Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

A Linde Anyagmozgatás autonóm mobil robotja (AMR)

Intelligens járgány
A Linde Anyagmozgatás autonóm mobil robotja (AMR) működés közben

Az autonóm mobil robotok (AMR) egyre fontosabbá válnak a modern intralogisztikában. Az önjáró platós kocsikat automatizált vagy félautomatizált áruszállításra használják, érezhetően növelve ezzel a hatékonyságot a raktárakban és a logisztikai csomópontokon. Alacsony szerkezeti magasságuknak köszönhetően vagy közvetlenül a szállítóállványok és szállítókocsik alá hajtanak, vagy felveszik a raklapokat az átadási pontokról, hogy önállóan a meghatározott célterületre szállítsák őket. Önállóan felismerik és kikerülik az útvonalon található akadályokat. A tájékozódáshoz az AMR-ek a talajon elhelyezett QR-kódokat vagy természetes lézerszkenneres navigációt használnak. A Linde Anyagmozgatás a C-MATIC és a C-MATIC HP autonóm rakomány alá beálló vontatókkal kompakt AMR-modelleket kínál az automatizált anyagáramláshoz.

Hatékony anyagszállítás autonóm mobil robotok segítségével

Napjaink intralogisztikáját egyre inkább a szabványosított folyamatok jellemzik, amelyek során az árukat rövid és középhosszú távolságokon keresztül újra és újra pontosan meghatározott helyekre szállítják. Az autonóm mobil robotok jelentősen növelik ezen folyamat hatékonyságát. Mentesítik a munkavállalókat az ismétlődő szállítási feladatok alól, lerövidítik a gyaloglási távolságokat („áru a személyhez” elv), növelik az átrakási teljesítményt, és minimálisra csökkentik a hibák és balesetek számát. Kompakt felépítésüknek és fordulékonyságuknak köszönhetően nem foglalnak több helyet, mint amekkora terhet szállítanak, így szűk helyeken is hatékonyan tudnak működni. Könnyen integrálhatók a meglévő folyamatokba, és zökkenőmentesen együttműködnek a raktár egyéb automatizált elemeivel.

Mindig mozgásban: az AMR lehetséges alkalmazásai

Modelltől függően autonóm mobil robotok szállítmányonként akár 1500 kilogramm terhet is képesek mozgatni. A rakományt az alulról mozgatható szállítóasztalokkal lehet felvenni és szabadon le lehet tenni a helyiségben. A helyhez kötött átrakóállomások vagy szállítószalagok közötti szállítást is elvégzi. A modern biztonsági technológiának köszönhetően az AMR a forgalmas raktárkörnyezetben és a nagy forgalmú rakodási zónákban is használható. A különböző érzékelők folyamatosan figyelik a jármű teljes környezetét, hogy megelőzzék az ütközéseket és biztosítsák a biztonságos működést. Ez azt jelenti, hogy az autonóm mobil robotok még a legszűkebb helyeken is képesek könnyen együttműködni az emberekkel és más járművekkel.

A C-MATIC HP sorozatú AMR-je használat közben.

Az AMR-megoldások előnyeinek áttekintése

  • Akár 1500 kg teherbírás
  • Kompakt és manőverezhető
  • Különféle teherhordók szállítása
  • Könnyű integráció a meglévő folyamatokba
  • Karbantartásmentes lítiumion-technológia
  • Vegyes üzemmód lehetséges

Autonóm dupla csomag: AMR a Linde Anyagmozgatástól

A Linde Anyagmozgatás a C-MATIC és a C-MATIC HP modellekkel két autonóm mobil robotot kínál, különböző felhasználási fókuszpontokkal.

