Magyarország
Kezdő oldal

A Lítium-ION akkumulátor használatának előnyei

12-Sep-2016

Az iparban mindig is fontos volt a hatékonyság és a termelékenység növelése. Ez az elmúlt évtizedekben kiegészült az energia felhasználásának racionalizálásával is. Aki az egyre dráguló energiát hatékonyabban tudja felhasználni versenyelőnyre tehet szert a konkurenciával szemben. E mellett meg kell felelni a környezetvédelem társadalmi és hatósági elvárásainak is. Egyik elsődleges cél a környezetre gyakorolt hatások minimalizálása.

A fenti kihívásokra a Linde egyik válasza a lítium ionos technika felhasználása. Maga a Litium-ION akkumulátor kisebb berendezésekben már jó ideje nem számít újdonságnak, de nagyobb gépekben még igen.

Nézzük az előnyeit:
A lítium-ION akkumulátor a névleges kapacitás 5%-áig lemeríthető, míg az ólmos-savas telepeket már 20%-nál ajánlatos tölteni. Így választhatunk alacsonyabb kapacitású Litium-ION akkumulátort vagy hosszabb ciklusidőhöz juthatunk.

1. ábra Kétszeres energiasűrűség

Azt mindannyian tudjuk, hogy a hagyományos akkumulátorok nem szeretik, ha ciklus közben olykor közbenső töltést kapnak. Ez gondot okozhat olyan termelőüzemekben, ahol nem folyamatosan használják a targoncát és műszak végén még 50% körüli a töltöttsége. Nos jó hírünk van az ilyen üzemek részére: a Lítium-ION-os akkumulátor, kifejezetten szereti a rátöltést!

Kedvező tulajdonsága még, hogy a jelleggörbéje miatt hamar, 40 perc alatt eléri a kapacitásának 60%-át és 1 óra 40 perc alatt a teljes töltöttségi szintet.

2. ábra Gyors tölthetőség

Nem elhanyagolható szempont, hogy a Litium-ION technológiát választó vevő közel kétszeres élettartamra számíthat az ólmos-savas technológiát választó felhasználóval szemben. Az élettartama után ez a fajta akkumulátor még más feladatra használható, mivel a névleges kapacitásának 75%-ával még rendelkezik.

3. ábra Kétszeres élettartam

A lítium-ION akkumulátor töltésekor kevesebb az energiaveszteség az intelligens technológiának köszönhetően, így a töltésre felhasznált energiának 20%-kal nagyobb része raktározódik az akkumulátorban, mint az ólom savas akkumulátorok esetén. Ráadásul nincs szükség töltőállomásra, szellőztetésre, az akkumulátor a gépben tölthető. Elfelejtheti az üzemeltető a csereakkumulátort, a karbantartást, a víz-utántöltést, azaz viszonylag sok időt és költséget takaríthat meg.

4. ábra Karbantartás

További részletekért keresse tanácsadó kollégáinkat:
06 24 520 361
info@linde-mh.hu

back

lap tetejére