Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Egger Holzwerkstoffe Wismar

Első a biztonság
A Linde MH az Egger raktárában

A számok sokat mondanak: A Wiesmarban működő Egger cég 126 futballpályányi területen évente mintegy 1 millió köbméternyi fát dolgoz fel nagy és közepes tömörségű farostlemezzé, illetve irányított forgácselrendezésű faforgácslappá, valamint laminált padlókká. A logisztikában február óta a Linde Safety Pilot rendszerével felszerelt emelővillás targoncákat használnak.

A Linde elektromos targoncája munka közben az Eggernél

A Linde elektromos targoncája munka közben az Eggernél

Wismar, Mecklenburg–Elő-Pomeránia. Már ez első látvány is lenyűgöző itt, a történelmi hanzavárosban, Lübeck és Rostock között félúton. Kedélyesen sétálnak a turisták és a helyiek a világörökség részét képező óvárosban, és élvezik a történelmi piactér hangulatát, amelyet impozáns téglaberakásos és klasszikus oromtetejű házak vesznek körül. Nehéz elképzelni, hogy innen egy kőhajításnyira észak felé Európa egyik legnagyobb és legmodernebb fafeldolgozó központja található.

A Wismari-öbölben, közvetlenül a Keleti-tenger partján éjjel-nappal élénk nyüzsgés van. Ez leginkább annak a vállalatnak köszönhető, amely 1999-ben történő megtelepülését követően a régió legnagyobb munkaadójává fejlődött: az Egger Holzwerkstoffe Wismar GmbH und Co. KG-nak. A vállalat a nemzetközi Egger-csoport tagja. Az 1961-ben Fritz Egger által St. Johannban (Tirol) alapított akkori családi vállalkozás ma már a világviszonylatban vezető fafeldolgozók egyike, 17 telephellyel 7 európai országban – Franciaországtól Oroszországig, Nagy-Britanniától Törökországig.

De térjünk vissza a Keleti-tengerhez és az wismari Eggerhez: A fa útja a nyersanyagtól a késztermékig a legmodernebb gyártósorokon 8 óránál is kevesebb időt vesz igénybe – a kéreg lehántolásától és a feldarabolástól a faforgácsok 150 bar nyomással történő összepréselésén keresztül a méretre vágásig és csomagolásig.

A régióból a világba

„Számunkra a telephely kikötőhöz való közelsége ideális” – mondja Jan Menninghaus, a gyártás- és kiszállításlogisztika vezetője, miközben a nagy kiterjedésű területre vet egy pillantást. „90-nél is több országba szállítjuk termékeinket onnan. Ennek teljes anyaga fenntartható erdőgazdálkodásból származik, és nagy részét a régióban szerezzük be, legfeljebb 200 kilométeres sugarú körből” – teszi hozzá Menninghaus. A természetes nyersanyagot 85 teherautó szállítja, amelyek minden nap áthaladnak az Egger művek wismari kapuin.

Ezen túlmenően a faanyagszakértő a gyártáshoz szükséges forgácsot és fűrészport közvetlenül, vezetéken keresztül kapja saját, szomszédos fűrészüzemétől. „Szóval ez itt összességében egész sok fa” – viccelődik Menninghaus. „És mivel tulajdonképpen éjjel-nappal, három műszakos üzemben dolgozunk, száz százalékban megbízható logisztikára van szükségünk.” Ehhez 2016. februárja óta 5 új Linde targonca is jelentősen hozzájárul – közöttük 4 darab E 35 HL típusú elektromos targonca. „A járműveket a gyártás ellátásához és a hulladékok kezeléséhez, de a kiszállításoknál berakodáshoz is használjuk. Ez azt jelenti, hogy az emelővillás targoncák például késztermékekkel (például laminált padlókkal) megrakott raklapokat emelnek le a polcokról, és azokat a teherautók berakodási helyein rakja le. Onnantól a kötelék 5. targoncája – egy 5 tonna teherbírású, Linde H 50 típusú dízelüzemű targonca – végzi el a többi munkát, azaz a teherautók berakodását.”

Járművezető Linde targoncán az Eggernél

Meggyőzően biztonságos

A Linde járművek beszerzésénél az olyan tényezők, mint a megbízhatóság és rakodási teljesítmény mellett a targoncavezetők konkrét visszajelzése volt mérvadó. „Részletekbe menő teszteket végeztünk négy különböző gyártó járműveivel. A Linde számára kedvező ítélet azért is volt egyértelmű, mert munkatársaink ezekkel a targoncákkal tudtak a legjobban bánni.” Ezt Marco Bandow, az Egger magasraktári adminisztrátora csak megerősíteni tudja:

kiváló áttekintés, különlegesen kényelmes ülés és alig hallható üzemi zajok: így nagyon jól lehet dolgozni.

