Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Az X20 – X35 elektromos targoncák

Két világ legjava
A Linde Material Handling X35 elektromos targoncája működés közben

Az emelővillás targoncák munkáját olyan extrém munkakörülmények nehezítik, mint a rakomány folyamatos emelése és süllyesztése, az egyenetlen talajon történő szállítás, vagy a por- és hőmérsékletingadozás. Ilyen körülmények között robusztus felépítésüknek és teljesítőképességüknek köszönhetően eddig csak a belsőégésű motoros targoncák jöhettek szóba, mivel az elektromos targoncák teljesítménye korlátozott volt. A Linde új X20 – X35 típusú elektromos targoncáival véget vet ennek a korlátozásnak, és első ízben teszi lehetővé az elektromos targoncák alkalmazását olyan helyeken, ahol a belsőégésű motoros targoncák nélkül eddig elképzelhetetlen volt a munka.

A Linde X35 elektromos targoncája működés közben
A Linde X35 elektromos targoncája
A Linde X35 elektromos targoncája működés közben egy italraktárban
A Linde X35 elektromos targoncája kültéri alkalmazás közben
A Linde X35 elektromos targoncája működés közben
A Linde X35 elektromos targoncája
A Linde X35 elektromos targoncája működés közben egy italraktárban
A Linde X35 elektromos targoncája kültéri alkalmazás közben

Az új elektromos targoncák az ellensúlyos Linde targoncák új generációjának közös platformjára épülnek, és két világ legjavát egyesítik: a Linde elektromos targoncáinak dinamizmusát, rugalmasságát és kibocsátásmentességét az eddig csak a hidrosztatikus hajtással szerelt belsőégésű motoros targoncákra jellemző robusztus felépítéssel, teljesítménymutatókkal és erőkifejtéssel. Ennek a teljesítőképességnek a kulcsa az új motorgeneráció, valamint az alapoktól újrafejlesztett járműkoncepció.

A Linde X20 – X35 típusú elektromos targoncái egyetlen hajtástípustól független platformhoz tartoznak

Minden ügyfélkövetelménynek megfelelő targonca

Az X20 – X35 elektromos targoncákat egyetlen hajtástípustól független platformra terveztük és építettük. A Linde a közös konstrukciós alappal új korszakot nyit, amelyben a teljesítmény és a robusztus felépítés már nem függ a hajtástechnológiától. A beltéri használatra kiválóan alkalmas E20 – E35 elektromos targoncák, valamint a H20 – H35 dízel- és gázüzemű targoncák szintén ezen a platformon alapuló modellek.

Tudjon meg többet az ellensúlyos targoncákhoz kifejlesztett új platformról.

Teljesítőképességben a világ legerősebb elektromos targoncája

A Linde X20 – X35 típusú elektromos targoncái még extrém körülmények között is ugyanolyan teljesítményt nyújtanak és ugyanolyan robusztusak, mint belsőégésű motoros hajtással rendelkező társaik. Ez az új sorozat még a nehéz rakományokkal, nagy távolságokkal és meredek rámpákkal is könnyedén megküzd. Ennek kulcsa a hajtóegység lelke: a Szinkron Reluktancia motorok (SRM+) egyedülálló teljesítményjellemzőkkel ruházzák fel az elektromos targoncákat, amelyet az állandó mágnesek még tovább erősítenek. Az X-modellek környezetbarát, kellemesen halk alternatívái a belsőégésű motoros targoncáknak, hiszen a modern elektromotorok alkalmazásával elmarad a belsőégésű motoros targoncáknál megszokott rezgés, zaj és kipufogógáz.

A futómű és az alváz is úgy van kialakítva, hogy a legnagyobb igénybevételt is bírja, így a targonca egyenetlen talajon is használható. Ezt pedig a nagy tengelytáv, a nagy méretű gumiabroncsok és az elasztomer gyűrűscsapággyal rezgésmentessé tett hajtótengely teszik lehetővé. Ugyanakkor a por és a szennyeződés sem árthat a járműveknek. Kívülről az összes részegység hermetikusan le van zárva, és magasnyomású tisztítóberendezéssel tisztítható.

