Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Az intralogisztikai folyamatok intelligens automatizálása

Megoldások az anyagáramlás mentén
Anyagáramlási folyamatok egy áruraktárban

A modern intralogisztika növekvő kihívásokkal néz szembe: az online kereskedelem és a személyre szabott tömegtermelés folyamatosan növekvő darabszámokat és egyre töredezettebb folyamatokat generál. Az optimálisan strukturált folyamatok elengedhetetlenül fontosak ahhoz, hogy ezek a követelmények teljesíthetők legyenek. A hatékony, megszakításoktól mentes anyagáramlás megvalósításának egyik kulcsa az összes intralogisztikai folyamat átfogó megértése, az áruk beérkezésétől a raktározáson és a termelés kiszolgálásán át egészen az árukiadásig.

A Linde sokéves hardveres szakértelmének köszönhetően minden releváns anyagáramlási folyamatról elmélyült tudással rendelkezik. Ez az átfogó tudás komplex optimalizálást tesz lehetővé úgy, hogy annak hatékonysága nem függ az adott járműmegoldástól. A hatékony folyamatkialakításban az egyik döntő tényező az intelligens automatizálás, legyen szó egyetlen folyamatlépésről vagy akár egy komplett anyagáramlási folyamatról. Ennek előfeltételeit kompetens tanácsadással teremtjük meg, amely során helyben elemezzük a kiinduló állapotot, és a meglévő rendszerkomponensekből egy egyedi igényekre szabott megoldást alakítunk ki.

Egy áruraktár folyamatlépéseinek sematikus bemutatása

Hatékonyság hat lépésben

A modern intralogisztika a jól strukturált és gondosan megtervezett anyagáramláson alapul. Egy vállalat intralogisztikai anyagáramlása rendszerint hat különböző folyamatlépést foglal magába, amelyek egyedi követelményeik révén különböző optimalizálási lehetőségeket nyújtanak.

1. Árubeérkezés

Az anyagáramlás minden vállalaton belül az árubeérkezés helyén kezdődik az áruk kirakodásával. A hibásan megtervezett vagy rosszul szervezett árubeérkezés jelentős zavarokat okozhat a vállalati folyamatokban. Az árubeérkezésnél az árukat kirakodják, ellenőrzik, szortírozzák, megjelölik és előkészítik a köztes raktárba történő továbbszállításra vagy a gyártásra. A siker szempontjából a rövid átfutási idő, a kis helyigény, a bevont munkavállalók minél kisebb száma és a folyamatok magas minősége számít döntő kritériumnak.

2. Raktározás

Minden vállalaton belüli folyamat legfontosabb eleme a raktár, amely ideális esetben optimális mértékben használja ki a rendelkezésre álló tárolási kapacitást, és lehetővé teszi a legkülönfélébb fajtájú és nagyságú áruk kezelését. A rakományegységeket gyorsan és megbízhatóan kell a megfelelő raktár- vagy gyűjtőhelyre szállítani. Rövid átfutási idők, átlátható folyamatok és nagyfokú rugalmasság a betárolás során – ezek a jól szervezett raktározás ismérvei.

3. A termelés kiszolgálása

Az alapanyagokat a megfelelő pillanatban a megfelelő helyre kell vinni – ezen áll vagy bukik a termeléskiszolgálás hatékonysága. A termelés és különösen a szerelősorok alapanyaggal történő ellátása kézi és automatizált formában is sokféle koncepció alapján történhet, amelyek technikailag, raktározási szint vagy folyamatszervezés szempontjából különbözhetnek egymástól. Ideális esetben egy intelligens, vezérelt és megszakításoktól mentes anyagmozgás valósul meg minimális energia- és költségfelhasználás mellett.

4. Komissiózás

A hatékony komissiózási folyamatok érezhetően javítani tudják egy vállalat versenyképességét. A termékeket gyorsan és hatékonyan kell egy adott teljes szortimentből összekészíteni és előkészíteni az időben történő kiszállításra. A komissiózási megbízást a komissiózó analóg vagy digitális lista formájában kapja meg. A komissiózó ebben az esetben lehet ember, de lehet egy automatizált jármű is. A komissiózásban rejlő gazdasági lehetőségek teljes kihasználása érdekében a válogatási folyamatoknak gyorsnak, pontosnak és követhetőnek kell lenniük.

