Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

BASF Italia

Optimalizálás: a vegyipar egyik kérdése
Gyártási megbeszélés a BASF-nél

Az egyszerűség nem mindig jelent banalitást: Ennek bizonyítéka a Linde MH automatizálási projektje a BASF Italia számára. A hatékonyság és biztonság optimalizálása érdekében az automatizált jármű alapján rugalmasan, biztonságosan és gyorsan alkalmazható megoldást integráltak a logisztika 4.0-ba.

Minőség molekuláris szinten

A BASF egy világviszonylatban 110 000 munkatárssal rendelkező vegyipari vállalat, amely szinte valamennyi iparágba és országba szállít. Az olaszországi Pontecchio Marconiban lévő üzem műanyagokhoz kiegészítő anyagokat (különösen fénystabilizátorokat és antioxidáns anyagokat) gyárt.

A Linde automatizált targoncája

A Linde automatizált targoncája munka közben a BASF-nél

A Bologna tartományban – magas (Seveso III-as) biztonsági irányelvek szerint – üzemelő gyárnak fontos szerepe van a BASF logisztikai és gyártási hálózatában. A vállalat közvetlen beszállítója világszerte több mint 50 ország ügyfeleinek és raktárainak.

A problémától a megoldásig

A gyártás csomópontja a csomagolási terület. Itt fut össze a pontecchioi üzemben gyártott valamennyi anyag. A megrakott raklap átmeneti tárolóhelyre szállítása a raktárba történő elszállításáig a múltban hagyományos módon, egy munkatárs által vezetett emelővillás targoncával történt.

„Azt vettük észre, hogy ilyen módon a csomagolóegység nem megfelelő hatékonysággal kapcsolódott az előraktározáshoz. A munkatársaknak várniuk kellett a raklapok csomagológép általi előkészítésére, hogy aztán a raklapokat emelővillás targoncával szállíthassák az átmeneti tárolás területére. A kiszedések közötti üresjárati idők jelentősek voltak. Ennek következtében nagyon alacsony többletértékű tevékenység „zárolta” egy képzett kezelőnket” – meséli Mario Serranti, a BASF szállításilánc- és logisztikai vezetője.

A Lindéhez fordultunk, hogy egyszerű, de hatékony és testre szabott megoldást találjunk.

Mario Serranti, a BASF szállításilánc- és logisztikai vezetője

Szabványosítás és kiigazítás tökéletes kombinálása

A Linde a BASF Italia számára olyan automatizált megoldást nyújtott, amely betartja a minden tevékenységi területen maximális biztonságra vonatkozó szigorú szabályokat. Emiatt a projekt lényeges részét képezte egy első munkahely-biztonsági elemzés. „Amikor a Linde által kifejlesztett megoldás alakot öltött, azonnal felismertük a potenciált az automatizálás – de mindenekelőtt a biztonság – szempontjából” – folytatja Mario Serranti.

Gyártási megbeszélés a BASF-nél

Gyártási megbeszélés a BASF-nél

A Linde által a BASF szállítási láncához illeszkedő, integrált megoldás az FTS révén lehetővé teszi egy kis többletértéket adó tevékenység automatizálását és a biztonság optimalizálását. Az FTS korlátozott térben, a munkatárssal való interakció nélkül, önállóan működő rendszer. Ez az innovatív megoldás támogatja a BASF-et az ipar 4.0 felé vezető úton.

Gyártási megbeszélés a BASF-nél

A legkisebb részletekig konfigurálható

„A Linde által megvalósított megoldás erőssége a maximális konfigurálhatóság. Az ügyfél IT-infrastruktúrájába közvetlenül betöltött felügyelőszoftver révén a standard járművek „intelligens” járművekké válnak. Az emelővillás targonca közvetlenül kommunikál a csomagolóberendezéssel: A berendezés előre megadja az időpontokat, és a megfelelő időben kéri fel a járművet egy kész raklap elvételére vagy a folyamat újabb üres raklappal való ellátására” – mondja be Serranti.

A telepítés nem igényelte a meglévő infrastruktúra változtatását, csupán egy lézeregység felszerelését a járműre. Ez a raktárban lévő legfontosabb infrastruktúrákhoz való távolságot méri, és összehasonlítja azt a munkaterület szoftverben tárolt térképével. Ilyen módon a Linde automatizált rendszere az emelővillás targonca memóriájában virtuálisan reprodukált valós térben mozoghat. Az előzetes elemzéseknek köszönhetően a tervezéstől a rendszeres üzemeltetésig csak néhány hónap telt el.

A biztonság összes eleme

A Linde automatizált targoncája

Ennél a projektnél mindenekelőtt a biztonság megőrzése és fejlesztése játszott fontos szerepet. A projekt az automatikusan irányított járművekre vonatkozóan előírt irányelv valamennyi biztonsági berendezését magában foglalja. Az ügyféllel – egy kockázatfelmérést követően – az üzem összes előírását bedolgoztuk a Linde Robotics ajánlatába.

Az emelővillás targonca a környezet valamennyi irányban történő ellenőrzéséhez egyenként több lézeregységgel van felszerelve. Az egyik lézeregység a villák tevékenységét és a rajtuk lévő rakományt felügyeli. Egy a padlószinttel párhuzamosan futó lézeregység olyan akadályokat észlel, amelyeknél a jármű automatikusan lefékez. Ezen túlmenően az emelővillás targonca egy dupla vészleállító nyomógombbal, egy akusztikus figyelmezetőberendezéssel és a BlueSpot™eszközzel van felszerelve. Az FTS rendszer maximális biztonságáról ez a biztonságcsomag gondoskodik.

Rugalmas projekt

„Az integrált projekt lehetővé teszi, hogy azonnal reagáljunk a változásokra. Mindenekelőtt a méretezhetőség jelent nagy előnyt. Egy folyamatosan és gyorsan változó globális piacon nehézséget okoz a középtávú logisztikai és gyártási folyamatok előrejelzése” – magyarázza Mario Serranti. A BASF-nél az automatizált targoncák jelenleg két nappali műszakban dolgoznak. Ennek során a sebesség a rendelési mennyiség növekedésével növelhető, vagy az átmeneti tárolás területe bővíthető. A munkaműveletek mindenkor újrakonfigurálhatók.

A BASF számára azonban a biztonság a legfontosabb előny: az FTS rendszer jelenleg a kezelőszemélyzettel előforduló üzemzavarok kockázata nélkül működik, és az emelővillás targonca egy kezelő közeledése esetén automatikusan és bármilyen érintkezés nélkül megáll.

A Linde automatizált targoncája

A Linde automatizált targoncája faraklapokat mozgat

Az alkalmazás tökéletes példája annak az optimalizálási folyamatnak, amelyen egy ipar 4.0-s projekt egy vállalaton belül keresztülmegy: nagyfokú innováció olyan egyszerű, de nem banális rendszerben, amely lehetővé teszi a munkatársi gárda munkájának felértékelését és a biztonságos munkavégzés megvalósítását. Az FTS rendszer a csomagolás folyamatainak fejlődését eredményezte – a teljes üzem előnyére. Így kezdődött az optimalizálás folyamata.

A rugalmasság olyan jelentős érték, amely befektetést igényel.

Mario Serranti, a BASF szállításilánc- és logisztikai vezetője

BASF Italien