A Linde X20 – X35 típusú elektromos targoncáinak modern hajtáskoncepciója

Hajtáskoncepció

Korszerű vízhűtő gondoskodik róla, hogy a hajtótengelyre szerelt valamennyi teljesítményelem a számára megfelelő hőmérséklettartományban működjön. Ez biztosítja, hogy a névleges teljesítmény többműszakos munkarendben, extrém körülmények között is a felhasználó rendelkezésére álljon.

A Linde X20 – X35 típusú elektromos targoncáinak Szinkron Reluktancia motorja

Szinkron Reluktancia motorok

Az X20 – X35 targoncák nagy teljesítményű Szinkron Reluktancia motorjait az alapoktól fejlesztettük újra. Emellett állandó mágnesekkel vannak felszerelve, amelyek tovább növelik a hatásfokot és az energiahatékonyságot, a járműveket pedig a legnagyobb teljesítményű emelővillás targoncákká teszik.

A Linde lítiumionos rendszere

Flexibilis energiaellátás

A Linde lítiumionos rendszereit többfokozatú biztonsági koncepció jellemzi, ami a targoncák használatát jelentős igénybevétellel együtt járó, nagy mechanikai terhelést és extrém hőmérsékletingadozást jelentő környezetben is lehetővé teszi. További előnyei a savas ólomakkumulátorokénál jelentősen nagyobb energiahatékonyság, valamint a rövidebb töltési ciklusnak és a köztes töltési lehetőségnek köszönhető hosszabb rendelkezésre állás.

A Linde által kínált Load-Balancing az energiagazdálkodásban nyújt segítséget.

Load-Balancing

A Linde a Load-Balancing funkcióval az elektromos hajtású járműflottákat használó ügyfeleket támogatja lokális energiainfrastruktúrájuk kezelésében. Cél a költséges áramcsúcsok elkerülése (Peak Power Management), valamint a rendelkezésre álló töltőteljesítmény mind statikus, mind dinamikus korlátozása. Ehhez különböző töltési stratégiákat fejlesztünk ki, és az ügyfél ezek közül választja ki a számára legmegfelelőbbet.

Érezhetően nagy teljesítményű

A kezelők már a pedál első lenyomásakor megtapasztalják az új X20 – X35 teljesítménydimenzióit: azonnal érezhető az eddig csak a belsőégésű motoros targoncákra jellemző gyorsulás. Az elektromos targonca azonban halkan és kibocsátásmentesen halad. Ez a teljesen zajtalan dinamika jelentősen hozzájárul a teljesen új vezetési élményhez – éppúgy, mint a sok ergonómiai újítás.

Tágas vezetőfülke a Linde X20 – X35 elektromos targoncájában

Targoncavezetői munkahely

A tágas és világos vezetőfülkében sokkal több a hely, a kezelő így a teljes műszak alatt fizikailag komfortosan érezheti magát és nem fárad el a munkavégzés során. A fizikai igénybevétel lehető legjelentősebb mértékű csökkentése érdekében a fontos kezelőelemek közvetlenül a targoncavezető közelében vannak elhelyezve.

Kényelmes fülke a Linde X20 – X35 targoncához

Optimális látási viszonyok

A karcsú emelőoszlop-kialakításnak, a keskeny A-oszlopoknak és az alacsony homloklemeznek köszönhetően a targoncavezető kényelmes üléspozícióban, optimálisan rálát a rakományra és a targonca környezetére.

A Linde X30 targoncájának kartámasza

Kartámasz

A kartámasz több változatban is kapható, így kiválasztható az a típus, amivel a kezelő kényelmesen ülve, erőfeszítés nélkül eléri az összes járműfunkciót. Számos kezelőelem, így pl. a Linde Load Control is közvetlenül be van építve a kartámaszba, hogy a targoncavezetőnek a lehető legkevesebbet kelljen mozognia.

A Linde kényelmes üléskínálata

Ülésváltozatok

Sokféle ülésváltozat nyújt fokozott kényelmet és aktív védelmet a tartáshibák kialakulásával szemben – légrugózással, deréktámasszal, továbbá ülésfűtéssel, valamint aktív ülésszellőztetéssel a kültéri használathoz, legyen bármilyen az idő.

