Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Gyalogosok védelme a targoncák munkaterületén

2021. febr. 22.

A dinamikusan fejlődő iparágakban egyre nagyobb teljesítményre van szükség, egyre erősebb gépek kerülnek bevetésre, amely sajnos a munkahelyi balesetek kockázatát is jelentősen megnöveli. Mit tehetünk mégis, hogy mindezt a minimumra szorítsuk vissza?

A jó hír, hogy a gyalogosok targoncabalesetekben való részvételének gyakorisága szabályozható jobb forgalomirányítással, biztonsági felszerelésekkel és figyelemfelkeltő tréninggel. Hogyan is valósul meg ez pontosan a valóságban? A Linde Anyagmozgatásnál nagyon nagy hangsúlyt fektetünk ennek a problémának a teljes körű megoldására: a Safety Scan szolgáltatásnak köszönhetően speciálisan képzett szakértőink lépésről-lépésre átvizsgálják a szükséges anyagmozgatási területeket a lehetséges veszélyek azonosítása érdekében. Ha tudomásunkra kerülnek a lehetséges veszélyforrások, akkor tudunk védekezni ellenük és így a balesetek számát is minimálisra csökkenthetjük.

Jelszavunk a „Zero Accident”, azaz a „Zéró Baleset”. Ennek megfelelően, célunk úgy felszerelni az anyagmozgató gépeket különböző szenzorokkal és érzékelőkkel, hogy ne csak 99%-ban, hanem 100%-ban elkerülhetők legyenek a munkahelyi balesetek. Erre egy remek példa az önvezető targoncákba beépített érzékelők használata, ugyanis ezek észlelik, ha utukban akadály található, legyen az egy gyalogos személy vagy bármilyen tárgy. Ebben az esetben automatikusan megállnak, és csak abban az esetben haladnak tovább, ha már nincs előttük az akadály.

Az emelővillás targoncában lévő billentőhengerek is a biztonságot szolgálják. Ezek révén a terhelés a gép teljes szerkezetén egyenletesen oszlik el, a rakomány nem billen le egyik oldalon sem, így a raktár területén közlekedő gyalogosokra sem jelent veszélyt.

Ez még nem minden. A maximális védelem érdekében elengedhetetlen a jó kilátás a járművekből és a gyalogosok könnyű észrevétele is. Ennek érdekében a Linde Anyagmozgatás piacra dobott egy interaktív biztonsági mellényt, amelyet kifejezetten a raktárakban gyalogosan dolgozó munkavállalók részére fejlesztettek ki. Ez az intelligens mellény fény- és hangjelzésekkel, valamint rezgésekkel figyelmezteti viselőjét a közelgő targoncák veszélyére, valamint a láthatóságukat is növeli a vezetők számára.

Célunk, hogy közösen együttműködve a legnagyobb összhangot teremtsük meg a hatékony és biztonságos munkavégzés között. Ez közös érdekünk, és ehhez szükség van a legjobb biztonsági technológiákkal ellátott targoncákra, megfelelően képzett járművezetőkre és a munkahelyi szabályok betartására, hogy valóban maximális teljesítményt tudjunk nyújtani egy számunkra biztonságos környezetben.