Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Az R-MATIC automatizált tolóoszlopos targonca

Intelligens csapatjátékos
A Linde Anyagmozgatás R-MATIC automatizált tolóoszlopos targoncája a raktárban

Az intralogisztika területén a raktárak központi szerepet játszanak az áru- és anyagkezelésben. Jellemzőek a szabványosított folyamatok, a gyakran ismétlődő feladatok és a kétkezi munka kis aránya. Ennek megfelelően magasak a személyzet alkalmazásával kapcsolatos költségek, amelyeket a szakemberhiány még tovább növel. A fenti követelmények szempontjából a folyamatok automatizálása a nagyobb hatékonyság kulcsa. A használt anyagmozgató gépekre vonatkozóan ez az alábbiakat jelenti: a felépítés, a manőverezhetőség, a rakománykezelés és az optikai érzékelők pontossága döntő jelentőségű a teljes rendszer teljesítőképessége szempontjából.

Sikeres rendszerváltás – Úton az automatizált raktár felé

Az automatizálás azonban nemcsak a járművekről szól, hanem rendszerváltást is jelent. Automatizált raktárakat ezért általában új építkezés (greenfield projekt) vagy egy már meglévő logisztikai terület átalakítása céljából hoznak létre, amely során automatizált járművek váltják fel a manuális működtetésű flottát (brownfield projekt). Ezek komplex projektek, de megéri a jövőbe invesztálni. Ezt bizonyítják a Linde Anyagmozgatás megvalósításért felelős csapatának tapasztalatai, amely az automatizálási megoldások üzembe helyezését támogatja.

Az R-MATIC sorozaton alapuló több mint 50 projekt során szerzett tapasztalat

Szakembereink az elmúlt években több mint 50 átjárható, bejárható és mobil állványos projektet valósítottak meg sikeresen az R-MATIC tolóoszlopos targoncákat alapul véve. Ezeknél a projekteknél a felhasználók jelentős mértékű hatékonyságnövelést tudtak elérni. Az automatizált raktárak hatékonysági potenciálját a Linde ezen túlmenően valós körülmények között is tesztelte. Az R-MATIC sorozat targoncáinak az ágazati normán alapuló tesztkörnyezetben elvégzett 800 órás teszten kellett bizonyítaniuk.

A Linde megvalósításért felelős csapata

A Linde megvalósításért felelős csapata az automatizálási folyamatok teljeskörű üzembe helyezését kíséri végig, átvállalva a teljes projektkezelést, ami magában foglalja a megfelelő jármű kiválasztásának és kialakításának feladatát, az esetleges hibaelemzésekre is kiterjedő integrációt és a berendezés üzemeltetését.

Van kérdése az automatizálásra vonatkozóan? Forduljon közvetlenül szakembereinkhez!
A Linde automatizálási szakembere tanácsadást nyújt egy ügyfélnek
A Linde R-MATIC új járműveinek sorozata

Linde R-MATIC – Új csúcsteljesítmény az automatizált rakománykezelésért

Az R-MATIC automatizált tolóoszlopos targoncák mérföldkőnek számítanak a munkafolyosó-szélesség meghatározása és a teherfelismerés szempontjából: a felhasználók automatikus üzemmódban még 3 méteres folyosószélességeket (AST) is elérhetnek. A speciálisan az R-MATIC-hoz kifejlesztett automatizált képfelismerő szoftver a hagyományos 3D-kameráknál 20–30-szor több képpontot ismer fel, így lehetővé teszi a rakomány helyzetének egyedülállóan pontos meghatározását. A felhasználók a csak 65–85 másodperces egyedülálló pick and drop aránynak is nagy hasznát veszik.

Teljesítmény – Mérföldkőnek számító megoldás a folyosószélesség és az emelési magasság szempontjából

Az R-MATIC sorozat targoncái az egyetlenek a tolóoszlopos targoncák közül, amelyek EUR-raklapok használata során mindössze 2,90 m folyosószélesség esetén is üzemeltethetők. Szélesebb folyosókon a felhasználók a folyosó szélességének megfelelően növelhetik a menetsebességet. Az R-MATIC sorozat az emelési magasságok esetében is új mércét állít fel. Az egyetlen olyan automatizált tolóoszlopos targoncák, amelyek a 11 métert meghaladó emelési magasságokban is maximálisan pontos raklapkezelést tesznek lehetővé, ugyanakkor a hagyományos tolóoszlopos targoncák összes előnyét nyújtják. Kompakt felépítésüknek köszönhetően ideális megoldásnak számítanak a magasraktárakban történő árukezelés és a raktárfolyosókon való manőverezés esetén, a sebességük pedig eléri a 2 m/s-ot.

Ugyanakkor az automatizált járművek előnyeit is biztosítják. Biztonságosak, egyszerűen integrálhatók az intralogisztikai folyamatokba, ráadásul költséghatékonyak is. Az R-MATIC targoncák a flottaüzemben optimálisan illeszkednek egymáshoz, még nem automatizált járművek esetén is. Egy új szoftvernek köszönhetőn egyszerűsödik a járművek üzembe helyezése, az ügyfélnek pedig kevesebb időt és költséget kell a megvalósításra fordítania. A felhasználó számára mindez a következő előnyökkel jár: jobb szállítási minőség, rövidebb utak, kisebb energiafelhasználás és maximális megbízhatóság még 24 órás üzemelés esetén is.