A C-MATIC

A C-MATIC útjai során az előzőleg a padlóra rögzített QR-kódok segítségével tájékozódik. Elsősorban teljesen automatizált működésre alkalmas, rövid vagy közepes szállítási távolságok esetén. A jármű nagyon kompakt, és nagyon kevés helyet foglal a rakomány felvételéhez, szállításához és lerakásához, ami azt jelenti, hogy az átrakóállomások és a tárolóhelyek nagyon közel helyezhetők egymáshoz. A C-MATIC modelltől függően 600, 1000 vagy 1500 kilogrammos terhelést tud kezelni. Különösen gyakran alkalmazzák a kiskereskedelemben és a logisztikai ágazatban, ahol a rakományhordozókat az egyes folyamatlépésekben szabványosítani lehet.

További információ

A C-MATIC HP

A C-MATIC HP változata optimális megoldás a vegyes üzemű félautomata folyamatokhoz. Itt a jármű zökkenőmentesen együtt dolgozik az emberekkel, a kézi járművekkel és az autonóm anyagmozgató gépekkel ugyanabban a folyamatláncban. A C-MATIC HP lézeres geonavigációt használ az útvonalak megtalálásához. Akár 1000 kilogrammos rakományt is szállít, és képes szabadon tájékozódni a térben, valamint önállóan kikerülni az akadályokat és más járműveket. További infrastruktúra nem szükséges. A HP modellek különösen alkalmasak termelési környezetek és 3PL szolgáltatók számára, mivel itt a különböző teherhordozókat gyakran automatikusan és manuálisan is kell szállítani ugyanazon az útvonalon.

Tudjon meg többet

Biztonságos, robosztus, hatékony: a LINDE AMR-modelljeinek tulajdonságai

A Linde autonóm mobil robotjai kompakt és nagy teljesítményű járműmegoldások, amelyek a raktári folyamatok teljes vagy részleges automatizálására használhatók. Az alábbiakban áttekintjük a termék legfontosabb jellemzőit.

Biztonság

A C-MATIC a robusztus, körkörös érintkezési sávnak köszönhetően a lehető legnagyobb biztonságot garantálja a helyszíni kanyarodási manővereknél és tolatás során. Az autonóm mobil robotok lézerszkennerek segítségével folyamatosan figyelik a környezetüket, hogy gyorsan tudjanak reagálni az akadályokra, például az emberekre és a járművekre. A jármű a mozgó és álló akadályokat egyaránt képes észlelni. A valós idejű adatfeldolgozás révén a járművek sebességüket az adott helyzethez igazítják, vagy addig állnak, amíg a személy és a járművek el nem hagyják a veszélyzónát. A jármű mindkét oldalán található, könnyen hozzáférhető vészleállító gombok tovább növelik a biztonságot.

A jármű kezelése

A C-MATIC QR-kódok segítségével navigál, amelyeket a vezetési útvonalak mentén a padlón helyeznek el, és egy digitális térképen tájékozódási pontként tárolnak. A rendelkezésre álló szállítóasztalok emellett QR-kódokkal is fel vannak szerelve, amelyek segítségével a C-MATIC azonosítani tudja a szállítandó árukat, és a megfelelő tárolási és lerakási helyhez tudja rendelni őket. A C-MATIC HP geonavigáció segítségével tájékozódik, amelyhez nincs szükség további infrastruktúrára. Ez lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan alkalmazkodjanak az új útvonalakhoz és környezethez. Ha a munkavégzési helyszín megváltozik, a targonca egyszerűen újból feltérképezi a környezetét. A HP modellek emellett képesek önállóan kikerülni az akadályokat.

Hatékonyság

Mindkét navigációs típus esetében a szoftver kiszámítja az optimális útvonalat az egyes szállítási megbízásokhoz. Ez lehetővé teszi a rakományhordozó beigazítását is, hogy a gépeknél az igényeknek megfelelően lehessen lerakodni az anyagot. Az intelligens flottairányításnak köszönhetően a járművek automatikusan az öntöltő állomáshoz hajtanak, ha az akkumulátor töltöttségi szintje alacsony.

