Magyarország
Kezdő oldal

Új tolóoszlopos targonca a Linde-től

15-Apr-2013

Kényelmes, biztonságos és hatékony, egészen a legmagasabb (állvány) szintekig

Március elején a Linde Material Handling bemutatta a Linde tolóoszlopos targoncák új generációját, amely a korábbi R14 - R20 modelleket váltja, az 1,4 - 2 tonna kategóriában. A kompakt felépítésnek és a remek kezelhetőségnek köszönhetően az új targonca lehetővé teszi a még produktívabb raktári anyagmozgatási folyamatokat. Az új technológiai megoldások tárházaként a targonca a kezelő számára kényelmesebb, nagyobb a teljesítménye, biztonságosabb és szervizelése is gyorsabb elődjénél. Határozottan szélesebb a rendelkezésre álló választék az emelőoszlop, géptest, akkumulátor kombinációkat tekintve, és a számtalan opcionális lehetőség pedig ahhoz járul hozzá, hogy az egyedi felhasználói igényeket a sorozatgyártással lehessen kielégíteni.

Stabil és biztonságos a legmagasabb szinten
Megjelenésükkor a tolóoszlopos targoncák képviselték a prémium kategóriát, a raktártechnológiában. Ezeket a gépeket elsősorban a magas állványok kiszolgálására és az alacsony szintű komissiózáshoz szükséges utántöltésre használják. Most elérhetővé vált akár a 13 méteres emelési magasság, amely további raklap elhelyezési lokációkat biztosít.

A megerősített profilú új emelőoszlop koncepció eredménye a jelentősen mérsékelt oszlopkilengés és egyúttal a 20%-kal magasabb maradék teherbírás. Az emelőoszlop profilok, az emelőlánc és a hidraulika munkahengerek ötletes elhelyezésének köszönhetően az átláthatóság az emelőoszlopon keresztül optimális.

A legmagasabb fokú komfort
A személyi költségek képviselik a legnagyobb tételt minden targoncás anyagmozgatási folyamatban. Mi több, az operátor nagyban befolyásolja a működtetett eszköz teljesítményét. Emiatt a Linde már a fejlesztés során különösen nagy figyelmet fordított az ergonómiára. A fejlesztés eredményeként bevezetett újítások csökkentik a targoncavezetőre nehezedő terheket, egyúttal védik egészségét. A kezelő beállíthatja az operációs konzolt, amely magába foglalja a kormánykereket, a grafikus kijelzőt, a joystickokat és a kartámaszt, hogy az illeszkedjen a testi adottságaihoz, testméretéhez.

Az egyenetlen talaj, vagy dilatációs hézagok okozta vibrációktól szigeteli el a targoncavezetőt az automatikus súlybeállítással rendelkező légrugós ülés, melynek magassága 110 mm-es tartományban állítható. Ezek a tulajdonságok innovációt képviselnek az üléskomfort tekintetében ebben a targoncakategóriában. Mi több, további új megoldások védik az ütésektől, rázkódástól a kezelőt, mert annak munkahelye gumiszilentekkel van elválasztva a targonca többi részétől. Különböző méretű, könnyen elérhető tárolóhelyek adnak helyet a munkaeszközöknek és okmányoknak, és az opcionális “szivargyújtó” csatlakozónak köszönhetően akár mobiltelefonját is töltheti munka közben a targoncavezető.

A nagy magasságban történő ki- és betárolás könnyebben megy, ha a kezelőnek jobb a rálátása a villákra és a teherre. Az új Linde targonca a felfelé való akadálytalan kilátás érdekében opcionálisan felszerelhető páncélüveg tetővel, így a kilátást nem gátolják a szokásos rácsok. Ez a 6 rétegű, speciális ragasztott üvegtető ugyanúgy megvédi a kezelőt a lehulló tárgyaktól, mint a fémrács. További biztonsági felszerelések (néhány közülük opcionális) is elérhetők, mint például a vállvédő, a Blue Spot LED technológiával készülő lámpa, mely kék fénnyel figyelmezteti az arra járókat, hogy targoncaközlekedésre kell számítaniuk a kereszteződésben, vagy a minden kerékre ható hidraulikus fék, mely rendkívül rövid féktávot biztosít, amennyiben a targoncát hirtelen kell megállítani.

Gazdag alapfelszereltség
A targonca új funkcióinak, illetve tulajdonságainak egy része már az alapfelszereltség része. Ilyen például a magasságban állítható légrugós vezetőülés automata súlybeállítással, az emelés és oszlopkitolás funkciók állítható mértékű végállás-csillapítása, a villadöntés funkció, vagy a szabademelés feletti tartományban az aktuális emelési magasságot is mutató kijelző.

A legmagasabb termelékenységi mutatók a kategóriában
A versenytársakkal összehasonlítva, az új tolóoszlopos targoncával a Linde az élen áll a termelékenységet tekintve. Ezt bizonyítja a TÜV Nord tolóoszlopos targonca tesztje is. A Linde vezető helye aligha meglepő, figyelembe véve az új targonca által nyújtott 0,55 méter másodpercenkénti (m/s) emelési sebességet teljes terheléssel, amely 41%-kal magasabb mint az előző szériáé. Teher nélkül az új targonca 0,7 m/s emelési sebességre képes, ami 27%-os javulást jelent. A teher nélküli süllyesztési sebesség ugyancsak 0,55 m/s-ra változott, mely 22%-os javulást mutat a korábbi típussal összehasonlítva. Hogy az energiafogyasztás amennyire csak lehet megfeleljen az elvárt teljesítménynek, három különböző üzemmódot lehet beállítani a kívánt menetdinamikának megfelelően: "Performance" a legmagasabb teljesítmény leadásért, "Efficiency" a legjobb kombinációja a magas teljesítmény leadásnak és a hatékony energiafelhasználásnak, valamint az "Economy" az egyszerűbb, energiatakarékos alkalmazásokhoz.

A variációk nagy száma, egyszerű kezelés és szervizelés
Minden raktárban mások az igények, és ezek különböző targoncakialakítást igényelnek. Az új targoncagenerációnak köszönhetően, az ügyfelek tizenhét alaptípusból választhatnak, nem említve a különböző hosszúságú és szélességű, standard, állványba bejáró, vagy hűtőházi kiviteleket, akkumulátor és emelőoszlop variációk százait .

A targonca formatervezése igazodik a kezelő és a 90°-ban kifordítható ülés elhelyezkedéséhez. A Linde kétpedálos rendszer és a 180°-os kormányzás kombinációja lehetővé teszi a targonca gyors és pontos fordulását. A fordulókör a lehető legkisebb, mivel a kormányzott kerék pontosan 90°-ot zár be a menetiránnyal.

A legmagasabb fokú megbízhatóság elsődleges szempont a targonca üzemeltetése során, és a kiesett üzemidőt amennyire csak lehet a minimálisra kell leszorítani. Ezért a legújabb Linde targoncán új megoldások vannak az egyszerűbb szervizelhetőségért. Néhány egyszerű mozdulat, és a vezetőülés felemelhető és kifordítható. Alapkivitelben teljesen burkolt, szigetelt motorok. Akár utólag is felszerelhető kenhető görgők az emelőoszlopon.

back

lap tetejére