Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Robbanásvédelem az intralogisztikában

Biztonságos munkavégzés a veszélyzónákban
A Linde Anyagmozgatás targoncái robbanásbiztos kialakítással

A vegyipartól kezdve a gyógyszeriparon, az élelmiszeriparon és a logisztikán át az újrahasznosításig számos iparágban keletkeznek gázokkal, gőzökkel és porokkal telített robbanásveszélyes elegyek. Az ilyen veszélyzónákban használt anyagmozgató gépeknek átfogó robbanásvédelemmel kell rendelkezniük. Eközben viszont ugyanolyan hatékonynak és ergonomikusnak kell lenniük, mint az intralogisztika többi területén működő járműveknek.

A Linde Anyagmozgatás robbanásbiztos megoldásai pont ilyen követelmények teljesítésére alkalmasak. Számos ellensúlyos targonca, tolóoszlopos targonca, magas és alacsony emelésű raklapszállító robbanásbiztos változatban is rendelkezésre áll. Mindegyik jármű megfelel az EU-előírásoknak (EN 1755) és az ATEX-irányelvnek (2014/34/EU). A Linde az adott folyamatokhoz igazodva mindig megfelelő megoldást kínál. Így az anyagáramlást robbanásveszélyes környezetben is nagy rakodási teljesítménnyel és ergonómiával lehet megvalósítani.

A Linde Anyagmozgatás robbanásbiztos sorozata

Robbanásvédelem A-tól Z-ig

A Linde a különböző iparágak speciális követelményeinek megfelelően szériamodelljeinek nagy választékát kínálja robbanásbiztos kivitelben a különböző ATEX-zónákban történő használatra.

Öt iparági példa a Linde robbanásbiztos járműveinek használatára

Vegyipar, gyógyszeripar és kozmetikai ipar

A vegyipar és a gyógyszeripar termelési folyamataiban a tároláson és szállításon kívül jellemző tevékenység még a folyadékok és a szilárd anyagok átrakodása, összekeverése és finomítása is. A Linde megfelelő járműveket biztosít e folyamatlépések speciális követelményeinek kielégítéséhez. A hordóbillentő segítségével például biztonságosan és pontosan lehet különböző folyadékokat, például izopropanolt áttölteni. A jármű kezelője a hordóra való optimális rálátás mellett, például egy hídról irányíthatja a billentési folyamatot egy távirányító segítségével. A mennyiség kimérését integrált mérleg végzi.

Robbanásbiztos járművek vegyipari környezetben

Italok és élelmiszerek

Az élelmiszer- és italgyártásban robbanásveszélyes gáz- vagy porkeverékek keletkezhetnek. Desztillálás és fahordókban történő tárolás során például a párolgás révén rendkívül gyúlékony gőzök képződhetnek. A hordók szállítása során a korlátozott látási viszonyok további problémát jelentenek a járművezető számára. A Linde a Linde Safety Guard vezetéstámogató rendszeren belül szerencsére az ATEX-területen is átfogó biztonsági szolgáltatásokat kínál, olyanokat, mint pl. a kamera, a Red Warning Lines és a BlueSpot™, illetve a közeledő járművek esetén aktiválódó automatikus sebességcsökkentés.

Italgyártás robbanásveszélyes környezetben

Logisztika

A veszélyes anyagok tárolása és szállítása a teljes gyártási folyamatot végigkíséri a nyersanyagok tárolásától kezdve a további feldolgozás céljából történő szállításon át a végtermékek szállításáig és tárolásáig. Ez a logisztikai folyamat a termelőüzemekben zajlik, de a tárolást a logisztikai szolgáltatók mind gyakrabban külső raktárakban is végzik. A biztonság mellett itt a nagy rakodási teljesítmény is fontos szempont. Az elektromos targoncák mellett a 2/22-es ATEX-zónákban való gyors és hatékony be- és kirakodáshoz a Linde tolóoszlopos és szűkfolyosós targoncákat is kínál.

Robbanásveszélyes raktári környezet

Olaj és gáz

A finomítókban és a petrolkémiai üzemekben történő olaj- és gázgyártás során a targoncákat gyakran a szabadban használják. A különböző talajviszonyok és a nagy távolságok miatt itt a belsőégésű motorral felszerelt ellensúlyos targoncák jutnak szerephez. Az ATEX-kivitelű H50 és H60 típusú belsőégésű targoncákat robusztusságuk és magas fokú ergonómiájuk éppen ilyen felhasználási területre predesztinálja, miközben fáradtságmentes vezetési kényelmet is biztosítanak. Beltéri használat esetén a nagy teherbírású elektromos targoncák jelentik a legjobb választást.

