Magyarország
Kezdő oldal

Már teljes a 39X targoncacsalád

27-May-2008

Erõs, kényelmes, környezetbarát
A 39X sorozat új 5-8 tonnás gépei a Lindétõl

A 2008-as CeMAT kiállításon mutatták be a szakmai közönségnek a Linde új 5-8t-ás dízel és gázüzemû targonca családját. Mint elõdei, ez a típus is saját kategóriájában a legmagasabb szintet képviseli.

Meg kell említeni számos konstrukciós változtatást, mely a targonca hajtómûvét még csendesebbé és kényelmesebbé teszi, továbbá az emelõmû mintegy 20%-al kedvezõbb kilátást biztosító kialakítását. Az új, erõteljes motorok további konstrukciós elõnye, hogy a káros anyag kibocsátása jóval az érvényes normák elõírásai alatt van. A 8 t-ás modell egyik típusa 1100 mm súlypont távolsággal biztosítja a felhasználók számára a nagyobb terhek mozgatását is. Megduplázódott ezen felül a motor és hidraulika olajok karbantartási, csereciklusa. Az 5-8 tonnás modellekkel a Linde teljes belsõ égésû motoros targonca családja az 1,4 t-tól a 18t-teherbírásuig teljesen megújult mûszakilag. "Célunk egy teljesítõképes, alacsony ervízköltségû, erõteljes, biztonságos és kényelmes, emellett szervizbarát targonca kialakítása volt"– mondta Theodor Maurer a Linde targoncaforgalmazási üzletágának vezetõje. "Egyre többen ismerik fel, hogy nem a bekerülési költség a legfontosabb tényezõ, hanem a költségek összessége, tehát a bér, a szerviz, a finanszírozási és az energia költségek összessége. Ma már ez a meghatározó a költséghatékony üzemeltetésben, így az új targonca salád egy jelentõs vevõi igénnyel találkozik."

Az egyes elemek jobbítása:
A targonca üzemeltetés legfontosabb eleme maga a targoncavezetõ. A kényelmes kialakítású munkatér jelentõsen segíti a munkavégzésben, védi a erhelésektõl, ezért ez döntõ szempont volt a targonca jellemzõinek kialakításában. Már a targoncára történõ felszállásnál érvényesülnek a biztonsági és kényelmi szempontok, így a kezelõhelyet három 40, 70 és 105 cm-en elhelyezett, felülrõl jól látható lépcsõfokon, a védõkereten és a motorháztetõn szériaelemként felszerelt felszállási kapaszkodó segítségével lehet elérni. A vezetõkabin szélesebb lett az elsõ szélvédõnél 10 cm-el mind a jobb, mind a bal oldalon, miáltal az emelõoszlopon kívüli átláthatóság szöge 3,5°-al megnövekedett. Fõképpen gépjármûrakodásoknál érzékeli a targoncavezetõ az ebbõl eredõ nagyobb komfortot és biztonságot. További kényelmet biztosít a kartámaszba épített két munka és kiegészítõ hidraulika vezérlõkar. Az un. Linde Load Control (LLC) -idõközben jellemzõvé vált a Linde ellensúlyos targoncáin a teljes 1,4t-tól18t-ig terjedõ terhelhetõségi tartományban- nagyon pontos és könnyû kezelést biztosít a az oszlopfunkciók vezérlésénél, és jelentõs eleme a gazdaságos üzemeltetésnek. Ehhez a szemponthoz tartoznak még a jellegzetes és ma már szokásos felszereltségek, mint a komfortülés, az állítható kormány, a növelt szabad lábtér, a kettõs lábpedál, a bukókeretre szerelt képernyõs kijelzõ, a kezelõelemek könnyû elérhetõsége, a belsõ tér világítása, különféle tároló rekeszek (iratok, íróeszközök, stb.) széria jellegû kialakítása és a további moduláris opciós elemek, mint a fûtés, klíma vagy rádió.

