Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Bevált, innovatív energiarendszerek a Lindétől

Energia igény szerint
A Linde elektromos raklapemelője a Linde Li-ion akkumulátoraival raktári használatban

Energiarendszerek minden esetre

Az energiarendszer megválasztása az intralogisztika számára is rendkívül fontos összetevővé vált. Ennek keretében elsősorban a tulajdonlás teljes költsége (Total Cost of Ownership, TCO), tehát az eszköz élettartama során felmerülő összes költség került a középpontba. Az anyagmozgató gépek megvásárlásakor ugyanis nemcsak a beszerzési költségek, hanem az üzemeltetési és így az energiaköltségek is fontos szerepet játszanak. Ezt vizsgálva megállapítható, hogy minden felhasználási terület egyedi követelményeket támaszt. Mindemellett olyan szempontokat is figyelembe kell venni, mint a tankoláshoz vagy a feltöltéshez szükséges helyigény, az energiaköltségek vagy a környezeti fenntarthatóság.

Ezért a belsőégésű motorok és a savas ólomakkumulátorok mellett a lítiumion-akkumulátorok vagy az üzemanyagcellás gépek is egyre inkább előnyben részesített megoldásnak számítanak. A Linde minden energiarendszerhez korszerű technológiát, számtalan modellt, valamint átfogó tanácsadási és szervizszolgáltatásokat kínál.

Energetikai gyorsellenőrzés

Energy Quick Check

Melyik technológia felel meg az Ön követelményeinek?

Energy Quick Check

Teszt indítása
online_check_wizard_1_hd

Flottája jellemzően milyen energiarendszerrel üzemel jelenleg?

Belsőégésű motor
Savas ólomakkumulátorok
Lítiumion-akkumulátorok
Üzemanyagcellák
Vissza
Linde_Online_Quick_Check_Frage_2

Mekkora a flottája?

1–5 targonca
6–20 targonca
21–50 targonca
Több, mint 50 targonca
Vissza
Linde_Online_Quick_Check_Frage_3

Milyen műszakrendben használják a targoncákat?

Egyműszakos
Kétműszakos
Többműszakos
Vissza
Linde_Online_Quick_Check_Frage_9

Megengedhetők rövid töltési vagy tankolási üzemszünetek?

Műszakonként legfeljebb egy
Több, tervezett üzemszünet
Rugalmas üzemszünet bármikor megengedett
Vissza
Linde_Online_Quick_Check_Frage_4

Hol használják a targoncákat?

Csak beltéri területeken
Csak kültéri területeken
Bel- és kültéri területeken is
Vissza
Linde_Online_Quick_Check_Frage_5

Milyen mértékű a targoncák igénybevétele?

Csekély igénybevétel
Közepes igénybevétel
Erős igénybevétel
Vissza
Linde_Online_Quick_Check_Frage_7

Mekkora a targoncák átlagos kihasználtsága?

< 1000 üzemóra/év
1000–2000 üzemóra/év
> 2000 üzemóra/év
Vissza
Linde_Online_Quick_Check_Frage_6

Befektetne több pénzt fenntarthatóbb energiarendszerért cserébe?

Igen, a fenntarthatóság nagyon fontos a vállalatunknak.
A fenntarthatóság és a gazdaságosság számunkra egyaránt fontos.
Nem, nálunk a gazdaságosság a legfontosabb.
Vissza
Linde_Online_Quick_Check_Frage_8

Vásárláskor melyik a döntő szempont?

Kis beszerzési ráfordítás
Kis energiaköltség
Egyéni igényeinkre szabott műszakilag optimális megoldás
Vissza

Energy Quick Check

Eredmény
Belsőégésű motor (CNG, LPG vagy dízel) 0%
Savas ólomakkumulátorok 0%
Lítiumion-akkumulátorok 0%
Üzemanyagcellák 0%
Megosztás
Kapcsolatfelvétel

Linde energiarendszerek

Belsőégésű motor

A targonca hosszú távú rendelkezésre állása, nagy motorteljesítmény, széles modellválaszték, dízel-, földgáz- vagy hajtógázas üzem.

Savas ólomakkumulátorok

Bevált energiarendszer, széles targoncaválaszték, egyszerű akkumulátorcsere.

