Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Linde Motion Detection

Biztonságos elindulás hátramenetben
A Linde Motion Detection segítségével a Linde emelővillás targoncája biztonságosan halad hátramenetben

Az anyagmozgató gépekkel kapcsolatos balesetek több mint fele hátramenetben közlekedő targonca és gyalogosok között történik (forrás: BGHW, a kereskedelem és árulogisztika területén beteg- és felelősségbiztosítással foglalkozó német szakmai szervezet, 2014). A raktárban gyalogosan közlekedő személyek ugyanis gyakran a targoncavezetőre hagyatkoznak, és azt hiszik, hogy a targoncavezető látja őket – ez pedig olyan hiba, aminek a legrosszabb esetben fatális következményei is lehetnek. A raktári balesetek a személyi sérüléseken túl magas költségekkel, időkieséssel és termelékenységcsökkenéssel is járnak. Ezek elkerülése érdekében válik a biztonság kiemelten fontos területté.

A Linde mindig is számtalan konstruktív intézkedéssel és aktív segédrendszerrel segítette ügyfeleit a biztonságos árukezelésben. A Linde Motion Detection átfogó biztonsági portfóliónk új eleme. Ez az ellensúlyos targoncákra utólagosan felszerelhető rendszer érzékeli az álló targonca mögötti mozgásokat, így megakadályozza, hogy a veszélyzónában gyalogosokkal vagy az egyéb járművekkel baleset történjen.

Videofilm a Linde Motion Detection rendszerről

A multitasking, mint kockázati tényező

A be- és kitárolás illetve a rakomány felvétele és lerakása során a targoncák és a gyalogosok között veszélyes helyzet alakul ki. A targoncavezető a rakományra koncentrál, és nem veszi észre a mögötte elhaladó gyalogost vagy járművet. Ebből a helyzetből ered a targonca hátuljától 0–3 m távolságban okozott személyi sérülések 25 százaléka (forrás: BGHW, 2014). A targoncavezető feszített munkatempója ill. a monoton tevékenységből következő koncentrációcsökkenés ezt a helyzetet még veszélyesebbé teszi.

Linde Motion Detection rendszerrel felszerelt villás targonca raktári használat közben

Baleset-megelőzés – mindenhol

A Linde Motion Detection segédrendszer úgy akadályozza meg a gyalogosokkal vagy más járművekkel történő ütközést, hogy érzékeli az álló targonca mögötti mozgást. Ha a segédrendszer álló helyzetben mozgást érzékel, megakadályozza az elindulást. A járművezető számára egy figyelmeztetés jelenik meg a kijelzőn. A gyalogost pedig hangjelzés figyelmezteti. A targoncavezetőnek a figyelmeztetés után a továbbhaladáshoz kiinduló pozícióba kell helyeznie a gázpedált. A rendszer fényviszonyoktól függetlenül megbízhatóan működik és az adott alkalmazáshoz, környezethez egyedileg beállítható. A Linde Motion Detection ezáltal a raktár rosszul megvilágított részeiben vagy nehezen belátható területeken is segíti a járművezetőt a navigálásban.

Utólagosan felszerelhető, fenntartható biztonság

A Linde Motion Detection rendszer ellensúlyos targoncákhoz készült, meglévő flottákra utólag is felszerelhető. Nincs szükség a hátramenet során az amúgy is gyakran magas raktári zajszintet folyamatos és zavaró figyelmeztető hanggal még tovább növelni. Ezenkívül a rendszer érzékenyíti a targoncavezetőt és a gyalogosokat, hogy a veszélyes helyzetekre és a haladási útvonalukra fokozottan figyeljenek oda a raktárban. Azáltal, hogy a tipikus veszélyzónákról és veszélyes helyzetekről a gyalogosok is figyelmeztetést kapnak, a résztvevők hosszabb távon meg is tanulják ezeket. Ez hozzájárul a magasabb szintű raktári biztonsághoz, a balesetekből eredő állásidők csökkentéséhéhez, és az anyagáramlás fenntartásához.

A Linde Motion Detection előnyeinek összefoglalása

Biztonság

A Linde Motion Detection segítségével a targoncavezető könnyebben észleli a környezetét, így elkerülheti a gyalogosokkal és a többi járművel történő ütközéseket.

Korszerűsítés

Ez a rendszer komplett ellensúlyostargonca-flottákra kedvező áron és utólag is felszerelhető.

Fenntarthatóság

A segédrendszer a veszélyes helyzetekkel kapcsolatban érzékenyíti is a raktári dolgozókat, így a tanulás hatása tartósan megmarad.

Termelékenység

Az alacsony baleseti ráták miatt kevesebb az állásidő, alacsonyabbak a költségek és nő a termelékenység.