Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Tolóoszlopos targonca

Gyors kezelés szűk magasraktárakban
A Linde R14–R17 X sorozatú tolóoszlopos targoncája egy magasraktárban

Fordulékony, hatékony és biztonságos a raktárban

A raktárakban végzett rakománykezelés sok fogási és rendezési művelettel jár, gyakran szűk térben és nagy emelési magasságban. Pontosan ilyen feladatokhoz fejlesztették ki a Linde tolóoszlopos targoncáját, amely különlegesen hatékonyan dolgozik a magasraktárakban. A jó fordulékonyság mellett speciális kijelző- és segédrendszerek segítik a vezetőt a biztonságos és gyors kezelésben. Ezek például automatikusan beállítják az emelési és menetsebességet, illetve egyes modellekben pontosan kiegyenlítik az oszlop lengéseit.

A vezető munkahelyének és az oszlopnak a kialakítása minden irányban optimális kilátást biztosít. Ezenkívül a vezetőfülke és a kezelőelemek teljes mértékben megfelelnek a vezető egyéni ergonómiai igényeinek. A fáradásmentes munkavégzést szolgálja például a kartámaszba integrált Linde Load Control vezérlés és a vezetői munkahely rezgésekkel szemben szigetelt kialakítása. A vezető szűk állványközi folyosókon és a rakományok magasban történő kezelése közbeni biztonságát tovább növelik az olyan kiegészítő felszerelések, mint például a páncélüveg panorámatető.

A kevés karbantartást igénylő alkatrészeknek és a hosszú karbantartási időközöknek köszönhetően mindegyik modell rendkívül gazdaságosan szervizelhető. A vállalatok széles termékválasztékból választhatják ki az adottságaiknak leginkább megfelelő targoncát. Modelltől függően a targonca oszlopmagassága 14 méterig, teherbírása pedig 2,5 tonnáig terjedhet.

Kulcsszó: segédrendszerek

A magasraktárakban a látómező és a manőverezéshez rendelkezésre álló hely gyakran korlátozott. A Linde tolóoszlopos targoncája ezért megfelelő kijelző- és segédrendszerekkel támogatja a vezetőt. Mindez biztonságosabbá, egyszersmind hatékonyabbá teszi a rakománykezelést. A Linde Curve Assist vezetéstámogató rendszer a kanyarokban automatikusan kiigazítja a jármű sebességét. Az olyan fontos adatok, mint a rakománytömeg és az emelési magasság kijelzése a vezető számára ugyancsak szükséges ahhoz, hogy gyors munkafolyamatok mellett is biztonságosan tudja szállítani és rakatolni a rakományokat. Az automatizált emelőmozgások – mint például a végállás-csillapítás és a menetsebesség magasságfüggő állítása – szintén javítják a biztonságot és a hatékonyságot. Ezeknek köszönhetően a Linde tolóoszlopos targoncája szűk terekben és korlátozott kezelési körülmények között is biztonságosan és gyorsan irányítható.

Két Linde tolóoszlopos targonca egy állványzatnál.

Jobb kilátás, nagyobb biztonság

Az emelővillás targoncával végzett munka biztonságának alapvető feltétele, hogy semmi se zavarja a rálátást rakományra és a munkakörnyezetre. Annak érdekében, hogy ez a feltétel még szűk terekben is teljesüljön, a Linde a kilátás szempontjából optimálisan alakította ki, illetve megfelelő segédeszközökkel szerelte fel tolóoszlopos targoncáját. Így például az R14–R17 X sorozatú targoncákban kétszeresére sikerült növelni a belátható területet az oszlop új kialakításával. A külön rendelhető páncélüveg tető felfelé is lehetővé teszi a kilátást, ami növeli a biztonságot. A különösen nehezen áttekinthető kezelési helyzetek megkönnyítésére kamera helyezhető el az oszlopon.

Kényelmes munkavégzés

Az ergonomikus munkahely megkönnyíti a targoncavezető mindennapi munkáját és javítja hatékonyságát, mivel lényegesen később fárad el. Ennek érdekében a Linde az ergonómiai követelményeknek minden szempontból megfelelően alakítja ki targoncáit, a lehető legalacsonyabbra helyezett belépőtől kezdve a rezgésektől védett karosszérián át a légrugós vezetőülésig, amely magától beáll a vezető testtömegére (R14–R20 G sorozat). A Linde mérnökeinek egy innovatív járműkonstrukció révén sikerült még tovább optimalizálniuk a targoncában rendelkezésre álló helyet. Ezenkívül sok kezelőelem és az ülés is a vezető egyéni igényei és követelményei szerint alakítható ki.

