Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

A Linde Li-ion technológiája

Az intralogisztika energiarendszere – ma és holnap
A Linde elektromos raklapemelője a Linde Li-ion akkumulátoraival raktári használatban

Növekvő költségoldali nyomás, szűk határidők és előre nehezen jelezhető rendeléscsúcsok: A logisztikai tevékenységek dinamikája megváltoztatja a raktártechnikai gépekkel és emelővillás targoncákkal szembeni követelményeket. Ezeknek a járműveknek mindenekelőtt folyamatosan rendelkezésre kell állniuk és rugalmasan használhatóknak kell lenniük. A biztonságot és gazdaságosságot egyidejűleg kell figyelembe venni. Ezáltal az energiarendszereket is meg kell vizsgálni.

Napjainkban nem csak az autógyártásban zajlik az elektromobilitásra való átállás. Ezen a területen az anyagmozgató gépek már régóta úttörő szerepet játszanak. Ezért az ügyfelek egy idő óta már gyakrabban igényelnek elektromos targoncát, mint belsőégésű motorosat. Mégis szembe kell nézniük egy kihívással: el kell érniük a belső égésű motorokkal azonos mértékű rendelkezésre állást. Itt jut szerephez a lítium-ion technológia. Ez a megoldás a mindennapokban – mint például az okostelefonokban – már bevált, és a targoncák esetén a savas ólomakkumulátorokkal szemben számos előnnyel rendelkezik:

a Linde emelővillás targoncái és raktártechnikai gépei a Linde Li-ion akkumulátoraival

Rövid és gyors átmeneti töltés

Az akkumulátor a rövid munkaközi szünetekben is tölthető; a költséges és időigényes akkumulátorcsere elmarad.

Nagyobb energiahatékonyság

Akár 30 százalékkal több tárolt energia a nagyobb energiasűrűség és nagyfokú teljes rendszerhatékonyság révén.

Teljesítőképes rendszer

Az akkumulátor alacsonyabb szintű töltöttsége esetén sincs teljesítménycsökkenés.

Felhasználóbarát megoldás

Nincs kiszabaduló veszélyes akkumulátorgáz vagy -sav. Karbantartásmentes és egyszerűen tisztítható.

Linde Li-ion technológia
Elektromos raklapemelő a Linde Li-ion akkumulátorával használat közben egy hűtőházban

Ideális valamennyi felhasználási területen

A lítiumion technológia alapvetően megfelel valamennyi felhasználási területen. Előnyei különösen intenzív használat során érvényesülnek (mint például több műszakos üzemben, hűtőraktári használat során vagy az italiparban).

A karbantartásmentes és könnyen tisztítható technológia alkalmazása során nem keletkeznek akkumulátorgázok vagy -savak általi szennyeződések. Emiatt a lítium-ion akkumulátorok különösen érzékeny munkaterületeken (például a gyógyszer- vagy élelmiszeriparban) is alkalmazhatók.

Azon vállalatok számára, amelyek belsőégésű motoros flottájuk helyett károsanyag-kibocsátástól mentes alternatívát keresnek, a lítium-ion akkumulátorokkal működő targoncák jó választást jelentenek.

A Linde Li-ion megoldásának előnyei

Elektromos targonca Li-ion töltőkészülékre csatlakoztatva

A Linde emelővillás targoncák és raktártechnikai gépek számára kialakított Li-ion megoldás javítja az üzemmenetet és a rakománykezelést. Megnöveli a járművek rendelkezésre állását, valamint gazdaságosabbá, biztonságosabbá és egyidejűleg fenntarthatóbbá teszi az üzemeltetést. Ezeket a gyakorlatias előnyöket számos felhasználó nagyra becsüli a mindennapi munkában.

Gazdaságosság

A Li-ion akkumulátorok növelik a használatban lévő flotta gazdaságosságát. Ez az energiarendszer technológiai előnyeiből származik, amely számos idő- és költségelőnyt biztosít a logisztikai mindennapokban és a hozzá tartozó infrastruktúrában:

Nagyfokú rendszerhatásfok

A Linde Li-ion megoldása különösen nagy rendszerhatásfokkal rendelkezik. A Linde lítium-ion akkumulátorának és a Linde hozzá tartozó töltőkészülékének kombinációja a savas ólomakkumulátorokhoz képest 30 százalékkal javítja az energiakihozatalt. Ez kisebb energiaköltségekkel jár.

