Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Energiaforradalom

2022. jún. 22.


Az elmúlt időszak eseményei, az egyre növekvő nyersanyagárak új energiaforrások használatát, illetve a megújuló energiára való még gyorsabb átállást követelnek meg.


Ezt támasztja alá az Európai Parlament döntése is, miszerint 2035-től már nem lehet új belsőégésű benzines vagy dízel személyautókat árusítani az Unióban. Helyettük jellemzően akkumulátoros elektromos autók, esetleg hidrogénhajtású modellek kaphatók majd.

A Linde Anyagmozgatás mindig is úttörő szerepet töltött be a modern energiarendszerek fejlesztésében és használatában is, melyek nem csak nagy hatásfokúak, de egyidejűleg az embereket és a környezetet is óvják. Erre most a jelen gazdasági-, környezeti- és politikai helyzetben kiemelten nagy hangsúlyt fektetünk.

Ismerje meg Ön is legújabb elektromos- és hidrogénhajtású technológiánkat, legyen jelen Ön is a jövő anyagmozgatásában!

LI-ION

Az elektromobilitás terén kihívást jelent a járművek és anyagmozgató eszközök olyan szintű rendelkezésre állásának biztosítása, mint ami a belsőégésű motorokra jellemző. Itt jut szerephez a lítium-ion technológia, amely az elektromos targoncák és a raktártechnikai gépek esetében a savas ólomakkumulátorokhoz képest számtalan előnnyel rendelkezik. A Linde saját Li-ion akkumulátorai a fenntarthatóság szempontjából is valamennyi követelménynek megfelelnek.

  • Nincs szükség költség- és időigényes akkumulátorcserére, mivel az akkumulátor köztes töltését a rövid munkaközi szünetekben is el lehet végezni.
  • A lítiumion-akkumulátor és a Linde töltőkészülékének kombinációja a savas ólomakkumulátorokhoz képest akár 30 százalékkal javítja az összhatásfokot.
  • Ez kisebb energiaköltségekkel jár. Az anyagmozgató gépek megvásárlásakor ugyanis nemcsak a beszerzési költségek, hanem az üzemeltetési és így az energiaköltségek is fontos szerepet játszanak.

A Linde újgenerációs targoncái

A Linde újgenerációs targoncái, az X20 – X35 modellek új teljesítménydimenziókat nyitnak az elektromos targoncák világában: egyesítik az elektromos targoncákra jel­lemző dinamizmust, rugalmasságot és kibocsátásmentességet a belsőégésű motoros targoncákra jellemző erővel és robusztussággal. Így első ízben teszi lehetővé az elektromos targoncák alkalmazását olyan helyeken, ahol a belsőégésű motoros targoncák nélkül eddig elképzelhetetlen volt a munka (pl. rakomány folyamatos emelése és süllyesztése, az egyenetlen talajon történő szállítás, a por, vagy a hőmérsékletingadozás).

Hidrogén technológia

Immáron az X20-X35-ös targoncánk, ahogy a letöbb termékcsaládunk elérhető hidrogénhajtású technológiával is! Az alternatív hajtásrendszerek egyre népszerűbbek lesznek a hagyományos megoldásokkal, például a savas ólomakkumulátorokkal szembeni előnyeik miatt. Ide tartoznak a lítiumion-akkumulátorok mellet az energiacellák is. A Linde volt az első gyártók egyike, amely elkezdte kutatni ezt a technológiát, és amely 2000-től kezdődően fejleszti üzemi használatra alkalmas megoldásait. Ezáltal a logisztikai vállalatok számára is megnyílik a lehetőség, hogy a jövő ezen technológiájából már ma profitáljanak.

A hidrogénmobilitás terén a közös gondolkodás, egymás terveinek, illetve a már létező jó gyakorlatok megismerése kiemelkedően fontos Magyarország számára legalább az egymással szomszédos EU tagállamokban, de még inkább az egész EU-ra kiterjedően.

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség a Technológiai és Ipari Minisztériummal ezen célból június 9-én megrendezte a „Hidrogén – jelen és jövő a mobilitásban” című V4 PLUSZ konferenciát és hidrogéntechnológiai bemutatót, valamint pályaorientációs szakmai napot, Linde Anyagmozgatás részvételével. A konferencián bemutattunk hidrogénhajtású targoncánk egyikét, sőt még tesztelésre is lehetőséget biztosítottunk.

  • Ezeknek az abszolút környezetbarát járműveknek a töltése mindössze 3 percet vesz igénybe.
  • Nincs szükség akkumulátorcserére, illetve rövidebb-hosszabb töltési időtartamok közbeiktatására, mint az elektromos társaiknál,
  • A hagyományos motorral szerelt változatokhoz képest pedig tisztábbak és minimális karbantartással működtethetők extrém körülmények között is.