Szervizelés

A megbízható technológiának és a robusztus alkatrészeknek köszönhetően a Linde autonóm mobil robotjai magas rendelkezésre állást biztosítanak, ami a teljes élettartam alatt alacsonyan tartja a szervizköltségeket. Az autonóm platós kocsikat következetesen a "Design to Service" elv alapján fejlesztették ki. Ezáltal a szerviztechnikusok gyorsan hozzáférhetnek minden lényeges műszaki és mechanikai alkatrészhez.

Mindenhez a megfelelőt: speciális AMR -felszereltségek a tökéletes tárolási folyamatokhoz

A Linde autonóm mobil robotjaihoz az alkalmazástól és a követelményektől függően különböző opcionális felszereltségek állnak rendelkezésre.

Szállítólap

A Linde AMR-ek felszerelhetők opcionális adapter eszközökkel a közvetlen raklapszállításhoz. A C-MATIC 10-es és 15-ös modellekhez kaphatók, és akár 1500 kilogramm teherbírásúak. Ez alapesetben 320 és 730 milliméter közötti átadási magasságot tesz lehetővé.

Szállítóasztalok

Az alulról mozgatható szállítóasztalok szabványosított és rugalmas rakománykezelést tesznek lehetővé. Az asztalokon raklapos és raklap nélküli áru is szállítható. Az asztalok alján található QR-kód segítségével a szállított rakomány egyértelműen azonosítható, így hatékonyan nyomon követhető és kezelhető.

Automatikus töltőállomás

Ha a jármű akkumulátorának töltöttségi szintje alacsony, az autonóm mobil robot automatikusan megkeresi a töltőállomást, és önállóan elvégzi a töltési folyamatot. A teljes feltöltés időtartama körülbelül 1,5 óra. Egy töltőállomás több, azonos típusú AMR töltésére is használható.

Megy ez magától is: a Linde automatizálási megoldásai

P-MATIC vontató

Az autonóm P-MATIC elektromos vontató 3000 és 5000 kilogramm közötti vontatható terheket szállít, és ideális a raktárakban és ipari üzemekben.

További információ

L-MATIC elektromos raklapemelő

Az L-MATIC autonóm elektromos raklapemelő ideális az alacsony magasságban történő be- és kitároláshoz, valamint a szakaszos szállításhoz.

További információ

L-MATIC HD elektromos raklapemelő

Az L-MATIC HD egy automatizált elektromos raklapemelő a közepes tömegű rakományok hatékony felvételéhez és betárolásához.

További információ

L-MATIC AC elektromos raklapemelő

Ez az autonóm ellensúlyos elektromos raklapemelő önhordó emelővillával rendelkezik, és az alulról nem hozzáférhető átrakóállomásokon történő árufelvételre van optimalizálva.

További információ

K-MATIC szűkfolyosós targonca

A K-MATIC autonóm, szűkfolyosós targoncája akár 1500 kilogrammos terhet is megemel, és akár 14 méteres emelési magasságot is elér.

További információ

R-MATIC tolóoszlopos targonca

Az R-MATIC autonóm tolóoszlopos targonca akár 1600 kilogrammos terhekkel is megbirkózik, és akár tizenegy méteres magasságban is alkalmas be- és kitárolásra.

További információ

C-MATIC platformjármű

A C-MATIC teljesen automatizált, padlóközeli anyagszállításra alkalmas, és akár 1500 kilogrammos terhet is mozgat.

További információ

C-MATIC HP platformjármű

A Linde C-MATIC HP autonóm mobil szállítórobotja akár 1000 kg-os rakományokat is önállóan mozgat közép- és hosszú távokon, állandóan telepített infrastruktúra nélkül.

További információ

GYIK – Gyakran ismételt kérdések az autonóm mobil robotokról

Mik azok az autonóm mobil robotok (AMR)?

Az autonóm mobil robotok (AMR) intelligens, önjáró szállítójárművek. Átlátják a munkakörnyezetüket, és önállóan el tudnak benne igazodni. Alkalmasak az áruszállítás szabványosított folyamatainak automatizálására vagy részleges automatizálására, és így növelik a raktárak és logisztikai központok hatékonyságát.