Lítiumion-akkumulátorok

Rövid idejű, gyors köztes töltés, nagy energiahatékonyság, nincs teljesítményveszteség, a targonca magas szintű rendelkezésre állása, nincs szükség karbantartásra.

Üzemanyagcellák

Gyors tankolás, alacsony üzemeltetési költség, biztonságos és tiszta kezelés, hosszú élettartam, helytakarékos.

A Linde targoncája áruszállítás közben.

Belsőégésű motor

Nagy teljesítmény 18 tonnáig

A belsőégésű motorok sokszorosan bizonyítottak az intralogisztika területén. A Linde a belsőégésű motoros, emelővillás targoncák fejlesztése során évtizedek óta a termelékenységet és a gazdaságosságot tartja szem előtt. A felhasználók dízelmotoros vagy gázüzemű – hajtógázas vagy földgázüzemű – gépek közül választhatnak. A dízelmotoros targoncák kültéri használatra alkalmasak, a hajtógázas és földgázüzemű változatok viszont számos beltéri alkalmazáshoz is használhatók.

A belsőégésű motoros járművek más rendszerekhez képest egy különleges előnnyel is bírnak: a nagy hasmagasságnak köszönhetően akár rendkívül egyenetlen terepen is jól boldogulnak. Mindezen felül főleg nagy motorteljesítményükkel emelkednek ki a mezőnyből – teherbírásuk elérheti a 18 tonnát, és intenzív használatra is alkalmasak.

A Linde targoncái csendes és takarékos motorokkal rendelkeznek, és sok üzemórán át képesek a megszakítás nélküli működésre. A belsőégésű motorral szerelt anyagmozgató gépeket hosszú szervizelési időközök jellemzik. Mindemellett egyszerűen hozzáférhető szervizmodulok gondoskodnak arról, hogy minden karbantartási folyamat gyorsan elvégezhető legyen.

A szivattyút a belsőégésű motor hajtja meg.

Kifinomult erőművész

A Linde volt az első olyan vállalat, amely hidrosztatikus hajtást alkalmazott a belsőégésű motoros targoncáknál. Ennél a megoldásnál a belsőégésű motor hajtja meg a szivattyút. Ezt a teljesítményt olajnyomás révén viszi át zárt körfolyamatban a hajtótengelyben elhelyezkedő két hidraulikus motorra. Az olaj mennyiségét és áramlásirányát – és ezáltal a gép sebességét és menetirányát is – a járművezető két pedálon keresztül vezérli: a Linde kétpedálos vezérlésével.

A targonca egyszerűen a pedál váltásának hatására menetirányt vált. Emellett a zárt rendszerben keringetett olaj lefékezi a járművet. Így nincs szükség sem külön fékrendszerre, sem kuplungra és váltóműre. Ennek megfelelően a Linde hidrosztatikus hajtása fokozatmentesen, tökéletesen egyenletesen és rángásmentesen működik. A Linde belsőégésű motoros emelővillás targoncái ennek az innovatív erőátvitelnek köszönhetik érzékenységüket és hatékonyságukat.

Savas ólomakkumulátorok

Ideális választás könnyű vagy közepesen nehéz alkalmazások esetén

Kisebb kihasználtság esetén az elektromos targoncák és a savas ólomakkumulátorral működő raktártechnikai gépek továbbra is kiváló alternatívát jelentenek. Tökéletes szolgálatot nyújtanak például olyan kiskereskedők számára, akik a targoncát napközben csak néhány órára használják ki- és berakodásra. A beruházási költségek a belsőégésű motoros targoncák és a savas ólomakkumulátorral működő elektromos targoncák esetében hasonlóan alakulnak. A savas ólomakkumulátorral üzemelő targoncák karbantartása általában valamivel kedvezőbb, ráadásul ezek beltéri használatra is alkalmasak. Ez a bevált technológia immár több évtizedes múltra tekinthet vissza.

A munka pontos megtervezése érdekében a Linde elektromos targoncái és raktártechnikai gépei esetében a hátralévő akkumulátoridő kijelzése percpontosságú. Több műszakos munkarendben a folyamatos működtetéshez általában akkumulátorcsere szükséges. Ehhez a Linde elektromos targoncái esetében összesen öt opció áll rendelkezésre, ami különösen rugalmas munkavégzést tesz lehetővé. Opcionálisan a targonca integrált töltőberendezéssel is rendelhető. Mivel a gépek felhasználása rendkívül széles körű, a Linde a megfelelő használati intenzitáshoz és időtartamhoz igazodva sokféle akkumulátorkapacitást kínál.