5. Kiszállítás-előkészítés

A kiszállítás-előkészítés szorosan kapcsolódik a komissiózáshoz. Az árukat konszolidálás útján úgy kell kiszállításra kész egységekbe csomagolni, hogy a szállítást és a tárolást minél egységesebben lehessen kezelni. Számos lehetőség kínálkozik arra, hogy ezek a folyamatok az automatizálás útján hatékonyabbá váljanak, és egyúttal csökkenjenek az előkészítési és kiszállítási költségek. A megfelelő raktárkezelő rendszerek (Warehouse Management System) átláthatóbb anyagáramlást és optimális irányíthatóságot tesznek lehetővé.

6. Kiszállítás

A raktározott árukat a kiszállítási területen készítik elő a szállításra. Az egyes csomagokat az utolsó azonosítást és minőségellenőrzést követően szállítmánnyá állítják össze, majd elhelyezik az előkészítési területeken. Előfordul azonban, hogy a szállítmányba ismeretlen tartalmú, idegen csomagokat is be kell tenni. A kiszállítási területen felmerülő legkisebb hiba is a folyamatlánc leállását eredményezheti. Ebben a munkafázisban döntő fontosságú a gyors, jól strukturált, követhető anyagáramlás.

Automatizált járművek az áruraktárban

A következő szint: Automatizálás

A vállalaton belüli anyagáramlási folyamatok optimalizálásának egyik fontos eleme az automatizálás. Az automatizált járművek használata főleg ott előnyös, ahol egyszerű szállítási és raktározási feladatokat kell újra és újra elvégezni.

Az alkalmazás előnyei

Egyszerű és rugalmas

Az automatizálási megoldások gyorsan bevezethetők, egyszerűen integrálhatók a meglévő infrastruktúrába, és rugalmasan alakíthatók a geonavigációnak köszönhetően.

Integrálható

Az egységes szoftver zökkenőmentes rendszerintegrációt biztosít. A járművek könnyen összeköthetők további alkalmazásokkal, valamint kézi és automatikus üzemmódra is átállíthatók.

Méretezhető

Az automatizálási megoldások teljes körű rendszert alkotnak az egyedi és komplett megoldások szempontjából, valamint fokozatosan bővíthetők és alakíthatók. Könnyű hozzáadni új útszakaszokat vagy állomásokat.

Költséghatékony

A megnövekedett és a nap 24 órájában rendelkezésre álló termelékenység, az alacsonyabb hiba- és baleseti mutatók, a csökkenő kárértékek, valamint a gyorsabban megtérülő befektetések hatékony költségmegtakarítást tesznek lehetővé.

Alkalmazások automatizálási megoldásokhoz

Az automatizált járművek sokféleképpen integrálhatók az anyagáramlásba. A felhasználási igényektől függően átvehetnek különböző szállítási feladatokat, és biztosíthatják a folyamatos, megszakításoktól mentes anyagáramlást. Akár padlóról padlóra szállítás, akár padlóról polcra emelés vagy az anyagmozgató gépek közötti átrakás a feladat: standardizált alkalmazások esetén mindig jól jönnek az automatizált megoldások.

Padlóról padlóra

Az automatizált „padlóról padlóra” szállítási alkalmazások esetén a jármű felveszi a rakományegységet a padlóról, majd a célhelyen ismét leteszi a padlóra. A meghatározott zónákban elhelyezett rakományhordozókat fel kell venni és egy adott célhelyre kell szállítani. A „padlóról padlóra” alkalmazások előnye, hogy az automatizált targoncán kívül nincs szükség más automatizált berendezésre. Emiatt az intralogisztikai folyamat szinte bármelyik szakaszába jól beilleszthetők: a rakományhordozókat az árubeérkezéstől a raktárba, a gyártás területére vagy a gyártástól a kiszállításhoz is el tudják szállítani. A „padlóról padlóra” alkalmazások akkor számítanak jó választásnak, amikor korlátozott helyen és adott időben pl. sok alkatrésznek kell elérhetőnek lennie.

