Linde logisztikai szerelvényt vezető munkás egy csarnokban
A korszerű termelés ütemében

Logisztikai szerelvények

Moduláris, rugalmas és gazdaságos

A korszerű ipari termeléshez optimálisan összehangolt folyamatok szükségesek. A gyártásbeli anyagáramlás ezért a gazdaságosság alapvető tényezőjévé vált. A Linde MH az FT, FT C és LT sorozatú logisztikai szerelvényekkel az ügyfelek speciális igényeire szabott megoldásokat kínál, amelyekkel a vállalatok a hosszabb útszakaszokon végzett, pontosan ütemezett anyagszállítást a lehető leghatékonyabban és legrugalmasabban tudják kialakítani. A logisztikai szerelvények kiegészítik a Linde targonca- és raktártechnikai kínálatát, és olyan vontatókból állnak, amelyek különböző típusú utánfutómodulokkal kombinálhatók. A szerelvények utánfutóegységei 2000 kg rakománnyal terhelhetők. Alkalmazásuk akkor gazdaságos, ha az üzemen belüli szállítási útszakaszok hossza meghaladja a 150 métert.

A Linde logisztikai szerelvényeinek gazdaságossága az anyagáramlás egységesítéséből, az emberek és anyagok nagy biztonságából, valamint az utánfutómodulok minden elképzelhető rakományhoz és szállított áruhoz (a raklapoktól a drótkosarakon át a speciális tárgyakig) való rugalmas használhatóságából adódik. A részben bepattintható görgős raklapállványon keresztül végezhető kényelmes be- és kirakodásnak köszönhetően a szerelvénymodellek hatékony tagjai az anyagszállítási láncnak. A Linde valamennyi logisztikai szerelvényét a borulással szembeni stabilitás, a jó iránytartás és a kis sugarú fordulási kör jellemzi.

Videó a MAN Truck & BUS AG nürnbergi üzemében működő logisztikai szerelvényekről

Kulcsszó: hatékony rakománykezelés

A Linde logisztikai szerelvényeinek legnagyobb előnyei a gyors és pontos rakománykezelés, valamint az, hogy az utánfutómodulok rugalmasan hozzáigazíthatók a vállalatnál szállított összes árufajtához. Kis sugarú fordulókörüknek köszönhetően mindkét sorozat kiállja a próbát még a legszűkebb helyeken is. A Linde összes logisztikai szerelvénye sokoldalú rakodókeretekkel van felszerelve, amelyet az emelőszerkezet a szállításhoz felemel, a kirakodáshoz pedig visszasüllyeszt. Ezek közül néhány bepattintható kocsival kapható, amelyre rá lehet helyezni a szállítandó árut. A rakodókeretek hatékonnyá, kényelmessé és gyorssá teszik a logisztikai szerelvényekkel végzett szállítást. Az FT C modell rövidebb, kompakt kivitelű logisztikai szerelvény, amely korszerű tengelytechnológiával van ellátva. Használata különösen szűk helyeken ajánlott. Ezeknek a járműveknek a kerekei még nagy egyenetlenségek esetén is mindig a padlózaton maradnak, és így gondoskodnak a rakomány maximális stabilitásáról.

Rugalmas összeállítás

Az FT modellek különböző és szabadon kombinálható rakodókereteire egyszerűen és gyorsan fel lehet rakni minden olyan árut, amelyet egy vállalatnál általában szállítani kell. A legkülönbözőbb áruhordozó eszközök helyezhetők el rajtuk, például az összes szokásos méretű raklap és drótkosár, amelyek általában reteszeléssel rögzíthetők.

Biztonság és ergonómia

Az egész szerelvény bebiztosítható egy indításgátló szerkezettel, és nem hozható mozgásba addig, amíg nincs felemelve az összes rakománytartó keret. A szerelvény vontatója fel van szerelve egy olyan segédrendszerrel, amely a kanyarokban automatikusan csökkenti a sebességet. A Linde logisztikai szerelvényeinek utánfutómoduljait egy adatkábel köti össze egymással és a vontatóval. Ennek köszönhetően a vezető a vezetőállásból központilag tudja kezelni az összes emelőkeretet. Egy pillantással fel tudja mérni, hogy mindegyik keret fel van-e emelve a szállításhoz. Emellett a rakománykeretek egy lábkapcsoló segítségével egyenként is kényelmesen irányíthatók az adott utánfutón. A rakományok így hátkímélő módon kezelhetők.