Hogyan működnek az autonóm mobil robotok (AMR)?

Egy autonóm mobil robot (AMR) képes emberi beavatkozás nélkül árut szállítani A-ból B-be. A modelltől függően az AMR különböző technológiákat, például QR-kódok használatával történő szalagvezetős navigációt vagy lézeres geonavigációt használ a tájékozódáshoz. Az autonóm mobil robotokat általában kompakt platós kocsikként tervezik meg. Alacsony szerkezeti magasságuknak köszönhetően vagy közvetlenül a szállítóállványok és szállítókocsik alá hajtanak, vagy felveszik a raklapokat az átadási pontokról, majd önállóan a meghatározott célterületre szállítják őket.

Hol használják az autonóm mobil robotokat (AMR)?

Az autonóm mobil robotokat (AMR) elsősorban logisztikai és ipari környezetben használják a kiszállítási és szállítási folyamatok automatizálására. A modelltől függően 600 és 1500 kilogramm közötti terhet tudnak mozgatni. Még vegyes üzemben is használhatók, amelynek során az emberek és más járművek mellett összetett folyamatokban vesznek részt.

Mikor tekinthető egy AMR (autonóm mobil robot) autonómnak?

Az AMR-járművek akkor minősülnek autonómnak, ha emberi beavatkozás nélkül, önállóan képesek feladatokat végrehajtani. Ehhez azonban ismerniük kell az elvégzendő feladatokat és világosan meg kell határozni azokat a számukra. Az AMR vezérlésére különböző megközelítések léteznek: Egyes esetekben a vezérlőszoftver magában a járműben van; más esetekben a robotok egy központi vezérlőrendszerhez kapcsolódnak, amely koordinálja a szállítási feladatokat és kiszámítja az egyes feladatokhoz szükséges optimális útvonalakat.

Milyen előnyei vannak az autonóm mobil robotoknak (AMR)?

Az autonóm mobil robotok (AMR) növelik az átrakási teljesítményt, ezáltal pedig csökkentik az áruk átfutási idejét. Ugyanakkor csökkentik a hibák és balesetek számát, valamint minimalizálják a személyzet sérülését, illetve az áruk és az infrastruktúra károsodását. Az AMR-ek kompaktak és manőverezhetők, mivel nem foglalnak több helyet, mint a szállított rakományhordozó. Ez szűkös körülmények között is maximális hatékonyságot biztosít. Rendkívül költséghatékonysága mellett az AMR a munkaerőhiányt is áthidalhatja azáltal, hogy a személyzetet máshova, értékteremtő tevékenységekre csoportosítja át. Az AMR-ek könnyedén integrálható a meglévő folyamatokba, számuk és felszereltségük pedig a helyszíni igényekhez igazítható.

Hogyan optimalizálhatják az autonóm mobil robotok (AMR) az ellátási láncokat?

Az AMR-ek azokon a területeken érik el a legnagyobb hatékonyságnövekedést, ahol folyamatosan ismétlődnek a monoton raktározási és szállítási feladatok. Az önvezető robotok felszabadítják a munkavállalókat a monoton, időigényes, nem értékteremtő szállítási feladatok alól. Műszakokon átívelő módon integrálhatók a 24 órás raktárlogisztikai üzembe. A felszabaduló személyzeti kapacitásokat ezután máshol lehet nyereségesen felhasználni. Ezenkívül nagyobb átláthatóságot és irányíthatóságot biztosítanak az áruforgalomban.

Milyen feladatokat látnak el az autonóm mobil robotok (AMR)?

Az AMR-ek alkalmazási lehetőségeinek napjainkban nem igazán vannak határai. Az ipari alkalmazásokban már most is különösen elterjedtek, például a raktári szállításban vagy a gyártósorokra történő szállításban. A logisztikában és az intralogisztikában is egyre fontosabbá válnak.