Példa a padlóról padlóra történő automatizált szállításra

Padlóról padlóra – referenciapélda

A szaniter- és fűtési rendszereket forgalmazó osztrák Fritz Holter GmbH nagykereskedelmi cégnél egy „mágikus páros”, vagy, ahogy az alkalmazottak szeretettel nevezik őket, Franzl és Gustl készen áll az újabb bevetésre. Az agyagáramlási megoldásokat kínáló Linde két L-MATIC sorozatú automatikus szállítótargoncája két műszakban dolgozik, a helyi komissiózócsapat munkáját támogatva. Amikor szükséges, a komissiózó munkatárs egyszerűen megnyom egy gombot, és ezzel kiadja az előre megadott piros vagy zöld útvonalon elvégzendő szállítási feladatot. Franzl vagy Gustl ezután önállóan elindul a kijelölt tárolási hely felé. A megadott piros vagy zöld úton haladnak nap mint nap, bármiféle bonyolult szoftver nélkül. Ehhez az infrastruktúrát sem kellett módosítani, a gyalogosok és a járművek továbbra is a megszokott utakon közlekednek – természetesen balesetmentesen. Az alkalmazottak Franzl és Gustl fáradhatatlan segítségének köszönhetően jobban tudnak a komissiózásra koncentrálni, így kevesebb hibát vétenek, és összességében hatékonyabban dolgoznak. Az áruk pedig szinte varázsütésre megérkeznek a kívánt célhelyre.

Nézze meg itt a felhasználást bemutató videót.

A Linde L-MATIC sorozatú járműve egy csomagokkal teli raklapot helyez a polcra.

Padlóról az anyagmozgató gépre

A padló és anyagmozgató gépek között működő alkalmazások az intralogisztikai folyamatok bármelyik fázisában jól használhatók. Az automatizált járművek az árubeérkezésnél felveszik a rakományegységeket a padlóról, a megfelelő raktárterületre szállítják, majd átteszik a raktári anyagmozgató gépre. A raktár egy teljesen automatizált alkatrészraktár vagy egy automatizált szűkfolyosós anyagmozgató gépekkel ellátott magasraktár is lehet. Egy másik gyakori alkalmazás, amikor az automatizált jármű a gyártást követően az elkészült terméket leveszi a szállítószalagról. Innen a rakományegységeket az automatizált raklapozás és csomagolás helyére, a raktárba vagy közvetlenül az árukiszállításhoz szállítja, majd ott a padlóra helyezi.

Példa a padlóról anyagmozgató gépre történő automatizált szállításra

Padlóról az anyagmozgató gépre – referenciapélda

Nagy áruraktárakban a megrakott raklapoknak gyakran hosszú utat kell megtenniük, míg például a tárolási helytől eljutnak a szállítószalagig. Ha ez manuálisan történik, akkor a folyamat általában sok időt vesz igénybe és magas költségekkel jár. A megoldás természetesen ilyenkor is az automatizálás. Az egyik nagy, papíralapú csomagolást gyártó dél-németországi vállalatnál például vezető nélküli szállítójárművek (AVG) viszik az árukat megbízhatóan, biztonságosan és a megfelelő időpontban az érkezési helyről a megfelelő szállítóberendezéshez. Az AVG teljesen önállóan ismeri fel az árut és helyezi a szállítóberendezésre. Ehhez csupán a szállítóberendezésre szerelt egyszerű fénysorompókra van szükség. Ezek segítségével az AVG teljesen automatikusan elhelyezi vagy újra felveszi a raklapokat, amelyeket azután egy rögzített útvonalon haladva a raktáron keresztül juttat el a célhelyre.

A Linde L-MATIC sorozatú targoncája szállítószalagra helyez egy raklapot.

Anyagmozgató gépről az anyagmozgató gépre

Az anyagmozgató gépek közötti alkalmazások főként akkor használatosak, amikor statikus automatikus rendszerek között kell rakományegységeket szállítani. Például, amikor az automatikus járműveknek az automatikus raktár kijáratától egy gyártógép automatikus ellátási bemenetéhez kell elszállítaniuk a szükséges alkatrészeket. A gyártási eljárást követően az árut vagy ismét az automatikus raktárba vagy a következő feldolgozási lépés helyére (pl. egy fóliázógéphez) kell szállítani. Az áru ezt követően a kiszállítási területre kerül. Az automatizált gépek a rakományegységeket itt gyakran gravitációs görgősorokra helyezik és közvetlenül egy kiszállítókapuhoz vagy egy meghatározott szállítójárműhöz rendelik.

