A Linde forgatható járművezetői munkahelye
A megfelelő fordulat terjedelmes rakományok esetén

Forgatható targoncavezetői munkahely és forgókabin

A targoncavezetők nagy fizikai megterheléseknek vannak kitéve. Ez különösen nagy méretű, nehezen mozgatható áruk esetén igaz. Ezek az áruk korlátozzák a kilátást, ezért csak tolatva szállíthatók. Ilyenkor a járművezető a biztonságos szállítás érdekében felsőtestét hátrafelé csavarja. Ez a testtartás azonban káros a gerincre. Ennek következménye a gyakori elfáradás, fájdalmak és a munkából való kiesés.

Ugyanakkor a szabad kilátásnak és az ergonomikus munkavégzésnek nem kellene egymással ellentmondásban lennie. A Linde belsőégésű motoros és elektromos targoncáinak forgatható targoncavezetői munkahelyén vagy nagy teherbírású targoncái forgókabinjában már nem a járművezetőnek kell elfordulnia, hanem munkahelye teszi ezt meg helyette. Ilyen módon javul a rakományra vagy menetirányra való kilátás, és csökken a járművezető izom- és vázrendszerének terhelése is. Ezáltal a munkából való kiesések száma és a fáradásból eredő lehetséges hibák száma is csökken. Mindez az üzemeltető számára nagyobb rakodási teljesítményt jelent.

Videó a Linde Anyagmozgatás forgatható targoncavezetői munkahelyéről

Előnyök áttekintése

  • szabad kilátás nagy méretű, átláthatatlan rakományok esetén,
  • a járművezető kisebb fizikai megterhelése,
  • kevesebb betegségből eredő munkakiesés, emiatt nagyobb termelékenység,
  • elfáradásból vagy megterhelésből eredő hibák valószínűségének csökkenése,
  • egyszerű kezelhetőség a gyors betanulás és biztonságos kezelés érdekében,
  • robusztus kialakítás a targonca hosszú élettartama és minimális karbantartási költségei érdekében,
  • számos targoncamodellhez elérhető – átalakítási megoldásként is.

Biztonság

Balesetmegelőzési megoldás

A terjedelmes rakományok növelik a logisztikában a baleseti kockázatot, mert a targoncavezető kilátását jelentősen korlátozzák. Bár a tükrök vagy kamerák bizonyos mértékben segítséget nyújtanak, mégsem felelnek meg a biztonsági követelményeknek. Ilyen esetekben egy anyagmozgató gépek üzemeltetésére vonatkozó német előírás például hátramenetben történő haladást tesz kötelezővé. Az előírás egyidejűleg arra is kitér, hogy a gyakori hátramenet kerülendő, mert ennek során a járművezető gerincoszlopát túlzott terhelés érheti. Ugyanakkor a járművezetőnek a használattól függően mégis gyakran kell tolatva közlekednie.

Hátramenet a Linde forgatható targoncavezetői munkahelyével

Erre a problémára a Linde forgatható targoncavezetői munkahelye lehet a megoldás: A járművezető tolatás esetén a teljes kezelőberendezést – kormányoszloppal, pedálokkal és kartámasszal együtt – akár 90 fokkal elforgathatja, így a tolóoszlopos targoncákhoz hasonlóan a menetpályára merőlegesen ül, és a teljes pályaszakaszt belátja. Ez a megoldás még jobb kilátást és kevesebb fáradási jelenséget, azaz még nagyobb biztonságot nyújt.

Ergonómia

Korábban mindig problémáim voltak a nyakcsigolyámmal, mert minden nap hat órán keresztül kellett hátramenetben közlekednem. A forgatható targoncavezetői munkahellyel mostantól teljesen átlátom a pályaszakaszt és a rakományt.

Marywam Ahmed, a Solvay Fluor GmbH targoncavezetője Bad Wimpfenben

Fizikai terhelés igazoltan csökkent

A munkából való, egészségi állapotra visszavezethető kiesések üzemgazdasági jelentősége nem elhanyagolható. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint az ipari országok munkaképes lakosságának kb. 60–70 százaléka hátfájdalmakkal küzd. A hátukat gyakran kellemetlen módon megterhelő testtartás miatt a targoncavezetőket kétségtelenül érinti ez a problémakör.
Ezzel kapcsolatban a német kereskedelmi és áruelosztási szakmai szövetség (BGHW) egyik mérése azt mutatta, hogy a Linde forgatható targoncavezetői munkahelye a járművezetők fizikai terhelését mintegy 60 százalékkal csökkenti, ezzel együtt pedig az egészségi kockázatokat is.

Hátcsavarodás összehasonlításban

Egy másik mérés szerint a járművezetők munkaidejüknek átlagosan 43 százalékát töltik rögzített ülésen való túlzottan kicsavart háttartással. A forgatható targoncavezetői munkahelyeken ezzel szemben 8 százalékra csökken a testforgások aránya.

Rendelkezésre állás

A Linde forgatható járművezetői munkahelye

Sokoldalúan elérhető

A Linde belsőégésű motoros és elektromos targoncáihoz a forgatható targoncavezetői munkahelyet, illetve nagy teherbírású targoncáihoz a forgókabint a rendszerpartnerével, a NEUMAIER Industryval közösen fejlesztette ki. A forgatható targoncavezetői munkahely számos változatban, különböző nagyságú járművezetőhöz és targoncamodellhez kapható. Többféle üléstípus is kiválasztható. Ezenkívül a nagy ellenálló képességű kialakítás a Linde számos, 2009-től gyártott targoncasorozatára utólag felszerelhető. A nagy teherbírású targoncák mindegyike kiegészíthető a forgókabinnal, amely a Linde kereskedői hálózatán keresztül kapható. A kereskedőknél a járművek átalakítása is elvégezhető.

A forgatható targoncavezetői munkahelyről és a forgókabinról a Linde „Mit Sicherheit ergonomischer und effektiver arbeiten” (Még ergonomikusabb és hatékonyabb munkavégzés biztonsággal) című brosúrájában talál további műszaki részleteket.

Forgatható targoncavezetői munkahely - brosúra