A Linde elektromos raklapemelője a Linde Li-ion akkumulátoraival raktári használatban
Az intralogisztika energiarendszere – ma és holnap

A Linde Li-ion technológiája

Növekvő költségoldali nyomás, szűk határidők és előre nehezen jelezhető rendeléscsúcsok: A logisztikai tevékenységek dinamikája megváltoztatja a raktártechnikai gépekkel és emelővillás targoncákkal szembeni követelményeket. Ezeknek a járműveknek mindenekelőtt folyamatosan rendelkezésre kell állniuk és rugalmasan használhatóknak kell lenniük. A biztonságot és gazdaságosságot egyidejűleg kell figyelembe venni. Ezáltal az energiarendszereket is meg kell vizsgálni.

Napjainkban nem csak az autógyártásban zajlik az elektromobilitásra való átállás. Ezen a területen az anyagmozgató gépek már régóta úttörő szerepet játszanak. Ezért az ügyfelek egy idő óta már gyakrabban igényelnek elektromos targoncát, mint belsőégésű motorosat. Mégis szembe kell nézniük egy kihívással: el kell érniük a belső égésű motorokkal azonos mértékű rendelkezésre állást. Itt jut szerephez a lítium-ion technológia. Ez a megoldás a mindennapokban – mint például az okostelefonokban – már bevált, és a targoncák esetén a savas ólomakkumulátorokkal szemben számos előnnyel rendelkezik:

a Linde emelővillás targoncái és raktártechnikai gépei a Linde Li-ion akkumulátoraival

Rövid és gyors átmeneti töltés

Az akkumulátor a rövid munkaközi szünetekben is tölthető; a költséges és időigényes akkumulátorcsere elmarad.

Nagyobb energiahatékonyság

Akár 30 százalékkal több tárolt energia a nagyobb energiasűrűség és nagyfokú teljes rendszerhatékonyság révén.

Teljesítőképes rendszer

Az akkumulátor alacsonyabb szintű töltöttsége esetén sincs teljesítménycsökkenés.

Felhasználóbarát megoldás

Nincs kiszabaduló veszélyes akkumulátorgáz vagy -sav. Karbantartásmentes és egyszerűen tisztítható.

Linde Li-ion technológia
Elektromos raklapemelő a Linde Li-ion akkumulátorával használat közben egy hűtőházban

Ideális valamennyi felhasználási területen

A lítiumion technológia alapvetően megfelel valamennyi felhasználási területen. Előnyei különösen intenzív használat során érvényesülnek (mint például több műszakos üzemben, hűtőraktári használat során vagy az italiparban).

A karbantartásmentes és könnyen tisztítható technológia alkalmazása során nem keletkeznek akkumulátorgázok vagy -savak általi szennyeződések. Emiatt a lítium-ion akkumulátorok különösen érzékeny munkaterületeken (például a gyógyszer- vagy élelmiszeriparban) is alkalmazhatók.

Azon vállalatok számára, amelyek belsőégésű motoros flottájuk helyett károsanyag-kibocsátástól mentes alternatívát keresnek, a lítium-ion akkumulátorokkal működő targoncák jó választást jelentenek.

A Linde Li-ion megoldásának előnyei

Elektromos targonca Li-ion töltőkészülékre csatlakoztatva

A Linde emelővillás targoncák és raktártechnikai gépek számára kialakított Li-ion megoldás javítja az üzemmenetet és a rakománykezelést. Megnöveli a járművek rendelkezésre állását, valamint gazdaságosabbá, biztonságosabbá és egyidejűleg fenntarthatóbbá teszi az üzemeltetést. Ezeket a gyakorlatias előnyöket számos felhasználó nagyra becsüli a mindennapi munkában.

Gazdaságosság

Gazdaságosság

A Li-ion akkumulátorok növelik a használatban lévő flotta gazdaságosságát. Ez az energiarendszer technológiai előnyeiből származik, amely számos idő- és költségelőnyt biztosít a logisztikai mindennapokban és a hozzá tartozó infrastruktúrában:

Nagyfokú rendszerhatásfok

A Linde Li-ion megoldása különösen nagy rendszerhatásfokkal rendelkezik. A Linde lítium-ion akkumulátorának és a Linde hozzá tartozó töltőkészülékének kombinációja a savas ólomakkumulátorokhoz képest 30 százalékkal javítja az energiakihozatalt. Ez kisebb energiaköltségekkel jár.

