Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

De hol a teteje? Munkavégzés a magasban.

2020. szept. 9.

Tolóoszlopos targoncák a magasraktárak világában.

Az egyre növekvő négyzetméteráraknak köszönhetően a raktárak egyre magasabbra törnek. A tolóoszlopos targoncák 50%-a ma már 8 méter fölött dolgozik, de nem ritkaság a 13 méteres polcmagasság sem. A szűk és magas terekhez kifejlesztett tolóoszlopos targonca a magasraktárak virtuóza: könnyen navigálható, fordulékony és speciális kijelző-, valamint segédrendszerek segítik a vezetőt a munka során.

A Linde Curve Assist vezetéstámogató rendszer például a kanyarban automatikusan kiigazítja a jármű sebességét. Az automatizált emelőmozgások végállás-csillapítás és menetsebesség-állítás bevetésével teszik a targonca működését láthatatlanul is biztonságosabbá. A legnagyobb innováció mégis a Dynamic Mast Control elnevezésű elektronikai rendszerhez kötődik. Abban a kritikus pillanatban, amikor a targonca egyszerre emel és fékez, komoly oszcilláló mozgások jöhetnek létre. Ilyenkor a vezetőnek nincs más választása, mint megvárni, amíg magától stabilizálódik a rakomány. Ez időt vesz igénybe: átlagosan 17 másodpercbe kerül egy ilyen mutatvány, ami a gyakori ismétlődés miatt hamar jelentős hatékonyság vesztéshez vezet. Ráadásul a vezető időleges kontrollvesztése - amellett, hogy balesetveszélyes - lényeges stresszfaktor is. A Dynamic Mast Control az oszloplengéseket célzott ellenmozgásokkal egyenlíti ki elektromos tolóhajtás segítségével.

Az elektronikus meghajtássokkal pontosabb és precízebben vezérelhető, mint a hidraulikus megoldások - és hatékonyabb az energiafelhasználása is indításkor.

- mondja Dr. Otto Lindenborn, a Linde Material Handling fejlesztő csapatából.

A kifinomult és összetett technológia ugyanakkor nem jelent megemelkedett szervizköltségeket, épp ellenkezőleg. A kevés karbantartást igénylő elektronikus megoldások és kopásálló alkatrészek 1000 órás szervizintervallumot tesznek lehetővé, amivel hosszú távú költségcsökkentés érhető el.

Rengeteg egyedi megoldás és kiegészítő segítségével pontosan azt a munkagépet kaphatjuk, amire szükségünk van: 14 méter magasságig és 2,5 tonnáig variálható terhelhetőség és megannyi rendszerkiegészítő áll tervezéskor a logisztikai szakemberek rendelkezésére. Létezik hűtőházakban alkalmazható megoldás, kültéri változat és 360 fokban kormányozható verzió is.

A tervezők arra is különösen ügyeltek, hogy az új Linde tolóoszlopos targoncák az extrém magasraktári szituációkból adódó kihívásoknak is megfeleljenek. Az emelőoszlop új kialakításával például kétszeresére sikerült növelni a belátható területet, aholz oszlopon pedig kamera is elhelyezhető az áttekinthetőbb kezelési helyzetekért. A páncélüveg panorámatető nemcsak a vizuális teret növeli, hanem a vezető biztonságát is, amelyre a Linde szakemberei dedikált figyelmet fordítanak, csakúgy, mint a vezető egészségét és fáradását befolyásoló tényezőkre. Különböző ergonómiai innovációk gondoskodnak arról, hogy a jármű kezelője a lehető legkisebb fizikai igénybevételnek legyen kitéve: a belépőt a lehető legalacsonyabbra helyezték, a karosszéria maximálisan védett a rezgésektől, a légrugós vezetőülés pedig automatikusan alkalmazkodik a vezető testtömegéhez. Ezekkel a megoldásokkal csökkenthető a fáradékonyság és ezzel együtt a balesetek száma is.

A kormánymű egyedi beállításaival további időt spórolhatunk meg, ami minden logisztikai rendszerben jól jön. A teljesítménymaximalizálás a tolóoszlopos targoncákkal és a magasraktári megoldásokkal olyan új szintre lépett, ahol a legapróbb mozdulatok is számítanak és a tökéletesre csiszolt rendszerek bámulatos termelékenységre képesek. A jövő megérkezett.