Anyagmozgató gépről anyagmozgató gépre szállítás automatizálásának ábrázolása

Anyagmozgató gépről az anyagmozgató gépre – referenciapélda

Magasabb elvárások és duplájára emelt termelési mutatók változatlan infrastruktúra mellett – pontosan ez az, ahol az automatizálás színre lép. Így történt ez a Massilly France esetében is. A csomagolási anyagokat gyártó francia vállalat az áruk automatikus rakásolásához és biztonságos szállításához keresett valamilyen megoldást. Meg is találta: a Linde L-MATIC elszállítja a raklapokat az automatikus raklapozó robottól az automatikus fóliázógéphez, megvárja, amíg a gép a kartondobozokat körbefóliázza, majd innen továbbfuvarozza őket az áruraktárba. „Számunkra az az igazán izgalmas a Linde L-MATIC megoldásában, hogy folyamatosan fejlődik, de emiatt nem kell az infrastruktúránkon változtatnunk” – mondja Patrice Ferrero, a Massilly France termelésvezetője. Az egyszerű kezelhetőségnek és rugalmas közbenső berakodásoknak köszönhetően az AGV-járművek gond nélkül integrálhatók a már meglévő folyamatokba, valamint lehetővé teszik, hogy a Massilly France magas szinten tartsa a termelést. Időközben már 4 AGV van használatban, de továbbiak bevonását is tervezik.

Nézze meg itt a felhasználást bemutató videót.

A Linde L-MATIC sorozatú targoncája egy raklap felvétele közben

Anyagmozgató gépről a polcra

Az anyagmozgató gépről polcra szállító alkalmazásokat általában olyan helyzetekben használják, amikor a gyártógép folyamatos ellátásának biztosítása érdekében a rakományegység köztes raktározására van szükség. Az automatizált járművek a szükséges alkatrészeket a köztes raktár polcáról a gyártógép bemenő szállítószalagjaihoz szállítják. Ezt követően a rakományt a géptől visszaszállítják a polcokhoz. Itt ismét átmenetileg raktározzák az alkatrészeket, amíg azok el nem hagyják a raktárt. Az anyagmozgató gépről polcra dolgozó alkalmazásokat gyakran az autóipari beszállítók használják, hogy a szállítást pontosan hozzá tudják igazítani az autógyárak ütemezett termeléséhez. A csomagolóiparban az anyagmozgató gépek a kiszállítási területre viszik a készárut, majd azt elszállítás céljából a gravitációs görgősorokra vagy a polcokra helyezik.

Példa az anyagmozgató gépről polcra történő automatizált szállításra

Padlóról a polcra

A padlóról polcra szállító alkalmazások rendkívül széles felhasználási kört tesznek lehetővé. Gyakran használják őket a raktárak árubeérkezési területén a bejövő áruk polcon való elhelyezéséhez. A raktárból ezt követően a padlón kijelölt lerakodóhelyre lehet szállítani az árukat, ahonnan az alkalmazottak elhozzák őket. A padlóról polcra szállító alkalmazások rendkívül rugalmasan és sokoldalúan használhatók, mivel a rakományegységek padlóra helyezése semmilyen speciális berendezést nem igényel. Az árukat a padlóról egy másik raktárba is el lehet szállítani köztes raktározás céljából. Ezt a lehetőséget a gyártógépek időben történő ellátásának biztosítása céljából is gyakran használják, ha a főraktár távol van a feldolgozási helytől.

Példa a padlóról polcra történő automatizált szállításra

További információk intralogisztikai és automatizálási megoldásainkról

Technológia az automatizálásért

A rugalmas és méretezhető automatizálási megoldások érdekében a Linde automatizált járművek széles választékát kínálja. A MATIC-sorozat elektromos targoncái, raklapemelői és vontatói intelligens navigációs és biztonságtechnológiai megoldásokkal rendelkeznek, és a legszűkebb helyen is együttműködnek az emberrel.

További információk

Intralogisztikai és automatizálási szoftver

Az anyagáramlás folyamat- és munkabiztonságáról az intralogisztikai és automatizálási megoldások digitális vezérlése és hálózatba kapcsolása gondoskodik. Ezért a Linde a legmodernebb szoftvermegoldásokat kínálja, egyebek mellett egy méretezhető raktárkezelő (WMS) és egy rugalmasan használható targoncavezető-rendszert.

További információk