Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Az X35 használat közben az Ensingernél

Kiállja a próbát
A Linde Material Handing X35 elektromos targoncája italos rekeszeket szállít az Ensinger vállalat raktárában

Két világ legjava – a természet legjaváért: leginkább így lehetne jellemezni az új Linde X35 targoncának a minőségi ásványvizeket forgalmazó Ensinger Mineral-Heilquellen vállalatnál végzett tesztüzemét. Az új teljesítményosztályt képviselő elektromos targonca nemcsak fenntarthatóságával, hanem kimagasló teljesítményével is meggyőzte a nagy múltú ásványvíz-kitermelő cég felelős döntéshozóit.

A természetes erőforrások maximálisan hatékony kihasználása: amit napjainkban szinte minden iparágban egyetértés övez, annak a Stuttgart melletti ensingeni (Németország) üzemben már páratlanul régi hagyománya van. Az Ensinger Mineral-Heilquellen GmbH már több mint fél évszázada a világ talán legjelentősebb alapanyagát, a közeli natúrpark összesen nyolc fúrt kútjából származó ásványokban gazdag forrásvizét dolgozza itt fel. De nemcsak a forrásvíz áll közel a vállalathoz, hanem a természet tisztelete is, ami Ensingenben hagyományosan kiemelt fontossággal bír: szerteágazó természetvédelmi projekteket támogatnak, napenergiával termelik az áramot, és még Baden-Württemberg tartomány környezetvédelmi díját is elnyerték. Mindeközben a cégvezetők legnagyobb büszkeségére az ásványvízkitermelő középvállalat az abszolút működési kibocsátás tekintetében (Scope 1. és Scope 2.) klímasemlegesen működik.

Az Ensinger működésének egyik legfontosabb ismérve a fenntarthatóság. Targoncáink elektromossá alakítása tehát nagyon jól illeszkedik ehhez az igényhez.

A családi vállalkozás így gyártási tevékenységével nem növeli a légkörbe jutó károsító üvegházhatású gázok mennyiségét. Ez több mint dicséretre méltó teljesítmény, különösen a rendkívül nagy gyártási volument tekintve: az ensingeni rakodócsarnokot több mint 600 000 liter ásványvíz, gyümölcs-, fitness- és egyéb ital hagyja el – naponta! Nyáron mindez hetente akár 3,8 millió litert is kitehet. Nyilvánvaló, hogy ez csak csúcsteljesítményű logisztikai háttérrel kezelhető. Ezt Frank Lehmann, az Ensinger ügyvezető igazgatója is alátámasztja: „Nagyon fontosak számunkra az erős ellensúlyos targoncák”. „Épp ezért nagyon örülünk az új Linde X35 kibocsátásmentes elektromos targoncának, ami a belsőégésű motoros targoncákkal azonos szintű kimagasló teljesítményt nyújt.”

A Linde X35 elektromos targoncája az Ensinger italos rekeszeit rakodja fel egy teherautóra

Igazi logisztikai kihívások!

Az elektromos targoncák és az italgyártás: amit egyesek megszokásból még mindig kritikus szemmel néznek, az az Ensingernél már régóta bevált gyakorlat. Az ásványvízkitermelő cég logisztikai flottájának összesen 22 Linde targoncájából már tizenkettő savas ólomakkumulátorral vagy lítiumion-akkumulátorral működik. És mivel a fenntarthatóság itt a mindennapi realitás része, nemsokára még több ilyen targoncájuk lesz – amennyiben a teljesítményük megfelelő. Éppen itt lép be az új Linde X35, amit a vállalat egy próbaüzem keretein belül még a piaci bevezetés előtt kipróbálhatott. Manfred Rivoir logisztikai vezető kifejtette, mik az Ensinger követelményei: „A targoncák nálunk kemény igénybevételnek vannak kitéve: ha egy teherautó megérkezik a rakodóközpontba, lerakodjuk az üres göngyöleget és már tesszük is fel a rakományt – ennek nagyon gyorsan kell történnie.”