Intelligens akkumulátorfelügyelet

Ezen túlmenően a járművezérlés és az akkumulátorfelügyelet optimálisan illeszkedik egymáshoz (például a CAN-busz interfész révén, amely lehetővé teszi a rendszerek egymás közötti kommunikációját). Ennek köszönhetően a rendszer kiegyenlíti a terheléscsúcsokat, és egyidejűleg mindig biztosít elegendő energiát is. Ilyen módon megkíméli az akkumulátort, és meghosszabbítja annak üzemidejét és élettartamát is.

Csökkentett karbantartási és rakománykezelési költségek

A hagyományos savas ólomakkumulátorok már rögtön használatba vételükkor számos karbantartási és rakománykezelési költséget okoznak, amelyek lítium-ion akkumulátorok esetén elmaradnak. Ide tartozik többek között a csereakkumulátor, az akkumulátorok vízzel való feltöltését végző személyzet és az akkumulátorcsere költsége.

Karcsú töltési infrastruktúra

Ehhez kapcsolódik a költséges, különálló akkumulátorhelyiséget és a keletkező gázok elszívóberendezését is magában foglaló töltési infrastruktúra elmaradása. A lítium-ion akkumulátorok töltőkészüléke ezzel szemben rugalmasan, célszerű útvonali pontoknál helyezhető el (például rövid idejű átmeneti töltéshez a munkaközi szünetek eltöltésére szolgáló területek közelében vagy menetidő-takarékos módon a felhasználási terület közvetlen közelében).

Rendelkezésre állás

Rendelkezésre állás

A zökkenőmentes és hatékony logisztikai üzemeltetés érdekében a raktártechnikai gépek és emelővillás targoncák rendelkezésre állásának a lehető legnagyobbnak kell lennie. Ebben rejlik a Linde Li-ion akkumulátorainak egyik lényeges erőssége. A savas ólomakkumulátorokkal szemben ez a technológia a töltésciklusok és -gyakoriságok szempontjából rendkívül hatékony és rugalmas.

Nagy sebességű töltés

A Linde akkumulátorai akár egy óra alatt is teljesen feltölthetők. Ezáltal a járművek – a használati gyakoriság függvényében – az ebédszünetben elvégzett gyors átmeneti töltéssel is újra több óráig használhatók.

Rövid átmeneti töltés lehetősége

A hagyományos akkumulátorokat célszerű mindig teljes ciklusban tölteni, ez ugyanis bizonyos védelmet biztosít nekik. Lítium-ion akkumulátorokra egészen más szabályok érvényesek: Ezek akár néhány perces, rendkívül rövid idejű átmeneti töltése nem csak engedélyezett, hanem kifejezetten kívánatos. Ideális töltésállapotuk teljes kapacitásuk mintegy 20–80 százaléka között van. A töltés rugalmassága révén a járművek átfogó rendelkezésre állása jelentősen nő.

Mélykisülés elleni egyedi védelem

A Linde CAN-busz technológiája lehetővé teszi a mélykisülés elleni védelem egyedi beállítását. A Li-ion akkumulátor akkumulátorfelügyelete a minimális maradék kapacitáshoz közeledve csökkenti a menet- és emelőmozgások teljesítményét. Ez az érték egyedileg állítható be a targonca rendelkezésre állása és az akkumulátorvédelem közötti kívánt egyensúlynak megfelelően.

Felhasználásnak megfelelő kapacitások

A Linde minden akkumulátortípushoz két különböző nagyságú kapacitást kínál. Ezáltal a vállalatok a járművek energiaellátását a használat intenzitásának megfelelően alakíthatják. Ilyen módon lehetséges például egy targoncát a nagy méretű akkumulátorral három műszakos üzemben használni anélkül, hogy a műszak során után kellene tölteni azt.


Biztonság

Biztonság

A Linde Li-ion technológiája a járművezető és a jármű biztonsága szempontjából is legmagasabb szintű. A Linde mérnökei az akkumulátorból és járműből álló teljes rendszerhez átfogó biztonsági rendszert fejlesztettek ki. Az akkumulátorok a fejlesztési szakaszban különleges terhelési és ütésállósági programokon mennek keresztül.

