Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

6. Material Handling Symposium

A teljes folyamatlánc optimalizálása
Material Handling Symposium 2017

„Vezető logisztika – a ma innovatív megoldásai a holnap logisztikája érdekében” címmel került sor a Material Handling Symposium rendezvényre Aschaffenburgban, 2017. szeptember 14-én. A konferencia középpontjában a logisztika jövőképességének kérdései álltak: Hogyan néznek ki a digitalizálás és automatizálás gyakorlati megoldásai? Mit jelent az anyagáramlási lánc optimalizálása? Hogyan garantálható ennek során a biztonság? A Linde képviselői, de külső előadók is válaszoltak a mintegy 200 résztvevő ilyen és ehhez hasonló kérdéseire.

A konferenciát Andreas Krinninger, a Linde MH vezérigazgatója és pénzügyi igazgatója nyitotta meg azzal a kérdéssel: Hogyan válhat a hatékony áruátrakodás versenyelőnnyé – még akkor is, ha az egyre egyedibb termékek a jövőben még nagyobb követelmények elé állítják a logisztikát. Előrejelzése így szólt: A sebesség, gazdaságosság, biztonság és megbízhatóság mint az áruátrakodással szemben támasztott speciális követelmények még fontosabbak lesznek.

Andreas Krinninger, a Linde MH vezérigazgatója és pénzügyi igazgatója
Az ügyfél a nagy bonyolultság ellenére is minél hamarabb szeretné megkapni termékét, ezért az áruátrakodásnak dinamikusnak kell lennie, és a teljes folyamatláncot optimalizálni kell.

Andreas Krinninger, a Linde MH vezérigazgatója és pénzügyi igazgatója

Markus Schmermund, az intralogisztikai megoldások alelnöke is az intralogisztika jövőjét állította előadásának középpontjába. Fő témái a három megatrend – digitalizálás, önálló vezetés és robotika –, valamint az átalakuló értéklánc ebből fakadó következményei voltak:

Az intralogisztikával szemben támasztott követelmények napjainkban igen sokszínűek. Ugyanakkor úgy tudunk vonzó árakat kínálni, ha modulokban gondolkozunk. Csak bizonyos projektek fejleszthetők az alapoktól.

Frank Bergmann, a Linde ellensúlyos targoncáinak termékfelelőse nagyon gyakorlatias előadást tartott a lítium-ion technológiáról.

Frank Bergmann és más, gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező résztvevők

Frank Bergmann és más, gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező résztvevők

Az új energiatárolóknak a savas ólomakkumulátorokkal való összehasonlításban jelentkező számos – mindenekelőtt gazdasági – előnye a Reinert, Feintool és Nora vállalatot is meggyőzte. A cégek képviselői ezt követően megosztották az új akkumulátortechnológián alapuló gyakorlati tapasztalataikat.

A logisztika jövőbeli biztonsága különösen sok látogatót érdekelt. Alexandra Mertel, a Linde robotikai és Load Train megoldásainak folyamatfelügyelője Dr.-Ing. Andreas Lewandowskival, a Comnovo start-up vállalkozás igazgatójával együtt mutatott be új biztonsági rendszereket. Hogy mi ebben a különleges? Ezekben teljes körűen gondoskodnak az intralogisztika területén bekövetkező munkahelyi balesetek elkerüléséről. Az együttműködés eredményeképpen a technológiák, mint például a járműhöz való hozzáférés ellenőrzése, a targoncák és emberek összeütközésére való figyelmeztetés, berendezések – például redőnykapuk – automatizált vezérlése, valamint az automatizált sebességcsökkentés (például csarnokokba való behajtásnál) növelik az üzemi közlekedés biztonságát.

Amiért lelkesedni tudok, az a termékkínálat modularitása. Így tudunk ügyfeleink egyedi követelményeihez igazodó, testre szabott biztonsági megoldásokat kifejleszteni.

Comnovo 2017. közepe óta a Linde MH leányvállalata. A start-up vállalkozást a TU Dortmund alapította, és ipari járművekhez kínál számos biztonságtámogató rendszert.

Ezt követően a Hochschule Würzburg-Schweinfurt előadója Prof. Dr. Christian Kille beszélt arról, hogyan lesz mérhető a logisztika jövője.

Prof. Dr. Christian Kille, Hochschule Würzburg-Schweinfurt

Prof. Dr. Christian Kille a logisztikaágazat fejlődéséről

A jövőre vetett pillantás különös kihívása az, hogyan határolható el a logisztika önálló gazdasági területként. A németországi logisztika fejlődésének értékelését támogató kezdeményezés keretében Kille 1,9%-os növekedést jelzett előre Németországban a logisztikai ágazatra.

Ugyanakkor, ha a logisztika dinamikusabbá válik – és ennek során mégis biztonságosnak, valamint megbízhatónak kell maradnia –, a vállalat gazdaságosságának szempontjából a döntéshozókra nehezedő nyomás tovább fog növekedni.

Urs Meier – Material Handling Symposium 2017

Urs Meier – Material Handling Symposium 2017

Erről a nyomásról beszélt vitaindítójában Urs Meier, egykori FIFA-játékvezető és ZDF-hírmagyarázó. 30 perces előadásában „a világ második legjobb bírója” elmagyarázta, hogy a döntések során milyen szerepet játszik az érzés, az értelem és a tapasztalat, valamint azt, hogy hogyan tanulható meg a nehéz döntésektől való félelem legyőzése.

A délutáni előadók ezután közös színpadi vitán vettek részt. Ezen a résztvevők még egyszer felvetették a digitalizálás témáját. Ez a Lindének nagy lehetőséget jelent többletérték létrehozására – mind az ügyfelek, mind pedig a saját vállalat számára. Összehasonlításképpen: a nyomdaiparban például nagyon bomlasztó hatású volt a digitalizálás – magyarázta Andreas Krinninger. Ugyanakkor a vállalatoknak az új technológiák – és vele együtt az automatizálás – lehetőségeinek kiaknázása érdekében még erőteljesebben kell partnerkapcsolatokat kialakítaniuk, emellett több kockázatot kell vállalniuk.

Mindemellett mégis az ügyfelek követelményeit kell mindig átfogóan látnunk – egészítette ki az elmondottakat Markus Schmermund intralogisztikai szakértő. Csakis így valósíthatók meg a vállalat más üzleti folyamataiba jól integrálódó teljes körű megoldások. Ezzel szemben Prof. Kille a napjaink digitális rendszereiben rejlő képességek túlértékelésétől óvott. Igaz ugyan, hogy ezek potenciálisan jelentősek, de az igazi kihívást a tényleges lehetőségek felismerése és hasznosítása jelenti.

A Linde szakmai fórumként – tapasztalatcsere és hálózatépítés céljából – 2011. óta szervezi a Material Handling Symposiumot igazgatók és logisztikai felelősök számára. A rendezvény helyszínén az összes ágazat résztvevői megjelennek; a közepes cégektől a nagyvállalatokig.