Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Steer Control

Az emelővillás targoncák irányításának forradalma
A Linde Steer Control innovatív irányítási koncepció a Linde Anyagmozgatástól

A hatékony logisztikai folyamatok és a maximális átrakási teljesítmény szempontjából az ember és az emelővillás targonca közötti zökkenőmentes együttműködés egyre fontosabb szerepet játszik. A jármű teljesítménye mellett mindenekelőtt a vezetési kényelem és az intuitív kezelhetőség dönti el azt, hogy milyen gyorsan és hatékonyan lehet a szállítási és raktári feladatokat megoldani. A Linde Anyagmozgatás forradalmi Linde Steer Control irányítási koncepciója helyettesíti a hagyományos kormánykereket, és ezáltal az ergonómia, a könnyű kezelhetőség és a vezetési élmény új szintjét éri el.

Az emelővillás targonca irányítása: ember és a gép közötti felület

Emelővillás targoncái fejlesztése során a Linde mindig nagy figyelmet szentel a vezető és a jármű hatékony együttműködésének. A vezető munkahelyének kialakítása központi szerepet játszik. Maximális vezetési és kezelési kényelmet kell nyújtani, és egyidejűleg minimalizálni a testet érő terheléseket. A jármű irányítása különös jelentőséggel bír. Ezért a Linde emelővillás targoncái a kétpedálos vezérlésből és a Linde Load Control rendszerből álló jól bevált kezelési koncepciót valósítják meg,

A Linde Steer Control a következő járművekhez kapható:

amely a járművek kezelését egyszerűvé, pontossá és intuitívvá teszi.

A Linde Steer Control rendszerrel a Linde most megteszi a következő logikus lépést a vezető és a jármű még átfogóbb integrálása felé. Ez olyan innováció, amelynek ergonómiai előnyeit mindenekelőtt az úgynevezett heavy userek (sok munkát végző felhasználók) hasznosíthatják, akik munkaidejük nagy részét az emelővillás targoncán töltik.

Teljes kontroll a Linde Steer Control irányítással a Linde Anyagmozgatástól

Linde Steer Control: teljes kontroll

A Linde Steer Control a járműirányítás teljesen új útjaira lép. Az innovatív koncepció nélkülözi a hagyományos kormánykereket, és azt választhatóan egy mini kerékkel vagy egy joystick-kal helyettesíti, amelyek a bal oldalon elhelyezett kiegészítő kartámaszba vannak integrálva. Emiatt nincs szükség kormányoszlopra, valamint jelentősen csökkennek a szükséges kormánymozdulatok; ez több egyértelmű előnyt kínál, mindenekelőtt a vezető testi tehermentesítését és a jobb rálátást a villák végeire. Az összes haladó mozgás maximális pontossága érdekében a Linde Steer Control automatikusan hozzáigazítja az irányító elemek érzékenységét a jármű sebességéhez. Ezáltal a jármű a helyzettől függően különbözőképpen reagál ugyanarra a kézmozdulatra: minél gyorsabban halad a targonca, annál kisebb a kormányzott kerekek kormányzás miatti kitérése. Minél kisebb a menetsebesség, annál nagyobb a kormányzott kerekek kormányzás miatti kitérése.

PONTOS IRÁNYÍTÁS: MINI KERÉK VAGY JOYSTICK?

A Linde az emelővillás targonca különböző alkalmazási területeihez illeszkedően a Linde Steer Control két változatát kínálja. Mind a mini keréknek, mind a joysticknak az alkalmazási területtől függően megvannak a saját előnyei:

Mini kerék

A mini kerék alapvető kezelési logikája hasonló a hagyományos kormánykerékéhez. Ennek a hasonlóságnak köszönhetően a kezdő felhasználó számára sokkal könnyebb megtanulni a mini kerék használatát, mint a joystickét. Az emelővillás targonca szokásos mindennapi alkalmazásainál – a haladástól és manőverezéstől kezdve egészen a be- és kirakodásig – a mini kerék az optimális választás az átlagos felhasználó számára, ezért standard kivitelként ezt ajánljuk.

Joystick

A joystick előnyei különleges alkalmazási feltételek között mutatkoznak meg. Lehetővé teszi a gyors és hirtelen irányváltásokat, ami szűk helyeken és rövid, kanyargós útszakaszok gyakori megtételekor előnyös. A

botkormány elengedésekor a kormányzott kerekek automatikusan visszatérnek egyenes helyzetükbe. Ez különösen hasznos akkor, ha a vezetőnek gyakran hosszú és szűk útszakaszokra kell bevezetnie a járművet. Az automatikus egyenesbe állás előnyöket kínál ezenkívül egyenes elinduláskor vagy a teher egyenes tolásánál, amire gyakran szükség van a blokk- és italraktárakban, vagy a papír újrahasznosításakor.

Összeolvadás a járművel

A Linde Steer Control kiegészíti a kétpedálos vezérlésből és a Linde Load Control rendszerből álló kezelési koncepciót. Ez a három irányítási összetevő együtt azt az érzést közvetíti a vezető felé, hogy a munka során szinte teljesen összeolvad a járművel. A kétpedálos vezérlés lehetővé teszi a lágy elindulást és a gyors irányváltást. A vezető a jobb kezével a Linde Load Control rendszert kezeli, és így irányítja az összes lényeges terhelési funkciót. A bal kezével a Linde Steer Control segítségével az emelővillás targonca valamennyi haladó mozgását kormányozza.

