Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

A targonca akkumulátor megfelelő kezelése

2021. febr. 17.

Az akkumulátor az elektromos targoncák egyik legdrágább és legfontosabb alkatrésze, ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni hosszú élettartamának biztosítására. A megfelelő körülmények között való tárolás, a megfelelő kezelés és a töltés megsokszorozhatja a targonca akkumulátorának élettartamát.

A tárolást illetően, a legtöbb akkumulátornál fontos a helyiség hőmérséklete, ahol huzamosabb ideig tároljuk. Fontos, hogy sem túl hideg (nulla Celsius fok alatt) sem túl meleg hőmérséklet nem tesz jót az akkumulátoroknak.

Az akkumulátorok rendszeres tisztítása is rendkívül nagy jelentőséggel bír, mivel egy rendszeresen tisztított akkumulátornál nagyobb a valószínűsége annak, hogy elkerüljük a korróziót, az ebből adódó baleseteket, meghibásodásokat, a kúszóáram okozta problémákat és ezáltal az anyagi károkat is.

Az akkumulátorok megfelelő kezelése is kulcstényezőnek számít: ha nem megfelelően kezelik, meghibásodhat az akkumulátor és a munkagép is. Fontos figyelmet szentelni a ki- és behelyezésre, valamint a töltőállomások karbantartására is.

A Linde Anyagmozgatás kétféle akkumulátort ajánl: a savas ólomakkumulátort és a lítiumion akkumulátort. Mindegyiknek más-más előnyei vannak abból a szempontból, hogy milyen munkavégzésre szeretnénk használni.

A savas ólomakkumulátor inkább könnyű vagy közepesen nehéz alkalmazások esetében ideális választás. Azoknak a kiskereskedőknek ajánlott, akiknél a targoncák csupán napi pár órára vannak bekapcsolva, ki- és berakodáshoz. Karbantartásuk kedvezőbb, mint egy belsőégésű motorral rendelkező targoncáé. Az akkumulátor karbantartásának mikéntje elolvasható az akkumulátor kezelési útmutatóban.

A lítiumionos akkumulátor olyan vállalkozásoknak lehet tökéletes választás, ahol a targoncák használata szinte egész nap nélkülözhetetlen, és a munkafolyamatok között csak kisebb szünetek vannak. Az akkumulátorok töltése ugyanis elvégezhető ezekben a munkaközi szünetekben, mivel nincs szükség sem akkumulátortérre, sem külön szellőztetési tervre vagy beruházásra. Emellett fontos, hogy rendkívüli módon javul általa az energiafelhasználás hatékonysága és üzemeltetése teljes mértékben mentes a károsanyag-kibocsátástól.

Az akkumulátorok élettartama meghosszabbítható ugyan az elővigyázatos használattal, tárolással és tisztítással, de egy idő után elkerülhetetlen az akkumulátor-csere. Ebben az esetben a Linde Anyagmozgatás többféle akkumulátorral szolgál. A gépek felhasználásától függően, figyelembe véve a használati intenzitást és időtartamot, sokféle akkumulátorkapacitás választható.