Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Targonca flotta optimalizálási tippek

2022. jan. 5.


A targoncák és más raktártechnikai gépek beszerzése már önmagában is egy nagyobb anyagi befektetés a vállalatok életében, és még nem beszéltünk a hatékony – vagy nem hatékony – üzemeltetésről. Ahhoz, hogy a targoncavásárlás minden szempontból megtérülő beruházás legyen fontos, hogy hosszú távon előre tervezzünk. Nézzük meg, miket kell átgondolni, mielőtt anyagmozgató gépet vásárolunk, (vagy hosszútávú bérletbe veszünk).


1. Mérje fel a flotta költségeit

A targonca bekerülési ára jellemzően a teljes élettartam alatt várható költségek csupán egy részét teszi ki, ezért fontos a kiválasztott gép egyéb paramétereinek is utána néznie. Tájékozódjon előre, hogy a választott márka és típus esetén mennyibe kerül (nagyságrendileg) a targonca szervizelése, milyen áron kaphatóak hozzá alkatrészek, előreláthatólag lesz-e szükség egyéb kiegészítő berendezésre, ha igen, annak milyen költségei lehetnek, és minden egyéb olyan tényezőt is igyekezzen számításba venni, ami anyagi kiadással járhat a targoncával összefüggésben.

2. Igazítsa targonca flottáját az anyagáramlás szerint

Annak meghatározása, hogy az egyes berendezések mit, hol, mikor és milyen gyakran kell, hogy megmozgassanak, segíthet a termelékenység javításában és a raktártechnikai gépek helyes kiválasztásában is. A nagy, komoly márkák gyártói különböző szoftverekkel tudják az anyagáramláshoz igazított, szükséges mennyiségű targonca darabszámát pontosan meghatározni. Ennek eredményeképpen elkerülheti, hogy a flottában előforduljanak kihasználatlan vagy épp túlterhelt targoncák.

3. Válasszon megfelelő kereskedőt, forgalmazót

Olyan kereskedőtől, forgalmazótól vásároljon targoncát, amely tisztában van az Ön vállalkozásának aspektusaival és átlátja az anyagmozgatás és a raktárkezelés teljes folyamatát. Így biztos lehet abban, hogy olyan megoldásokat, illetve gépeket fog Önnek javasolni, mely az igényeinek és szükségleteinek leginkább megfelel. A maximális költséghatékonyság érdekében érdemes olyan kereskedőt választani, ahol a targonca szervizelésére is van lehetőség, hiszen a targonca gyártója vagy forgalmazója nagy valószínűséggel jobban ismeri az adott berendezést, így a javítási költségek optimálisabbak, a legállási idő pedig rövidebb.

4. Nézzen utána az alkatrészek beszerzésének

Ha nem a forgalmazónál végezteti a javításokat, szervizelést, akkor előre kell tájékozódnia, honnan és milyen gyorsan lehet alkatrészeket vásárolni az Ön által használt targonca modellhez. Ha az alkatrészek nehezen beszerezhetőek, esetleg időközben a gyártásuk is abbamarad, akkor az nem csak magasabb költségeket jelent, de hosszabb leállást is, ami a hatékony munkavégzés kárára megy.

5. Legyen képben a technikai fejlődéssel

Mint az élet számos más területén, az anyagmozgatásban is folyamatosan jelennek meg fejlesztések, vívmányok, melyek javíthatják az üzlet termelékenységét, így rendkívül hasznos ezeket a korszerűsítéseket ismerni.

6. Vegye igénybe a flottakezelést

A berendezések üzemeltetési költségeinek ismerete, valamint a gépek optimális kihasználása kulcsfontosságú a hatékonyság és termelékenység szempontjából. Flottakezelő szoftverek segítségével részletes ismereteket kap a targoncaflotta legjobb kihasználási lehetőségeiről, a gyenge pontokról és a járművek összehangolásáról is.

7. Fektessen be a járművezetők képzésébe

A jól képzett targoncavezetők nem csak biztonságosabban tudnak dolgozni, de hatékonyabban is, mivel szakmai képzést kaptak az általuk használt targoncák legjobb és legbiztonságosabb üzemeltetéséről. A képzésbe invesztált összeg ráadásul többszörösen megtérül, ugyanis a beosztottak jobban, gyorsabban, és egyszerre biztonságosabban is dolgoznak, megkímélve Önt a felesleges kiadásoktól, mint a plusz szervizelés, anyagi károk vagy akár a személyi sérülések.

A Linde teljes körű, kulcsrakész anyagmozgatási megoldásokat nyújt, a tervezéstől, a karbantartáson át az üzemeltetésig:, így segítünk kialakítani a minden szempontból megfelelő targonca flottáját!