Intelligens akkumulátorfelügyelet

Ezen túlmenően a járművezérlés és az akkumulátorfelügyelet optimálisan illeszkedik egymáshoz (például a CAN-busz interfész révén, amely lehetővé teszi a rendszerek egymás közötti kommunikációját). Ennek köszönhetően a rendszer kiegyenlíti a terheléscsúcsokat, és egyidejűleg mindig biztosít elegendő energiát is. Ilyen módon megkíméli az akkumulátort, és meghosszabbítja annak üzemidejét és élettartamát is.

Csökkentett karbantartási és rakománykezelési költségek

A hagyományos savas ólomakkumulátorok már rögtön használatba vételükkor számos karbantartási és rakománykezelési költséget okoznak, amelyek lítium-ion akkumulátorok esetén elmaradnak. Ide tartozik többek között a csereakkumulátor, az akkumulátorok vízzel való feltöltését végző személyzet és az akkumulátorcsere költsége.

Karcsú töltési infrastruktúra

Ehhez kapcsolódik a költséges, különálló akkumulátorhelyiséget és a keletkező gázok elszívóberendezését is magában foglaló töltési infrastruktúra elmaradása. A lítium-ion akkumulátorok töltőkészüléke ezzel szemben rugalmasan, célszerű útvonali pontoknál helyezhető el (például rövid idejű átmeneti töltéshez a munkaközi szünetek eltöltésére szolgáló területek közelében vagy menetidő-takarékos módon a felhasználási terület közvetlen közelében).

Rendelkezésre állás

A zökkenőmentes és hatékony logisztikai üzemeltetés érdekében a raktártechnikai gépek és emelővillás targoncák rendelkezésre állásának a lehető legnagyobbnak kell lennie. Ebben rejlik a Linde Li-ion akkumulátorainak egyik lényeges erőssége. A savas ólomakkumulátorokkal szemben ez a technológia a töltésciklusok és -gyakoriságok szempontjából rendkívül hatékony és rugalmas.

Nagy sebességű töltés

A Linde akkumulátorai akár egy óra alatt is teljesen feltölthetők. Ezáltal a járművek – a használati gyakoriság függvényében – az ebédszünetben elvégzett gyors átmeneti töltéssel is újra több óráig használhatók.

Rövid átmeneti töltés lehetősége

A hagyományos akkumulátorokat célszerű mindig teljes ciklusban tölteni, ez ugyanis bizonyos védelmet biztosít nekik. Lítium-ion akkumulátorokra egészen más szabályok érvényesek: Ezek akár néhány perces, rendkívül rövid idejű átmeneti töltése nem csak engedélyezett, hanem kifejezetten kívánatos. Ideális töltésállapotuk teljes kapacitásuk mintegy 20–80 százaléka között van. A töltés rugalmassága révén a járművek átfogó rendelkezésre állása jelentősen nő.

Mélykisülés elleni egyedi védelem

A Linde CAN-busz technológiája lehetővé teszi a mélykisülés elleni védelem egyedi beállítását. A Li-ion akkumulátor akkumulátorfelügyelete a minimális maradék kapacitáshoz közeledve csökkenti a menet- és emelőmozgások teljesítményét. Ez az érték egyedileg állítható be a targonca rendelkezésre állása és az akkumulátorvédelem közötti kívánt egyensúlynak megfelelően.

Felhasználásnak megfelelő kapacitások

A Linde minden akkumulátortípushoz két különböző nagyságú kapacitást kínál. Ezáltal a vállalatok a járművek energiaellátását a használat intenzitásának megfelelően alakíthatják. Ilyen módon lehetséges például egy targoncát a nagy méretű akkumulátorral három műszakos üzemben használni anélkül, hogy a műszak során után kellene tölteni azt.

Biztonság

A Linde Li-ion technológiája a járművezető és a jármű biztonsága szempontjából is legmagasabb szintű. A Linde mérnökei az akkumulátorból és járműből álló teljes rendszerhez átfogó biztonsági rendszert fejlesztettek ki. Az akkumulátorok a fejlesztési szakaszban különleges terhelési és ütésállósági programokon mennek keresztül.

Nincsenek veszélyes gázok

Míg a savas ólomakkumulátorok esetén a keletkező hidrogén veszélyes durranógázzá válhat, ez a kockázat a lítium-ion akkumulátoroknál nem létezik. A savas ólomakkumulátoroknál szükséges akkumulátorcsere elmaradása révén a járművezetők is kevésbé vannak kitéve sérülésveszélynek. Mivel a Li-ion cellák szinte teljesen karbantartásmentesek, a kezelők nem kerülnek érintkezésbe veszélyes savakkal.

