A biztonság igazi arany

2020.08.06.

Miért a legfontosabb kritérium a targonca biztonsága?

Bár első pillantásra közel sem gondolnánk ezt, a világ egyre biztonságosabb. A biztonság egyre komolyabb hangsúlyt kap a cégfejlesztésben is. A Volvo azt ígéri, hogy autóiban soha többé egyetlen ember sem fog meghalni, a munkahelyek pedig egyre komolyabb vállalásokat tesznek munkavállalóik védelmére. Az anyagmozgatás egy különösen veszélyes és emberi hibából adódó baleseteknek kitett terület. Németországban évente 11 500 targoncabaleset történik. Ezek 44%-a személyi sérüléssel is jár. Nincs fontosabb feladat a logisztikában, mint ezek minimalizálása és megszüntetése. A Linde a Zero Accident irányelvnek megfelelően átfogó biztonságfilozófiát követ: a cél olyan logisztika kialakítása, amelyben a balesetek 100%-ig elkerülhetőek.

Hogyan következnek be egyáltalán a balesetek?

Logisztikai környezetben a borulásos esetek a leggyakoribbak – személyi sérülést és anyagi kárt egyszerre okozva. A megemelt rakomány fékezéskor megbillenhet és felboríthatja a járművet - így történik a legtöbb baleset. Az intralogisztikában megfigyelhető trendek biztonsági szempontból aggasztóak: egyre nagyobb súlyú rakományok, raktári kihasználtság elvárások, egyre szűkebb terek és egyre magasabb polcrendszerek állítják kihívások elé a targoncavezetőket napról napra. A baleseti kockázat minimalizását a Linde számos innovációval támogatja.

Közvetlen védelem

A járművezető közvetlen, fizikai védelme már a tervezőasztalnál nagy hangsúlyt kap. A Linde targoncáinak vázszerkezete erős és ellenálló kialakításának köszönhetően egy teljesen zárt védőzónát képez, ami ugyanakkor optimális kilátást is nyújt. A targoncák tömegközéppontját a lehető legnagyobb mértékben tették a jármű elejére és mélyére, ami így maximális ellensúlyt biztosít a rakománynak.

Az emberi hibák kiküszöbölése

A munkahelyi balesetek több mint 90%-a emberi hibákra vezethető vissza. A targoncavezetők egyre komolyabb kihívásokkal néznek szembe munkavégzésük során: egyre rövidebb idő alatt egyre nagyobb mennyiségű, sokszor heterogén rakományt kell megmozgatniuk. A megfelelően képzett járművezetők a baleseti és kárhányad csökkentésének fontos tényezői. A Linde Akadémia átfogó oktatási és képzési programot biztosít a járművezetők tudásának szinten tartásához. Elengedhetetlen követelmény, hogy a járművezető ismerje és ki tudja értékelni az adott rakomány tömegét, tömegközéppontjának elhelyezkedését és a kívánt emelési magasságot. Ez azonban nem reális elvárás. A gyakorlatban a targoncavezetők gyakran a megérzésükre hagyatkoznak.

Vezetői asszisztens rendszer, monitorozás és aktív beavatkozás a biztonságos emelés érdekében

A változó tömegű és térfogatú rakomány a gyakorlatban egy háromismeretlenes egyenletnek feleltethető meg. A vezetőnek ezt kell elképesztően rövid idő alatt, becslések segítségével hibátlanul megoldania. Nincs olyan gyakorlott targoncavezető, aki ezt minden alkalommal tökéletesen kivitelezné, ezért a legfontosabb eszköz a Linde biztonságtechnikai eszköztárában a Safety Pilot vezetői asszisztens rendszer. A kijelző segítségével egyetlen pillantással leolvasható az oszlopdöntési szög, a rakomány valós tömege, valamint a tényleges és lehetséges emelési magasság. Kritikus helyzet esetén a Safety Pilot aktívan beavatkozik: a rakomány emelését korlátozza / letiltja a további emelést, a vezető csak süllyesztheti és lépésben haladhat tovább.

A közlekedés biztonsága

A Linde Safety Guard rendszere egy olyan átfogó moduláris biztonsági rendszer, ami az egész munkakörnyezetet lefedi és figyelmeztet a lehetséges vészhelyzetekre, még mielőtt azok balesetté eszkalálódnának. A rendszer érzékelők és részegységek segítségével hang, villogó LED és/vagy rezgéses figyelmeztetést ad le, amikor gyalogosok és járművek túl közel kerülnek egymáshoz, vagy akár nem belátható kereszteződésekben járművek ütköznének össze, illetve megakadályozza a targonca összeütközését egyes infrastruktúrális elemekkel (pl. kapukkal). Ezen felül tíz centiméteres pontossággal állíthatóak be csökkentett sebességű zónák a rendszeren belül.