A heavy userek különösen jól járnak

A kormányzást végző kar kisebb mozgási sugara révén a Linde Steer Control egyértelmű ergonómiai javulást hoz magával. Ez a testi tehermentesítés mindenekelőtt az intenzív alkalmazásoknál jelent nagy értéket, amelyeknél a vezetőnek több órát kell a targoncán eltöltenie. Ez az ergonómiai és kezelési többlet a teljes termelékenység növeléséhez is hozzájárul. Egyrészt azért, mert a vezető hosszabb ideig képes panaszmentesen és koncentráltan dolgozni. Másrészt azért, mert a terheléstől függő betegségek miatti kiesési arány hosszú távon csökken.

A Linde Steer Control mini vezérlőkereke
Linde Steer Control joystick-kal
A Linde Anyagmozgatás E30 emelővillás targoncája Linde Steer Control rendszerrel
A Linde Steer Control mini vezérlőkereke
Linde Steer Control joystick-kal
A Linde Anyagmozgatás E30 emelővillás targoncája Linde Steer Control rendszerrel

Teljesen új vezetési érzés

A Linde Steer Control optimalizálja az emelővillás targonca ergonómiai tulajdonságait, és csökkenti a vezető testi terhelését. Az ergonómiai előnyök közé tartoznak a következők:

Csökkentett karmozdulatok

A hagyományos kormánykerék hiánya és a jármű irányításának a kiegészítő kartámaszba való integrálása révén a vezető alkarja a teljes menetidő alatt feszültségmentes helyzetben van. Az összes manőver kizárólag a kéz könnyű mozdulataival irányítható. A kar minimalizált mozgási sugara mindenekelőtt a vállat és a könyököt tehermentesíti, ami érezhetően fokozza a kezelés kényelmét.

Kisebb mértékű fáradás

A kormányzást végző karnak a targonca vezetéséhez szükséges mozdulatai jelentős mértékben csökkennek, és ez megelőzi a kar elfáradását és egyoldalas túlterhelését. Ez mindenekelőtt az intenzív felhasználók számára észlelhető, akik munkaidejük nagy részét a emelővillás targoncán töltik. A gyakori manőverezések által okozott testi terhelések is a minimálisra csökkennek ezáltal. Az adott alkalmazástól függetlenül a vezetők ezáltal a teljes műszak alatt koncentráltan és figyelmetlenség nélkül dolgozhatnak, és átrakási teljesítményüket állandóan magas szinten tarthatják.

Kognitív tehermentesítés

Mivel a Linde Steer Control a szükséges kormányzási mozdulatokat a minimálisra csökkenti, a vezető teljesen a jármű adott manőverére összpontosíthat.

Ergonómiai tanulmány: kevesebb mozdulat, kisebb terhelés

A Linde Steer Control ergonómiai előnyeinek tudományos bizonyítására a Linde az RWTH Aachen Gépjárműtani Intézetével és az fka GmbH vállalattal együtt felhasználói vizsgálatot végzett 24 tesztvezetővel, akik a hétköznapi munkájuk során is főként emelővillás targoncát vezetnek. A vizsgálatok eredményei egyértelműen kimutatták a mini kerék és a joystick előnyeit. A mozgáselemzések világosan megmutatták, hogy a hagyományos kormánykerékkel összehasonlítva mindkét változat a kormányzást végző kar kevesebb mozgását igényli.

A vizsgálathoz a vezetők két egyforma, jellemző vezetési manővereket tartalmazó útvonalat teljesítettek: elindulás egyenesen, kanyargós folyosók, manőverezés, valamint az áruk felvétele, letétele és egymásra rakása. A váll, a könyök és a csukló mozgási sugarainak meghatározásához a felsőtest és a karok mozgásait egy különleges kamerával rögzítették, majd elemezték. Az eredmény: a váll 25 százalékkal kevesebbet mozgott, sőt mi több, a könyök 45 százalékkal kevesebbet. Ezáltal a váll és a könyök ízületei, valamint az izmok egészen a nyakig jelentős mértékben kisebb terhelést kapnak.

A mozgáselemzés eredményei jól egyeznek a szubjektív vezetési élménnyel. A vezetők azt mondták, hogy a vállak és a karok tapasztalt terhelése sokkal kisebb a mini kerék és a joystick esetén, mint a Linde kormánykerék használatakor.

Optimális kilátás a Linde Anyagmozgatás Linde Steer Control rendszerével

KILÁTÁS ÉS BIZTONSÁG

A Linde Steer Control alkalmazása esetén nincs hagyományos kormánykerék. Emiatt nincs szükség kormányoszlopra, és jobbá válik a rálátás az első szélvédőn keresztül a villák végeire. Ez megkönnyíti a vezető számára a padlón álló terhek felvételét.

A jövő irányítása: biztonság a „steer by wire” technológia révén

A Linde Steer Control a „steer by wire” technológián alapul, amelynél a vezető irányítási parancsait a rendszer elektromos jelekké alakítja át, és azokat továbbítja a hidraulikus vezérlőelemekhez. Így a jármű kerekeit anélkül lehet vezérelni, hogy a kormányzó elem mechanikus kapcsolatban lenne a kormányzott tengellyel. A Steer Control rendszerhez a Linde kifejlesztett egy innovatív biztonsági koncepciót, amely minden körülmények között garantálja a jármű irányításának kiesésbiztonságát annak ellenére, hogy nincs meg ez a mechanikus kapcsolat.