Robbanásveszély az olaj- és gáziparban

Újrahasznosítás és hadászati alkalmazás

Az ártalmatlanítás és az újrafeldolgozás a veszélyes anyagok áttöltését, a hordók kiürítését és a konténerszállítást is magában foglalja. A Linde E25 – E35 elektromos targoncái ezen folyamatok során biztonságosan és ergonomikusan kezelhetők. Az ATEX által tanúsított adapterekkel, például hordófogókkal tovább növelhető az ártalmatlanítási folyamat hatékonysága. Az anyagmozgató gépek hadászati felhasználása gyakran a robbanóanyagok szállítását vagy a lőszerek ártalmatlanítását jelenti. A Linde robbanásbiztos járművei ezen a területen is biztonságos megoldást nyújtanak.

Hulladékkezelés

Megfelelő védelem minden veszélyforráshoz

Termelési területen vagy áruraktárban két tényezőtől függ a robbanásveszély mértéke: egyrészt figyelembe kell venni a veszélyes anyag mennyiségét, amely oxigénnel keveredve gyúlékony elegyet képez. Másrészt szükség van olyan gyújtóforrásra, amely szikrák vagy forró felületek révén kiválthatja a robbanást. Az anyagmozgató gépek – elektromos és mechanikus alkatrészeik miatt – könnyen gyújtóforrássá válhatnak, ezért robbanásveszélyes környezetben elengedhetetlen a speciális felszereltség.

A Linde tanúsított robbanásbiztos járműveket kínál minden olyan környezethez, ahol alkalmanként (1. zóna / 21. zóna) vagy rövid ideig (2/22. zóna) robbanásveszély alakul ki. A konkrét követelményeket az ATEX-termékirányelv határozza meg (az ATEX a francia „Atmosphères Explosibles” rövidítése) a zóna típusától, a gázok és porok robbanási csoportjától és a hőmérsékleti osztálytól függően. Tapasztalt robbanásvédelmi partnerként a Linde az összes szükséges tanúsítványról gondoskodik, és átfogó minőségellenőrzést végez a járműveken. Ezenkívül a Linde az egyes részegységek mellett a teljes járművet is tanúsítja, az 1. és 2. zónának megfelelően.

Robbanásvédelmi figyelmeztető tábla ATEX-zónákhoz

Teljeskörű robbanásvédelem egy kézből

A Linde egyik alapelve, hogy a felhasználók minden terméket és szolgáltatást egy kézből kapjanak. Ez különösen igaz a tudásintenzív robbanásvédelmi területre. A Linde komplett robbanásvédelmi csomagokat kínál, amelyek az összes törvényi követelménynek megfelelnek. A Linde kiszállítás után is kiterjedt szolgáltatási hálózattal áll az ügyfelek rendelkezésére. A nemzetközi robbanásvédelmi előírások szerint képzett szerviztechnikusok gondoskodnak róla, hogy a járművek mindig üzemkészek legyenek. Az alapmodellek alkatrészeihez hasonlóan a robbanásbiztos járművekhez szükséges alkatrészek is világszerte és a nap 24 órájában állnak szervizpartnereink rendelkezésére.

További információért vegye fel velünk a kapcsolatot

Robbanásvédelem sorozatszinten

A Linde robbanásbiztos járművei a sorozatgyártású járművek bevált előnyeit precízen kidolgozott robbanásvédelmi megoldásokkal egyesítik. Ezek az elektromos alkatrészek, például a motor, vezérlőrendszer, érzékelők, kapcsolók és kijelzők különféle típusú gyújtásvédelmét foglalják magukban.

A mechanikai rendszer is teljes körű védelmet kapott. Az emelővillák, fékek és hidraulika esetében fontos a szikraképződés megelőzése. A műanyag alkatrészeket, például a padlószőnyegeket és a gumiabroncsokat elektrosztatikus feltöltődés ellen kell védeni. Ezenkívül a hőmérséklet a hőmérséklet-felügyeletnek köszönhetően teljes terhelés mellett is a maximális érték alatt marad.

Christophe Lautray, Chief Sales Officer
Sokan nem is veszik rögtön észre, hogy robbanásbiztos járművel van dolguk. A kényelem és a kezelhetőség ugyanaz, mint a sorozatgyártású járműveken. A különbségek pedig a teljesítményt nem befolyásolják.