Az Egger logisztikai szakembereit még egy további szolgáltatás is megfogta: a Linde Safety Pilot. „Az asszisztensrendszer fel volt szerelve a tesztjárművekre, és egy pillanat alatt meggyőzött bennünket; meg is rendeltük az összes új Linde targoncához” – meséli Jan Menninghaus logisztikai vezető. „Végül is a farostlemezek és laminált padlók rakodása során már a legkisebb figyelmetlenség is kényes helyzeteket okozhat. És mivel például a nagy tömörségű farostlemezeket többféle vastagságban gyártjuk, az EUR-raklapok össztömege is erőteljesen ingadozik.” Eddig az Egger targoncavezetőknek a legrövidebb időn belül kellett a teher tömegét és tömegközéppontját meghatározniuk, és gyakran a megérzésükre hagyatkozva eldönteniük, hogy az emelővillás targonca mit képes még elszállítani és milyen magasra tudja azt emelni. „Ez gyakorlatilag egy háromismeretlenes egyenletnek felelt meg, és a számítást majdnem minden menetnél újra kellett végezni”, részletezi Menninghaus. „Ezért még akkor is mindig maradt valamennyi kockázat, ha az ember többéves tapasztalattal rendelkezett”, erősíti meg Marco Bandow járművezető.

Biztonságos többletérték

Mostantól ebben nyújt segítséget az Eggernél a Linde Safety Pilot. A rendszer a járművezetőknek a rakomány biztonságos szállításához szükséges valamennyi információt biztosítja. „Amint leveszek a polcról egy raklapot az emelővillás targoncámmal, hogy elvigyem a megadott rakodási helyre, már támaszkodhatok a Safety Pilot segítségére. Megmutatja nekem a dőlésszöget, a villán lévő tényleges tömeget, valamint a tényleges és lehetséges emelési magasságot” – számol be Marco Bandow mindennapi gyakorlatáról.

Hála a teherbírás-kijelzőnek, a nagy magasságokban elvégzendő be- és kitárolás sem jelent problémát.

Ha esetleg mégis kritikus helyzet alakulna ki, a Linde Safety Pilot a automatikusan leszabályozza a berendezést, tehát: a járművezető a rakományt már nem emelheti fel, hanem csak lesüllyesztheti, és csak lépésben haladhat. Ilyen módon a Linde megoldása nem csak a munkatársak biztonságát növeli, de ugyanilyen megbízhatóan védi a termékeket is sérülések ellen. Egyébként az, hogy az Eggernél Wismarban a munkabiztonság elsődleges fontosságú, nem csak műszaki szempontból mutatkozik meg: a vállalat többek között saját biztonsági megbízottakat foglalkoztat, akik a targoncavezetőket rendszeresen oktatásban részesítik.

Erőteljes partner

Biztos, ami biztos – ez az Eggernél a szolgáltatásokra is vonatkozik. „Ha valami probléma merül fel, szerződéses partnerünk, az FSN Fördertechnik szakértői azonnal rendelkezésre állnak” – mondja a gyártás- és kiszállításlogisztika vezetője.

A Linde elektromos targoncája az Egger raktárában

A Linde elektromos targoncája az Egger Holzwerksoffe raktárában

Ahhoz, hogy a logisztika még karbantartás vagy üzemzavar esetén se zökkenjen ki a megszokott kerékvágásból, az FSN még aznap technikust küld a wismari Egger-kirendeltséghez. „A Lindére vonatkozó döntésünkben ez a regionális közelség különösen fontos volt. Még jobban örülünk annak, hogy a Linde Safety Pilot megoldással egy további „biztonsági szakembert” hoztunk a vállalathoz” – fűzi hozzá mosolyogva Menninghaus.

Az Egger vállalatról

Az 1961-ben alapított Egger csoport napjainkban a faanyaggyártás területén világviszonylatban vezető vállalatok közé tartozik. A wismari telephelyen 1999. óta mintegy 800 alkalmazott gyárt nagy és közepes tömörségű farostlemezt, illetve irányított forgácselrendezésű faforgácslapot, valamint laminált padlót. A helyi targoncaflotta többek között 4 darab Linde E 35 HL típusú elektromos targoncából és 1 darab Linde H 50 típusú dízelüzemű targoncából áll.