Pontosság – Optimális területkihasználás szűk raktárakban is

Az R-MATIC targoncákhoz kifejlesztett 3D-kamerás intelligens képfelismerő szoftver egyedülálló termék a piacon. A szokásos kameráknál 20–30-szor több képpontot ismer fel. Ennek köszönhetően jóval pontosabban lehet megmérni pl. a szögeket és a mélységeket, így lényegesen könnyebb felismerni a polctartóktól való távolságot és a raklapok térbeli kiterjedését. Ezen kívül a kamera a raklapok és villák távolságának, haladási irányának megbízható, relatív mérését is lehetővé teszi. A szoftver intelligens algoritmusa lehetővé teszi olyan automatizált döntések meghozatalát, amelyek a korábbiakhoz képest lényegesen közelebb állnak az ember által hozott döntésekhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az R-MATIC sorozat targoncái pontosabban hajtják végre a rakomány lehelyezését és felvételét. Az adott polchelytől és környezettől függően a járművek olyan helyzetekben is működhetnek, amikor a szokásos targoncák megszakítanák a feltöltési műveletet. Ez növeli a rugalmasságot, optimalizálja a területkihasználást, és lerövidíti a pick and drop ciklusok hosszát.

A Linde Anyagmozgatás R-MATIC automatizált tolóoszlopos targoncája az áru lehelyezésekor

Biztonság – Intelligens segédek a fedélzeten

Az R-MATIC targonca átfogó érzékelési technológiája maximális biztonságot és pontosságot nyújt a felhasználók részére. A Linde minden automatizált járművét jellemző szigorú biztonsági szabványokon kívül az R-MATIC az automatizált használathoz intelligens biztonsági funkciókkal is rendelkezik. A padlószinten elhelyezett érzékelők 360°-os biztonsági mezőt hoznak létre, amely lehetővé tesz a járművek biztonságos és folyamatos működését. A jármű automatikusan felismeri az embereket, járműveket és akadályokat. Ha a rendszer akadályt észlel, a jármű csökkenti a sebességét, és szükség esetén megáll. Az érzékelők a rakománykezeléskor is biztosítják, hogy a targonca mindig a megfelelő helyen tegye le és vegye fel a raklapokat. A Linde saját-fejlesztésűDynamic Mast Control (DMC) vezetéstámogató rendszerea jelenlegi 11,45 méteres maximális emelési magasság esetén is gondoskodik a biztonságról. A villatartóra opcionálisan felszerelt érzékelő segít megelőzni a targoncán túlnyúló rakományok által előidézett veszélyhelyzeteket.

Rugalmasság – a legkülönbözőbb követelményeknek is megfelel

Az R-MATIC sorozat segítségével a felhasználók rugalmas és a speciális követelményeiknek megfelelő automatizálási megoldást tudnak megvalósítani. A nagy oszlopválasztéknak köszönhetően az R-MATIC targoncák hozzáigazíthatók a közepes és nagy magasságokban végzett legkülönbözőbb rakománykezelési követelményekhez. A 3D-kamera innovatív szoftvere lehetőséget ad sok különböző be- és kirakó állomás kezelésére (talaj, szállítóberendezés, bejárható vagy átjárható állványok). A jövőben az energiarendszerek esetében is különböző opciók közül választhatnak majd a felhasználók, továbbá – többek között – lítium-ion technológiával automatizálhatják a töltési műveletet. A Linde a kivételes esetekre is felkészült. Az adott szituációtól függően a kezelő manuálisan is vezetheti az R-MATIC targoncát.

Előnyök áttekintése

Teljesítmény

Még jobb szállítási minőség, rövidebb utak és kisebb energiafelhasználás

Pontosság

Rövid „pick and drop” ciklusok a rakomány, a polchelyek és a környezet egyedülállóan pontos felismerésének köszönhetően

Biztonság

Optimális személy-, rakomány- és járművédelem

Rugalmasság

Ideális a közepes és nagy magasságokban végzendő legkülönbözőbb rakománykezelési követelményekhez, valamint be- és kirakó állomásokhoz

Zajlik a munka a raktárban

Tervezés – Sokoldalú hozzáértő gondoskodás

Egy adott automatizálási megoldás kifejlesztése és megvalósítása során a Linde megvalósításért felelős csapata támogatja az ügyfelet. A szakemberek átvállalják a teljes körű projektkezelést, ami magában foglalja a megfelelő jármű kiválasztásának és kialakításának feladatát, az esetleges hibaelemzésekre is kiterjedő integrációt és a berendezés üzemeltetését. A helyi infrastruktúrától független geo-navigációnak köszönhetően az R-MATIC járművek egyszerűen, gyorsan és zökkenőmentesen integrálhatók a teljes intralogisztikai folyamatba, így a rendszer komolyabb költségek nélkül is rugalmasan igazítható és módosítható a változó követelményeknek megfelelően. A raktárkezelő rendszerek integrálása is egyszerűen kivitelezhető. A megvalósításért felelős csapat mellett a Linde szervizkirendeltségei is támogatják a felhasználót az üzemeltetés során.

Vegye fel a kapcsolatot automatizálási szakembereinkkel, és kérjen személyre szabott tanácsadást.

Technológia az automatizálásért

A rugalmas és méretezhető automatizálási megoldások érdekében a Linde automatizált járművek széles választékát kínálja. A MATIC-sorozat elektromos targoncái, raklapemelői és vontatói intelligens navigációs és biztonságtechnológiai megoldásokkal rendelkeznek, és a legszűkebb helyen is együttműködnek az emberrel.

További információk

Az intralogisztikai folyamatok intelligens automatizálása

A különböző iparágakban tevékenykedő ügyfeleink nagyszámú projektjének köszönhetően a Linde átfogó ismeretekkel rendelkezik az intralogisztikai folyamatok terén. Ezen ismeretek alapján fejlesztettük ki standard alkalmazásainkat, hogy automatizálni tudjunk egy-egy folyamatlépést vagy akár komplett anyagáramlási folyamatokat.

További információk