Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Linde Load Management Advanced elektromos raklapemelőkhöz

Segédrendszer az áruk biztonságos kezeléséhez
A Linde Load Management segédrendszerrel felszerelt Linde elektromos raklapemelők

Az emberek és az áruk védelme

Az intralogisztikában a legtöbb baleset a kezelő hibájára vezethető vissza. A balesetek kockázata folyamatosan nő, mivel a munkafeladatok egyre átfogóbbak. Stresszt és fáradságot okoz, hogy egyre gyorsabban és hatékonyabban kell dolgozni, ami végső soron a koncentráció csökkenéséhez, a legrosszabb esetben pedig balesetekhez vezethet.

Az elektromos raklapemelők kezelői gyakran még teljes odafigyelés mellett is csak nehezen tudják felmérni a veszélyes helyzeteket: Mi az aktuális rakomány össztömege? Milyen magasra lehet még emelni azt? Mi a legmegfelelőbb sebesség egy adott rakománytömeghez és emelési magassághoz?

A Linde Load Management Advanced segédrendszer egyrészt választ ad ezekre a kérdésekre, másrészt veszélyhelyzetben figyelmezteti a vezetőt, sőt, szükség esetén a biztonság érdekében be is avatkozik.

A funkciók áttekintése

Látható figyelmeztetés, aktív vezérlés

A Linde Load Management Advanced segédrendszer egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi az elektromos raklapemelővel végzett rakománykezelést. Az eszköz egy nagy színes képernyőn egyértelmű vizuális, illetve akusztikus figyelmeztető jelzéseket ad a kezelő számára. Ha a rakomány tényleges tömege meghaladja a jármű maximális teherbírását, a segédeszköz automatikusan blokkolja emelőfunkciót a kritikusan veszélyes helyzet megelőzése érdekében. A Linde Load Management Advanced ezenkívül az emelési magasság, a rakománytömeg és a kormányzási szög függvényében aktívan szabályozza a menetsebességet és a gyorsulást. A rendszer egy kockázatokra alapuló sorrend szerint működik:

1. Figyelmeztetés a határérték megközelítésekor

Sárga színű jelzés figyelmeztet a teherbírási határérték megközelítésére, és azzal egy időben hangjelzés is hallható. Az elektromos raklapemelő kezelője a kijelzőn egyszerre látja az aktuális, és az adott rakománytömeg mellett megengedett maximális emelési magasságot.

2. Figyelmeztetés a maradék teherbírás elérésekor

A teherbírási határérték elérésekor megjelenik egy figyelmeztetés, amelyet a kezelőnek nyugtáznia kell a kezelési művelet folytatásához. A kezelő így tudatában van annak, hogy a manőver a továbbiakban nem biztonságos.

3. Figyelmeztetés és az emelőfunkció blokkolása

A megengedett teherbírás túllépésekor piros figyelmeztetés látható, és hangjelzés is hallható. Ezenkívül a rendszer blokkolja az emelőfunkciót.

A Linde elektromos raklapemelője a Linde Load Management Advanced segédrendszer kijelzőjével

A Load Management Advanced a gyakorlatban

A mindennapi rakománykezelési munka segítése

A dolgozóknak jellemzően kevés tapasztalatuk van a különböző méretű nagy, súlyos és hosszú áruk kezelésével kapcsolatban. A kezelőre vagy a raktár más dolgozóira nézve rövid időn belül veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a kezelő téved a maradék teherbírás becslésekor. Az áruk megengedhető emelési magasságának táblázatokkal történő kiszámítása viszont rendkívül fáradságos módszer. Ha azonban a kezelő pusztán a megérzéseire hagyatkozik, a legrosszabb esetben a jármű akár fel is borulhat. Rakomány szállításakor vagy irányításakor is rövid időn belül bekövetkezhet kezelői hiba, például felemelt teherrel való szállítás vagy a kezelőkar túl gyors mozgatása miatt.

Minden ellenőrzés alatt

A Linde Load Management Advanced egy nagy, színes képernyőn jeleníti meg a teherbírásra vonatkozó összes fontos információt – egyrészt az emelővillákon lévő tényleges tömeget, másrészt az aktuális és a megengedett legnagyobb emelési magasságot. Mindezek mellett akkor is figyelmezteti a kezelőt, ha az emelővillák terhelése közelít a határértékhez. Ha a kezelő ennek ellenére tovább emeli a rakományt, az emelési funkció a biztonság szempontjából kritikus helyzet megelőzése érdekében kikapcsol. Az emelővilla ilyenkor nem emelhető tovább, csak lefelé mozgatható.

Ilyenkor lehetőség van az emelés blokkolásának megszüntetésére és ezzel a rakomány emelésének folytatására, amivel megelőzhető, hogy a rakomány több méter magasságban a polcnál vesztegeljen. Ehhez azonban a kezelőnek előbb nyugtáznia kell a figyelmeztető jelzést.

Valós idejű sebességvezérlés

A rakománytömegre és az emelési magasságra vonatkozó pontos adatok azért szükségesek, hogy az elektromos raklapemelő gyorsulását és haladási sebességét a kormányzási szögnek, a rakománytömegnek és az emelési magasságnak megfelelő optimális értékre lehessen beállítani. Ez megvédi a kezelőt attól, hogy nagy sebességeknél túl gyorsan mozgassa a kezelőkart, vagy felemelt teherrel túl nagy mértékben gyorsuljon. A jármű mindkét manőver hatására instabillá válhat.

A rendszer által nyújtott előnyök áttekintése

A maradék teherbírás megállapítása

A kezelő segítése és azonnali figyelmeztetés a határérték megközelítésekor

A haladási sebesség optimalizálása

A biztonságos munkavégzés garantálása minden helyzetben, a balesetveszély csökkentése és támogatás nyújtása a terhelhetőség határának közelében

A kijelzőn látható információk

Minden átlátható egy pillantásra: a tényleges rakománytömeg és a maximális beraktározási magasság jól áttekinthető megjelenítése

Biztonság és hatékonyság

A rendszer egyszerre növeli a biztonságot és javítja a kezelés hatékonyságát.