Egyedülálló vezetéstámogató rendszerek

Biztonsági szempontból mérföldkőnek számítanak a Linde SpeedAssist és CurveAssist megoldásai. Segítségükkel az emberi tényezőből eredő hibalehetőségek száma tovább csökkenthető: az elektronika a hajtás teljesítményleadását és a legnagyobb sebességet automatikusan a környezethez és a menethelyzethez igazítja.

A határérték körüli súlyos rakomány ellensúlyos targoncával való emelése esetén a rendszer optikai és akusztikus jeleket generál, és lelassítja az emelést és korlátozza az oszlopdöntést. Ha a járművezető nem reagál, a rendszer az emelést teljesen leállítja. A Linde Safety Pilot aktív rendszere biztosítja a targonca stabilitását minden helyzetben. Folyamatosan monitorozza a teher tömegét és az előre feltöltött jellemző teherméretek figyelembe vételével, az emelési magasság függvényében letiltja az emelést is. Ha a járművezető a targoncát túl gyorsan vezeti, túl erőteljesen fékezi le vagy kanyarokban túl nagy sebességgel halad, akkor a Safety Pilot Active lecsökkenti a menetsebességet is, így garantálva a targonca stabilitását. Tehát a rendszer felügyeli a targonca menetdinamikáját és megakadályozza a borulásból eredő baleseteket. Emelési magasság és süllyesztés-korlátozás is beállítható villakopás-védelemmel. Így az alacsony csarnokmennyezetek vagy az egyenetlen padlózatok sem jelentenek többé veszélyt.

A Dynamic Mast Control aktívan kiegyenlíti a tolóoszlopos targoncák oszlopának emeléskor jelentkező lengőmozgásait, a Linde BlueSpot rendszer pedig vizuális figyelmeztetéssel az olyan területeken növeli a biztonságot, ahol emberek és targoncák szűk helyen dolgoznak együtt. Bármi is legyen a targoncákkal elvégzendő munkafeladat, a környezet pontos ismeretében kiválasztott Linde innovációk segítségével jól kezelhetőek a fenyegető veszélyforrások.

Flottakezelés a biztonságért

A Linde connect: flottakezelési megoldásai több biztonságnövelő szolgáltatást is nyújtanak. A személyre szabott hozzáférés és ellenőrzés protokollján keresztül az üzemeltető a targoncákat egyedileg hozzáigazíthatja a járművezető feladataihoz és jogosultságaihoz. A képesítéstől és felhasználási céltól függően korlátozhatja például a legnagyobb sebességet is.

Robbanásbiztos kivitel

Extrém környezeti kívánalmaknak is megfelelő, robbanásbiztos “Ex” verziók is rendelkezésre állnak a Linde járműveiből. A robbanásveszélyes gázokat, gőzöket vagy porokat használó iparágak gyártósorain, illetve a robbanásveszélyes anyagok raktározásakor is különösen fontos a maximális robbanásvédelem – ilyenek például a vegyipar, a papírgyártás vagy akár a cukorfeldolgozásban érintett gyárak is. A speciálisan ezen területekre gyártott Linde járművek speciális átalakítási, gyártási folyamaton mennek keresztül, számos alkatrészt és burkolatot cserélnek vagy különleges bevonattal látják el.

Átfogó biztonságtechnikai elemzés

A Linde Safety Scan szolgáltatásának keretén belül speciálisan képzett szakértőink egy szisztematikus módszertan segítségével, lépésről-lépésre átvizsgálják a szükséges anyagmozgatási területeket a lehetséges veszélyek azonosítása érdekében. Csak akkor tudunk védekezni egy veszély ellen, ha tudjuk, hogy létezik; sok esetben már csak a bekövetkezett baleset hívja fel ezekre a figyelmet.

A biztonság egyszerre emberi és gazdasági érdek. Minden olyan beruházás, amivel növelhető a munkatársak biztonságérzete vagy csökkenthető az anyagi károk mértéke, valódi hozzáadott értéket képvisel. Azok, akik előre gondolkodnak és preventív módon, hatékonyan kezelik ezt a komplex, komoly odafigyelést igénylő témát, behozhatatlan morális és gazdasági előnyre tehetnek szert.