Áttervezett emelõoszlop kialakítás:
A nagy teherbírású targoncák fõ alkalmazási területe az építõanyag gyártás és kereskedelem, a vas és fémfeldolgozó ipar, továbbá a papír és a nyomdaipar. Itt gyakran tartozik a napi feladatokhoz terjedelmes áruk ki és betárolása akár 8,5 m emlõmagasságig. A jó kiláthatóság, a magas maradék teherbírás és az oszlop magas csavarodási merevsége elengedhetetlen a biztonságos,és ugyanakkor gyors tehermozgatáshoz. Azért, hogy ezt biztosítani tudja, a Linde a targonca család emelõoszlop kialakítását áttervezte. A felsõ elrendezésû oszlopdöntõ munkahengerek a nagyobb magasságokban végzett munkáknál is szavatolják a magas maradék teherbírást. Egyidejûleg lehetõvé teszik keskenyebb oszlop profilok alkalmazását a hátsó emelõ munkahengerek oldalán is. Ennek következtében az elõzõ építési sorozathoz képest a standard emelõoszlopoknál mintegy ötödével javult az átláthatóság. A Linde által kifejlesztett új triplex emelõmû 18%-al szélesebb látómezõt biztosít a targonca vezetõjének. Az új emelõoszlop koncepció további eleme a torziós támasz a torziós kerettel. Ezek az elemek összekapcsolják az emelõoszlopot az ellen súllyal, és így stabilizálják azt az oldalsó elcsavarodásokkal szemben. Az elöl az emelõoszlophoz rögzített torziós rács hátul csapágyakon keresztül kapcsolódik a torziós támaszokhoz és ilyen módon tartja és stabilizálja az emelõoszlopot az oldalsó elcsavarodásokkal szemben. Ez biztosítja nagyobb magasságokban, nagysúlyú, vagy lengõ terheknél az oszlop kellõ csavarodási merevségét. Ez a szakmában egyedülálló módon szavatolja az új targonca típusnál a biztonságos és egyidejûleg gyors rakodási munkákat.

Erõteljes és környezetbarát: a motor
Az új 5-8 t-ás gépek hajtását egy közvetlen befecskendezésû léghûtéses Deutz torbódízel motor biztosítja. A 87 KW-os motor 2200 1/min fordulatszámot ér el ezt a teljesítményt, de a 472 Nm-es maximális nyomatékot már 1600 1/min fordulatszámon leadja. A motor megfelel a 2008 januárjától érvényes károsanyagkibocsátási elõírásoknak (2004/26 EG, 3. fokozat) és az elõírtaknál jóval kisebb értékeket mutat a szénmonoxid, szénhidrogén és egyéb részecske kibocsátásból.

Szabályozó szivattyú a hidraulikához:
A nagyteljesítményû és karbantartásmentes Linde hidrosztatika biztosítja a finoman szabályozott hajtást a dízel vagy gázmotor energiáinak átalakításával. Az emelési és döntési funkciókat eddig egy állandó szállítású szivattyú biztosította, melyet ennél a típusnál most egy, a Linde által kifejlesztett axiáldugattyús szabályozó szivattyú váltott fel. Ezzel a szállított hidraulika olaj mennyisége nagyságrendileg megnövekedett, amely pozitívan hat az emelõoszlop emelési és süllyesztési sebességére, így ezek most mintegy 30%-al megnövekedtek. Azokban az iparágakban, mint a papír vagy italgyártás, ahol különösen magas az emelési feladatok részaránya, ez jelentõs teljesítménynövekedést jelent. Emellett nõtt a kiegészítõ adapterek mûködtetéshez szállított olaj mennyisége, ezáltal ezek az adapterek, mint például egy forgó-szorító pofa gyorsabban mûködik, ami szintén a rakodási teljesítményt növeli. De nem csak ezek az elõnyei az új szabályozó szivattyúnak. Mivel a szivattyú mindig a szükséges teljesítménnyel arányos mennyiségû olajat szállít, csökken a zajhatás és a mûködtetéshez szükséges üzemanyag felhasználása is. Az alacsonyabb igénybevétel miatt megnövekszik az olajcserék ciklusa, ez a környezetre és a karbantartási költségekre is kedvezõ hatással van.

kérjük kattintson ide: download Download (PDF, 368 kB)

back

lap tetejére