Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

Energia igény szerint: innovatív energiarendszerek a Lindétől

2021. aug. 31.


Miért váltak kiemelten fontos tényezővé a targoncák fenntartási és energiafelhasználási költségei? Hogyan optimalizálhatóak az energiaköltségek és így a vállalat által működtetett gépek és targoncák fenntartási kiadásai?Egy logisztikai vállalat üzemeltetése során számos költséggel kell számolni, a munkavállalók bérétől a targoncák bekerülési költségein át egészen azok mindennapi fenntartásáig. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a munkavégzéshez választott gépek, milyen anyagi forrásokat emésztenek fel üzemeltetésük során.

Mint sok más esetben, ebben a kérdésben is megállapítható, hogy minden felhasználási terület egyedi igényekkel rendelkezik, így a logisztikai vállalatok saját szükségleteiknek megfelelően kell hogy megválasszák munkaeszközeiket.

A targoncákkal szemben támasztott különleges és egyedi kívánalmak sorát gyarapítják azon feltételek is, mint a tankoláshoz, feltöltéshez szükséges helyigény, a környezeti fenntarthatóság, vagy éppen az energiaköltségek.

Legnépszerűbb energiarendszerek a Lindétől

A Linde az energiarendszerek tekintetében is több variációt is biztosít ügyfelei számára, hogy minden vállalat pontosan olyan munkaeszközökkel tudjon dolgozni, melyek az igényeiknek maximálisan megfelelnek.

A már hagyományosnak tekinthető belsőégésű motorok és savas akkumulátorok mellett a Lítiumion-akkumulátorok és üzemanyagcellák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Nézzük át, mik a felsoroltak főbb jellemzői.

Belsőégésű motor

A belsőégésű motorok igen közkedveltek és megbízhatóságuk is bizonyított. A Linde kínálatában dízelmotoros vagy gázüzemű gépek közül lehet választani. Míg a dízelmotoros targoncák a kültéri használatban jeleskednek, a gázüzemű targoncák a beltéri alkalmazás közkedvelt szereplői.

A belsőégésű motoros járművek népszerűsége töretlen, főleg nagy motorteljesítményüknek köszönhetően, de kialakításuknak köszönhetően egyenetlen talajon is jól boldogulnak. Intenzív használat mellett is rendkívül jól terhelhetőek, teherbírásuk elérheti akár a 18 tonnát is.

Savas ólomakkumulátorok

Könnyű, vagy közepesen nehéz alkalmazás esetén kiváló választásnak bizonyulnak az elektromos targoncák, illetve a savas ólomakkumulátorokkal működő raktártechnikai gépek.

Főképp kiskereskedőknek költséghatékony ez a megoldás, akik targoncáikat nem az egész nap folyamán használják, így nincsen szükségük a nagyobb igénybevételt is kiszolgáló gépekre.

A savas ólomakkumulátorokkal működő targoncák bekerülési költsége hasonló a belsőégésű motorosokéhoz, így plusz költséggel ebben az esetben nem kell számolni. További előnyei közé tartozik, hogy fenntartásuk valamivel kedvezőbb és beltéri használatra is kiválóak. Emellett a Linde ezen működési elvű raktártechnikai gépei precízen jelzik az akkumulátor töltöttségi szintjét és a hátralévő használati időt, így a munkafolyamatokat is pontosabban lehet tervezni.

Lítiumion-akkumulátorok

Ma már elektromos targoncák esetén is kívánalom, hogy, folyamatos munkabírásúak legyenek, mint a belsőégésű motorral hajtottak. Ebben az esetben jut kiemelkedő szerephez a lítium-ion technológia, mely nem csak innovatív, de számos előnye is van.

A lítiumion-akkumulátoros gépek esetében egész napos munka során sincs szükség akkumulátorcserére, mivel a visszatöltést a rövid leállások, szünetek alkalmával is el lehet végezni.

Mivel ezeknek a gépeknek jobb a hatásfokuk, kisebb a töltési idejük és megbízhatóak magas igénybevétel esetén is, az energiaköltségük is jóval kevesebb, mint társaiké. Emellett nem távoznak akkumulátorgázok sem, így sem akkumulátortérre, sem szellőztetési tervekre, beruházásokra nincs szükség.

Üzemanyagcellák

Az üzemanyagcellák kiváló alternatívát jelentenek, ha figyelembe vesszük a felhasználási követelményeket, a tankoláshoz, vagy töltéshez szükséges helyigényt, az energiaköltségeket, vagy a fenntarthatóságot.

Az üzemanyagcellákban hidrogén és oxigén reakciójából keletkezik áram, hő és víz. Az ilyen cellákkal ellátott gépeket pár perc alatt feltölthetjük hidrogénnel, így radikálisan lecsökken a töltéshez szükséges idő. Ez pedig óriási előny, pláne olyan logisztikai vállalat esetén, melynél fontos a folyamatos munkavégzés és szó szerint minden perc számít.

A fenntartási költségek csökkenéséhez az is nagy mértékben hozzájárul, hogy a hidrogén költsége az elmúlt években szintén jelentősen csökkent.

Ha Ön is a maximumra szeretné emelni a vállalata hatékonyságát, ezzel együtt minimalizálni a költségeit, vegye fel velünk a kapcsolatot és segítünk kiválasztani az Ön számára legjobb energiarendszert.