Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

A segédrendszer, amely felismeri a veszélyhelyzetet, még mielőtt az kialakulna

Linde Safety Guard
Az üzemi területen testére ráerősített hordozható egységgel dolgozó ember.

Biztonság, amikor főképpen az számít

Mi lenne, ha az anyagmozgató gépek, az emberek és az infrastruktúra beszélni tudnának egymással?

Egy Linde anyagmozgató gép kirakodik egy tehergépkocsiból.

Ahol anyagmozgató gépek dolgoznak, ott emberek és gépek bonyolult összjátéka alakul ki. A Linde Safety Guard egy innovatív segédrendszer, amely korán felismeri a veszélyes helyzeteket.

Egy teherkocsi be- és kirakodása gyakran vezet kritikus helyzetekhez: az anyagmozgató gépek és az emberek szűk helyen dolgoznak, ami zavaros és nehezen áttekinthető folyamat. Ez a legrosszabb esetben anyagi kárhoz vagy akár személyi sérüléshez is vezethet.

Ugyanakkor nemcsak a rakodási helyzetek igényelik minden résztvevőtől a legnagyobb körültekintést. A holtterek, a nehezen belátható területek és a zaj által zavart figyelemkoncentráció állandó biztonsági kockázatot jelentenek az intralogisztikában.

Időben történő figyelmeztetés: Linde Safety Guard

A Linde Safety Guard egy innovatív segédrendszer, amely a jármű közvetlen környezetében fokozza a járműkezelők és a gyalogosok biztonságát. Az aktív vészjelzésnek köszönhetően veszélyhelyzetben minden résztvevő azonnal tud reagálni. Alkalmazástól és készüléktől függően a Safety Guard részegységei hanggal, villogó LED-del vagy rezgéssel figyelmeztetnek. A veszély megszűnik, még mielőtt személyi sérüléshez és anyagi kárhoz vezetne.

A segédrendszert a Comnovo nevű startup cég fejlesztette ki, amely 2017 júliusa óta a Linde MH vállalathoz tartozik. A rendszert 2016 óta építik be a Linde MH anyagmozgató gépeibe. Azóta a legkülönbözőbb iparágak gyakorlatában bizonyított.

A rajz a Linde Safety Guard alkalmazási területeit mutatja.

Mindig a biztonsági zónában

Túl nagy sebesség, egymás útját keresztező emberek vagy rossz látási viszonyok: az anyagmozgató gépekkel végzett munka során különböző okokból történhet baleset. A Linde Safety Guard biztonsági zónáit egyedileg bármely veszélyhelyzetre be lehet állítani.

Veszélyhelyzetek gyalogosok és járművek között

Sarkoknál, útkereszteződésekben vagy csarnokbejáratoknál az anyagmozgató gépek veszélyt jelenthetnek az emberre. A Linde Safety Guard időben figyelmezteti a vezetőt és a gyalogost. A jel falakon és polcokon keresztül is terjed, 10 cm-en belüli pontossággal. A figyelmeztetések csak akut veszélyhelyzet esetén szólalnak meg, nincs zavaróan tartós jelzés.

Túl nagy sebesség

Amikor anyagmozgató gépek gyorsan haladnak át egy olyan területen, ahol gyakran emberek is keresztezik útjukat, balesetveszély áll fenn. Veszélyes helyzet az is, ahol hosszú, egyenes szakaszok a vezetőt gyorshajtásra csábítják. A Linde Safety Guard a kritikus területeken csökkenti a járműsebességet.

Balesetek járművek között

Nem belátható kereszteződésekben az anyagmozgató gépek összeütközhetnek. A Linde Safety Guard előre figyelmeztet minden érintett járművezetőt arra, hogy a kereszteződés közvetlen környezetében más járművek is tartózkodnak. A vevőkészülék jelzi, hogy milyen irányból közelednek a járművek. A figyelmeztetési távolság beállítható.

Testre szabott biztonság

A Linde Safety Guard növeli az üzemterületen belüli forgalom biztonságát. Keresztüllát a sarkokon és a falakon, korlátozza a sebességet, és minden egyes veszélyhelyzetre beállítható.

A Linde Safety Guard figyelmeztetési zónák segítségével megakadályozza a baleseteket. Az adók az anyagmozgató gépeken, falakon, polcokon és közvetlenül a munkatársakon vannak elhelyezve, és a különböző veszélyhelyzetekben korai felismeréssel figyelmeztetnek.

Amennyiben például ember és gép közötti összeütközés fenyeget, az anyagmozgató gép és az ember kölcsönösen figyelmeztetik egymást. A járműben egy vevő jelzi, hogy a veszélyes területen milyen irányból hány ember közeledik. A gyalogost figyelmezteti
a magánál hordott adó. Mindez falakon és polcokon keresztül is működik.

Ezenfelül meghatározhatók sebességzónák. Ezekben a zónákban a rendszer korlátozza a jármű sebességét és tájékoztatja a vezetőt. Ez csökkenti a járművek és munkatársak közti balesetek számát a gyártási, ill. komissiózó területeken csakúgy, mint a nehezen belátható kereszteződésekben.

Mindez azért lehetséges, mert a Linde Safety Guard a megjelölt helyzetű tárgyak és személyek helyét 10 cm-en belüli pontossággal határozza meg, továbbá mert a figyelmeztető zónák egyedileg beállíthatók. Ez a pontosság a téves riasztásokat is megelőzi. A megbízhatóságról egy 4 GHz-es (UWB) széles sávú rádiójel gondoskodik,
amely kizárja a WiFi-től, Bluetoothtól vagy RFID-től eredő zavarokat.

A rendszer minden biztonsági igényhez hozzáigazítható. Egyedi modulokból áll, és az adott helyszínen fennálló veszélyhelyzetre szabható.

Előnyök rövid áttekintése

  • Személy- és zónafelismerés
  • 10 cm-en belüli pontossággal beállítható figyelmeztető zónák
  • A veszélyterületen lévő személyek számának és helyzetének kijelzése
  • Személyek és járművek kölcsönös figyelmeztetése
  • Felismerés falakon és polcokon keresztül*
  • Rugalmas és gyors felszerelés


*Az intralogisztikában szokásos infrastruktúrára érvényes. Ellenőrzés tanácsadás keretében.

Vezetőfülke a Linde Safety Guard jármű egység nevű készülékével
Linde jármű egység

Jármű egység

A jármű egység LED-lámpákkal és hangjelzésekkel figyelmezteti az anyagmozgató gép vezetőjét.

Linde hordozható egység

Hordozható egység

A hordozható egység hangjelzésekkel, LED-lámpákkal és rezgéssel figyelmezteti az embert arra, hogy anyagmozgató gép közeledik.

Linde érzékelők

Érzékelők

A meghatározott veszélyterületen belül felismeri az emberek és járművek egységeit.

Linde kis jármű egység

Kis jármű egység

A kis jármű egység a járműre van rögzítve, és a statikus modulokkal kommunikál, mint amilyen a fix egység vagy a zónajelölő.

Linde fix egység

Fix egység

A fix egység a kritikus területek veszélyzónáit jelöli, mint pl. kapuk, nehezen belátható kereszteződések. A környezetet hangjelzéssel és LED-villogással figyelmezteti.

Linde zónajelölő

Zónajelölő

A zónajelölő olyan zónákat határoz meg, amelyekben a sebesség korlátozva van.

Linde töltő

Töltő

A töltő a hordozható egységet induktívan tölti fel. Az optimális kezelői komfortról a teljesen automatizált aktiválás gondoskodik.