Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Wolf GmbH

Áruszállítás rugalmasan automatizálva
Automatizált Linde jármű használat közben a Wolf GmbH-nál

A mainburgi (Alsó-Bajorország) központú Wolf GmbH egy fűtés-, szellőzés-, klíma- és napenergia-technikai rendszerszállító vállalat, amelynek marketingosztálya a vállalatvezetéssel együtt minden évben kitalál egy mottót, amely a munkatársak számára iránymutatást és ösztönzést ad. 2016-ban „Bátorság a változáshoz” volt a mottó szövege, és az első automatizált anyagmozgató gép beszerzésére és üzemeltetésére vonatkozóan aligha lehetett volna találóbb mottót kitalálni.

Az elképzeléstől az innovációig

A Wolfnál vannak olyan szállítási feladatok, amelyek mindig, újra meg újra azonosak. Ehhez tartozik raklapozott készáruk kiszállítási területen való rakodása a blokkraktár és a teherautórámpák átadóhelyei között. „Gyári logisztikánk hatékonyságának további növelése érdekében ehhez a kiemelt, folytonosan ismétlődő standard feladatra hosszabb távon gondolkozva kerestünk megoldást. Ez úgy egy évvel ezelőtt volt, amikor anyagmozgató gépeink beszállítójával, a Linde szerződéses kereskedőjével, a Beutlhauser-Bassewitzcel kezdtünk el tárgyalni” – meséli Roman Feigl, a Wolf GmbH logisztikai vezetője.

Roman Feigl, a Wolf GmbH logisztikai vezetője
Meggyőzőnek találtuk a bemutatóteremben geonavigációval irányított gépeket, amelyek fölöslegessé teszik kiegészítő infrastruktúra használatát.

Roman Feigl, a Wolf GmbH logisztikai vezetője

A Linde Anyagmozgatás éppen ekkoriban jelent meg az első Linde Robotics típussorozatú géppel a piacon. Feigl így folytatja: „Meggyőzőnek találtuk a bemutatóteremben geonavigációval irányított gépeket, amelyek fölöslegessé teszik kiegészítő infrastruktúra használatát. Ez nagy előnyt jelent más megoldásokkal szemben, mivel így mi is rugalmasabbak lehetünk, és a betanított útvonalakat és menetrendeléseket bármikor, különösebb ráfordítás nélkül módosíthatjuk.” A döntés további okaként szolgált az a tény is, hogy az automatizált gépek a kiegészítő lehetőségekkel (mint például a Linde BlueSpot-tal) felszerelt, mindenkori standard Linde járművön alapultak.

Ezenkívül a Linde-MATIC verziók navigációs lézerrel, elöl és hátul biztonsági leolvasókkal, 3D-s kamerával vagy biztonsági lézerrel, 7 hüvelykes LCD képernyővel felszerelt számítógépegységgel, valamint vizuális és akusztikus figyelmeztetőberendezésekkel és mindkét oldalon vészkikapcsolóval is rendelkeznek. Ezen innovatív jellemzők alapján a gépek az ott dolgozókkal és más járművekkel együtt azonos környezetben működhetnek. Az akadályok felismerése valós időben történik.

Gyors telepítés a helyszínen

Videó a Linde Roboticsról a Wolf GmbH-nál

Matthias Engelbrechttel, a Beutlhauser Bassewitz értékesítési tanácsadójával és Thomas Weisheittal, a Linde Anyagmozgatás németországi Marketing osztályának az automatizálás fejlesztéséért felelős vezetőjével folytatott több hónapos közös projektmunkát követően 2016. április 5-én elérkezett a nagy nap. A megrendelt L-MATIC elektromos raklapemelő teherautón érkezett meg jövőbeli munkavégzési helyére. A görgős pálya már egy héttel korábban telepítve lett. Ez az új logisztikai folyamatban az anyagok közbenső tárolására szolgál. Az egyik oldalon egy emelővillás targonca rakja fel a görgős pályára a raklapokat, a másik oldalon pedig az automatizált elektromos raklapemelő veszi el a raklapokat és viszi a meghatározott célhelyre.

Miután a gép megérkezett a Wolfhoz, máris megkezdődött üzembe helyezése. Ehhez egy alkalmazásmérnök a gépet először kézzel végigvezette a kiszállítási csarnokon, és a járművön elhelyezett kamera segítségével feltérképezte a helyiségben található valamennyi rögzített tárgyat. Az épület így létrejött kétdimenziós térképét a következő lépésben ki kellett tisztázni. A végén ugyanis csak a jármű folyamatos tájékozódásához szükséges elemeknek (azaz a falaknak, oszlopoknak és polcoknak) kell a térképen maradniuk. A harmadik lépésben következett az útvonalak, illetve menetpályák, valamint azon szabályok „betanítása”, amelyekhez a járműnek saját környezetében a mozgás során igazodnia kell.

A Linde L-MATIC járműve használat közben a Wolf GmbH-nál

Megbízható és biztonságos

„Az üzembe helyezés igazi fénypont volt az egész cégnek” – meséli mosolyogva Christian Amann, a Wolf GmbH termelési és informatikai igazgatója. „Az az újdonság, hogy a csarnokban egy jármű vezető nélkül jár ide-oda, nagy érdeklődést váltott ki, és sok érdeklődőt vonzott oda.” Az üzembe helyezést követően a következő napokban különböző csomagokkal végeztek kísérleteket, de fékpróbákat, valamint további biztonságtechnikai ellenőrzések, finomhangolások és rendszeroptimalizálás is történt. A kiszállítócsarnokban ugyanis gyalogosok és különböző raktártechnikai gépekkel közlekedő kezelők is keresztezik a Linde L-MATIC menetútvonalát. „Nálunk a biztonság a legfontosabb, ezért egyrészt világos közlekedési szabályokat állítottunk fel raktári munkatársaink számára, másrészt pedig ügyeltünk az automatizált gép közlekedésének nagy biztonságára” – hangsúlyozza Amann.

Christian Amann, a Wolf GmbH termelési és informatikai igazgatója