7”-os kijelző jeleníti meg a rakománnyal kapcsolatos információkat és a kamera képét.

Kijelző

Az alapfelszereltség részét képező 3,5”-os kijelző minden alapvető információt megjelenít a targoncavezető számára, így pl. a megtehető távolságot, a figyelmeztetőfényeket és az üzemórákat. Opcionálisan 7”-os kijelző is rendelhető, amelyen megjelennek a Linde Safety Pilot rendszer információi, vagy a kamerarendszer felvételei is.

Az X20 – X35 beltere a klímaberendezéssel

Klímaberendezés*

A nagy teljesítményű fűtéssel és klímaberendezéssel felszerelt vezetőfülke különösen kültéri használat esetén lehet meghatározó a targoncavezető komfortérzete és termelékenysége szempontjából. Az X20 – X35 típusú elektromos targoncák opcionális vezetőfülkéje nyolcfúvókás szellőzőrendszerrel van felszerelve (három fúvóka a targoncavezetőre irányul, kettő a lábtérre, három pedig szélvédőt páramentesítő fúvóka), ami hőség és hideg esetén gondoskodik a kellemes munkakörnyezetről.

* fluorozott szénhidrogéneket tartalmaz

A kormányzott tengely, a meghajtóegység és az emelőoszlop mechanikus szétválasztása a Linde X20 – X35 típusú elektromos targoncáinál

A kormányzott tengely, a meghajtóegység és az emelőoszlop mechanikus elválasztása

Mivel a targoncavezetői munkahely teljesen el van választva a meghajtóegységtől, a kormányzott tengelytől és az emelőoszloptól, a talaj egyenetlenségeiből eredő lökések és rezgések sokkal kisebb mértékben adódnak át a targoncavezetőre, ami csökkenti a fizikai igénybevételt és gondoskodik a fáradtságmentes munkavégzésről. Egy elasztomer gyűrűscsapágy ezenfelül elválasztja a keretet és az alvázat a hajtótengelytől, ami egyenetlen talajon optimális védelmet jelent a targoncavezető számára.

Az emelőoszlop végállásainak elektronikus csillapítása a Linde X20 – X35 elektromos targoncájában

Elektronikus csillapítás az emelőoszlop végállásaiban

Az emelőoszlop-végállások elektronikus csillapításának köszönhetően az ütések és rezgések nem adódnak át a targoncavezetőre. Ez az emelőoszlop alkatrészeinek kopását is csökkenti.

A legapróbb részletekig kidolgozott biztonság

Az új X20 – X35 típusú elektromos targoncák járműosztályukban a legbiztonságosabbnak számítanak. Mindezt számos passzív összetevő és aktív biztonsági opció teszi lehetővé. A targonca alacsony súlypontja, a magasra helyezett kormányzott tengely és billentő munkahenger gondoskodnak kanyarokban a felbillenés elleni védelemről, valamint a biztonságos rakománykezelésről nagy magasságokban is. Az alapfelszereltség részét képező Linde Curve Assist rendszer pedig a kormányelfordulásnak megfelelően csökkenti a sebességet. Szintén az alapfelszereltségek közé tartozik a Linde Load Assist, amely az emelést és a döntést korlátozza, ha a villakocsi a rakománykezelés során a magassági határérték közelében mozog. A targoncavezető az alacsony, nagy felületű és csúszásmentes fellépőnek köszönhetően sérülésveszély nélkül szállhat fel és le. Az automata rögzítőfék megakadályozza a targonca véletlen elgurulását.

Az egyik fő biztonsági jellemző a rakományra és a targonca környezetére való kitűnő rálátás, amely minimalizálja a személyekkel és egyéb járművekkel kapcsolatos baleseteket. A lítiumionos rendszereket is többfokozatú biztonsági koncepció jellemzi, ami a targoncák használatát jelentős igénybevétellel együtt járó, nagy mechanikai terhelést és extrém hőmérsékletingadozást jelentő környezetben is lehetővé teszi. Az akkumulátorok és a teljesítménymodulok IP69X szabvány szerinti nedvesség elleni tömítéssel vannak ellátva. A terhelhetőséget továbbá speciális töréstesztek igazolták.

