Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.
A Linde Anyagmozgatás (Material Handling) többfunkciós vezérlőkarja
Minden ellenőrzés alatt

Pontos és gyors rakománykezelés a többfunkciós Linde vezérlőkarral

Magasraktárakban, logisztikai központokban és hűtőházakban olyan emelővillás targoncákra van szükség, amelyek a legszűkebb helyeken is képesek a legfelső polcon lévő árut elérni. A Linde R10 - R25 tolóoszlopos targoncáit pont az ilyen feladatok elvégzésére fejlesztették ki. Fordulékony speciális eszközként óriási rakodási teljesítményre képesek az akár 13,4 méter magas polcokon lévő raklapok be- és kitárolásakor. Ilyen rendkívüli körülmények között elsősorban a targoncavezetőre nehezedik a nyomás, hogy a folyton növekvő árumennyiséget biztonságosan, pontosan és gyorsan juttassa célba. A maximális termelékenység kulcsa az ember és gép közötti tökéletes együttműködés. Ehhez fejlesztette ki a Linde az új interfészt: a többfunkciós vezérlőkart.

Linde Anyagmozgatás többfunkciós vezérlőkarja az emelővillás targonca belső terében

Egyetlen eszköz az összes funkcióhoz

A többfunkciós Linde vezérlőkarral az R10 - R25 tolóoszlopos targonca kezelése egészen egyszerűvé válik. Rendkívüli alakja az emberi kéz ellendarabját formázza, így folyamatos kapcsolatot biztosít a targoncavezető és a jármű között, valamint biztonságos, egyszerű és hatékony működést tesz lehetővé.

Az emberi kéz mintájára

Az ember keze a számtalan mindennapi tevékenység során nélkülözhetetlen, ezért különösen vigyázni kell rá. A többfunkciós vezérlőkar fejlesztésekor elsődleges szempont volt a kéz tehermentesítése. A Linde a Fraunhofer IAO intézettel karöltve olyan ergonomikus modellt tervezett, amely minden ujjpercet és a tenyér minden részét mozogni engedi. Az ember-gép interfész egyedülálló formáját ezen tanulmány alapján a Porsche Design bevonásával fejlesztették ki, és maximális ergonómiára valamint egyszerű, gyors kezelésre optimalizálták.

Linde Anyagmozgatás többfunkciós vezérlőkarja az emelővillás targonca belső terében

Ergonómia

A többfunkciós Linde vezérlőkar formáját pontosan az emberi anatómiának megfelelően alakították ki. Így a targoncavezető keze természetes, ellazult tartásban fekszik a vezérlőkaron, amely szinte szerves kapcsolatot teremt a targoncavezető és a jármű között. A Linde különös jelentőséget tulajdonít annak, hogy bármilyen méretű kéz pontosan illeszkedjen az eszközhöz. Így az alacsonyabb targoncavezetők éppen olyan kényelmesen és fáradtság nélkül végezhetik munkájukat, mint a magasabb testalkatúak.

 • A botkormány, mint a kéz anatómiailag pontos ellendarabja
 • Nyugodt munkavégzés, kényelmes testtartás
 • Minden kézmérethez optimális

A targoncavezető keze a Linde Anyagmozgatás többfunkciós vezérlőkarján nyugszik

Termelékenység

A többfunkciós Linde vezérlőkarral az 1120 gyártási sorozathoz tartozó tolóoszlopos targoncák minden központi vezérlőfunkcióját egy kézzel lehet irányítani. Az előretolás, hátrahúzás, emelés és süllyesztés funkciók mind a négy irányban egész kézzel működtethetők. Ezzel az intuitív elrendezéssel a targoncavezető a figyelmét teljes egészében a mozgatandó tehernek szentelheti, így nagyobb rakodási sebességet tud elérni. Egyedülálló az oldalmozgató központozását és a villa vízszintes helyzetbe állítását végző beépített szerkezet. Mindkettőt két apró görgővel, a mutató- és középső ujj apró mozdulataival lehet szabályozni. Ez megkönnyíti a rakomány kezelését, mert be- és kirakodás előtt a villát központi helyzetbe lehet állítani. Így a kezelőnek a korrekciók végrehajtásához minden irányban maximális mozgatási lehetőség áll rendelkezésére. A többfunkciós vezérlőkar két különböző kivitelben kapható: a menetirány vezérlésével, vagy anélkül. Ezen kívül hűtőházakban akár -30°C-ig is használható.

