Ez a böngésző elavult. Kérjük, váltson másik böngészőre, hogy teljes mértékben használhassa weboldalunkat.

5+1 tanács a targoncák téli védelméhez

2021. dec. 2.


Közeleg a tél – az Ön targoncái készen állnak? Bár a legtöbb raktárvezető és tulajdonos tisztában van a rendszeres targonca-karbantartás fontosságával, a hidegebb hónapok beköszöntével nem jut mindenkinek eszébe, hogy fokozottabban ügyeljen flottájára. Íme 5+1 ráadás tanács, amit betartva sikeresen készítheti fel targoncáit a legzordabb munkakörülményekre is!


Függetlenül attól, hogy targoncaszervizre bízza a nehézgépek téli felkészítését, vagy inkább házon belül oldaná meg, van néhány alapvető, téli szezon előtti karbantartási feladat. Ezek elvégzésével gondoskodhat arról, hogy targoncái a leghidegebb körülmények között is felkészülten és megbízhatóan működjenek, így megkímélve magát és vállalkozását a váratlan leállások, javítási számlák okozta anyagi terhektől és a munkavállalók sérüléseitől is.

Checklist a targoncák téli védelméhez!

Winter is coming! Ennél fogva cégvezetőnek, gépkezelőnek, a létesítménynek és a targoncáknak is fel kell készülni az előttük álló évszak viszontagságaira. A csípős hideg, a megrövidült világos órák száma és a csúszós felületek mind kockázatot jelentenek a targoncák és vezetőik számára. A flotta és a létesítmények téliesítése nem kis feladat, de komoly és kellemetlen következményei lesznek, ha nem teszi meg a megfelelő lépéseket. Mivel a hideg beköszöntével számos területet figyelembe kell venni, az alábbiakban bemutatunk néhány kulcsfontosságú dolgot, amelyre érdemes odafigyelnie ebben a szezonban, hogy járművét csúcsformában tartsa.

1. Ellenőrizze a gumiabroncsokat

A gumiabroncsok esetében két tényezőt kell ellenőrizni: a futófelület mélységét és a légnyomást. A nagyobb profilmélység jobb tapadást biztosít, így, ha a targonca abroncsain nem érik el a minimum 4 mm-t, le kell cserélni a gumikat. Ellenőrizni kell a nyomást is a gumikban, melyet 0,2 barral kell magasabbra fújni, mint a nyári gumik esetében. Ügyeljen rá, hogy az abroncsok ne legyenek laposak, de túlfújva sem, ugyanis ez csökkenti a tapadást a futófelülettel.

2. Ellenőrizze az akkumulátort

A fagyos hőmérséklet nagyobb terhelést jelent a targonca motorjára. A targoncának keményebben kell dolgoznia a normál teljesítményszint fenntartásához, ezért számoljon azzal, hogy az akkumulátor gyorsabban lemerül. Mindig ellenőrizze, hogy az akkumulátorok megfelelő töltöttségi szinten legyenek, és ne késlekedjen a cseréjükkel, ha azok már túl rövid életűnek bizonyulnak.

3. Ellenőrizze a lámpákat

Mivel télen hamarabb sötétedik, megnövekedhet azon munkaórák száma, amikor jóval sötétebb körülmények között kell a targoncával dolgozni. Ezért alapvető fontosságú, hogy a targonca fényberendezései megfelelően működjenek. Tesztelje a világítást, hogy minden fényjelzés megfelelően működik-e, és ha problémát tapasztal, ne késlekedjen javíttatni, vagy cserélni a hibás lámpát. Amennyiben targoncái még nem LED-lámpákkal vannak felszerelve, itt az ideje elgondolkozni a váltáson is, mivel a LED-ek fényesebben és tovább világítanak, mint a halogén izzók, ráadásul energiatakarékosak és jobban ellenállnak a hideg időjárásnak is.

4. Ellenőrizze a folyadékokat

Győződjön meg róla, hogy a targoncájában téliesített folyadékokat és kenőanyagokat használ, hogy elkerülje a hideg okozta károsodásokat. Ha targoncája dízelmotorral rendelkezik, akkor téliesített üzemanyagot is vásárolnia kell, vagy téliesített adalékanyagokat kell az üzemanyagrendszerbe adagolnia.

5. Kiegészítő képzés a gépkezelők számára

A targoncavezetők számára kiegészítő képzést érdemes biztosítani a biztonságos téli targonca használatról, mely a munkatársak és a targonca biztonságát is szolgálja. Fontos, hogy a vezetők megismerjék, majd elvégezzék a szükséges ellenőrzéseket a munka megkezdése előtt, melyek az alábbiakat foglalják magukban:

 • targonca ellenőrzésének lépései munkakezdés előtt
 • beállítások módosítása az időjárás és a munkakörülmények figyelembevételével
 • targonca üzembe helyezése előtti bemelegítése
 • megfelelő sebesség megválasztása az időjárás és munkakörülmények függvényében
 • világítás megfelelő használata
 • rövid futási idők elkerülése
 • használat utána targonca tisztítás
 • targonca téli tárolása szakszerűen

+1. Fordítson figyelmet a munkakörnyezetre is! Ha a szabadban is dolgoznak a targoncával, akkor fontos figyelmet fordítani a munkaterület ellenőrzésére is. Elkerülendők a személyi sérülések vagy anyagi kárral járó balesetek, az alábbi tényezőkre is oda kell figyelni, majd megtenni a szükséges óvintézkedéseket

 • A havas, csúszós munkaterület milyen típusú veszélyeket rejt az Ön munkájára nézve?
 • Vannak-e olyan rámpái vagy útszakaszai, melyek különösen csúszósak, veszélyesek lehetnek?
 • Az időjárás milyen hatással van a láthatóságra? Mennyire korlátozza azt?
 • A munkavállalók megfelelő téli felszerelést viselnek? Gondoskodni tud-e számukra megfelelő munkavédelmi felszerelésről?

Ha targoncáit rendszeresen karbantartja és lelkiismeretesen készíti fel a tél viszontagságaira, emellett kiemelt figyelmet fordít a munkavállalók és gépkezelők felkészítésére és biztonságára a téli munkavégzés éppen olyan gördülékeny és hatékony lehet, mint az év többi szakasza! Ne kockáztasson!