Christophe Lautray, a vállalatvezetés tagja, Chief Sales Officer (CSO), Linde Anyagmozgatás

Innovatív technológia robbanásvédett kivitelben

A Linde sorozat- és robbanásvédelem-fejlesztési területeinek szoros együttműködése révén az ATEX-területekre fejlesztett innovatív vezetéstámogató rendszerek, biztonsági funkciók és különleges felszereltségi változatok is a lehető legrövidebb időn belül rendelkezésre állnak. A felhasználók számos funkció és rendszer közül választhatnak. A flottakezelőknek így lehetőségük van arra, hogy a robbanásbiztos járművekben is a standard járművekben megszokott egyszerű kezelhetőséget és biztonságot nyújtsák a targoncavezetők számára. Ez az egységes felszereltségi szint nagy mértékben segíti a balesetek elkerülését.

Néhány biztonsági megoldás az ATEX-területen

BlueSpot nyomásálló házban

BlueSpot nyomásálló házban

A padlóra vetített kék pont a közeledő járművekre figyelmezteti a gyalogosokat és a többi targoncavezetőt.Ide kattintva bővebb információt kaphat a BlueSpotról.

A piros figyelmeztető lámpák biztonságos védőkeretet jelentenek a jármű körül

Red Warning Lines a 2/22-es ATEX-zónához

A piros figyelmeztető vonalak erős fényükkel jelzik a gyalogosoknak, hogy tartsanak megfelelő távolságot a targoncától.

Flottakezelő hardver nyomásálló házban

Flottakezelő hardver nyomásálló házban

A Linde connect flottakezelő rendszer aktív hozzáférés-vezérlést és használatelemzést tesz lehetővé.Ide kattintva bővebb információt kaphat a Linde connect flottakezelő rendszerről.

Az ATEX-zónák megjelölése révén az adott területen csökkenthető az ütközések száma

Biztonságos munkavégzés az ATEX-zónákban

Ütközések a korlátozott látási viszonyok, figyelmetlenség vagy más tényezők miatt, a járművek és flották szigorú biztonsági követelményei ellenére is előfordulhatnak. Ennek komoly következményei lehetnek, különösen az ATEX-zónákban. ALinde Safety Guard segítségével ennek kockázata minimálisra csökkenthető. A vezetéstámogató rendszer felismeri a veszélyeket és automatikusan a körülményekhez igazítja az érintett járművek sebességét. A csökkentett sebesség egy-egy speciális ATEX-területhez vagy egy komplett, 2/22-es zónában lévő csarnokhoz is beállítható. Ezenkívül a Safety Guard az ATEX-zónákba történő behajtás korlátozására is lehetőséget ad. A nem ATEX-járművek vezetőit kúszó üzemmód és optikai jelek figyelmeztetik az ATEX-területre.

Egyszerű és pontos hordókezelés

A hordókezelés a robbanásbiztos elektromos raklapemelők egyik legelterjedtebb alkalmazási területe. A Linde kézi és távvezérlésű megoldást is kínál a hordók biztonságos kezeléséhez. Az 1. és a 21. veszélyzónához mindkét változat alkalmas.

Az alkalmazás előnyei

Termékek

A Linde robbanásbiztos járművei minden szempontból biztonságos és ergonomikus felszereltséget kínálnak. A járművek megfelelnek az ATEX-irányelvnek, és rakodási teljesítmény, ill. gazdaságosság szempontjából semmilyen téren nem maradnak el a szériamodellek mögött.

Szerviz

Ön robbanásveszélyes környezetben történő használat esetén is számíthat országos szervizhálózatunkra. Szerviztechnikusaink a nemzetközi robbanásvédelmi előírásoknak megfelelően képzett kiváló szakemberek.

Innováció

Folyamatosan arra törekszünk, hogy a technológiai szempontból piacvezető vezetéstámogató rendszereink és újításaink robbanásbiztos változatban is elérhetők legyenek. Ez nagyobb fokú biztonságot és kényelmet jelent az áruk napi mozgatása során.

Nem számít, hogy van-e már tapasztalata a veszélyzónákkal és a követelményekkel kapcsolatban, vagy személyre szabott megoldást és megfelelő tanácsadót keres. Mi minden esetben örömmel végigkísérjük Önt a nagyobb biztonság felé vezető úton.

Vegye fel a kapcsolatot már ma robbanásvédelmi szakértőinkkel