Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

A Linde Li-ion akkumulátoros járművei meggyőzően teljesítenek a LINHARDT vállalatnál

Rak & Roll
A Linde Material Handling K sorozatú kombinált járműve működés közben a LINHARDT vállalatnál

A LINHARDT csoport piacvezető csomagolásspecialista németországi központjában, Viechtachban nagy a forgalom a magasraktárban – ami a Linde technológiájának köszönhetően egy ideje hatékonyabb és érezhetően ergonomikusabb is.

A valódi „titkos bajnokokat” – ahogy a nevük is mutatja – nem lehet első pillantásra felismerni: nem hirdetik őket óriásplakátokon vagy főidőben sugárzott reklámokban, mégis hozzáteszik a magukét az olyan hétköznapi termékekhez, amelyek nélkül az életünket el sem tudjuk képzelni. Ezen termékek közül – vagyis pontosabban szólva a termékek csomagolása közül – számtalan a LINHARDT gyárából kerül ki: a műanyag tubusoktól kezdve a sprayflakonokon keresztül egészen a népszerű, E-betűs filctoll alumínium tokjáig.

A megbízhatóság és a teljesítmény alapkövetelmény – éppúgy, mint az ergonómia

A gyár magasraktárában kilenc állványsoron 16 méter magasságig tornyosulnak a készáruk, amelyeket két szűkfolyosós berendezés pakol be és ki megállás nélkül. „A két járművünknek naponta körülbelül 1000 raklapot kell megmozgatnia, mivel tetemes mennyiségű árut csomagolunk” – árulja el mosolyogva Volker Rankl, a LINHARDT logisztikai részlegének vezetője. A szorgalmas rakodópáros a telephelyen zajló teljes folyamatban nélkülözhetetlen. „Ha ezek a járművek leállnának, akkor maximum tíz órán át tudnánk folytatni még a gyártást, azután gyakorlatilag nem lenne több helyünk” – emeli ki a lényeget a logisztikus.

Az anyagmozgató gépek kiválasztásakor természetesen az abszolút megbízhatóság és a maximális teljesítmény a két döntő szempont. Ezek mellett a LINHARDT-nál az ergonómia is kiemelten fontos követelmény: „Három műszakban dolgozó munkatársaink hihetetlenül sokat mennek – márpedig ha a vezető kényelmetlenül érzi magát és nehezen halad a munkával, akkor még a legerősebb gép se ér semmit.”

A jelmondat így hangzik: A Li-ion jön, a savas ólomakkumulátor megy

Apropó nehézség: a LINHARDT eddig savas ólomakkumulátoros berendezéseket alkalmazott a szűkfolyosós raktárban, amik, írd és mondd, 2,3 tonnát nyomtak. „Naponta kétszer-háromszor kellett cserélni azt a kolosszust – az aztán megterhelő munka” – emlékszik vissza a raktáros, Michael Eiser. „Ettől szerettük volna megkímélni a munkatársainkat a jövőben, azonkívül a csere

sok értékes munkaórát is elvett” – fűzi hozzá Volker Rankl. Ezért a vezetők 2020 júliusában elkezdtek új megoldások után kutatni. Végül két LindeK sorozatú járműmellett döntöttek, és 2020. decemberétől ezekre váltották le a másik gyártó eddig használt járműveit. A „súlyponti” kérdés és egyben a legfontosabb újítás: a savas ólomakkumulátor lecserélése a Linde legmodernebb Li-ion technológiájára.

Volker Rankl, a LINHARDT vállalat logisztikai vezetője
„A Linde új K sorozatú berendezését könnyen hálózatba tudtuk kapcsolni a raktárkezelő rendszerünkkel.”

Volker Rankl, a LINHARDT vállalat logisztikai vezetője

Kiemelkedő hatékonyság

Nem volt szükség többé (idő- és) munkaigényes akkumulátorcserére vagy karbantartási műveletekre, nem volt szükség többé csereállomásra, egyszerűbbé vált a köztes töltés és körülbelül 30%-kal nőtt az energiahatékonyság: a LINHARDT munkatársait azonnal meggyőzte a Linde nagy teljesítményűenergiarendszere. „Három műszakot problémamentesen végig tudunk dolgozni a targoncákkal, mert a köztes töltéseket meg tudjuk oldani akkor, amikor a reggeli és az éjszakai műszakban a teherautókat rakodják. Hétvégén pedig van idő a teljes feltöltésre.” – tudjuk meg Michael Eiser targoncavezetőtől. A piros Li-ion berendezések mellé tehát gyakorlati alkalmazhatóság szempontjából jókora zöld pipa került – elfogadva!

Intelligens integráció

A logisztikai részlegen Volker Rankl munkatársait főként az nyűgözte le, hogy mennyire könnyen ment a járművek integrálása. A Linde járműveire történt váltás ellenére minden meglévő logisztikai folyamatot megtarthattak, a berendezéseket pedig könnyedén össze tudták kapcsolni a meglévő raktárkezelő rendszerrel. Az sem jelentett gondot, hogy a LINHARDT-nál három különböző méretű raklapot használnak. „A Linde járműveire való váltás során a rendszerünket nem kellett módosítani és testre szabásra sem volt szükség, minden úgy ment, mint a karikacsapás” – meséli örömmel a logisztikai vezető, Volker Rankl.

Kiváló végeredmény

„Összességében elmondhatjuk, hogy érdemes volt belevágnunk ebbe a projektbe.” – mondja elégedetten Rankl. A csomagolásspecialistának pedig máris új tervei vannak – a LINHARDT újabb célja az, hogy berendezéseinek összhatékonyságát középtávon 70%-ra növelje. Ennek előfeltételét aligha teremthették volna meg jobban, mint a két új és erős „rakodómester” beszerzésével...

A LINHARDT csomagolásspecialista magasraktára

LINHARDT csoport

A LINHARDT csoport csomagolóanyagok gyártására specializálódott vállalat, amelynek székhelye a németországi Viechtachban található. Ezen a székhelyen, továbbá két másik németországi és egy nemzetközi telephelyen számtalan csomagolási megoldást készít alumíniumból és műanyagból az egészség- és szépségipar, valamint a lakberendezési ipar számára. Az 1943-ban alapított, nagy múltra visszatekintő vállalat a logisztika területén hosszú ideje mindegyik telephelyén a Linde berendezéseit alkalmazza; a viechtachi székhelyen tizenegy különböző anyagmozgató gép dolgozik, amelyek között vannakalacsony emelésű raklapszállítókéselektromos raklapemelők,valamintellensúlyos targoncákésszűkfolyosós berendezések.