A Gusto AG munkatársa lítium-ion akkumulátort helyez a komissiózó targoncába.
Zökkenőmentes műszakváltás a friss árukért

Gusto AG

Esettanulmány: Lítium-ion akkumulátorok a nagykereskedelem számára

Számos pékség már reggel 6 órakor kínál frissen sült zsömléket. Ehhez a hozzávalókat gyakran még éjszaka kell szállítani. Erről gondoskodnak az olyan nagykereskedők, mint például a Gusto AG a München melletti Hohenpoldingból. Az e mögött álló logisztikai teljesítményről egy ideje a Linde lítium-ion akkumulátoros komissiózó targoncái gondoskodnak. A technológia számos előnyt ígér a hagyományos savas ólomakkumulátorokkal szemben. Eljött az idő közbenső mérleg készítésére.

Videó a Linde lítium-ion akkumulátoros komissiózó targoncáinak használatáról a Gusto AG-nál

A két műszakos üzem a géptől és kezelőjétől is teljes felkészültséget igényel. A magasraktárban és a hűtőraktárban is ezt a feladatot már évek óta a Linde anyagmozgató gépei látják el: 2 tolóoszlopos targonca, 7 komissiózó targonca és számos alacsony emelésű raklapszállító. Ennek során – mindenekelőtt csúcsidőkben, mélyhűtött áruk esetén jellemzően a nyári hónapokban – a műszakváltásoknál újra meg újra szűk keresztmetszetek fordulnak elő. Az intenzív rakodási munkák eredményeként a komissiózó targoncák savas ólomakkumulátorai estére lemerültek. Az akkumulátorok teljes feltöltéséhez – ami körülbelül 8 órát vesz igénybe – hiányzott az idő, így a raktárosoknak gyakran túl rövid töltésidő állt rendelkezésükre a munkaszünetekben, és röviddel műszakváltás előtt már az akkumulátorok lemerülésével kellett szembenézniük. Ez a hagyományos savas ólomakkumulátoroknak káros terhelést jelent, amely azok idő előtti elhasználódását okozza.

Járművezető komissiózó targoncával a Gusto AG-nál a raktárban
Lítium-ion dugaszcsatlakozó az N20 komissiózó targoncán

Dupla energiasűrűség

Annak ellenére, hogy a lítium-ion akkumulátorok kisméretű elektronikus eszközökben már évtizedek óta használatosak, a technológiát még csak néhány éve használják nehéz járművekben (például anyagmozgató gépekben). A Linde által alkalmazott akkumulátorok lítium-vas-foszfátot tartalmaznak, a teljesítménynövelés érdekében pedig nagyon kevés nikkel-kadmiumot. Az akkumulátorok dupla energiasűrűséggel rendelkeznek, azonos méret mellett tehát nagyobb teljesítményt nyújtanak, és a hagyományos akkumulátorokhoz képest élettartamuk is dupla hosszúságú. Ehhez társul a gyors feltöltés és a karbantartásmentes üzem. Ezek az előnyök a Gusto AG-nál – valamint általában minden több műszakos logisztikai üzemben – fontos szerepet játszanak az üzemi folyamatok biztonsága és hatékonysága tekintetében.

„Körülbelül egy-két óra elég, és az akkumulátorok újból fel vannak töltve.” – mondja Christian Barkschat, a Gusto AG járműparkvezetője. „Emellett a komissiózó targoncákat most már jó lelkiismerettel csatlakoztathatjuk töltésre az ebédszünetben. Korábban a köztes töltés miatt a kapacitás meglehetősen gyorsan alábbhagyott. Ha a járműveket ráadásul a hűtőházban kellett használni, nagyon gyorsan lecsökkent a teljesítmény”. Az új akkumulátor mintegy 2500 töltésciklust visel el problémamentesen. „Amit különösen értékelek, az az, hogy a munkatársaknak a lítium-ionos járműveknél már nem kell ioncserélt vízzel foglalatoskodniuk, ahogy az a savas ólomakkumulátorok feltöltése során szükséges volt. A múltban a feltöltésről igen gyakran megfeledkeztek. Ez a legrosszabb esetben tönkre is teszi az akkumulátorokat” – magyarázza Barkschat.

Járművezető komissiózó targoncával a Gusto AG-nál a hűtőházban

Előnyök – részletesen

A lítium-ion akkumulátorok azonban ezenkívül is rendelkeznek további előnyökkel. Így például lemeríthetők a teljes kapacitás 2%-ára is; míg a hagyományos akkumulátorok esetén az ajánlott érték 20%. Ennek köszönhetően a járművek kétség esetén az üzemi folyamat szempontjából ideális töltési időpont eléréséig jelentősen hosszabb ideig használhatók. Ezenkívül a környezeti hőmérséklet semmilyen figyelemre méltó hatással nincs a névleges kapacitásra, ez pedig ideális előfeltételeket teremt a hűtőházakban való használatra.

Az N20 komissiózó targonca lítium-ion akkumulátorának dugaszcsatlakozója

A lítium-ion akkumulátorokkal elégedetten

Max Utz nagyon elégedett a beszerzéssel: „A járművek beváltak a használat során. Mindenekelőtt számos – részben veszélyes – karbantartási munka megszűnt, és a különálló akkumulátortöltő helyiség is fölöslegessé vált. A nagyobb hatékonyság révén ráadásul áramköltségeket is megtakarítunk.”

Utz úr az áramot inkább – nem túl titkolt – szenvedélyéhez használja. A cég hohenpoldingi székhelyén saját kávépörkölőt üzemeltet, és vendéglátós szakembereknek kávéfőző tanfolyamokat szervez. Vállalatának sikerreceptje így szól: „A zökkenőmentes üzemhez a jó személyzet és a megfelelő technika mellett még egy igazán jó kávé is hozzátartozik.”