Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Maximális biztonság robbanásveszélyes környezetben is

2022. jan. 3.


A robbanásveszélyes területeken dolgozó targoncák, illetve azok gyártóival és üzemeltetőivel szemben számos követelményt áll fenn, melyeket összefoglalva az ATEX-irányelve határoz meg. Az-irányelv többek között megköveteli a biztonsági szempontjából fontos paraméterek következetes felügyeletét a targoncák üzemeltetése során. Ezen értékek folyamatos ellenőrzését teszi lehetővé a Linde-MH által fejlesztett EX Monitoring App.


Robbanásveszélyes munkaterületek számos iparágban megjelennek, mint például a vegyipar, gyógyszeripar, kozmetikai ipar, élelmiszer- és italgyártás, de számos más logisztikai területen is megtalálhatóak a magas kockázati besorolású helyszíneket. Az ilyen területen történő munkavégzés számos kockázatot rejt magában, ennek ellenére anyagmozgató gépekre itt is szükség van.

EX Monitoring App a maximális biztonságért

Az ATEX-irányelv számos követelményt ír elő, a konkrét kritériumokat a zóna típusától, a gázok és porok robbanási csoportjától és a hőmérsékleti osztálytól függően határozza meg.

A Linde-MH által kifejlesztett EX Monitoring App a targoncák üzemeltetőinek segít az egyes zónákban betartandó biztonsági előírások ellenőrzésében. Az app értesíti a targoncák vezetőit a biztonság szempontjából fontos paraméterek állapotáról, és támogatja a szerviztechnikusokat a diagnosztikában és a javításban egyaránt.

Az üzemeltetők számára az előnyök közé tartozik a magasabb szintű kényelem, a nagyobb átláthatóság, az időmegtakarítás és a járművek még jobb rendelkezésre állása a műveletek során. Elke Karnarski, a Linde robbanásbiztos ipari targoncákért és megoldásokért felelős termékmenedzsere a következőképpen foglalta össze az EX Monitoring App működését:

„Az App biztonsági szempontból releváns értékek és hibák megjelenítésével, valamint konkrét intézkedési javaslatok megfogalmazásával segíti a biztonságos munkavégzést a kockázatos területeken, valamint biztosítja a jármű maximális rendelkezésre állását. Az alkalmazás támogatja a targoncavezetőket és a flottakezelőket a jármű minél biztonságosabb és hibamentes üzemeltetésében.”

Ezek mellett azonban az sem elhanyagolható szempont, hogy a targoncák szervizelését, karbantartását és a hibák diagnosztizálását is nagy mértékben segíti, ezáltal nem csak biztonságosabbá válik az App használatával a munkavégzés, de hatékonyabb is a targoncák üzemeltetése.

EX Monitoring App szerepe a karbantartás és szervizelés esetén

Az ATEX 1/21 vagy 2/22 zónában történő munkavégzéshez az App átfogó állapotfigyelési információkat biztosít. Az alkalmazás a helyszínen ellenőrzi a robbanásbiztos járművet, és azt is megmutatja, hogy konkrét esetekben mit kell tenni. Megmagyarázza a villanókód jelentését és azonosítja a konkrét hibát.

Az integrált kétlépcsős jelzőlámpás rendszer egyszerűen és egyértelműen határozza meg a teendőket: a sárga jelzés azt jelzi, hogy a járművet le kell hűteni és karbantartás szükséges.

Ha a lámpa piros, akkor a targoncával meg kell állni és szerelőre lesz szükség. További segítséget nyújt az üzemeltetésben a részletes diagnosztikai funkció, amely az ellenőrzött alkatrészek és paraméterek összes értékét jelzi.

A fentiek mellett az alkalmazás megjeleníti a hibaelőzményeket is, majd ezek tükrében konkrét intézkedési javaslatot ad. Ezáltal a biztonság szempontjából kritikus alkatrészek állapotáról (kopás állapota, hátralévő üzemidő) is minden információ elérhető és rögzíthető.

A Linde-MH EX Monitoring App-ja már öt sorozathoz elérhető, de a közeljövőben minden robbanásbiztos targoncamodell szerves része lesz. Tudjon meg még többet robbanásbiztos targoncáinkról!