Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.
e_truck-moving-cable_manufacturing-4309_083
Miért a használt targonca a legjobb választás?

Egy költségpusztító trükk kompromisszumok nélkül

A brit luxusautókat gyártó Rolls Royce büszkén hirdeti magáról, hogy soha egyetlen autója sem végezte bontóban. Inspiráló és egyúttal nagyon is racionális, gazdaságilag megtérülő stratégia ez. A minőség akkor lesz a legszembetűnőbb, amikor egy termék elkezdi második vagy épp sokadik életciklusát. Nincs ez másképp a targoncák esetében sem. Ahogy a mondás tartja, túl szegények vagyunk ahhoz, hogy olcsó dolgokat vásároljunk – egy jó minőségű használt targoncával jobban járunk, mint egy alacsony kategóriás újjal.

e_truck-loading-paper_wood-4072_4400

Tényleg? De kinek való a használt targonca?

Tegyük fel inkább úgy a kérdést, hogy kinek nem. Meglepően kevés olyan üzem vagy raktár van, ahol nem érdemes használt targonca beszerzésében gondolkodni. Magyarországon nagy az esélye annak, hogy egy jól megválasztott használt targonca lesz az ideális választás – kevés olyan üzem van, ahol olyan nagy lenne az igénybevétel, hogy csak vadonatúj targoncát érdemes beszerezni. A szakértők megegyeznek abban, hogy a napi nettó 4 órás üzemidő az a terhelés, ami fölött már tényleg érdemes új targoncába fektetni. Ez elsőre kevésnek hangozhat, a valóságban viszont ritka az olyan munkaterület, ahol ennél több a valós kihasználtság. Ha pedig csak alkalmanként van szükség gépesített segítségre, esetleg egy meglévő flotta támogatása a cél, akkor mindenképp a használt targonca a nyerő. Ha hirtelen kell beszereznünk egyet, akkor szintén a meglévő, használt gépek közül tudunk azonnal választani – akárcsak az autógyártásban, itt is számolni kell némi átfutási idővel egy új targonca rendelésekor.

A legfontosabb és legnyomósabb érv: a költségcsökkentés

Akár 30-50%-os megtakarítást is jelenthet nekünk az, ha használt targoncát választunk új helyett. Kivéve persze, ha rosszul karbantartott vagy alacsony minőségű használt targoncába futunk bele, ilyenkor a rossz döntések keményen megkérik az árukat. Kikerülhetjük a katasztrófát és kockázatmentesíthetjük a beszerzést akkor, ha a Linde saját flottából kivett, gondosan felújított targoncái közül választunk. Ezzel nemcsak a vételáron spórolhatunk, de a beszerzési időn is, mind a használt, mind pedig az új beszerzésekhez képest. Egyrészt megússzuk azt a végtelen és még annál is hosszabb időt, amit használt targoncák böngészésével és tanulmányozásával töltenénk, másrészt a felújított használt Linde targoncák azonnal rendelkezésre állnak, míg az új rendeléseknél számolni kell átfutási idővel. Ha a Linde használt targoncái közül választunk, akkor sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek segítenek nekünk kiválasztani a célnak leginkább megfelelőt. Ismerik a rendelkezésre álló gépeket, tisztában vannak az előtörténetükkel és a feladatra szabott ajánlásokat tudnak adni annak fényében, hogy mire is van pontosan szükségünk.

Mire figyeljünk?

Ha magunk vágunk bele a keresésbe, akkor számoljunk azzal a ténnyel, hogy egy használt targonca vásárlásához rengeteg türelem és idő kell. Minden esetben ellenőrizzük a targoncához tartozó dokumentációt – ennek hiánya vagy feltűnő hiányosságai intő jelek lehetnek. A legfontosabb a javítások, karbantartások, tesztek és az üzemidő dokumentációinak ellenőrzése. Figyeljünk a szériaszámra és persze a targonca általános, külső állapotára is. Fontos döntési pont a tesztvezetés – figyeljük meg, hogy hogyan reagál, mennyire pontos, van-e holtjáték és összességében mennyire tűnik megbízhatónak a targonca. Azt is át kell gondolnunk, hogy a felhasználáshoz szükséges egyedi kiegészítők rendelkezésre állnak-e, mert hiába tökéletes a targonca, ha pont azt a feladatot nem tudja ellátni, amire nekünk kell. A jó hír az, hogy ezt mind megspórolhatjuk magunknak és a használt gép vásárlásával járó kockázatot is kiküszöbölhetjük, ha a Linde felújított parkjából választunk, szakértők segítségével.

Egy külön dimenzió az új és a használt között: szabványosított felújítás garanciával

Garanciával, finanszírozással és szervizcsomagokkal ellátott, felújított használt targoncák közül választhatunk a Linde készletéből. Ezeket a gépeket a Linde saját járműparkjából vagy bérflottájából vonták ki, ami azt jelenti, hogy a cég saját szerviztechnikusai gondozták egész eddigi működésük során, majd pedig teljeskörű felújításon estek át a Linde saját szervizében. Több, különböző kategóriából választhatunk a meghatározott szabványoknak megfelelően felújított használt targoncák közül. Ezek mindegyike nemzetközi minőségjellel ellátott felújítást biztosít, különböző idejű szavatossággal. A besorolás függ az adott targonca korától, előéletétől és az elvégzett felújítás mértékétől. Ezek közül a felhasználás intenzitásának mértékének megfelelően érdemes választani. A felújítás során eredeti Linde pótalkatrészeket használnak fel, valamint tisztítják, ellenőrzik, javítják és újrafestik az eladásra szánt gépeket.

Az oktatási és kipróbálási lehetőségen felül finanszírozási és szervizcsomagokat is kínál ezek mellé a Linde, így valóban kimaxolhatjuk a szinte új érzés luxusát úgy, hogy közben kockázatmentes, gazdaságilag racionális döntést hozunk. Nem lehet vele veszíteni.