Nincsenek veszélyes gázok

Míg a savas ólomakkumulátorok esetén a keletkező hidrogén veszélyes durranógázzá válhat, ez a kockázat a lítium-ion akkumulátoroknál nem létezik. A savas ólomakkumulátoroknál szükséges akkumulátorcsere elmaradása révén a járművezetők is kevésbé vannak kitéve sérülésveszélynek. Mivel a Li-ion cellák szinte teljesen karbantartásmentesek, a kezelők nem kerülnek érintkezésbe veszélyes savakkal.

Ütésállóságon átesett vályú

A targoncákkal bekövetkező baleseteknél – azok tömegéből következően – rendkívüli erők hatnak. Annak biztosítása érdekében, hogy a járművekben lévő Li-ion akkumulátorok szélsőséges helyzetekben is védve legyenek, maximális terhelésű ütközésállósági tesztekkel vizsgálták őket. A videó azt mutatja, hogy az akkumulátoredény 25 mm vastag acélanyagának köszönhetően még nagy sebesség esetén is megakadályozza egy emelővilla behatolását. Az akkumulátor mechanikai kialakítása ennélfogva szintén megfelel a Linde magas szintű minőségi szabványainak.

Több szintű biztonsági rendszer

A Linde Li-ion akkumulátorainak több szintű biztonsági rendszere cella-, modul- és akkumulátorszinten is érvényesül. Ezen túlmenően az akkumulátorfelügyelet a jármű által végzett műveletek, a töltési eljárások és az akkumulátorrendszer folyamatos felügyelete és egymáshoz hangolása révén az optimális akkumulátorhasználatot is irányítja. Ilyen módon megakadályozza a túlnyomásból, túlmelegedésből, túltöltésből vagy mélykisülésből eredő károkat.

Ezen túlmenően nem csak a jármű és az akkumulátor felel meg a CE-előírásoknak, hanem a járműből, akkumulátorból és töltőkészülékből álló teljes rendszer is hordozza az ellenőrzött biztonságot tanúsító CE-megfelelőségi pecsétet. Ez az akkumulátor egyedi összetevőként történő beszerzése esetén rendszerint nincs biztosítva.

Fenntarthatóság

Fenntarthatóság

A modern energiarendszerek nem csak nagy hatásfokúak, de egyidejűleg az embereket és a környezetet is óvják. A Linde Li-ion akkumulátorai a fenntarthatóság szempontjából valamennyi követelménynek megfelelnek. Üzemeltetésük például teljes mértékben mentes a károsanyag-kibocsátástól.

Ezen túlmenően az emelővillás targoncák és raktártechnikai gépek ezen technológiával történő üzemeltetésével javul az energiafelhasználás hatékonysága, azaz azonos teljesítmény mellett kevesebb energiát fogyaszt a gép.

Meghosszabbított életciklus

Már a lítium-ion akkumulátorok gyártása során is kevesebb káros anyag keletkezik, mint a hagyományos savas ólomakkumulátorok esetén. A technológia további előnye az akkumulátorok hosszabb életciklusa, ami hozzájárul a környezeti erőforrások kíméléséhez.

At Linde, sustainability begins with the production of batteries and continues beyond the end of their life cycle. Despite their long service life, lithium-ion batteries also reach the end of their performance at some point. In this case, the batteries can be returned to all Linde network service partners. From there they are sent to a certified recycling company, with which Linde has set up a comprehensive recycling process for its lithium-ion batteries.

Here the batteries are first disassembled and their components sorted. The electronic components and cables are regularly recycled. The battery cells, on the other hand, are melted, metallurgically processed and valuable elements such as lithium, cobalt and nickel reused. With this integrated process, Linde is one of the pioneers when it comes to recycling lithium-ion batteries in intralogistics.

Download

A világ legtermészetesebb dolga

A franciaországi Clunyben fém csomagolóanyagokat gyártó Massily cég központi gyárában a gyártást a lehető legátfogóbban automatizálta. Ugyanakkor az utolsó folyamatlépés, a raklapok áruraktárba szállítása mindeddig kézzel történt. Ezt a feladatot mostantól szintén automatizált anyagmozgató gépek veszik át, méghozzá sikerrel: azóta különböző cégek képviselői jönnek rendszeresen látogatóba, hogy meggyőződjenek a Linde Robotics járműveinek előnyeiről.

Tudjon meg többet