Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.
Termelékenység újragondolva
A Linde szűkfolyosós berendezése kiszolgálószemélyzettel

A költséghelytől az értéklánc-tényezőig

A logisztika a globalizált gazdaság egyik kulcságazata. A digitalizálás, az e-kereskedelem és az intelligens, automatizált gyártási hálózatok csak néhány tényező a logisztikai ágazat növekedését elősegítők közül. A logisztika jelentőségének növekedésével az üzemi anyagáramok is egyre inkább a fókuszba kerülnek. Ennek során olyan módszerek szükségesek, amelyek túllépnek a tisztán költségszempontokon. A logisztikai folyamataikat fenntarthatóan javítani kívánó vállalatok elemzéssel állapíthatják meg az intralogisztika értéklánchoz való hozzájárulásának mértékét.

Ez összetett feladat, hiszen a logisztikában kapcsolódik egymásba az ipar négy jelentős jövőirányzata: a digitalizálás, az automatizálás, az egyedi megoldások és az új energiarendszerek. Ezért a Linde MH a felhasználóknak gyakorlati, intralogisztikájuk termelékenységének objektív megbecsülésére alkalmas mutatószámokat, valamint olyan termékeket és megoldásokat biztosít, amelyekkel üzemi anyagáramaik termelékenységét fenntarthatóan növelhetik.

A vontatók több áruszállítóval szállítanak alkatrészeket a gyártósorhoz

A Linde teljesítménytesztjei leképezik a termékcsoportok valós felhasználási jellemzőit

A termelékenység mérhetővé tétele

A forgókabinos nagy teherbírású targoncák megkönnyítik a nagy rakományokkal való hátramenetet, és ezáltal növelik a termelékenységet

A jobb ergonómia nagyobb termelékenységet jelent

A Linde MH az ipari, fuvarozási és kereskedelmi vállalatokkal szoros együttműködésben már korán kifejlesztette az emelővillás targoncák és raktározástechnika TÜV-tanúsítással rendelkező teljesítménytesztjeit. A tesztek alapjául olyan meghatározott munkafolyamatok szolgálnak, amelyeken a különböző járművek azonos feltételek mellett haladnak végig. Ennek során a valós fogyasztást, valamint a szükséges időt mérik. A teljes gazdaságosság lehetőleg minél valósabb leképezése érdekében járműtípusonként minden folyamat mérését háromszor kell elvégezni. Ennek során a teljesítménytesztek az emelővillás targoncák, alacsony emelésű raklapszállítók és tolóoszlopos targoncák jellemző felhasználási területéhez igazodnak. Ezáltal a felhasználók nem csak a különböző anyagmozgató gépek termelékenységét tudják összehasonlítani. Emellett olyan semleges alapadatokat is megkapnak, amelyek alapján meghatározott járművek összköltsége ugyanúgy összehasonlítható, mint egy flottáé.

Az átrakodási teljesítmény a gazdaságosság döntő jellemzője

Ergonomikus komissiózás magasraktárban a Linde V Modular modellel

A munkaerőköltségek jelentős üzemi költségtényezők

A semleges tesztek kifejezőereje különösen szembeötlően mutatkozik meg az átrakodási teljesítmény értékelésénél. A vállalatok eddig flottájuk gazdaságosságát a járművek üzemóránkénti költségei szerint számolták ki. Ennek során a tényleges menet- és szállításteljesítményt gyakran figyelmen kívül hagyták. A költségek differenciált elemzése ugyanakkor eltérő eredményeket ad. A munkaerőköltségek példáján ez a következőket jelenti: ezek rendszerint a teljes költségek akár 90%-t is kiteszik. Azáltal, hogy a Linde emelővillás targoncája a versenytársak modelljeinél akár 30%-kal is nagyobb átrakodási teljesítményt nyújt, a munkaerő, az energia és a karbantartás költségei is ennek megfelelően csökkennek. Ezen túlmenően a felhasználók akár további járművek beszerzésének költségét is megtakaríthatják, ha kisebb flottával azonos átrakodási teljesítményt érnek el.

Hatékonyság – beépítve a Linde járműveibe

Elektromos és hidraulikus hajtási részegységek a Linde egyik tolóoszlopos targoncájában

Az optimálisan egymáshoz illesztett részegységek csökkentik az energiafelhasználást

A Linde járművek hatékony működését számos szerkezeti részlet teszi lehetővé. A Linde emelővillás targoncái jelentősen kisebb zajt, káros anyagot és rezgést bocsátanak ki magukból, mint a versenytársak hasonló járművei. A járművek ergonomikus kialakítása megkönnyíti a kezelők számára a mindennapos munkavégzést. Ez pozitív hatással van a termelékenységre. A kevesebb baleset és betegállomány növelik a gazdaságosságot. Ugyanez érvényes a hajtástechnikára is. A Linde járművek áram-, illetve benzinfogyasztása páratlanul alacsony. A legújabb generációjú elektromos emelővillás targoncák egyedülálló energiagazdálkodási rendszerrel és fékenergia-visszanyeréssel rendelkeznek. Különösen intenzív alkalmazások esetén ezen túlmenően célszerű az olyan új elképzelésekbe való beruházás, mint például a Linde lítiumion- és üzemanyagcella-technológiája. Ezenkívül a felhasználók a szervizelés során is anyagi haszonra fordíthatják a Linde-technika előnyeit. Számos hajtás messzemenően karbantartásmentes, és a karbantartási időközök a versenytársi termékekhez képest jelentősen hosszabbak.

Intelligens automatizálás

A Linde automatizált MATIC sorozatának önjáró robotvontatója

Automatizáció – az ismétlődő rakománykezelési folyamatok megoldása

Az anyagáramlás termelékenységének növelésében a hatékony járművek mellett a folyamatok automatizálása is további fontos összetevő. Ugyanakkor összetett, nagymértékben automatizált rendszerek csak bizonyos környezetekben használhatók gazdaságosan. A fogyasztók egyre egyedibb követelményeinek hatására az üzemi folyamatok a termékekhez és árukhoz hasonlóan dinamikusan változnak. Ez intelligens automatizálási megoldásokat igényel. A Linde széles körű járműválasztéka, félautomatikus (rögzített telepítésű infrastruktúra nélkül működőképes) rendszerekre vonatkozó átfogó kínálata alapján olyan jövőképes megoldásokat fejleszt, amelyek tökéletesen illeszkednek a felhasználók jellemző követelményeihez, és az automatizálásban rejlő lehetőségeket célzottan használják ki.

A hálózatba kapcsolt flottához vezető úton

A connect:desk flottakezelő szoftver irányítópultja

Az összes flottaadat egy helyen

Az intralogisztika értéklánc-hozzájárulásának valóságos megfigyelése jelentősen túlmutat az egyedi járműveken és folyamatokon. A digitálisan vezérelt gyártási folyamatoknak valamennyi gyártási és szállítási lánc hatékonyságát, hatásfokát és rugalmasságát növelniük kell. A felhasználókat a modern flottakezelő szoftverek (mint például a Linde connect: rendszere) támogatják az anyagmozgató gépek és digitális folyamatok hálózatba kapcsolásában. Az érzékelők és támogatórendszerek adatainak kiértékelése révén a felhasználók értékes ismereteket nyernek, amelyek alapján a szervizt és karbantartást optimalizálhatják, a folyamatokat felgyorsíthatják, az üzemi folyamatokat biztonságosabbá tehetik, a járműveket pedig átfogó IT-folyamatokba integrálhatják. Ezáltal a Linde a jövő teljes körűen hálózatba kapcsolt logisztikájának útját készíti elő.