„A targoncákat ezért három raklap szállítására alkalmas raklapfogókkal szereljük fel; így a villákra – attól függően, hogy üvegekről vagy PET-palackokról van szó – akár 2400 kg össztömeg is nehezedhet.” A göngyölegszállító szalagnál sincs megállás – főként a meleg nyári hónapokban, amikor az ügyfelek több ásványvizet és üdítőitalt rendelnek. Az anyagmozgató gépek látják el többek között a PET- és az üvegpalackokhoz kialakított két adagolóállomást is, ahol a vállalat az utóbbi években nagy keresletnövekedést tapasztalt. Mind a rakodócsarnok, mind a göngyölegszállítás kétműszakos munkarendben működik, ami nagy igénybevételt jelent. Vajon kiállja a próbát az új Linde X35 az Ensingernél a gáz-üzemű belsőégésű motoros vetélytársaival szemben?

Jól veszi az akadályokat és tisztán működik

Vagyis röviden: igen. „Ez a targonca abszolút zseniális!” – foglalja össze Manfred Rivoir, a logisztika szakértője. „Egyértelműen észrevehető a fejlődésbeli ugrás: a targonca rendkívül fordulékony, szuperhatékony, kiemelkedően gyors és a nálunk megszokott szoros ütemezést is jól bírja.” Az Ensinger logisztikusainak különösen az óriási nyomaték tetszik, ami többek között az új fejlesztésű szinkron reluktancia motornak köszönhető. Davide Maggio targoncavezető lelkesen meséli: „Az X35 segítségével egyértelműen gyorsabban megy a teherautóról le- és felrakodás. Nagyon megvan benne az erő, ugyanakkor elképesztően halk és sima a járása.” Az X35 részegységeit a jól bevált, nagy teljesítményű Linde Li-ion akkumulátor látja el energiával. Mégpedig olyan hatékonyan, hogy a targonca két műszakot is gond nélkül végigdolgozik. Műszakonként elegendő egy rövid töltés a szünetekben – és máris mehet tovább.

Egy munkavállaló tölti a Linde X35 elektromos targoncáját
A Linde X35 elektromos targoncája italos rekeszeket szállít az Ensinger vállalat raktárában
A Linde X35 elektromos targoncája italos rekeszeket szállít az Ensinger vállalat raktárában
Egy munkavállaló tölti a Linde X35 elektromos targoncáját
A Linde X35 elektromos targoncája italos rekeszeket szállít az Ensinger vállalat raktárában
A Linde X35 elektromos targoncája italos rekeszeket szállít az Ensinger vállalat raktárában

„Őszintén szólva kicsit egymásnak feszültek a kollégák a targonca miatt, mert mindegyikük egyszerre akarta vezetni.” – árulta el a logisztikai terület vezetője, Manfred Rivoir. A rakodócsarnokban és a göngyölegszállításnál is használtuk az X35 targoncát – és senki nem akarta visszaadni.” Nem csak kiemelkedő teljesítménye és nagyon nagy nyomatéka miatt volt ilyen kedvelt. A Linde újdonsága a kilátás és az ergonómia tekintetében is sokat nyújt. Enes Sulic targoncavezető a következőket tapasztalta: „Kívülről nem tűnik olyan óriásinak a targonca, de amikor az ember beül, az tényleg nagyon jó érzés. Mindent be lehet látni, nagyon jó vele tolatni, és olyan gyors, mint egy rakéta.” Manfred Rivoir, a logisztikai terület vezetője így összegez: „Régebben én is sokféle targoncát vezettem, ezért úgy gondoltam, már nem tudnak nekem újat mutatni. De egyszerűen megdöbbentő volt, mekkora az X35 teljesítménye, és emellett mégis mennyire energiatakarékos.”

A Linde X35 elektromos targoncája italos rekeszeket rakodik az Ensinger vállalat raktárában

Ensinger Mineral-Heilquellen GmbH

Az 1952-ben alapított, és azóta is családi vállalkozásként működő Ensinger Mineral-Heilquellen GmbH mára piacvezetővé vált a baden-württembergi ásványvízkitermelő vállalatok között. A nagy múltú üzem kb. 170 munkavállalót foglalkoztat, és a németországi Vaihingen/Enz járási székhely Ensingen városrészén található székhelyén évente mintegy 120 millió liter prémium minőségű italt palackoz. A klímasemlegesen termelő vállalatot Baden-Württemberg tartomány a fenntarthatóság iránti széles körű elkötelezettsége miatt környezetvédelmi díjjal tüntette ki, a cég maga saját környezetvédelmi díjával pedig célzottan támogatja a térségbeli ökogazdálkodást.