Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Az intelligens flottához vezető út

2020. jún. 30.

Hol tart most a technológia és miért érdemes ebbe az irányba elindulni?

2018-as adatok szerint a targoncaflották mindössze 20%-a volt intelligensnek nevezhető. John Valentine, a dél-afrikai Real Telematics new business igazgatója szerint az ok nem az intelligens rendszerek költségességében keresendő. A cégek egyszerűen nincsenek tisztában az intelligens flotta jelentette lehetőségekkel. A helyzet rohamosan változik és egyre többen indulnak el a digitalizáció felé vezető úton, mert megéri. Több szempontból is.

Az ipari környezet digitalizációjával az eddig izoláltan zajló folyamatok összekapcsolódnak. Az összehangoltságnak és az egyre növekvő méretű rendszereknek köszönhetően folyamatosan javul a hatékonyság, a biztonság és a gazdaságosság, ugyanakkor a bonyolultsági szint is, amihez feltétlenül szükséges a technológiai támogatás.

Az adatvezérelt intralogisztikai rendszerek - mint amilyen a Linde connect: is - elképesztő mennyiségű adatból, valós időben képesek optimalizált döntéseket hozni. A targoncák egy része önmagától intézkedik, tájékozódik az érzékelői segítségével és kommunikál. Nem kell feltétlenül önvezető járművekre gondolnunk akkor, amikor az intelligens flottamegoldásokról van szó: sokkal alacsonyabb belépési küszöbbel elérhetőek azok a technológiák, amelyek akár már meglévő flottákat, is intelligenssé tudnak alakítani vagy már meglévő gépeket flottába kapcsolni.

Miért jobb egy intelligens targoncaflotta a kézileg vezéreltnél?

A Linde connect: intelligens flottakezelő termékei hálózatba szervezik a járműveket, amelyek így biztonságosabban és gazdaságosabban üzemeltethetők. Csökken a felesleges körök száma, nő a kihasználtság, egyszerűsödnek a mindennapok. Hogyan?

Az intelligens flotta gazdaságos

Az adatok alapján a rendszer könnyedén azonosítja a kevéssé kihasznált és a túlterhelt járműveket is: hatalmas segítség ez a munkaszervezésben és a flottafejlesztésben is. Felismeri továbbá a meghibásodásra hajlamos gépeket és a baleseteket, balesetveszélyes helyzeteket, ilyen formában is jelentős költségeket megtakarítva. Az interaktív jelentések jól áttekinthető adatvizualizációval segítenek az üzleti döntések meghozatalában – legyen szó munkaszervezésről vagy infrastruktúrafejlesztésről.

Biztonság

Nem mindenki jogosult vagy képes a flotta összes járművét vezetni – erre a problémára instant megoldást kínál az intelligens rendszer, ami PIN vagy RFID hozzáféréssel működik kulcs helyett. Így legalább azok elvesztésétől sem kell tartani. Ráadásul a rendszer a targoncavezető összes jogosultságát is képes fejben tartani, a vezetői engedély érvényességétől kezdve a legutóbbi látásvizsgálat eredményéig. A zónakontroll segítségével meghatározhatjuk, hogy egy adott zónában milyen járművek tartózkodhatnak és milyen sebességgel közlekedhetnek. Korlátozhatjuk a nemkívánatos vezetői magatartásokat is. A crash detection funkció rögzíti az erőteljes rázkódások, ütődések időpontját és erősségét, akár a raktárpadlózat egyenetlenségeiről is pontos információt kaphatunk. A súlyponti veszélyek felismerése és megszüntetése is hozzájárul a megnövekedett biztonsághoz. Azt mondják, hogy az intelligens flotta járművei a kanyaron túl is látnak – a rendszer tudja, hogy melyik jármű hol tartózkodik éppen és figyelmeztet az esetleges veszélyekre. A meghibásodások korai felismerésével pedig további baleseteket kerülhetünk el.

Optimalizáció

A járművek és a vezetők egyértelmű egymáshoz rendelésével átláthatóbbá és egyszerűbbé válik az üzemeltetés. A rendszer alkalmas a vezetői engedélyek, oktatások, egészségügyi vizsgálatok, karbantartási időpontok adminisztrációjára és részletes használati, valamint fogyasztási adatokat biztosít a flottáról. Ezekből választ kaphatunk olyan kérdésekre, mint hogy megfelel-e a használat a targonca teljesítményprofiljának vagy hogy hogyan lenne érdemes tovább fejleszteni a flottát, milyen esetleges változtatásokkal lehetne még hatékonyabb. Az egyedi funkciómodulok segítségével környezetre szabható, könnyen használható rendszert hozhatunk létre. A szoftvert tapasztalt flottakezelők és limitált funkciókat igénylő alkalmi felhasználók egyaránt használhatják. Sokféle eszközről elérhető: bluetooth vagy WLAN technológiával, akár mobiltelefonról is elérhető; ezeket flottán belül akár kombinálhatjuk is.

Mint már említettük, nem kell hatalmas beruházásra gondolnunk akkor, amikor intelligens flotta szervezését fontolgatjuk. A megvalósításhoz szükséges eszközök külön-külön is beszerezhetők és használt járművek okosítását is megoldják. Az intelligenssé tétel esetében a beruházás nem, de a pozitív, mindent érintő változás hatalmas.

További információért keressék: