Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Linde Safety Pilot

Hogy a targonca soha ne boruljon
A Linde Saftey Pilot kijelzője

Intelligens kísérő a még nagyobb biztonság érdekében

Az ellensúlyos targoncák csak nagyon ritkán borulnak fel, de ha ez bekövetkezik, a járművezető élete veszélybe kerül, valamint a jármű és a rakomány is jelentős sérülést szenved. Ilyen esetekben leginkább a járművezető hibáztatható. Az „emberi tényező” csökkentése érdekében a Linde kifejlesztett egy biztonsági szempontból mérföldkőnek számító egyedülálló vezetéstámogató rendszert. A Linde Safety Pilot (LSP) úgy működik, mint egy intelligens kocsikísérő, és két verzióban áll rendelkezésre: LSP-Select és LSP-Active. A járművezető mindkét esetben kis méretű képernyőn követheti folyamatosan figyelemmel a fontos paramétereket. Ha a menetállapot kritikus értékhez közelít, ez a kijelzőn figyelmeztetőszínekkel is megjelenik, és figyelmztető hangjelzés is megszólal. A Linde Safety Pilot Active verziója ilyen esetben automatikusan beavatkozik az emelővillás targonca menet- és emelőmozgásaiba.

Nincs saját érzékre hagyatkozás

Az ellensúlyos targoncával bekövetkező borulási balesetek veszélyesek – a járművezető súlyosan megsérülhet, valamint a jármű és a rakomány is károsodást szenvedhet. Ennek során a járművezető meglehetősen nehezen tudja a jármű billenését megakadályozni. Mindenekelőtt akkor, ha gyakran változó és ismeretlen rakományokat kell szállítania. A menetbiztonság fenntartása szempontjából követelmény lenne, hogy a járművezető ismerje és ki tudja értékelni az adott rakomány tömegét, tömegközéppontjának elhelyezkedését és a kívánt emelésmagasságot. Ez azonban nem reális elvárás. A gyakorlatban a targoncavezetők gyakran a megérzésükre hagyatkoznak. Az LSP az Active és a Select verzióban is különböző érzékelőkkel rendelkezik, amelyek a jármű különböző helyein az emelésmagasságra, a villadőlésre és a rakománytömegre vonatkozó adatokat mérnek. Ezek a központi értékek megjelennek a vezetőfülkében lévő kijelzőn. A járművezetőnek többé már nem kell megbecsülnie a szállítandó áru tömegét vagy az aktuális emelésmagasságot, hanem a mért értékek alapján mindig ismerheti a veszélyhelyzetet.

A Linde Safety Pilot irányítása

Biztonság

Az ellensúlyos targoncák igen veszélyes borulásának kockázata a Linde Safety Pilot használatával jelentősen csökken.

Innovációk a még nagyobb biztonság érdekében

Rakománytömeg

Az emelőszerkezet hidraulikus rendszerében egy nagy érzékenységű érzékelő méri a nyomást. Az ismert értékekkel (mint például a munkahenger-átmérőjével és az emelőlánc-áttétellel) együtt ebből meghatározható az aktuális rakománytömeg.

Emelési magasság

Ennél a megoldásnál a mérést az emelőszerkezetbe integrált, külön erre a célra kifejlesztett kötélhosszjeladó végzi.

Dölésszög

A dőlésszög mérésére szolgáló érzékelők a Linde valamennyi ellensúlyos targoncájába gyárilag be vannak építve.

Rakománynyomaték (csak az LSP-Active esetén)

A hátsó tengelyen olyan újonnan kifejlesztett mérőcella található, amellyel a rakománynyomaték, illetve a rakomány tömegközéppontjának az első tengelyhez való távolsága számítható ki.

Videó a Linde Saftey Pilotról

Az LSP kijelzője három verziót jelenít meg

  • Biztonságos munkaterület: Nincs korlátozás.
  • Határterület: A kijelző narancsszínűre vált – a targonca most már majdnem elérte a teherbírási határt. Az LSP-Active csökkenti az emelési-billentési sebességet.
  • Kritikus terület: A kijelző pirosan világít – a targonca véglegesen elérte teherbírási határértékét. Emellett figyelmeztető hangjelzés is megszólal. Az LSP-Active leszabályozza a jármű mozgását.

