelentős nagyságúak még, az átmérőjük 1 méter vagy annál nagyobb. A tekercsek mozgatásához ugyanakkor masszív, erős szorítású tekercsfogóval ellátott targoncákra van szükség.

A Linde belsőégésű motoros targoncája tekercsfogókkal használat közben a Barcelona Cartonboardnál
Logisztikai folyamataink alapjául az újrahasznosítás szolgál.

Ramón García López, áruraktári és elosztási vezető

„Logisztikai folyamataink alapjául az újrahasznosítás szolgál” – mondja Ramón García López, a Barcelona Cartonboard áruraktárának vezetője, aki a diszponálásért is felel. „Nem csak az italos kartondobozokban lévő nyersanyagokat szortírozzuk és hasznosítjuk újra. Egy kogenerációs erőműnek köszönhetően villamos energia formájában a kartondobozgyártás során keletkező gőzt is újrahasznosítjuk a gyártásban. Azt az energiát, amelyet nem fordítunk saját szükségleteink kielégítésére, kiegészítésként betápláljuk az állami energiaszolgáltató hálózatba.”

Ramón García López, áruraktári és elosztási vezető a Barcelona Cartonboardnál
Videó Linde járművek használatáról a Barcelona Cartonboardnál

A Barcelona Cartonboard áruraktárán ez nem látszik. Toronymagasan állnak itt a vastag papírtekercsek és a raklapokon elhelyezett, méretre vágott, kész papírok. A világ minden tájáról érkeznek megrendelések. A végső felhasználási célok „teljesen eltérőek” – mondja García López. Mindenesetre a három változat – a Triple Gris, a Triple Madera és a Triple Blanco – számos, az élelmiszer-, a textil- és a gyógyszeriparban használt csomagoláshoz alkalmazható.

A tényleges papírgyártási folyamatot kivéve a teljes anyagmozgatást targoncák végzik: Az italos kartondobozok kirakodását beérkezés után, a nyersanyag elszállítását az újrahasznosító berendezéshez, az áruraktáron belüli szállítást és az elküldés előtti berakodást. „A papíriparban – mondja Narcís Clotas üzemvezető – a targoncák nagyon nehéz körülmények között dolgoznak. A levegő tele van finom porral, a targoncák szűrői gyakran eldugulnak. A munkához masszív gépekre van szükségünk. Szem előtt kell tartani, hogy a folyamatok az év 358 napján zajlanak, és ha a gépek lerobbannak, a folyamat nem működik.”

Újrahasznosított papír a Barcelona Cartonboardnál

Csak el ne fáradjunk...

A dél-európai Spanyolországban azonban még egy kihívással számolni kell: április és november között gyakori a nagyon magas hőmérséklet a raktárakban. Ezért minden targoncát teljes kabinnal és klímaberendezéssel* láttak el. „Annak köszönhetően, hogy a Linde targoncák klímaberendezéssel* vannak ellátva, a mi területünkön nő a termelékenység, és vezetőink kevésbé fáradnak el” – hangsúlyozza García López. Ezt Javier Payá, targoncavezető is megerősíti: „A klímaberendezésnek* hála nyáron nem fárad el olyan gyorsan az ember, télen pedig nem fázik annyira. A targoncák tényleg nagyon kényelmesek.” García Lópeznek mindenekelőtt az a fontos, hogy a logisztikai folyamatok zökkenőmentesen működjenek, nyáron és télen is, a nap huszonnégy órájában. Az ő Linde-flottáját pontosan ezeknek a követelményeknek megfelelően szabták testre. „Minden alkalommal, amikor egy adott tulajdonságú targoncára volt szükségünk, találtunk egyet a Linde kínálatában.”

* fluorozott szénhidrogéneket tartalmaz

A Barcelona Cartonboard Linde-flottája

  • Felszereltség: 13 tekercsfogóval ellátott dízel üzemű targonca (1,4–12 t teherbírás)
  • Biztonsági szolgáltatások: beépített részecskeszűrő, ciklonszeparátor, mikroszűrő a hidraulikus rendszerben, BlueSpot optikai figyelmeztető berendezés, biztonsági övek, teljes értékű kabin klímaberendezéssel (fluorozott szénhidrogéneket tartalmaz) és fűtéssel
  • Használat: szabadtéren oldalsó fogókkal az újrahasznosító berendezés táplálásához, a raktártérben papírtekercsfogókkal a több tonnás papírtekercsek („bobinas”) szállításához, valamint a raklapok egymásra helyezéséhez és teherautóra rakodásához
  • Szerviz: 1 technikus a Lindétől teljes munkaidőben a gyárban dolgozik. Ő ügyel arra, hogy a flotta mindig teljes mértékben készen álljon a használatra, és a bérelt targoncák használatát is ő koordinálja.
  • Különlegesség: a meglévő flotta ideiglenes kiegészítése a Linde Rental Solutions járműveivel, ha nagyon sok a megrendelés a hétvége előtt vagy után, ünnepnapokon vagy a szünidőben. Vagy az új alkalmazottak képzéséhez.