Az ember és a gépek találkozása: kényelmes és biztonságos munkavégzés

2020.11.06.

Targoncák több, mint 100 éve léteznek – az ergonómiai fejlesztés azonban csak az utóbbi évtizedekben vált kiemelkedően fontossá a gyártók számára. Manapság a legnagyobb költsége nem a targonca beszerzésének, illetve karbantartásának van, hanem az azon dolgozó vezetőnek, ezért elengedhetetlen annak biztosítása, hogy a kezelő biztonságosan és hatékonyan tudja végezni a munkáját, kiemelkedő figyelmet fordítva az egészsége megőrzésére.

A kényelmetlen ülések, a mechanikai rezgések és a vezetés közbeni kényszerhelyzetek rengeteg kellemetlenséget okozhatnak. A targoncakezelők folyamatosan ki vannak téve ütéseknek és mechanikai rezgéseknek, amelyek később hátfájás formájában jelentkezhet.

A kezelőknek ergonomikus és kényelmes munkavégzést kell biztosítani, ezért a Linde a targoncák minden egyes részletét ennek megfelelően dolgozta ki: az alacsony lépő kevésbé terheli a lábat a be- és kiszálláskor. Hosszútávon a nem megfelelően kialakított targoncába történő ki- és belépés ízületi és izomterheléssel jár együtt. A karosszériától gumicsapággyal elválasztott és csúszásmentes szőnyeggel felszerelt platform csökkenti a rázkódásokat, a vezérlést pedig nagyban megkönnyítik az ergonomikusan kialakított és elrendezett kezelőelemek. A munka során - szükség esetén - a vezető két helyzetből is vezérelheti a Linde targonca funkcióit. A magas szinteken végzett munkához kialakított modellek ezenkívül nagy fülkékkel vannak ellátva, amelyekbe alacsony mellvéd és oldalsó dönthető korlátok vannak beépítve. Ily módon, a munkavégzés a magasban pontosan olyan egyszerű és biztonságos, mint a padlószinten.

A Linde targoncák vezetőfülkéjének kialakítása teljes mértékben a vezető igényeihez igazodik

A vezetőülés kulcsfontosságú szerepet tölt be a kezelő munkakörnyezetében, ezért különféle beállítási lehetőségek biztosítják, hogy a vezető kényelmesen helyezkedhessen el a kabinban. Bizonyos modellekben az ülés háttámlája, a kartámaszok, a felfüggesztés, valamint a térd és a karok helyzetének szöge mind módosítható a kezelő sajátos igényeinek megfelelően. Egy szintén említésre méltó kényelmi funkció a Linde joystick, amely azonos maximális működtetési szöggel rendelkezik minden járműben, ezzel elkerülve a különböző targoncamodellek vezetése során szükséges átszokási időt vagy a váratlan gépreakciókból eredő károkat. A kényelemhez hozzájárul még egy forgatható ülés, amely lehetővé teszi, hogy a kezelők könnyedén megfordulhassanak, elkerülve a hátuk megcsavarását, megerőltetését munkavégzés közben. Ezek az apró, finoman kidolgozott részletek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkavégzés a lehető legkényelmesebb és legbiztonságosabb módon történhessen és az egészségre se gyakoroljon káros hatást.

A Linde targoncák nagyszerű, teljes körű kiláthatósága a biztonságos munkavégzés mellett, az egészség megőrzését is szolgálja. Biztosítja, hogy a vezetőnek ne kelljen tovább mozognia ahhoz, hogy jól láthassa az emelővillákat, ezzel megelőzve a hátfájás kialakulásának kockázatát. A biztonságos munkavégzés érdekében így sokkal könnyebben észrevehet minden lehetséges veszélyt a targonca körül vagy annak útjában.

A Linde Anyagmozgatás kiemelkedően nagy hangsúlyt fektet a gyártás során az ergonomikus kialakításra, amelynek köszönhetően a sofőrök saját igényeiknek megfelelően állíthatják be a számukra legkényelmesebb pozíciót, ezáltal növelve a biztonságot, a hatékonyságot és a produktivitást a munkavégzés során.