Aktív beavatkozás a menetbe

Az LSP-Active további aktív támogatórendszerrel segíti a járművezetőt: Határérték körüli súlyos rakomány ellensúlyos targoncával való emelése esetén a rendszer optikai és akusztikus jeleket generál, és lelassítja az emelési, illetve billentési mozgást. Ha a járművezető nem reagál, a rendszer a jármű emelőmozgását teljes mértékben leállítja. Ehhez hasonló beavatkozásra kerül sor a menet során is. Ha a járművezető a targoncát túlzott mértékben gyorsítja, túl erőteljesen fékezi le vagy kanyarokban nagy sebességgel halad, az LSP-Active befolyásolja a menetsebességet. A rendszer kiegyenlíti a menet közbeni hibákat, és megakadályozza a borulásból eredő baleseteket.

Gyorsabb és biztonságosabb munkavégzés kényelmi szolgáltatásokkal

A Select és Active verzió ezenkívül számos kényelmi szolgáltatást is tartalmaz – az emelésmagasság előzetes kiválasztásától az integrált mérlegen keresztül a sebességhatárok előzetes beállításáig. Ez az üzemi folyamatokat még biztonságosabbá és ezáltal termelékenyebbé teszi. Ilyen módon a járművezető például már a menet megkezdése előtt beállíthatja, hogy milyen magasra emelje az árut. A rakománykezelés során ezzel már nem kell törődnie, és így időt takarít meg. Az integrált tehermérleg másodperceken belül megméri az áru tömegét; ráadásul összeadási lehetőséggel is rendelkezik. Így a járművezető például gyorsan felismerheti, hogy egy teherautó rakománya elérte-e az engedélyezett maximális tömeget. A károk és balesetek megelőzése érdekében a rendszer beállítható emelésmagasság- és süllyesztéskorlátozással (villafogkopás-védelemmel) is rendelkezik. Ilyen módon az alacsony csarnokmennyezetek vagy egyenetlen padlózatok többé nem jelentenek veszélyt.

LSP-Select és LSP-Active összehasonlításban

Megjelenítés a kijelzőn

LSP-Select

  • Rakomány, emelésmagasság, döntésszög, menetsebesség, kormányzásszög, előre kiválasztott menetirány (2 / 1 pedál), hajtómű hőmérséklete

LSP-Active

  • Rakomány, emelésmagasság, döntésszög, menetsebesség, kormányzásszög, előre kiválasztott menetirány (2 / 1 pedál), hajtómű hőmérséklete
  • ezenkívül az aktuális maximálisan megengedett emelésmagasság, a rakomány tömegközéppontja távolságának, valamint az aktuális maximálisan megengedett döntésszögnek a megjelenítése.

Aktív beavatkozás

LSP-Select

  • nem lehetséges

LSP-Active

  • Az emelésmagasságtól függően a döntésszög és a menetsebesség (a menet-, illetve rakományhelyzettől stb. függően)

Kényelmi szolgáltatások

LSP-Select

  • emelésmagasság-előválasztás, döntésszög-előválasztás, emeléskorlátozás, süllyesztéskorlátozás (villafogkopás-védelem), tehermérleg (tárázási lehetőséggel), teherösszegzés, menetdinamika-beállítás, energiafelhasználás-kijelzés, sebességkorlátozás.

LSP-Active

  • emelésmagasság-előválasztás, döntésszög-előválasztás, emeléskorlátozás, süllyesztéskorlátozás (villafogkopás-védelem), tehermérleg (tárázási lehetőséggel), teherösszegzés, menetdinamika-beállítás, energiafelhasználás-kijelzés, sebességkorlátozás.

Hogyan következik be egyáltalán borulásos baleset?

1. A járművezető felveszi a rakományt az emelővillás targoncával.

2. A targonca elindul a felemelt rakománnyal.

3. Amikor a járművezető megemelt rakománnyal fékez, az emelővillás targonca billegni kezd.

4.A jármű felborul.

Elektromos targonca nehéz ládák szállítása közben
A Linde targoncák biztonságukról ismertek. Ugyanakkor a legtöbb baleset a járművezető hibájára vezethető vissza – de stresszhelyzetekben a kimaradó figyelem bizonyos esetekben elkerülhetetlen. Emiatt fejlesztettük ki a Linde Safety Pilot rendszert.