Lítiumion-akkumulátorok

Rugalmasság mint ütőkártya

Az elektromobilitás terén kihívást jelent a járművek olyan szintű rendelkezésre állásának biztosítása, mint ami a belsőégésű motorokra jellemző. Itt jut szerephez a lítium-ion technológia, amely az elektromos targoncák és a raktártechnikai gépek esetében a savas ólomakkumulátorokhoz képest számtalan előnnyel rendelkezik.

Nincs szükség költség- és időigényes akkumulátorcserére, mivel az akkumulátor köztes töltését a rövid munkaközi szünetekben is el lehet végezni. A lítiumion-akkumulátor és a Linde töltőkészülékének kombinációja a savas ólomakkumulátorokhoz képest akár 30 százalékkal javítja az összhatásfokot. Ez kisebb energiaköltségekkel jár. Az állandó feszültségnek köszönhetően az akkumulátor csökkenő töltöttsége mellett sem lép fel teljesítményveszteség. Mivel akkumulátorgázok sem távoznak a telepből, nincs szükség sem akkumulátortérre, sem külön szellőztetési tervekre vagy beruházásokra.

A Linde lítiumion-megoldása megnöveli a targoncák rendelkezésre állását, valamint gazdaságosabbá, biztonságosabbá és fenntarthatóbbá teszi az üzemeltetést. A technológia alapvetően minden felhasználási területen alkalmazható. Előnyei különösen intenzív használat alkalmával érvényesülnek – több műszakos üzemben, hűtőházi munkák során, például az italgyártásban, azonban olyan különösen érzékeny munkaterületeken is, mint a gyógyszer- vagy élelmiszeripar. A maximális rugalmasság érdekében különböző akkumulátorkapacitások és töltési teljesítmények állnak rendelkezésre.

Azon vállalatok számára, amelyek károsanyag-kibocsátástól mentes alternatívát keresnek, a lítiumion-akkumulátorokkal működő targoncák és raktártechnikai gépek tökéletes választást jelentenek. A teljes költség (TCO) kiszámításához a Linde az egyedi alkalmazás szükségleteit figyelembe vevő tanácsadási eszközzel rendelkezik. A kalkulátor az egyedi igények alapján számítja ki, hogy melyik energiacsomag a legalkalmasabb.

Üzemanyagcellák

Villámgyors tankolás

A megfelelő energiarendszer keresése során a felhasználási követelmények mellett olyan szempontokat is figyelembe kell venni, mint a tankoláshoz vagy a feltöltéshez szükséges helyigény, az energiaköltségek vagy a környezeti fenntarthatóság. Az üzemanyagcella ezen a téren is figyelemre méltó alternatívát jelent. Az üzemanyagcellában hidrogén és oxigén reakciójából keletkezik áram, hő és víz.

Az üzemanyagcellás járművek egy–három perc alatt feltölthetők hidrogénnel. A targoncák magas szintű rendelkezésre állása nagy előny a rendkívül nehéz, több műszakos munkarendben, így a technológia mind a gyártás, mind az intenzív logisztikai szolgáltatások számára érdekes lehet. Emellett a hidrogén tankolásához szükséges infrastruktúra is helytakarékosan telepíthető.

Mivel a hidrogén költségei az elmúlt években jelentősen csökkentek, a technológia előnyei az üzemeltetési költségek terén is jelentkeznek. Mindemellett az időigényes akkumulátorcsere elmaradása és a rövid tankolási idő növeli a termelékenységet, a biztonságot és a higiéniát.

Infrastrukturális feltételek

Az üzemanyagcellás technológia a felhasználási követelményektől függően egyes vállalatok számára már ma is ideális energiarendszernek számít. A megfelelő megoldási koncepciót a Linde egyedileg dolgozza ki az érdeklődők számára. Ennek során a hatékony működés biztosítása érdekében figyelembe kell venni bizonyos előfeltételeket, például a flotta méretét, a hidrogén-infrastruktúrát és a szállítóeszközöket.