Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Látni és látszani! Innovatív világítás megoldások a Lindétől!

2021. okt. 21.


A logisztikai vállalatoknál kiemelt szempont a munkabiztonság. Ennek egyik alappillére pedig a megbízhatóan működő és kiváló műszaki állapotú gépek használata. A Linde targoncái azonban még az eddigi szigorú követelményeket is túlteljesítik, ugyanis a Linde olyan világítástechnikai megoldásokat eszközölt, melyek nem csak a munkát könnyítik meg, de a biztonság tekintetében is számos előnnyel járnak.


A logisztikai területen munkálkodó gépekkel szemben számos igény merül fel, de ezek között is a legfontosabbak közé tartozik, hogy munkavégzés közben jól láthatóak legyenek a többi dolgozó számára és megfelelően világítsák meg a munkaterületet.

Gyenge világítás esetén előfordulhat, hogy a rakodótér vagy a peremzóna sötétben van, így a vezető nem látja, pontosan hova kell helyeznie az árut. Emellett sajnos az sem ritka, hogy a rossz megvilágítás miatti visszaverődő fény vakítja el a gépkezelőt. Mondanunk sem kell, hogy ez rendkívül hátrányos a munkavégzés hatékonyságára és a biztonságra is – mind a rakodott áru, mind a jármű, mind pedig a vezető testi épségére nézve.

A Linde a fenti veszélyek kiküszöbölésére innovatív megoldásokat kínál a targoncák világításához - az optikai figyelmeztető jelzéstől a vezetéstámogató rendszerig -, hogy még a különösen rosszul megvilágított csarnokokban is zökkenőmentes lehessen a munka.

Lássuk, mik ezek!

Linde VertiLight világítás

A hagyományos fényszórókkal szemben a Linde VertiLight lámpái félkör alakúak, melyekben a széles fénysávos kialakításnak és a tökéletesen elrendezett 7 LED-lámpának köszönhetően az eddigieknél sokkal nagyobb felületet képesek megvilágítani.

Az elhelyezett LED-ek gondoskodnak róla, hogy a fény egyenletesen vetődjön a munkaterületre, így jelentősen javul a rálátás a polcra, az árura, és az emelővillára egyaránt. Emellett a LED-ek kellemes színe csökkenti a vakító hatást is.

Azonban a Linde fejlesztői itt nem álltak meg! Lehetővé tették, hogy az ellensúlyos és tolóoszlopos targoncáknál a világítási szög egyedileg állítható legyen!

Mik a VertiLight világítás előnyei?

  • A munkaterület egyenletes és tökéletes megvilágítása.
  • Remek rálátás a munkaterületre, rakományra és a targoncavillára.
  • Minimálisra redukált vakító hatás mind a targoncavezető számára, mind a csarnokban dolgozó többi gyalogos és jármű számára.
  • Megbízhatóság, hosszú élettartam.
  • Csökken a balesetveszély kockázata még a rosszul kivilágított munkaterületeken is.
  • Növekszik a biztonság a raktárban.

LED-lámpás munkafényszórók

A targonca elején elhelyezett LED fényszórók tökéletesen világítják meg a munkaterületet, így elkerülhetőek a rossz megvilágításból adódó balesetek. Emellett a fényszórók kialakításánál a Linde külön ügyelt arra is, hogy a világítás se a gyalogosokat, se a többi targoncát ne vakítsa el.

Halogén munkafényszórók

Ezeknek a nagy fényteljesítményű fényszóróknak hatalmas előnye, hogy különböző pozíciókban helyezhetők el, így mindig a használathoz leginkább optimális módon alkalmazhatók.

LED-szalagok elől és hátul

Az elülső LED-szalagoknak köszönhetően még akkor is egyenletes és nagy felületű világítást lehet biztosítani, ha adaptereket használunk. A hátsó LED-szalagok a hátsó munkaterület megvilágításáért felelősek. Együttes alkalmazásuk a legideálisabb, ugyanis ebben az esetben a fény színe automatikusan jelzi a menetirányt, ami biztonsági szempontból rendkívül előnyös a csarnokban dolgozók számára.

Linde Warning Lines

A targonca két oldalán a padlóra vetített fénycsíkok a fontos biztonsági zónát jelölik, ezzel egyértelműen és figyelemfelkeltően jelezve a járműtől tartandó minimális távolságot. Ezek a fénycsíkok piros és kék színben is használhatók, így kiválasztható az az opció, mely leginkább megfelel a munkaterületnek.

Linde TruckSpot

Ez egy olyan figyelmeztető megoldás, mely automatikusan jelzi a közeledő járművet, mégpedig úgy, hogy a figyelmeztető rendszer egy vörös háromszögben lévő targoncaszimbólumot vetít a padlóra. Ezzel automata módon, emberi beavatkozás nélkül figyelmezteti a közeledő targoncát és a gyalogosokat is.

Linde BlueSpot

A targonca elején kialakított LED-lámpa figyelmeztető pontot vetít a padlóra, mely a közvetlen környezetben dolgozókat figyelmezteti a közeledő targoncára. A BlueSpot elérhető piros, illetve kék színben is, így a padlóval leginkább kontrasztos megoldás választható.

A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy a Linde világítástechnikai megoldásai számtalan előnnyel büszkélkedhetnek, melyek nem csak a munkavégzésre vannak pozitív hatással, de a munkabiztonság tekintetében is kiemelkedő szerepet játszanak. További információkért tekintse meg a világítási opciókat szemléltető interaktív oldalunkat!