Az X20 – X35 targoncák termékoldalán még több információ található.

Előprogramozott hálózatba kapcsolás

A Linde connect flottakezelési rendszere

Az új X20 – X35 elektromos targoncák az átfogó érzékelőrendszernek és adatátvitelnek köszönhetően már gyárilag teljes mértékben hálózatba kapcsolhatók, és közvetlenül integrálhatók az ügyfelek IT-infrastruktúrájába, a fölérendelt flottakezelő rendszerekbe – pl. a Linde connect rendszerbe – és a digitális folyamatokba. A targonca használatának előrelátó tervezése, a megelőző karbantartás vagy a távdiagnosztika érdekében számos érzékelő rögzíti a járműadatokat. Az adatátvitel biztonságos vezeték nélküli kapcsolaton keresztül történik, ami lehetővé teszi a frissítések és új funkciók feltöltését is. Ezeknek a lehetőségeknek köszönhetően hosszabb ideig biztosítható a targoncák rendelkezésre állása. Az ügyfelek a töltési állapottal és a töltési infrastruktúra kapacitásával kapcsolatos adatok alapján optimálisan megtervezhetik a targoncák használatát.

A Linde X35 elektromos targoncája kültéri alkalmazás közben

Minden hálózatban otthonosan mozog

A konnektivitás az alapfelszereltség részét képező az adatátviteli egység révén valósul meg, ami a targonca vezérlésével CAN-bus rendszeren keresztül van összekapcsolva, és WLAN, Bluetooth vagy 4G segítségével továbbítja a járműadatokat a saját szerverre vagy a felhőbe. Mindeközben a legmagasabb fokú adatvédelmi előírások betartása is garantált. A targoncák szoftverrendszerekhez csatlakoztatása révén az üzemeltető a mutatók, jelentések és információs táblák alapján hatékonyabban használhatja a járműveit, növelheti a rendelkezésre állásukat, optimalizálhatja a karbantartási tervet, elkerülheti a javításokat és biztonságosabbá teheti a targoncák használatát.

Minden része könnyen karbantartható

Az X20 – X35 típusú emelővillás targoncák minden részegysége és komponense csekély mértékű kopásra van optimalizálva, így a teljes használati időtartam során a hasonló targoncákhoz viszonyítva jelentősen kisebb a karbantartási ráfordítás. A legmagasabb szintű rendelkezésre állást a könnyű karbantarthatóság garantálja. A karbantartást igénylő alkatrészek jól hozzáférhetők és könnyen cserélhetők. A fontos részegységek, pl. az emelőoszlop gyorsan kiszerelhetők és kicserélhetők. A targoncavezető a képernyőn megjelenő egyszerű szöveges üzenetek segítségével saját maga is elvégezheti az egyszerű karbantartási műveleteket, ami kevesebb szervizfeladatot és alacsonyabb szervizköltségeket eredményez.

A Linde Truck Health Management folyamatosan felügyeli a targonca alapvető paramétereit és az ügyfél igénye közvetlenül a szerviz munkatársát tájékoztatja, ha valamelyik targoncán mért fontos érték kritikus szintet ér el. Ez lehetővé teszi, hogy a járművek rendelkezésre állását javító és biztosító megelőző intézkedések megtörténjenek, ami pedig garantálja a magas szintű karbantartást. Emellett a szükséges szervizmunkálatok kellő időben megtervezhetők és előkészíthetők, ezáltal pedig csökken a szerviztechnikusok bevetésének száma és költsége.

