Magyarország
Kezdő oldal

Az új elektromos targoncák

03-Jan-2007

többet teljesítenek, kevesebbet fogyasztanak és még akkor is mûködnek, amikor a többiek már állnak.
Az új elektromos targonca család, E 12-tõl E 20-ig jelentik a Lindénél a 2006-os év kiemelkedõ fejlesztését.A Linde célul tûzte ki az elektromos targoncák fejlesztésében a technikai vezetõ szerep megtartását, és ezért egy forradalmian új targonca koncepciót alakított ki egy újszerû energiamenedzsment, a pontosabb akkumulátor töltöttség kijelzés, továbbá a karbantartásmentes zárt hajtómû kifejlesztésével. Az alkalmazás során a Linde közel 25%-al kisebb energia felhasználást, ugyanakkor magasabb rakodási teljesítményt ígér. „Pillanatnyilag ebben a kategóriában semmilyen más típus nem képes erre”. Jelentette ki Harald Wozniak a német Linde Anyagmozgatás nemzetközi marketing vezetõje.

Az E-széria új targonca generációja szeptember óta van jelen a német piacon, és 15 modell variációban kapható, hat különbözõ teherbírással´és többféle akkumulátor teljesítménnyel. A felhasználó ezen felül választhat alacsonyabb és magasabb kivitel, továbbá forgózsámolyos és kombitengelyes kialakítás között.

Teljes gõzzel, mint egy dízel
A környezetbarát és gazdaságos E-targoncák 80%-ban újonnan tervezettek. Az eredmény mint minden technikai újítás természetesen kihat a targonca teljesítményére- amit például a végsebesség mutat. Ez a négytámaszú típusoknál 20 km/h sebességet jelent. Ehhez jön még a 20%-al magasabb emelési sebesség. Ezáltal ezek az elektromos targoncák teljesítményükkel megközelítik a dízel targoncákat.

Még több erõ az akkumulátorban?
A sorozat további ismertetõjegye az akkumulátor töltöttség valós értékének kijelzése. Egy újonnan szabadalmaztatott Linde mérésin eljárás segítségével a töltési állapot pontosan meghatározható. Ennek ismerete biztosítja az akkumulátor energiatartalékának optimális kihasználását és egyúttal a hosszabb akkumulátor élettartamot.

Beépített akkumulátor töltõ
Eddig egyedülálló az európai piacon az integrált (beépített) töltõkészülék, amely az új ellensúlyos elektromos targoncákba beépíthetõ. Ha valaki emellett a változat mellett dönt, elfelejtheti a külön töltõt. A nagyfrekvenciás technika magas hatásfokának köszönhetõen a töltési folyamat gyors és gazdaságos. Az akkumulátor egy csatlakozó aljzatnál bármikor feltölthetõ. Amikor az üzemeltetés módja megkívánja az akkumulátorok cseréjét, több lehetõség van a gyors és egyszerû - pl. oldalirányú - cserére.

Kisebb energiaveszteség
A Linde az új E-targoncánál új kompakt hajtómûvet épít be, két külön váltóáramú motorral. Elsõként kerültek egy egységként, a hajtómûtengelybe összeépítve, a menet és emelõmotorok, és a targoncavezérlés elemei. A rövidebb elektromos vezetékek miatt az energiaveszteség drasztikusan csökken.

Hûvös marad
Azért, hogy nagy melegben és erõltetett menet és emelés-igény esetén is a maximális teljesítményt nyújtsa, a hajtómûtengelyben egy hûtõrendszer üzemel. Ennek mûködését az igénybevétel szintje vezérli, és elejét veszi a teljesítmény csökkenésének. Ezáltal a Linde elektromos targonca "hûvös" marad és akkor is tovább üzemel, amikor más gyártmány már csigaként vánszorog.

Mintha síneken gördülne
A kompakt hajtómûtengelyes kialakításnál az is figyelemreméltó, hogy az egy karbantartást nem igénylõ, rugalmas, vibrációt elnyelõ egységen keresztül kapcsolódik a gépvázhoz. Az emelõmû a kompakt tengelyhez van rögzítve. A motor és hidraulika hajtómû zaja és a vibráció nem jutnak el a targonca kezelõjéhez. A tesztpilóták lelkesedtek: "Rázkódás és rezgés nélkül úgy megy, mintha síneken gördülne.";

Széles és tágas
A komfort maximumát nyújtja a vezetõ munkaterének kialakítása. A fellépõ alacsony, a kezelõtér tágasabb, a lábtér megnövelt, továbbá a fej felett is elég teret nyújt a kezelõnek. Mint a 39X jelû dízel sorozatnál, az E-targoncáknál is egy nagyon stabil egységet képez a védõkeret és a váz. Az emelõmû billentõ munkahengerek felülre a védõkeret tetejére kerültek. Ezáltal az emelõoszlop stabilitása nagyobb, amely keskenyebb emelõmû profil alkalmazását teszi lehetõvé. Az eredmény a targoncán a jobb kilátás és biztonságosság.

Többet tudhat meg az E gépekbe beépített töltõkrõl és a különféle akkumulátor csere lehetõségekrõl, vagy a további technikai részletekrõl a Linde anyagmozgatási tanácsadóitól.

kérjük kattintson ide: download Download (PDF, 323 kB)

back

lap tetejére