Magyarország
Kezdő oldal

Az új Linde EVO: hozzáadott érték mint standard

11-Mar-2013

Az új belsőégésű motoros Linde targoncák tisztábbak, biztonságosabbak és még gazdaságosabbak.

A Linde Material Handling 2013 elején –egy időben a 37-56 kW teljesítményű motorok emissziójára vonatkozó 2004/26/EC EU direktíva életbe lépésével (Stage 3b) bemutatta a piacon az új 2-5 t diesel és LPG üzemű homlokvillás ellensúlyos targonca modell sorozatát. Ezek a gépek egyúttal megfelelnek a US-EPA TIER 4 final (40 CFR 89, 40 CFR 1039, 40 CFR 1068) előírásoknak is, mely szintén 2013-ban lép életbe. A targonca nevében az "EVO" azt jelenti, hogy a kezelő a jelenleg elérhető legmagasabb szintű motortechnológiát, megnövelt hatásfokú energiafelhasználást, valamint továbbfejlesztett ergonómiát és biztonságot várhat el. Az új targonca a nagyközönség számára első alkalommal a stuttgarti LogiMAT 2013 kiállításon mutatkozott be, februárban.

A Linde H25 - H50 EVO modellek 2,5 – 5 t teherbírással a valaha volt legtisztább üzemű Linde diesel targoncák, köszönhetően a szériafelszerelésként részecskeszűrővel ellátott 2000 cm3-s, négyhengeres common-rail motoroknak. A károsanyag kibocsátás átlagosan 69%-kal van az előírt határértékek alatt. A 44 kW-os motor a Linde H25 - H35D EVO modellekben a maximális 200 Nm-es nyomatékot már 1750-es fordulatszámon leadja. Ugyanezen a fordulatszámon a Linde H40 - H50D EVO modellekben lévő 55 kW-os motor nyomatéka eléri a maximális 240 Nm-es nyomatékot. A diesel részecskeszűrő automatikusan regenerálódik, anélkül, hogy ehhez külön műveletre, vagy időre lenne szüksége a végzett munka rovására, függetlenül attól, hogy hol tartózkodik éppen a targonca. Ez azt is jelenti, hogy a targoncát beltéren is lehet használni.

Gazdaságos energiafelhasználás

Nem az új dieselmotor az egyetlen újdonság. A Linde H20 - H50 EVO diesel és LPG targoncákba új, változó teljesítményű hidraulikaszivattyú került, mely pontosan annyi hidraulikaolajat továbbít, amennyire az emeléshez szükség van. A szivattyú szándékosan túlméretezett, hogy alacsony motorfordulatszám esetén is biztosítsa a maximális emelési sebességet. Ennek eredményeként csökkent a károsanyag kibocsátás, és az emelés funkcióval kapcsolatos üzemanyag felhasználáson akár 28%-ot takaríthatunk meg. A targonca így határozottan halkabb lett, egyúttal csökkent a hidraulikaolaj „elfáradása”, alacsonyabbak az áramlási veszteségek, tehát a Linde H20 - H50 EVO targonca nem csak gazdaságosabb, de a környezetre nézve is előnyösebb.

Az elektromos hűtőventillátor is az energiamegtakarításról szól. A ventillátor fordulatszáma alkalmazkodik a hidraulikaolaj, a hűtővíz hőmérsékletéhez, hogy azokat az előírt tartományban tartsa, így csak akkor fogyaszt energiát, amikor ez szükséges.

Az ember és a technika biztonsága

A Linde új modelljei a világon az első diesel targoncák, melyekben alapfelszereltség a fordulási sugárhoz alkalmazkodó sebességszabályozás. A "Kanyar asszisztens” (Curve Assist) automatikusan csökkenti a sebességet kanyarodáskor a kormányzott kerekek elfordulásának megfelelően, ezzel nyújtva további biztonságot a targoncavezetőnek.

Mostantól szériafelszereltség az elektronikus motorvédelem, mely a kulcsfontosságú paramétereket ellenőrzi, vajon meghaladják-e az elfogadható értékeket, avagy nem. Amennyiben valamelyik túllépi a megengedett értéket, figyelmeztetés jelenik meg a központi kijelzőn és – ha további intézkedés szükséges – csökkenti a motorteljesítményt. Az ellenőrzött paraméterek a motorolaj szint és olajnyomás, hűtőfolyadék szint és hőmérséklet, valamint a hidraulikaolaj hőmérséklet.

Továbbfejlesztett ergonómia a kezelőért

A vezetőülések új generációja teszi a targoncavezető környezetét még komfortosabbá. Egyszerűen beállíthatóak a kezelő súlyához, optimalizált a nyomáseloszlás az üléspárnázaton, továbbfejlesztett vibrációelnyelő tulajdonság és a mechanikus rugózás helyett légrugós ülésválasztási lehetőség jellemzik. Amennyiben különleges igények vannak a munkakörnyezettel kapcsolatban, az opcionális „Szuper Komfort Aktív"”ülés automatikus súlybeállítást és aktív üléshőmérséklet szabályozást kínál. Egy másik hasznos tulajdonság az újratervezett kartámasz a kezelőszervekkel (Linde Load Control). A kezelő két-három mozdulattal könnyedén beállíthatja a kartámaszt a saját testalkatának leginkább megfelelő helyzetbe. A kartámasz emellett magában foglal egy praktikus tároló rekeszt az iratoknak, kulcsoknak, vagy mobiltelefonnak. Két további újdonság teszi könnyebbé a kezelő életét: az A oszlopon elhelyezett kapaszkodó nagyobb biztonságot ad a targoncába történő be- és kiszálláskor, valamint megtalálható egy opcionális okmányrögzítő/tartó LED világítással.

back

lap tetejére