Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Raklap kisokos - Minden, amit a raklapokról tudni érdemes

2020. szept. 29.

A Fraunhaufer Intézet kutatásából az derült ki, hogy 550 millió raklap van Európa-szerte forgalomban. Ebből 400 millió raklap EUR raklap. Ez a szabvány vitathatatlanul világelső a logisztikai műveletekben, köszönhetően a pontosan definiált uniós szabványméreteknek és a széleskörű felhasználhatóságnak.

A fából készült EUR raklap azonban már nem az egyetlen lehetőség a raktárak számára: a műanyag raklapokat szintén az élvonalban találhatjuk. Különösen az élelmiszerek logisztikájában rendkívül népszerűek, hála a könnyű tisztíthatóságnak. Papírból, újrahasznosított anyagokból és fémből készült raklapokkal is találkozhatunk, a méretek tekintetében pedig szinte végtelen a kínálat. A különböző raklapfajták leginkább különböző felhasználási területeket sajátítottak ki maguknak és nem feltétlenül egymás versenytársai. Vegyük sorra, hogy melyik mire jó leginkább.

A raklapok királynője, az EUR raklap

Nem véletlenül lett ez a raklapfajta a domináns, nemcsak Európában, hanem világszerte. 800 mm x 1200 mm-es méretét úgy határozták meg, hogy a legtöbb ajtónyíláson átférjen. Az EUR-2 és EUR-3 szabványok pedig az amerikai piacokon használt méretekhez igazodnak a maguk 1200 mm x 1000 mm-es dimenzióival. Azok a cégek, amelyek standardizált raklapokat használnak, időt és pénzt spórolnak meg: a logisztikai műveletekben részt vevő különböző cégek a raklapokat gond nélkül cserélhetik egymás között. A szabvány nemcsak méretbeli, de minőségi garanciát is jelent - az EUR/EPAL logókat csak azok a raklapok viselhetik, amelyek megfelelnek a European Pallet Association minőségi elvárásainak. Ráadásul a EUR raklap kialakítása is nagyon praktikus: bármelyik oldalról megemelhető, ami tovább egyszerűsíti a munkát.

A műanyag raklap előnyei és hátrányai

Olyan felhasználási területeken, ahol magasak a higiéniai elvárások - például az élelmiszergyártásban - a műanyag raklapok hódítanak. A high-end műanyag raklapokban RFID technológiával működő nyomkövető is van, aminek segítségével remekül követhetőek és az összegyűjtött adatok segítségével optimalizálhatóak a folyamatok. újrahasznosított műanyagból készült raklapok magas minőségű, tartós és környezetbarát megoldást kínálnak olyan cégeknek, amelyek számára fontos a fenntarthatóság és az ellenállóság. A műanyag raklapok ráadásul mentesülnek az ISPM15 nemzetközi szabályozás alól, ami árban is versenyképessé teszi őket. Ennek ellenére egyelőre drágább megoldás a fából készült raklapoknál, ugyanakkor tartósabb is.

Különleges logisztikai kihívásokhoz különleges anyagok

A műanyag és a fa mellett papírból és fémből is készülnek raklapok, nem is kevés. A nemzetközi szállítmányozásban gyakori látvány a papírból készült raklap, a mozgatott áru 94%-a eltölt valamennyi időt papír raklapokon. Nem meglepő, hiszen itt mindenki a lehető legkisebb súlyra optimalizál. A legújabb papír raklapok már csak 4,5 kg-ot nyomnak, ami elképesztő szállítmányozási megtakarításokat tesz lehetővé. A papír raklap teherbírása a fából készültekével vetekszik és nagyon gyakran újrahasznosított papírból állítják elő, ami a megoldás ökológiai lábnyomát tovább csökkenti. Az IKEA is a papír raklapokra esküszik és nekik már sokszor volt igazuk.

Igazi különlegesség a fémből készült raklap: a fém raklapok kevesebb, mint a piac 1%-át teszik ki, általában acélból vagy alumíniumból készülnek. Olyan területeken alkalmazzák, ahol a hatalmas teherbírás számít igazán, így például népszerű és költséghatékony választás lehet az autógyártásban vagy a gyógyszeriparban. A bekerülési költsége magas, de hosszú távon kifizetődik, mivel életciklusa sokszorosa a fából vagy műanyagból készült raklapokénak.