A produktivitás az új haszon

2020.09.02.

Az intralogisztika összetett műfaj, ahol nem működnek a reduktív, egyetlen mérőszámra vagy faktorra alapozott döntések. Ehelyett - az egyszerű költségszempontokon túllépve - egy elem teljes értéklánchoz való hozzájárulásának mértékét kell megállapítanunk, ami sohasem egyszerű feladat. Az alábbiakban néhány támpontot adunk ahhoz, hogy mit kell figyelembe venni egy pontos elemzésben.

Mi is az a termelékenység és miért fontos?

A Linde a termelékenység objektív megbecsülésére alkalmas mérőszámokkal és megoldásokkal is segít – ezeket minden esetben, de különösen új beruházások esetén érdemes figyelembe venni. A teljesítményteszteken a fogyasztást és a teljesítési időt mérjük standardizált módszertannal – így pontos képet kaphatunk arról, hogy az adott felhasználási terület keretein belül hogyan teljesítenek a választott megoldások. Álljon itt egy példa, ami jól szemlélteti, mennyire fontos ezt a komplex szemléletet a magunkévá tenni egy-egy üzleti döntés meghozatala előtt! A munkaerőköltségek az összköltség akár 90%-át is kitehetik. Mivel a Linde a versenytársakénál 30%-kal nagyobb átrakodási teljesítményt nyújt, így az egyszeri bekerülési költségek is hamarabb megtérülnek és az üzemeltetés valós költségei is jóval alacsonyabbak, hiszen kevesebb munkaórával valósul meg ugyanannyi teljesítmény. Ennek megfelelően egy kisebb, de azonos átrakodási teljesítményt nyújtó flotta ugyancsak olcsóbb megoldás hosszú távon, mint egy nagyobb, de korszerűtlenebb gépekből álló rendszer. A környezetvédelmi produktivitás szintén fontos és számszerűsíthető eleme ennek a szempontrendszernek: 2019-ben a végfelhasználók a Linde megoldásaival kétszer több üvegházhatású gáz kibocsátását tudták kiküszöbölni, ami ugyancsak jelentős előnyt és értéket képvisel. A termelékenység pontos felmérése és fejlesztése sokrétű és komplex feladat. A Linde tapasztalt intralogisztikai szakemberei teljeskörű tanácsadást nyújtanak, amit a pontos becslések érdekében minden beruházás vagy fejlesztés esetében érdemes igénybe venni.

A beépített hatékonyság hozzáadott értéke

A beépített hatékonyság a Linde munkagépek egyedi sajátossága: alacsonyabb zaj-, károsanyag- és rezgéskibocsátás, valamint magas ergonómiai értékek növelik a produktivitásukat. A kevesebb baleset és betegállomány számszerűsíthető megtérüléseket is jelent. A Linde gépeinek páratlanul alacsony üzemanyag,- vagy áramfogyasztása csak egy része a viszonylag könnyen megfogható termelékenységi előnyöknek, ugyanakkor a fogyasztás mérlegelése sem csak egyszerű matek. Az intenzív felhasználású környezetben például a lítiumionos és üzemanyagcellás technológia bekerülési költsége hamar megtérül, a fejlesztés elodázása viszont komoly bevételkiesést is jelenthet hosszú távon. Az újgenerációs meghajtással rendelkező munkagépek 30%-kal több energiát tudnak tárolni, alacsony töltöttségi szintnél sem csökken a teljesítményük és a rövid töltési idő is további előnyöket ad hozzá a teljes értéklánchoz.

Automatizációval a krízisálló dinamizmusért

Az intelligens automatizálási megoldásokkal a dinamikusan változó üzemi folyamatokat is hatékonyan ki lehet szolgálni, így az egyszerűbb, változékonyabb folyamatok esetében is érvényesíthetőek az automatizáció nyújtotta előnyök, akár infrastruktúrát érintő befektetések vagy változtatások nélkül is. A modern flottakezelő szoftverek ráadásul a digitális gyár munkafolyamataihoz kapcsolódva valós idejű és rendkívül értékes insightokat adnak, amelyek mentén tovább növelhető a termelékenység. Az ilyen komplex és mindenre kiterjedő adatgyűjtés hiányában a hatékonyság nem növelhető tovább és gyakorlatilag vakon kell fontos döntéseket meghoznunk gyártási és intralogisztikai folyamatokról. Fontosabb ez ma, mint korábban valaha: az automatizáció az a fegyver, amivel krízisállóvá tehetjük a folyamatainkat. Járványhelyzetben csökkenthetjük az emberi jelenlétet és zökkenőmentesen biztosíthatjuk munkatársaink fizikai távolságtartását is. Az automatizált folyamatokkal bíró egységek egyértelműen a járványhelyzet nyertes szereplői voltak. Minél inkább automatizált és adatvezérelt egy intralogisztikai egység, annál könnyebben áll helyt az ilyen kritikus időszakokban.


A termelékenység-növelés egy olyan állandó figyelmet és dedikált üzleti gondolkodást igénylő terület, aminek fejlesztése a jövő intralogisztikai sikereinek záloga, az oda vezető út pedig automatizációval és hatékony újításokkal van kikövezve.