Gyors munkafolyamatok és hatékony menetirányítás

A látszólag csekély időmegtakarítás az ismétlődő folyamatokban jelentőssé válik. Ezért vannak a Linde tolóoszlopos targoncái például beállítható kormányművel felszerelve. Ezzel ugyanis a kormányzási ellenállás a vezető szokásainak és a körülményeknek megfelelően, egyedi módon állítható be. A kétpedálos vezérlés lehetővé teszi, hogy a vezető a lába áthelyezése nélkül váltson irányt. A gyors munkafolyamatok végrehajtásában a vezetőt olyan biztonsági funkciók is segítik, mint a sebesség automatikus kiigazítása a kanyarokban, valamint olyan segédfunkciók, mint az oldalmozgatók központosítása vagy a villa vízszintes állítása.

Linde tolóoszlopos targonca kétpedálos vezérlése

Fent, magasan az áruraktárban

A logisztikai felületek drágák. Ez az oka annak, hogy az áruraktárakban egyre magasabb a polcrendszer. Ezzel pedig nő a nagy emelési magasságokra képes targoncák iránti kereslet.

Az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a nyolc méternél magasabb oszlopmagasságú tolóoszlopos targoncák aránya, és ma már a 13 méter sem számít ritkaságnak. Az emelési magasság növekedésével párhuzamosan a targoncavezetőkkel szembeni követelmények is nőnek, mert nagyobb oszloplengésekkel és korlátozottabb látómezővel kell dolgozniuk. A Linde többek között úgy felelt meg ennek a trendnek, valamint a belőle következő, vezetőkkel és tolóoszlopos targoncákkal szembeni követelményeknek, hogy kifejlesztette az oszloplengések kiegyensúlyozására szolgáló Dynamic Mast Control funkciót, számos módon javította a kilátást, és integrálta a rendszerbe a rakománykijelzést.

Ötször nagyobb teljesítmény

Hatékonyabban

Több segédrendszer is segíti a vezetőket abban, hogy még nagy magasságokban is gyorsan tudják kezelni a rakományokat.

Biztonságosabban

A látómező szempontjából optimalizált egységeknek köszönhetően a vezető minden irányban tökéletesen kilát. Az olyan kiegészítő tartozékok, mint például a vállra helyezhető védőkengyelek csökkentik a balesetveszélyt a szűk terekben.

Kényelmesebben

A vezetőfülke mindegyik egysége a vezetőre szabott, egyedi módon állítható be. A fáradásmentes munkavégzésről a rezgéscsillapított karosszéria gondoskodik.

Gazdaságosabban

Az adott munkakörülményekhez tökéletesen illeszkedő megoldások garantálják, hogy a targoncák speciális esetekben – például terjedelmes rakományok kezelésekor – is a lehető leggazdaságosabban alkalmazhatók legyenek.

Megbízhatóbban

Az 1000 órás szervizintervallumok lehetővé teszik a targonca megbízható üzemeltetését. A kevés karbantartást igénylő és könnyen hozzáférhető alkatrészek megkönnyítik a szervizelést és csökkentik az üzemzavarok számát.

Minden követelménynek megfelelő targonca

Minden ágazatnak megvannak a sajátosságai, sőt, a targoncákkal szembeni követelmények vállalatról vállalatra is nagymértékben változnak. Ezért léteznek tolóoszlopos targoncák olyan speciális alkalmazásokhoz, mint a terjedelmes rakományok szállítása vagy raklapok egymás mögé rakatolása. A tolóoszlopos targoncák sorozatán belül is számos termékváltozat áll rendelkezésre a szükséges teherbírással és emelési magassággal. A vállalatok ezenkívül kiegészítő felszerelések széles választékából is választhatnak – ilyen például a hűtőházakban alkalmazható kivitel, a szélvédős ajtó, a kültéri alkalmazásokhoz igényelhető ülésfűtés vagy a 360 fokos kormányzás a szűk terekben való irányításhoz.