Ütésállóságon átesett vályú

A targoncákkal bekövetkező baleseteknél – azok tömegéből következően – rendkívüli erők hatnak. Annak biztosítása érdekében, hogy a járművekben lévő Li-ion akkumulátorok szélsőséges helyzetekben is védve legyenek, maximális terhelésű ütközésállósági tesztekkel vizsgálták őket. A videó azt mutatja, hogy az akkumulátoredény 25 mm vastag acélanyagának köszönhetően még nagy sebesség esetén is megakadályozza egy emelővilla behatolását. Az akkumulátor mechanikai kialakítása ennélfogva szintén megfelel a Linde magas szintű minőségi szabványainak.

Több szintű biztonsági rendszer

A Linde Li-ion akkumulátorainak több szintű biztonsági rendszere cella-, modul- és akkumulátorszinten is érvényesül. Ezen túlmenően az akkumulátorfelügyelet a jármű által végzett műveletek, a töltési eljárások és az akkumulátorrendszer folyamatos felügyelete és egymáshoz hangolása révén az optimális akkumulátorhasználatot is irányítja. Ilyen módon megakadályozza a túlnyomásból, túlmelegedésből, túltöltésből vagy mélykisülésből eredő károkat.

Ezen túlmenően nem csak a jármű és az akkumulátor felel meg a CE-előírásoknak, hanem a járműből, akkumulátorból és töltőkészülékből álló teljes rendszer is hordozza az ellenőrzött biztonságot tanúsító CE-megfelelőségi pecsétet. Ez az akkumulátor egyedi összetevőként történő beszerzése esetén rendszerint nincs biztosítva.

Fenntarthatóság

A modern energiarendszerek nem csak nagy hatásfokúak, de egyidejűleg az embereket és a környezetet is óvják. A Linde Li-ion akkumulátorai a fenntarthatóság szempontjából valamennyi követelménynek megfelelnek. Üzemeltetésük például teljes mértékben mentes a károsanyag-kibocsátástól.

Ezen túlmenően az emelővillás targoncák és raktártechnikai gépek ezen technológiával történő üzemeltetésével javul az energiafelhasználás hatékonysága, azaz azonos teljesítmény mellett kevesebb energiát fogyaszt a gép.

Meghosszabbított életciklus

Már a lítium-ion akkumulátorok gyártása során is kevesebb káros anyag keletkezik, mint a hagyományos savas ólomakkumulátorok esetén. A technológia további előnye az akkumulátorok hosszabb életciklusa, ami hozzájárul a környezeti erőforrások kíméléséhez.

Átfogó újrahasznosítási folyamat

A Lindénél a fenntarthatóság az akkumulátorok gyártásával kezdődik és az életciklus vége után is folytatódik. A hosszú élettartam ellenére azonban egyszer a lítiumion-akkumulátorok is elöregszenek. Ebben az esetben az akkumulátorokat vissza lehet szállítani a Linde hálózat bármelyik szervizpartneréhez. Tőlük az akkumulátorok olyan tanúsított újrahasznosító céghez kerülnek, amellyel a Linde közös és átfogó újrahasznosítási folyamatot hozott létre.

A lítium-ion akkumulátorokat itt először szétszedik, majd a részeiket szétválogatják. Az elektromos komponensek és kábelek a már megszokott újrahasznosítási folyamatba kerülnek. Az akkumulátorcellákat viszont beolvasztják, kohászati úton feldolgozzák, majd az értékes lítium, kobalt és nikkel alkotóelemeket újra felhasználják. Ezzel az egységes folyamattal a Linde úttörő szerepet vállal az intralogisztikában használt lítiumion-akkumulátorok újrahasznosításában.

A lítium-ion akkumulátorokra vonatkozó még több információért kattintson ide

A világ legtermészetesebb dolga

A franciaországi Clunyben fém csomagolóanyagokat gyártó Massily cég központi gyárában a gyártást a lehető legátfogóbban automatizálta. Ugyanakkor az utolsó folyamatlépés, a raklapok áruraktárba szállítása mindeddig kézzel történt. Ezt a feladatot mostantól szintén automatizált anyagmozgató gépek veszik át, méghozzá sikerrel: azóta különböző cégek képviselői jönnek rendszeresen látogatóba, hogy meggyőződjenek a Linde Robotics járműveinek előnyeiről.

Tudjon meg többet