A Linde könnyen karbantartható X35 elektromos targoncája
A karbantartások a Linde szoftverrendszereinek segítségével könnyebben tervezhetők.
A Linde X35 elektromos targoncájának lítiumion-akkumulátora
A Linde könnyen karbantartható X35 elektromos targoncája
A karbantartások a Linde szoftverrendszereinek segítségével könnyebben tervezhetők.
A Linde X35 elektromos targoncájának lítiumion-akkumulátora

Fenntarthatóság teljesítménycsökkenés nélkül

Az X20 – X35 típusú ellensúlyos targoncákkal a felhasználók fenntartható logisztikai megoldásokat alkalmazhatnak anélkül, hogy teljesítmény tekintetében kompromisszumokat kellene kötniük. Az X-targoncák az elsők, amelyek az elektromos hajtású targoncák összes környezeti előnyét a belsőégésű motoros targoncák teljesítményszintjén nyújtják. Ezek a modellek teljesen kipufogógáz-mentesen működnek, a zajkibocsátásuk pedig minimális. Fenntartható módon előállított primer energia alkalmazásával a targoncák teljesen CO2-kibocsátásmentesen üzemeltethetők. Ezáltal csökkentik az energiaköltségeket, és egy átfogó fenntarthatósági stratégia részeként a CO2-lábnyomot is. Az elektromos targoncák hosszú távon is hozzájárulnak a fenntartható erőforrások használatához: A lítiumion-akkumulátoros rendszerek a targoncákban történt felhasználásuk után statikus energiatárolókként tovább használhatók és professzionálisan újrahasznosíthatók, így az alapanyagok visszanyerhetők.

Egyetlen platform – a tökéletes választás bármilyen használatra

Nagy teljesítményű beltéri specialista

Az E20 – E35 típusú elektromos targoncák kompakt felépítésüknek és fordulékonyságuknak köszönhetően kiválóan alkalmasak beltéri használatra, szűk terekben pedig hozzájárulnak a nagy rakodási teljesítmény eléréséhez. Ezenfelül az alváz emelőoszloptól, meghajtó- és kormányzott tengelytől való elválasztása révén kiemelkedő vezetési kényelmet nyújtanak.

További részletes információ

Pontosan a megfelelő targonca

A Linde ellensúlyos targoncáinak új generációjával megszűnnek a belsőégésű motoros és az ellensúlyos targoncák közötti szerkezeti különbségek. Ezzel a Linde az egyedüli gyártó, aki egy platformon egyesíti az összes hajtásmódot és energiarendszert, lehetővé téve ezáltal a belsőégésű motoros targoncák elektromos targoncákkal történő helyettesítését anélkül, hogy az a teljesítmény vagy a robusztus kialakítás rovására menne.

További részletes információ

Az optimális kilátás és a biztonság érdekében

A dízel- és gázüzemű targoncaként elérhető H20 – H35 típusú targoncák választ jelentenek napjaink anyagáramlási kérdéseire, és a Linde targoncák valamennyi jellemzője megtalálható bennük – még szélesebb látómezővel a targoncavezető számára, valamint optimális személy-, jármű- és környezetvédelemi fejlesztésekkel.

További részletes információ

Az előnyök áttekintése

A legnagyobb teljesítmény

Az állandó mágnesekkel felszerelt új Szinkron Reluktancia motorok (SRM+) az X20 – X35 típusú elektromos targoncákat a belsőégésű motoros targoncák igazi alternatívájává teszik.

Extrém követelményekre hangolva

Az X20 – X35 modellek számára nem jelent akadályt a mechanikai igénybevétel, a por, a szennyeződés, sőt, még az extrém hőmérsékletingadozás sem.

Fenntarthatóság a jármű teljes élettartama alatt

A modern lítiumion-akkumulátoros rendszerek felhasználásukat követően statikus energiatárolókként használhatók, és újrahasznosíthatók.

A biztonság is a targoncával utazik

A targonca kialakítása során tovább optimalizáltuk a passzív biztonságot és a járművezetői kilátást.

Konnektivitás felsőfokon

A targoncák az átfogó konnektivitásnak köszönhetően jól integrálhatók a flottakezelő rendszerekbe és a digitális folyamatokba.

Szervizbarát kialakítás – a legapróbb részletekig

A fontos komponensek könnyű elérhetősége és a részegységek gyors cseréje magasabb szintre emelik a targoncák rendelkezésre állását.

Az ügyfelek véleménye

Videó az X35 targonca használatáról az Eibach Oberflächentechnik GmbH vállalatnál
Videó az X35 targonca használatáról az Ensinger Mineral-Heilquellen GmbH vállalatnál