 • Minden központi vezérlőfunkció egy egységben
 • Beépített, az oldalmozgató központozását és a villa vízszintes helyzetbe állítását végző szerkezet
 • Hűtőházakban történő alkalmazásra tervezték

A munkatárs a Linde Anyagmozgatás egyik járművére pakolja fel az árut

Biztonság

Hosszan tartó anyagmozgatás és villástargoncával történő munkavégzés esetén a kifáradás veszélye igen nagy. A Linde ezt ellensúlyozza a többfunkciós vezérlőkarral, amelynek ergonomikus kialakítása a targoncavezető kényelmét és tehermentesítését szolgálja. Ujjheggyel végzett vezérléssel, apró mozdulatokkal, erőkifejtés nélkül lehet a raklapokat mozgatni és egymásra rakni. Az alkar kényelmesen fekszik a kartámaszon, ami a nagy odafigyelést igénylő be- és kirakodási folyamatok során gondoskodik a szükséges nyugalomról. A vezérlés hozzájárul a pontos és biztonságos manőverezéshez, és segít elkerülni a baleseteket.

 • Az ergonomikus kialakítás biztosítja, hogy a kezelő a munkavégzés során ne fáradjon ki
 • Erőkifejtés nélküli vezérlés
 • Biztonságos munkavégzés a targoncavezető tehermentesítésével

A munkatárs a Linde Anyagmozgatás egyik járművében kezeli a többfunkciós vezérlőkart

Pontosság

A kartámasz segítségével a vezérlés csuklómozdulattal történik, és nem terheli feleslegesen az alkart. Így a nagyméretű raklapokat milliméter-pontossággal lehet könnyedén, nagy magasságokban mozgatni, mégpedig a vezérlőkar állandó szemmel tartása nélkül. A kezelési koncepció olyannyira intuitív, hogy a kezelő másodszori odapillantás nélkül is tudja, hogy keze a megfelelő helyzetben van.

 • Kartámasz a nyugodt, pontos mozdulatokért
 • Középpontban a rakomány milliméter-pontosságú precíziós mozgatása

A munkatárs a Linde Anyagmozgatás többfunkciós vezérlőkarra helyezi a kezét

Videó a Linde Anyagmozgatás többfunkciós vezérlőkarjáról

A többfunkciós Linde vezérlőkar előnyeinek áttekintése

Ergonómia

A többfunkciós Linde vezérlőkar formáját az emberi kéz formája ihlette, ezért kényelmes munkavégzést tesz lehetővé.

Termelékenység

Az egy vezérlőegységen belüli összes funkció intuitív elérése kiváló rakodási teljesítményt eredményez.

Biztonság

A kényelmes testtartásban végzett egyszerű, apró vezérlő kézmozdulatok elejét veszik a kifáradásnak és a baleseteknek.

Pontosság

A többfunkciós Linde vezérlőkar az ujjhegy legfinomabb vezérlő mozdulataira is reagál, és segít a milliméter-pontosságú be- és kirakodásban.

További jellemzők

A Linde Anyagmozgatás polcvédő érzékelője

Polcvédő érzékelő

Magasan lévő polcokra történő be- és kirakodás esetén a raklap és a targoncavezető közötti távolság több méter is lehet. Ha a targoncavezető az árura figyel, fennáll annak veszélye, hogy a targonca nekiütközik a polcnak. Az ilyen károk bekövetkeztét akadályozza meg a Linde polcvédő érzékelője (RPS), amely a tolóoszlopos targoncát automatikusan lefékezi. A vezetéstámogató rendszer 5 méter sugarú körben méri a polc távolságát és akár 5 km/óra sebességről is megállítja a targoncát. A RPS szűk terekben, nagy emelési magasságok esetén segíti a targoncavezetőt a rakodási manővereknél, és hozzájárul a biztonságos, hatékony vezetési stílushoz. Ezáltal megtakarítja a polcrendszerek védelmi rendszereinek és a megrongálódott elemek cseréjének költségeit. A Linde polcvédő érzékelőjét utólag, régebbi modellekre is fel lehet szerelni.

Zöld színben látható terület a Linde Anyagmozgatás targoncájának villáján

Zöld színű szakasz a villán

Annak érdekében, hogy a targoncavezető a villát pontosan a megfelelő magasságban tudja pozicionálni, a vezetéstámogató rendszer kiegészíthető a villát zölden megvilágító eszközzel. A zöld színben látható terület mindenekelőtt sötét folyosókon segíti a targoncavezetőt, hogy a villára optimális rálátása legyen. Ez az optikai segítség fokozza a biztonságot és nagymértékben hozzájárul a rakodási teljesítmény növeléséhez.

A Linde Vision Rendszer képernyője a felszerelt kamerák képeit mutatja

Linde Vision Rendszer

A legfelső polcsorokon lévő raklapokra sokszor nehéz a rálátás; ezért az R10 - R25 tolóoszlopos targoncák 1120 gyártási sorozatát kiegészítésként Linde Vision Rendszerrel szerelték fel. Ez a videórendszer a tolóoszlopon és a tetőn elhelyezett kamerák képeit továbbítja, így a targoncavezető a legfelső polcokon lévő raklapokat is jól szemmel tudja követni. Különösen jó rálátásról gondoskodik az egyedülálló módon a tolóoszlopon, a villa alatt elhelyezett kamera, amely által a villára és a raklapra is rá lehet tekinteni.