Pontos vezérlés és egyszerű rakománykezelés

A logisztikai szerelvények lehető legpontosabb irányítása érdekében az LT és FT modellek utánfutói mindig két vagy három kormányozható kerékkel vannak felszerelve. Ennek köszönhetően a szerelvények még négy utánfutóval is rendkívül kis sugarú körben tudnak megfordulni a gyártóterek szűk folyosóin. Az FT és FT C sorozatú szerelvények a rákkormányzásnak köszönhetően a menetiránynak keresztbe is képesek mozogni. A Linde logisztikai szerelvényeinek utánfutóin az összes kerék rugózott, és műszakilag fejlett dönthető tengelyen van elhelyezve. Ez a lehető legkíméletesebb rakományszállítást szolgálja. A gyártócsarnokon kívüli használathoz speciális iránytartó profilkerekek is kaphatók. A hídkerettel ellátott különleges utánfutókra a szállított árut mindkét oldalon be és ki lehet rakodni. Mindegyik utánfutón pontos és halk emelőszerkezet található, amellyel a mozgatott rakomány rázkódásmentesen felemelhető a szállításhoz. Az emelési magasság rugalmasan állítható.

Beépített jövő

A Linde logisztikai szerelvényeibe már be van építve a jövő. A digitális vezérlésű gyártási folyamatokban egyre nagyobb követelmény az anyagmozgatási logisztika időbeli és más pontossága. Hálózatba szervezett logisztikai rendszerekre van szükség, amelyekben a gépek, az áruk és a szállítórendszerek a lehető leghatékonyabb áruszállítás érdekében kommunikálnak egymással. A következő lépést az olyan logisztikai szerelvények jelentik, amelyek önállóan mozognak a gyártócsarnokokban, és központilag vezérelhetők egy nagy teljesítményű flottakezelő rendszerrel. A Linde logisztikai szerelvényei már ma is olyan hatékony érzékelőkkel, beavatkozó szervekkel és vezérlésekkel vannak felszerelve, amelyekre építve megfelelő megoldások valósíthatók meg.

Ötször nagyobb teljesítmény

Hatékonyabban

A Linde logisztikai szerelvényei gazdaságosak, mivel mindig nagy anyagmennyiséget tudnak felvenni és mozgatni. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmazhatók a pontosan ütemezett gyártásban.

Biztonságosabban

A logisztikai szerelvények biztonságáról az indításgátló szerkezet gondoskodik. A szerelvények hozhatók mozgásba addig, amíg az utánfutókon nincs felemelve az összes rakománytartó keret.

Takarékosabban

A logisztikai szerelvények egyszerre mintegy 8000 kg anyagot tudnak mozgatni. Ennek köszönhetően az intralogisztika rendkívül takarékos eszközeinek tekinthetők.

Rakománykímélőbb

A Linde logisztikai szerelvényei rugózottak, és igen finom emelőszerkezettel vannak felszerelve. Ennek köszönhetően kímélő módon szállítják a rakományt az üzemen keresztül.

Kényelmesebben

Munkahelyként a Linde logisztikai szerelvényei maximális kényelmet nyújtanak. A különböző utánfutómodulok emelőszerkezete egy lábkapcsolóval kezelhető.

Méretre szabott járművek

Nincs két egyforma Linde logisztikai szerelvény. Az alapfelszereltség mellett ugyanis a három modell mindegyike ellátható válaszható kiegészítőkkel is. Az egyik ilyen a különböző utánfutómodulok külön rendelhető, időjárási hatások ellen védő szerkezete. Kiegészítésképpen választható még az egész szerelvény oldalirányú mozgását lehetővé tévő rákkormány, a rakománykeret különösen intenzív használata esetén szükséges speciális védősínek, továbbá a Linde szokásos vörös színétől eltérő speciális lakkozás is.